Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Η Ταϊβάν σταθερά στο επίκεντρο της κόντρας ΗΠΑ - Κίνας

Τις κινήσεις ενίσχυσης της Ταϊβάν, όπως και «αναβάθμισης» της διεθνούς αναγνώρισής της, εντείνουν οι ΗΠΑ, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση σε ένα από τα βασικά μέτωπα της κόντρας με την Κίνα.

Ετσι, εκτός από την πρόσκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ταϊβάν για να συμμετάσχει στη λεγόμενη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία» (βλ. σχετικό θέμα στην ίδια σελίδα), στις αρχές της βδομάδας πραγματοποιήθηκε ο λεγόμενος «Διάλογος για την εταιρική σχέση ΗΠΑ - Ταϊβάν για την οικονομική ευημερία», που, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «στοχεύει στην περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη της ζωντανής και δυναμικής οικονομικής μας σχέσης».

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση της κυβέρνησης της Λιθουανίας να δεχτεί τη λειτουργία ντε φάκτο «πρεσβείας» της Ταϊβάν στο Βίλνιους, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, να μιλά για «σημαντικό βήμα για να επεκταθεί η ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν στο διεθνή χώρο».

Ενδεικτικές του ρόλου που αναλαμβάνει το Βίλνιους είναι και οι «υψηλόβαθμες διαβουλεύσεις» ΗΠΑ - Λιθουανίας προχτές στην Ουάσιγκτον, με θέμα τη «συζήτηση ευκαιριών για ενισχυμένη συνεργασία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, περιλαμβανομένων ομοϊδεατών εταίρων»...

Τη Λιθουανία εκπροσώπησε ο ίδιος ο ΥΠΕΞ, Γκ. Λαντσμπέργκι, μαζί με στελέχη των υπουργείων Εμπορίου και Αμυνας, όπως και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Κίνα εξέφρασε την «κατηγορηματική αντίθεσή της» στην πρόσκληση της Ταϊβάν στη «Σύνοδο για τη Δημοκρατία», σημειώνοντας ότι «η Ταϊβάν δεν έχει άλλο στάτους στο Διεθνές Δίκαιο πέραν του να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κίνας». Παράλληλα, επικρίνοντας τη Λιθουανία, σημείωσε ότι «δημιουργεί την εσφαλμένη αντίληψη της "μίας Κίνας, μίας Ταϊβάν" στον κόσμο, δημιουργώντας ένα πολύ κακό προηγούμενο για άλλες χώρες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ