Σε Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα συσσωρεύεται μεγάλη δύναμη πυρός
Από στρατιωτικά γυμνάσια του ουκρανικού στρατού κοντά στα σύνορα με την Ρωσία |
Οπως τόνισε ο Γκαβρίλοφ, το Κίεβο προσπαθεί να λύσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς με τους φιλορώσους αυτονομιστές με τη χρήση βίας και λαμβάνει υποστήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τον ισχυρισμό ότι αυτή η υποστήριξη είναι απαραίτητη για να περιοριστεί η Ρωσία, «αλλιώς θα εισβάλει στην Ουκρανία».
Υπενθύμισε τη στρατιωτική κινητικότητα γύρω από τη Ρωσία, με ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα με συμμετοχή του ουκρανικού στόλου και σχεδόν 50 αναγνωριστικές πτήσεις τη βδομάδα. «Στρατηγικά βομβαρδιστικά έρχονται τώρα από την ανατολή και τη δύση. Κατά πάσα πιθανότητα, όπλα διοχετεύονται στην Ουκρανία. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 60 εκατ. δολάρια τον Νοέμβρη και άλλα 600 εκατ. δολάρια διατέθηκαν από τις ΗΠΑ για να στηρίξουν την Ουκρανία και να παροτρύνουν άλλες χώρες να τη στηρίξουν», είπε.
«Κανείς δεν σκοπεύει να εκτοξεύσει σκοπίμως πυραύλους ή να ρίξει πυρηνικές βόμβες, αλλά μπορεί να προκύψει ένα τεχνικό σφάλμα ή ένας ανθρώπινος παράγοντας. Και τότε, όλα μπορεί να συμβούν», προειδοποίησε.
Ως απάντηση η Ρωσία διοργάνωσε στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, νότια της Ουκρανίας, και ξεκαθάρισε ότι οξύνει τη μαχητική ετοιμότητα των συμβατικών και πυρηνικών δυνάμεών της. Ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι η Ρωσία θα διατηρήσει την πολεμική ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων και θα ενισχύσει τη δυναμική μη πυρηνικής αποτροπής, εξοπλίζοντας τα στρατεύματα με όπλα ακριβείας και αποτελεσματικές δυνατότητες καταστροφής.
Από την πλευρά της και η Ουκρανία ξεκίνησε χτες «ειδική επιχείρηση» στα σύνορα με τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων με drone και στρατιωτικές ασκήσεις για αντιαρματικές και αερομεταφερόμενες μονάδες. Εχει ήδη αναπτύξει 8.500 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, εκφράζοντας «ανησυχία» για τη μεταναστευτική κρίση και πώς θα αξιοποιηθεί από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολέξιι Ρεζνίκοφ, επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον αυτήν τη βδομάδα, δηλώνοντας στη συνέχεια ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ είχαν ανταλλάξει πληροφορίες και «εξήχθησαν τα ίδια συμπεράσματα» σχετικά με προετοιμασίες της Ρωσίας για «εισβολή» στην Ουκρανία.
«Η αντίδραση θα είναι πολύ σκληρή - και, από όσο γνωρίζω, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου προειδοποιήθηκε για αυτό απευθείας κατά την επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχου των ΗΠΑ στη Ρωσία», ισχυρίστηκε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας.
Συνεχίστηκε και την Τρίτη το βράδυ η καταστολή από τις πολωνικές δυνάμεις ασφαλείας κατά μεταναστών και προσφύγων που έχουν κατασκηνώσει στα σύνορα με τη Λευκορωσία και προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν καταυλισμοί μεταναστών σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, αλλά 3.000 έως 4.000 άτομα ενδέχεται να μένουν στη συνοριακή περιοχή, δήλωσε χτες εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής.
Ενώ ο αριθμός των μεταναστών στα σύνορα έχει μειωθεί, καθώς πολλοί στεγάζονται πλέον σε μεγάλες αποθήκες logistics στην περιοχή και οι λευκορωσικές αρχές οργανώνουν πτήσεις επαναπατρισμού, η Βαρσοβία κατήγγειλε το Μινσκ ότι «δεν είχε εγκαταλείψει τα σχέδια να χρησιμοποιήσει ως όπλο τους μετανάστες» από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, την Αφρική.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, χτες επισκέφτηκε το Παρίσι, όπου είχε συνομιλίες με τον Εμανουέλ Μακρόν, σήμερα θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και την Παρασκευή με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, στο Λονδίνο.
Παράλληλα ενισχύονται οι δυνάμεις καταστολής στα σύνορα των γειτονικών με τη Λευκορωσία χωρών, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στη Λιθουανία, από 1.000 έως 2.000 στρατιώτες θα υποστηρίζουν τη συνοριοφυλακή και αν χρειαστεί θα αυξηθούν.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής των λιθουανικών ενόπλων δυνάμεων, περίπου 9.000 Λιθουανοί στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα από τα μέσα Ιούνη. Επιπλέον, οι ένοπλες δυνάμεις της αγοράζουν περίπου 290 οχήματα 4x4 από την Ολλανδία έναντι 4,6 εκατ. ευρώ για να παρακολουθούν την κατάσταση στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Η Λιθουανία κήρυξε πριν από δύο βδομάδες κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα, έστειλε περισσότερους αστυνομικούς και έδωσε περισσότερες εξουσίες στον στρατό.
Χτες (σ.σ. 22/11) ο Κυρ. Μητσοτάκης, με ύφος 1.000 καρδιναλίων, ανακοίνωσε έκτακτο βοήθημα σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους και σε άτομα με αναπηρία. Η πρόκληση εκ μέρους της κυβέρνησης μπορεί να γίνει πιο κατανοητή αν σκεφτεί κανείς ότι στους νοσοκομειακούς γιατρούς οφείλονται εφημερίες ακόμα και 6 μηνών, οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν δει την τελευταία δεκαετία τις συντάξεις τους να κόβονται δεκάδες φορές από όλες τις κυβερνήσεις, ενώ ακόμα και οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας έχουν δεχτεί συντριπτικά χτυπήματα από τον «κόφτη» της δημοσιονομικής ...προσαρμογής και των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως είναι λογικό, ο Αλ. Τσίπρας σήκωσε ...το γάντι να απαντήσει στον πρωθυπουργό, με tweet που ανέφερε τα ποσά για κοινωνικό μέρισμα που δαπανούσε η (συγ)κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (- ΑΝΕΛ) συγκριτικά με τα αντίστοιχα που δαπανά η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα στοιχεία, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συντριπτικά πιο κοινωνικός... ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει την ανάρτησή του με την ατάκα «Τότε (σ.σ. επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) ήταν "ψίχουλα". Σήμερα είναι θρίαμβος»...
Αυτή η διαμάχη έχει και ...«διαπαιδαγωγητικό χαρακτήρα». Εκτός όλων των άλλων, στοχεύει στο να εκπαιδεύει εργατικά - λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα τους νεότερους ηλικιακά, στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων, να έχουν ως κριτήριο δηλαδή της «ευημερίας» το πώς και πόσο θα μοιράζεται η φτώχεια τους...
Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τις λεπτομέρειες της... ψιχουλομαχίας μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, επειδή δεν καταπίνουμε ούτε το κουτόχορτο της ΝΔ ούτε το κουτόχορτο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα επιτρέψουμε να κατρακυλήσει η συζήτηση αποκλειστικά στο ποιος μοιράζει περισσότερα ψίχουλα, μία συζήτηση που σκόπιμα αφήνει στην απέξω πού πάει το «καρβέλι».
Ποιο είναι το καρβέλι; Ενδεικτικά:
Ο κατάλογος θα μπορούσε να μεγαλώσει και να συμπεριλάβει και τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, τις προκλητικές φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, τις ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας υποδομών, τη θωράκιση της μεγάλης εργοδοσίας με εκατοντάδες νόμους που της διασφαλίζουν φθηνότερη εργασία κ.ά. Ολα αυτά έχουν με μεγάλα γράμματα τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας. Και πάνω απ' όλα είναι ο τεράστιος, αμύθητος πλούτος που παράγεται ακριβώς με αυτήν τη δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων, ως αποτέλεσμα της έντασης της εκμετάλλευσης, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της φθηνής δουλειάς χωρίς δικαιώματα κ.λπ.
Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Τα εργατικά σωματεία στο πλαίσιο πάλης τους, εδώ και χρόνια, διεκδικούν:
Τι απαντά η κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτά τα αιτήματα; Τι απαντούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα αιτήματα;
Οι απαντήσεις γνωστές.
Το ΚΚΕ δεν υποτιμά το παραμικρό που θα βάλει στην τσέπη της μία εργατική οικογένεια, που θα βελτιώσει τη ζωή της, ιδιαίτερα σήμερα που το εισόδημα εξανεμίζεται στο άψε - σβήσε. Αυτό που δεν πρόκειται να κάνει το ΚΚΕ είναι να αναμειχθεί στον ψιχουλοκαβγά, που κρύβει τελικά ποιος τρώει το καρβέλι. Η συζήτηση για το καρβέλι καταλαβαίνουμε ότι δεν προσφέρεται για έναν ακόμη δικομματικό καβγά, αλλά είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει σήμερα. Αυτή η συζήτηση μπορεί να προσφέρει πολλά στον αγώνα για να μη ζούμε με ψίχουλα. Ο αγώνας αυτός δένεται αντικειμενικά με την πάλη για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, τον αγώνα για την προοπτική, γιατί μέσα σε αυτήν την πάλη μπορεί ο λαός να έχει και νίκες και επιτυχίες.
Για να θυμηθούμε τα λόγια του Μπρεχτ:
«Δεν θέλουμε μόνο το μπάλωμα
Θέλουμε ολόκληρο το ρούχο.
Δεν θέλουμε μόνο την μπουκιά
Θέλουμε όλο το καρβέλι».
(Αναδημοσιεύεται από τη στήλη των σχολίων του πόρταλ «902.gr»)