Εμφαση στους τομείς που ιεραρχούν ψηλά τα μονοπώλια - Ψίχουλα και νέες περικοπές για τον λαό
Σε συμφωνία για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη κατέληξαν χτες Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP).
Μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, που ήταν αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης, θα αντικαταστήσει την Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και όπως αναμενόταν με βάση το κείμενο των διερευνητικών επαφών, η κυβερνητική συμφωνία δίνει έμφαση σε μεγάλες κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές, «πράσινη» Ενέργεια, νέες τεχνολογίες, που ιεραρχούνται ως πεδία κερδοφορίας από τα γερμανικά μονοπώλια και αποτελούν βασικά μέτωπα του παγκόσμιου ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Η χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης θα βρίσκεται στο 3,5% του ΑΕΠ, μεταξύ άλλων και για να προωθηθεί η ανάπτυξη μιας «κλιματικά ουδέτερης βιομηχανίας». Για να επιτευχθεί «κλιματική ουδετερότητα» «το αργότερο έως το 2045», οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει επίσης να επεκταθούν μαζικά και να δημιουργηθεί μια «πρωταρχική αγορά για την ηλεκτροκίνηση».
Την ίδια ώρα, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους επιβεβαιώνεται η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, με ψίχουλα ή νέες περικοπές, παρά την τεράστια καπιταλιστική ανάπτυξη στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ.
Ενδεικτικά, τα διαβόητα εξευτελιστικά επιδόματα «Χαρτζ 4» (που είχαν θεσπιστεί επί συγκυβέρνησης SPD - Πρασίνων με καγκελάριο τον Γκ. Σρέντερ) μετονομάζονται σε «Επίδομα Πολιτών», ενώ εισάγεται και ένα Βασικό Επίδομα Τέκνων, χωρίς να διευκρινίζονται μέχρι στιγμής το ύψος του, οι όροι και οι προϋποθέσεις.
Το ελάχιστο ωρομίσθιο θα αυξηθεί στα 12 ευρώ μεικτά από περίπου 9,60 σήμερα. Ακόμα και από αυτό ωστόσο εξαιρούνται εκατομμύρια εργαζόμενοι, ενώ οι εργοδότες μπορούν να μειώσουν τις ώρες που απασχολούν τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας ένα τεράστιο «οπλοστάσιο» «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων που προβλέπουν μισθούς πείνας.
Το λεγόμενο «φρένο ενοικίου» διατηρείται έως το 2029 και προβλέπει αύξηση ενοικίων ως και 11% τα επόμενα τρία χρόνια... Επίσης, η νέα γερμανική κυβέρνηση θα προωθήσει την κατασκευή κατοικιών, με 400.000 νέα διαμερίσματα ετησίως, τα 100.000 από τα οποία με δημόσιες επενδύσεις.
Επίσης, θα επιτραπεί η πώληση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε αδειοδοτημένα καταστήματα, ώστε να προωθηθεί παραπέρα η ναρκω-κουλτούρα και κράτος και μονοπώλια να έχουν μερίδιο από την «πίτα» του παγκόσμιου ναρκεμπορίου.
«Τυπικά» δεν ανακοινώνεται μείωση συντάξεων ούτε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ωστόσο εισάγεται η λεγόμενη «μετοχική σύνταξη», κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς το κεφαλοποιητικό σύστημα Ασφάλισης. Μέρος των εισφορών θα επενδύεται «σε μακροπρόθεσμα συνταξιοδοτικά προγράμματα» από ανεξάρτητο φορέα δημοσίου δικαίου.
Στη διανομή των υπουργείων, υπουργός Εξωτερικών θα οριστεί η υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία, Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, αναλαμβάνει το νέο υπερ-υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος. Επίσης, οι Πράσινοι παίρνουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Προστασίας των Καταναλωτών, Οικογένειας, Γεωργίας.
Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να οριστεί ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ.
Οι Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Αμυνας, Κατοικίας και Ανοικοδόμησης, Εργασίας, Υγείας, Οικονομικής Συνεργασίας.
Στους Φιλελεύθερους πηγαίνουν τα υπουργεία Μεταφορών, Δικαιοσύνης, Εκπαίδευσης και Ερευνας.
Τις κινήσεις ενίσχυσης της Ταϊβάν, όπως και «αναβάθμισης» της διεθνούς αναγνώρισής της, εντείνουν οι ΗΠΑ, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση σε ένα από τα βασικά μέτωπα της κόντρας με την Κίνα.
Ετσι, εκτός από την πρόσκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ταϊβάν για να συμμετάσχει στη λεγόμενη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία» (βλ. σχετικό θέμα στην ίδια σελίδα), στις αρχές της βδομάδας πραγματοποιήθηκε ο λεγόμενος «Διάλογος για την εταιρική σχέση ΗΠΑ - Ταϊβάν για την οικονομική ευημερία», που, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «στοχεύει στην περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη της ζωντανής και δυναμικής οικονομικής μας σχέσης».
Επιπλέον, η Ουάσιγκτον έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση της κυβέρνησης της Λιθουανίας να δεχτεί τη λειτουργία ντε φάκτο «πρεσβείας» της Ταϊβάν στο Βίλνιους, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, να μιλά για «σημαντικό βήμα για να επεκταθεί η ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν στο διεθνή χώρο».
Ενδεικτικές του ρόλου που αναλαμβάνει το Βίλνιους είναι και οι «υψηλόβαθμες διαβουλεύσεις» ΗΠΑ - Λιθουανίας προχτές στην Ουάσιγκτον, με θέμα τη «συζήτηση ευκαιριών για ενισχυμένη συνεργασία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, περιλαμβανομένων ομοϊδεατών εταίρων»...
Τη Λιθουανία εκπροσώπησε ο ίδιος ο ΥΠΕΞ, Γκ. Λαντσμπέργκι, μαζί με στελέχη των υπουργείων Εμπορίου και Αμυνας, όπως και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Κίνα εξέφρασε την «κατηγορηματική αντίθεσή της» στην πρόσκληση της Ταϊβάν στη «Σύνοδο για τη Δημοκρατία», σημειώνοντας ότι «η Ταϊβάν δεν έχει άλλο στάτους στο Διεθνές Δίκαιο πέραν του να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κίνας». Παράλληλα, επικρίνοντας τη Λιθουανία, σημείωσε ότι «δημιουργεί την εσφαλμένη αντίληψη της "μίας Κίνας, μίας Ταϊβάν" στον κόσμο, δημιουργώντας ένα πολύ κακό προηγούμενο για άλλες χώρες».
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Λιγότερες από οκτώ ώρες μετά την εκλογή της από το κοινοβούλιο στην πρωθυπουργία της Σουηδίας, η ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Αντερσον παραιτήθηκε, αφού οι βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Οι Πράσινοι ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι αποχωρούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό μειοψηφίας με τους Σοσιαλδημοκράτες. Η Αντερσον επικαλέστηκε για την παραίτησή της την αποχώρηση των Πρασίνων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα επιχειρήσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση και να λάβει ξανά ψήφο εμπιστοσύνης.
ΠΑΡΙΣΙ.-- Τουλάχιστον 24 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους μετά την ανατροπή λέμβου στην οποία επέβαιναν, προσπαθώντας να διασχίσουν χτες τη θάλασσα της Μάγχης.
ΠΕΚΙΝΟ.-- Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 40ετίας βρέθηκε το ποσοστό γεννητικότητας στην Κίνα, καθώς με βάση στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χτες, οι γεννήσεις το 2020 έπεσαν στις 8,52 ανά 1.000 κατοίκους, από 10,41 ανά 1.000 κατοίκους που ήταν το 2019.
ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Α. Αχμεντ πήγε στο μέτωπο του πολέμου για να συντονίσει την επιχείρηση του στρατού εναντίον του «Μετώπου για την Απελευθέρωση του Τιγκράι» (TPLF), μετέδωσαν φιλοκυβερνητικά μέσα, προσθέτοντας ότι τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Ντ. Μεκόνεν Χάσεν. Παράλληλα ο ΟΗΕ θα απομακρύνει άμεσα τις οικογένειες των ξένων εργαζομένων του από την Αιθιοπία, ενώ η Γαλλία κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν «χωρίς καθυστέρηση».
ΤΖΕΝΤΑ.-- Με τη συμμετοχή της Ρωσίας και εκπροσώπων 27 ισλαμικών χωρών ξεκίνησε χτες στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας η σύνοδος της Ομάδας «Στρατηγικό Οραμα» που ιδρύθηκε το 2006, όταν η Ρωσική Ομοσπονδία απέκτησε θέση παρατηρητή στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).
Αλλη μία ιστορία των φυλετικών διακρίσεων και κατάφωρων αδικιών της αστικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ φέρνει στο φως η υπόθεση του 62χρονου Αφροαμερικανού Κέβιν Στρίκλαντ, ο οποίος αθωώθηκε την Τρίτη από δικαστήριο του Μιζούρι, αφού έμεινε στη φυλακή για 43 χρόνια λόγω «δικαστικής πλάνης»!
Ο Στρίκλαντ καταδικάστηκε το 1979 σε ισόβια από ένα σώμα λευκών ενόρκων, για μια τριπλή δολοφονία την οποία ουδέποτε παραδέχτηκε. Καταδικάστηκε χωρίς καμία απτή απόδειξη, μόνο με βάση τη μαρτυρία μιας γυναίκας η οποία στη συνέχεια αναίρεσε την κατάθεσή της... Επιπλέον, οι δύο από τους τέσσερις πραγματικούς δράστες της δολοφονίας δήλωναν ότι ο Στρίκλαντ δεν εμπλεκόταν στις ανθρωποκτονίες.
Ο Στρίκλαντ είναι ένας από τους χιλιάδες Αφροαμερικανών που έχουν φυλακιστεί άδικα τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Εθνικό Αρχείο Απαλλαγών, ένα σχέδιο στο οποίο μετέχουν πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια, οι περίπου 2.500 άνθρωποι που απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες τα τελευταία τριάντα χρόνια, έμειναν κατά μέσο όρο 13,9 χρόνια στη φυλακή. Το μεγαλύτερο διάστημα ήταν 47 χρόνια και 2 μήνες.
Αργότερα χτες βράδυ, οι ένορκοι δικαστηρίου στην Τζόρτζια έκριναν ένοχους δίχως ελαφρυντικά τρεις λευκούς Αμερικανούς για την εν ψυχρώ δολοφονία του 25χρονου Αφροαμερικανού Αχμοντ Αρμπερι το 2020, ενώ έκανε τζόκινγκ στη γειτονιά του στο Μπράνσγουικ της Τζόρτζια...
Οι τρεις δράστες που είχαν ισχυριστεί ότι βρίσκονταν σε... άμυνα, μολονότι αυτοί επιτέθηκαν και σκότωσαν δίχως την παραμικρή αφορμή τον άτυχο Αρμπερι, αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη.
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη λεγόμενη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία» που οργανώνει διαδικτυακά στις 9 και 10 Δεκέμβρη.
Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να ενισχύσουν διεθνείς συμμαχίες, επιχειρώντας να αποκτήσουν προβάδισμα στον ανταγωνισμό με την Κίνα για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία. Στήνοντας τις εκάστοτε «διαχωριστικές γραμμές» με αυτόν τον στόχο, στη λίστα των 110 «δημοκρατικών» χωρών περιλαμβάνονται ή «κόπηκαν» χώρες ανάλογα με το τι υπηρετεί τις επιδιώξεις των ΗΠΑ.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται χώρες όπως το Ισραήλ (που «δημοκρατικά» εντείνει την κατοχή της Παλαιστίνης), η Ταϊβάν (συμμετοχή που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Κίνα, η οποία δεν περιλαμβάνεται στους προσκεκλημένους), η Ινδία της κυβέρνησης Μόντι (με το μπαράζ βίαιης καταστολής ενάντια σε αγωνιστές και λαϊκές κινητοποιήσεις), η Πολωνία (στο φόντο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης με την ΕΕ) κ.ά.
Εκτός λίστας είναι μεταξύ άλλων η Ρωσία, που διαμαρτυρήθηκε χτες επειδή δεν προσκλήθηκε, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου να επισημαίνει πως η Σύνοδος που συγκαλεί ο Μπάιντεν έχει στόχο «να διαιρέσει τις χώρες». Εκτός έμειναν επίσης όλες οι χώρες του Περσικού Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων στενών συμμάχων των ΗΠΑ, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και η Αίγυπτος.
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, θα έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν τις συναναστροφές με μια ευρεία γκάμα παραγόντων, «των οποίων η υποστήριξη είναι κρίσιμη για την ανανέωση της παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης».
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν υποδέχεται σήμερα στο Σότσι τον Σέρβο ομόλογό του Αλ. Βούτσιτς, που αργά χτες αναμενόταν να φτάσει στη χώρα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις θα εστιάσουν σε ζητήματα διμερούς συνεργασίας αμοιβαία επωφελούς και μίλησε για πολύ σημαντικές συνομιλίες με τον συγκεκριμένο «σύμμαχο και φίλο» της χώρας του.
Από τη μεριά του ο Βούτσιτς σε συνέντευξή του πριν αναχωρήσει για Μόσχα είπε ότι «η Σερβία αναπτύσσεται με τεράστια ταχύτητα και γι' αυτό χρειαζόμαστε ειρήνη και σταθερότητα», προσθέτοντας ότι «γι' αυτό σεβόμαστε όσους σέβονται την κυριαρχία μας», και δήλωσε «ευγνώμων» για τη στάση της Ρωσίας στο θέμα του Κοσόβου.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε σειρά επενδύσεων που εξετάζονται και θα συζητηθούν και στις σημερινές συνομιλίες. Επίσης είπε ότι το Βελιγράδι εξετάζει και τη δημιουργία μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας σε συνεργασία με τον ρωσικό κολοσσό «Rosatom», προσθέτοντας ότι «χρειάζονται πρόσθετες διαβουλεύσεις με τους Ρώσους εταίρους μας για τη μελλοντική μας συνεργασία».
Τέλος, σε χτεσινό του διάγγελμα ο Βούτσιτς εξέφρασε ανησυχία για την υπογεννητικότητα, αναφέροντας πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι ως έθνος εξαφανιζόμαστε», και ανακοίνωσε διάφορα μέτρα, όπως χορήγηση εφάπαξ ποσού στα ζευγάρια που θα αποφασίσουν να αποκτήσουν παιδί.