ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2001
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέες κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Πανελλαδική σύσκεψη την Τρίτη (22.5.2001) και πανελλαδική 24ωρη απεργία και 6ωρες στάσεις εργασίας σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη στις 13.6.2001

 Στιγμιότυπο από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία
Στιγμιότυπο από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία
Με νέες κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στα σχέδια της κυβέρνησης για αφαίρεση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, αλλά και στην απόρριψη (14.5.2001) όλων των αιτημάτων τους για βελτίωση των αποδοχών τους από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας.

Ωστόσο, παρά τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων - που εκφράζονται και με μαχητικές εκδηλώσεις όπως σε Λαϊκό και Τζάνειο νοσοκομείο- η πλειοψηφία της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) περιόρισε και αυτή την κινητοποίηση στα πλαίσια του «ειδικού μισθολογίου» και του «ειδικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος», ενώ δεν αναθεώρησε -παρότι ζητά την απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων- τη θέση της για συμμετοχή στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.

Ετσι χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ ενέκρινε το παρακάτω πρόγραμμα:

  • Την Τρίτη, 22.5.2001, θα γίνει Πανελλαδική Σύσκεψη των σωματείων στο ξενοδοχείο Νοβοτέλ (Μιχ. Βόδα 4-6), ώρα 9:30 πμ.
  • Την εβδομάδα από 28.5.2001 μέχρι 1.6.2001 θα γίνουν ενημερωτικές συνελεύσεις των σωματείων.
  • Από την 5.6.2001 - 8.6.2001 θα γίνουν δίωρες στάσεις εργασίας (8-10 πμ) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
  • Στις 13.6.2001 θα γίνουν εξάωρες στάσεις εργασίας (9 πμ - 3 μμ) στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και 24ωρη απεργία σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Μαβίλη, ώρα 10 πμ, και θα ακολουθήσει πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας και στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα, ώρα 10 πμ, και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τα αιτήματα εκτός από την απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων - είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, ο τετραπλασιασμός του νοσοκομειακού επιδόματος, ο διπλασιασμός του ωρομισθίου για τις αργίες και τις κυριακές, η ένταξη στα ανθυγιεινά και ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς και 6.000 νέες προσλήψεις στην υγεία και Πρόνοια.

Η ΕΣΑΚ Υγειονομικών

H εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ στην ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ Λ. Μεθωνιού πρότεινε να συνεδριάσει άμεσα το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και ν' αλλάξει ριζικά το διεκδικητικό πλαίσιο.

Η ΕΣΑΚ Υγειονομικών κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τα εισοδηματικά, το συνταξιοδοτικό καθεστώς, τη βελτίωση και την ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας τονίζοντας ότι πρέπει να απορριφθεί κάθε μορφή κοινωνικού διαλόγου και να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι οργανώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να αποτραπεί κάθε αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης. Αναφερόμενη στις μορφές δράσης και πάλης η Λ. Μεθωνιού πρότεινε να γίνουν άμεσα γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία και ενημέρωση των συνδικάτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα υγείας και των μαζικών λαϊκών οργανώσεων για την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας.

Επίσης πρότεινε:

- Κοινές συσκέψεις με πρωτοβουλία των σωματείων των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα με τα εργατικά κέντρα, τις οργανώσεις των αγροτών και των ΕΒΕ με επιδίωξη για κοινή δράση και στάση.

- Περιοδείες και συσκέψεις με στόχο τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα, απεργιακών επιτροπών παντού στους χώρους δουλιάς.

- Πικετοφορίες τη μεθεπόμενη εβδομάδα, σε όλες τις πόλεις.

Ως επιστέγασμα αυτής της δραστηριότητας θα ήταν μια απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη με συλλαλητήρια στην Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και στις μεγάλες πόλεις.

Λαϊκό - Τζάνειο
  • Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο Λαϊκό εν αναμονή της απόφασης των δικαστηρίων, όπου προσέφυγε η διοίκηση του νοσοκομείου ζητώντας να κηρυχτούν οι κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές.
  • Απεργούν οι γιατροί στο Τζάνειο νοσοκομείο τη Δευτέρα διεκδικώντας την πληρωμή των εφημεριών του τελευταίου τριμήνου.
Διπλό φιάσκο απ' την ΕΣΑΕΑ

Ανέβαλε την κινητοποίηση που ανακοίνωσε για την «αναποτελεσματική εφαρμογή» του νόμου 2643/98, τον οποίο ύμνησε και αξιοποίησε προεκλογικά

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις», έπεσε το αγωνιστικό προσωπείο της ηγεσίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) και ανέβαλε την κινητοποίηση που είχε εξαγγείλει για την ερχόμενη Τρίτη (22.5.2001), φοβούμενη μήπως η συγκέντρωση που είχε προγραμματίσει στο υπουργείο Εσωτερικών μεταβληθεί σε βήμα καταγγελίας της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και καταδίκης της ίδιας της φιλοκυβερνητικής ηγεσίας της ΕΣΑΕΑ.

«Η συγκέντρωση αναβάλλεται, δε ματαιώνεται», αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωση η ΕΣΑΕΑ, προσπαθώντας να κρατήσει τα προσχήματα με διαβεβαιώσεις του τύπου ότι υπάρχει μια «διαφαινόμενη θετική επίλυση των θεμάτων», μετά από συναντήσεις με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λ. Τζανή. Ο λόγος για τον οποίο είχε εξαγγείλει (9.5.2001) τις κινητοποιήσεις η ΕΣΑΕΑ ήταν «η αναποτελεσματική για τα άτομα με αναπηρίες εφαρμογή του νόμου 2643/98» για τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Βέβαια, η ίδια η ηγεσία της ΕΣΑΕΑ υπήρξε υμνωδός του νόμου 2643/98 και το λόγο για τον οποίο εξήγγειλε τις κινητοποιήσεις τον αποκάλυψε η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση ΑμΕΑ (ΕΣΚ-ΑμΕΑ) με ανακοίνωσή της (14.5.2001). Σε λίγες μέρες θα βγουν στη δημοσιότητα οι τελικοί κατατακτήριοι πίνακες του περσινού προεκλογικού διαγωνισμού, που θα επιβεβαιώσουν ολοκάθαρα τις προβλέψεις της ΕΣΚ- ΑμΕΑ για τον 2643 και τον παραπάνω διαγωνισμό, όπου έγινε εμπορία των ελπίδων των αναπήρων που είχαν ανάγκη για δουλιά.

Η ΕΣΚ-ΑμΕΑ υπενθυμίζει ότι το Μάρτη του 2000, ενόψει βουλευτικών εκλογών και παρά το νόμο, δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, ΑμΕΑ κλπ.) βάσει του Ν.2643. «Η κυβερνητική πλειοψηφία της ΕΣΑΕΑ, υπογραμμίζει η ΕΣΚ-ΑμΕΑ, σε αγαστή συνεργασία με τους μηχανισμούς της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας μάλιστα και απόρρητες καταστάσεις κρατικών υπηρεσιών, τηλεφωνούσαν και ταχυδρομούσαν στα σπίτια των αναπήρων και οικογενειών που περιθάλπουν βαριά ανάπηρους, τάζοντας επαγγελματική αποκατάσταση σε χιλιάδες ανάπηρους και συγγενείς τους. Δεν ήταν λίγοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αξιοποίησαν αυτή την ευκαιρία».

«Ενα χρόνο μετά, μπορεί ο διαγωνισμός να μην έχει ολοκληρωθεί, αλλά το φιάσκο έχει αποκαλυφθεί. Η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων, όπως έγκαιρα είχε επισημάνει η ΕΣΚ-ΑμΕΑ και άλλοι αγωνιστές ανάπηροι, δεν ήταν για ανάπηρους. Οι μόνοι που δεν το έβλεπαν ήταν η κυβερνητική πλειοψηφία της ΕΣΑΕΑ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΚ-ΑμΕΑ.

ΚΡΗΤΗ
Μαζικές συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις

Δυναμικές παρεμβάσεις σε χώρους δουλιάς, για να σπάσουν την εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και ιδιαίτερα μαζικές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις έγιναν στις πέντε μεγάλες πόλεις της Κρήτης, κάνοντας σαφές ότι δε θα επιτρέψουν τα σχέδια διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ηράκλειο: Δυναμική και μαζική ήταν η κινητοποίηση που έγινε στο Ηράκλειο, στα ίδια επίπεδα με αυτή της 26ης Απρίλη, ενώ όλα τα μαγαζιά της πόλης παρέμειναν κλειστά. Από νωρίς το πρωί ομάδες περιφρούρησης εργαζομένων και συνδικαλιστών βρέθηκαν έξω από τα σούπερ μάρκετ και ανάγκασαν τους εργοδότες να τα κλείσουν. Οι εργοδότες, μάλιστα, είχαν καλέσει τους εργαζόμενους να ξεκινήσουν δουλιά μετά τις 10 το πρωί, που τελείωνε η συγκέντρωση. Δυναμική ήταν η παρέμβαση για δεύτερη φορά στη στήλη της ΔΕΗ, όπου η Αστυνομία έχει στήσει κάμερα παρακολούθησης και για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι την έσπασαν. Ψήφισμα της συγκέντρωσης κατατέθηκε σε νομαρχία και περιφέρεια.

Χανιά: «Νεκρή» πόλη θύμιζαν τα Χανιά, ενώ έγινε πιο δυναμική και μαχητική από τη συγκέντρωση του Απρίλη. Στη συνέχεια, με μπροστάρηδες αγρότες πάνω σε τρακτέρ έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους, η οποία όταν έφτασε στο γραφείο της περιφέρειας, εργαζόμενοι ανέβηκαν στο κτίριο και ανάρτησαν πανό του ΠΑΜΕ.

Μάχη δόθηκε από εργαζόμενους και συνδικαλιστές στο χώρο των σούπερ μάρκετ, όπου αντιμετωπίστηκε και φαινόμενο μεταφοράς εργαζομένων από το Ρέθυμνο στο σούπερ μάρκετ ΙΝΚΑ. Συνεργεία με ομάδες περιφρούρησης από το πρωί έκαναν παρεμβάσεις και κατάφεραν να κλείσουν αρκετά σούπερ μάρκετ και εργαζόμενοι να βγαίνουν χειροκροτώντας.

Ρέθυμνο: Ιδιαίτερα πετυχημένη ήταν η συγκέντρωση που έγινε στο Ρέθυμνο παρά τις μεγάλες πιέσεις που ασκήθηκαν από την εργοδοσία σε χώρους δουλιάς και κυρίως στα ξενοδοχεία. Αρκετά ήταν και τα μαγαζιά που έμειναν κλειστά παρά την αντίθετη απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε δυναμική πορεία που κατέληξε στη Νομαρχία, όπου επιδόθηκε ψήφισμα.

Αγιος Νικόλαος: Η μεγαλύτερη και μαζικότερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων έγινε στον Αγιο Νικόλαο. Παράλληλα, από τα ξημερώματα δεκάδες ομάδες συνδικαλιστών περιφρούρησαν την απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς τη Νομαρχία, όπου ο νομάρχης φρόντισε και πάλι να απουσιάζει... Στη συνέχεια έγινε καθιστική διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία.

Ιεράπετρα: Δυναμική συγκέντρωση της ίδιας μαζικότητας με αυτή της 26 Απρίλη έγινε στην Ιεράπετρα από εργαζομένους, αγρότες, φορείς και συνταξιούχους ενώ όλα τα μαγαζιά έμειναν κλειστά.

«Γονατίζουν» και το ΙΚΑ

Μετά τη χτεσινή απεργία απεργούν και τη Δευτέρα οι γιατροί του ΙΚΑ για την αποτροπή της παραπέρα υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

«Με την επιχειρούμενη αλλαγή "ταμπέλας" των πολυιατρείων του ΙΚΑ, θα "γονατίσουν" με την προσθήκη επιπλέον 4-5 εκατ. ασφαλισμένων στην ήδη ανεπαρκή υποδομή και χωρίς τους αναγκαίους πόρους» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας και αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το νομοσχέδιο έχει τη λογική της απλής διαχείρισης των ασφαλιστικών πόρων, καταγγέλλει η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ και δηλώνει ότι οι 9.000 γιατροί του ΙΚΑ δε θα ανεχτούν άλλες εξουθενωτικές αλλαγές των εργασιακών σχέσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ