ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
«Δεν γυρνάει προπέλα» από χτες, δυναμώνει η διεκδίκηση ΣΣΕ με αυξήσεις

Απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στις 10.30 π.μ. στο λιμάνι του Πειραιά

«Δεν γύρισε προπέλα» στο λιμάνι του Πειραιά και στα άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας των ναυτεργατών, με προοπτική κλιμάκωσης.

Για σήμερα Πέμπτη, δεύτερη μέρα της απεργίας, τα ναυτεργατικά σωματεία διοργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί μπροστά στους καταπέλτες των πλοίων της «Blue Star», απέναντι από τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά.

Αμέσως μετά θα συνεδριάσουν για να εκτιμήσουν την κατάσταση και αναλόγως να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Καθολική η συμμετοχή στην απεργία

Οι ναυτεργάτες, με την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία, συντονίζουν τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους της στεριάς, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις αγωνιστικές διαθέσεις που επικρατούν στα καράβια και δίνοντας το σύνθημα για την παραπέρα οργάνωση της πάλης.

Διεκδικούν κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ανανέωση και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, μέτρα προστασίας των ανέργων, επαναπατρισμό των πληρωμάτων στα ποντοπόρα καράβια από τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια και υποχρεωτική, αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας κ.ά.

Με στήριγμα τη μεγάλη αλληλεγγύη εργαζομένων από άλλους κλάδους, οι οποίοι βρέθηκαν από τα ξημερώματα χτες στο πλευρό τους σε όλα τα λιμάνια, οι απεργοί κράτησαν τα καράβια ακινητοποιημένα και σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει και οξύνει η κυβέρνηση της ΝΔ, ενισχύοντας παραπέρα το αντεργατικό οπλοστάσιο (νόμοι 4808/2021, 4714/2020 κ.λπ.). Με αυτό οι εφοπλιστές μπορούν να ξεζουμίζουν ακόμα πιο σκληρά τους ναυτεργάτες, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος και για την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» - και θανατηφόρων - αλλά και επαγγελματικών ασθενειών, όλα για να συνεχίσουν απρόσκοπτα να σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ της κερδοφορίας.

Είναι χαρακτηριστική η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 14 Οκτώβρη και δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές στα ποντοπόρα υπό ελληνική σημαία καράβια να μην εφαρμόζουν ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση στο σύνολο των ναυτεργατών.

Από τα ξημερώματα στους καταπέλτες οι απεργιακές φρουρές

Στον Πειραιά, από τις 5.30 το πρωί οι απεργιακές φρουρές είχαν πάρει τη θέση τους στους καταπέλτες. Οι ναυτεργάτες, έχοντας στο πλευρό τους σωματεία και εργαζόμενους κλάδων της στεριάς, αλλά και νεολαία, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη της πρώτης μέρας της 48ωρης απεργίας.

Παράλληλα, σε μηχανοστάσια, κουβέρτες και κουζίνες των πλοίων έγιναν περιοδείες και συσκέψεις από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, αναδεικνύοντας την ανάγκη πιο αποφασιστικής οργάνωσης της πάλης για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, συνολικά για τις σύγχρονες ανάγκες των ναυτεργατών και των οικογενειών τους.

«Μας λιώνουν καθημερινά, μας μειώνουν τις αποδοχές, δεν πάει άλλο. Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια». «Ηδη μας έχουν χαμάληδες. Το καλοκαίρι μάς εξουθενώνουν, τον χειμώνα μάς απολύουν. Ας έρθει ένας εφοπλιστής να καθίσει, όχι πολύ, μία ώρα στο μηχανοστάσιο, να δούμε, θα αντέξει;». «Εγώ κατάλαβα ότι ο μύθος που προσπαθούν να μας περάσουν, ότι με τους αγώνες δεν γίνεται τίποτα, καταρρίπτεται. Το είδαμε αυτό από τα παιδιά στην "e-food" και στην COSCO. Ετσι πρέπει να πάμε και εμείς». Ορισμένες από τις φράσεις των ίδιων των ναυτεργατών από τα πλοία της «Blue Star», αλλά και από τα «κρητικά», όπου περιόδευσαν χτες στο πλαίσιο της απεργίας συνδικαλιστές των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων.

Δεμένα και ξένα πλοία, σε ένδειξη συμπαράστασης

Με την ίδια αποφασιστικότητα και όπλο την αλληλεγγύη άλλων εργαζομένων απήργησαν οι ναυτεργάτες και στα άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Ξεχωριστό στιγμιότυπο της χτεσινής πρώτης μέρας της απεργίας σημειώθηκε όταν στο λιμάνι της Πάτρας πληρώματα πλοίων όπως το «Genova», με ξένη (ιταλική) σημαία, δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους Ελληνες συναδέλφους τους, κράτησαν τα καράβια στο λιμάνι.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο Σύνταγμα το Σάββατο 13 Νοέμβρη, στις 11 π.μ.

Από τη χτεσινή εξόρμηση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ
Από τη χτεσινή εξόρμηση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προετοιμασίες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για την απεργία και το συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 13 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος.

Το βάρος για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας και του συλλαλητηρίου σηκώνουν πρωτοπόροι εργάτες και συνδικαλιστές, που πήραν την πρωτοβουλία να απευθυνθούν στους συναδέλφους τους και να τους καλέσουν σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση του Σαββάτου, ώστε να διατρανώσουν για μία ακόμα φορά στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι μια γροθιά και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη.

Ηδη το γραπτό κάλεσμα της Πρωτοβουλίας για την επιτυχία της απεργίας και του συλλαλητηρίου στην Αθήνα διακινείται πλατιά στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και έχει συγκεντρώσει δεκάδες υπογραφές.

Ο χώρος του εργοστασίου, ο οικισμός της Λάρυμνας και τα γύρω χωριά έχουν στολιστεί με τις αφίσες του συλλαλητηρίου, ενώ αυτοκίνητα με ντουντούκες γυρνούν στα χωριά, καλώντας τον λαό να εκφράσει για μία ακόμα φορά την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ και να παλέψει για να μη μαραζώσει ολόκληρη η περιοχή.

Αλληλεγγύη και αγωνιστική υποδοχή

Στο μεταξύ, για άλλη μια φορά εκφράζεται έμπρακτα η ταξική αλληλεγγύη συνδικάτων από όλους τους κλάδους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, και στο πλαίσιο αυτό, στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών.

«Η νίκη σας θα είναι και δική μας νίκη», διαμήνυσαν οι συνδικαλιστές, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ότι θα τους περιμένουν με χιλιάδες εργαζόμενους στην Αθήνα το Σάββατο.

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας των συνδικάτων χαιρετισμό απηύθυναν ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, και ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ενώ οι επισκέψεις συνδικάτων στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα θα συνεχιστούν και το μεσημέρι της Πέμπτης.

Κάλεσμα της ΟΓΕ

Στην αγωνιστική υποδοχή των απεργών της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα το Σάββατο καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ): «Εκφράζουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους και ενώνουμε πάλι τις φωνές μας μαζί τους κόντρα στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική που απαξιώνει και ξεπουλά τη ΛΑΡΚΟ, τον ορυκτό πλούτο της χώρας, για να κερδίσουν οι εκμεταλλευτές του μόχθου μας θυσιάζοντας τις ζωές και τα δικαιώματά μας».

Πούλμαν για την Αθήνα

Πούλμαν για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο θα αναχωρήσουν από:

-- Οικισμό ΛΑΡΚΟ (παραλία Λαρυμνας και Νέο Κόκκινο) στις 7.30 π.μ.

-- Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Κόκκινο και Παύλο στις 7.45 π.μ.

-- Κάστρο και Ακραίφνιο στις 8 π.μ.

-- Λαμία στις 7 π.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ (οδός Στουρνάρα - Τσαλτάκη).

-- Λιβαδειά στις 7 π.μ. από το Ζάππειο.

-- Αμφισσα στις 7 π.μ. από την Τράπεζα Πειραιώς.

-- Θήβα στις 8.15 π.μ. από το ΚΤΕΛ, με ενδιάμεσες στάσεις στο Σχηματάρι στις 8.45 π.μ. και στα Οινόφυτα στις 9 π.μ.

Πούλμαν επίσης θα αναχωρήσουν από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας στις 9.30 π.μ.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το Σάββατο 13 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αγωνιστική υποδοχή από τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην Αθήνα

Προσυγκεντρώσεις σε όλο το κέντρο από σωματεία της Αττικής

Δεκάδες είναι τα Συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που καλούν στο συλλαλητήριο υποδοχής των απεργών της ΛΑΡΚΟ το Σάββατο 13 Νοέμβρη.

Μάλιστα έχουν οριστεί προσυγκεντρώσεις υποδοχής, τόσο στην Ομόνοια, από όπου θα ξεκινήσει η πορεία των εργαζομένων, όσο και σε όλη τη διαδρομή από όπου θα περάσει η πορεία μέχρι το Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, οι προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στα εξής σημεία, στις 10.30 π.μ.:

Ομόνοια: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Βιομηχανίας, Σωματεία Συνταξιούχων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, μαζικοί φορείς από τον δήμο της Αθήνας.

Πλατεία Κλαυθμώνος: Κλαδικό Συνδικάτο και Σωματεία στον Τουρισμό - Επισιτισμό, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Αττικής, Σωματεία στο Χρηματοπιστωτικό, Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων και Καθαριστριών, Σωματεία από το χώρο του Θεάματος - Ακροάματος, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, Σωματεία εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα, η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, μαζικοί φορείς Νότιου, Βορειοδυτικού και Βόρειου Τομέα της Αθήνας, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.

Παλιά Βουλή: Σωματεία των ΟΤΑ, της Δημόσιας Διοίκησης, Σωματεία εργαζομένων σε δημόσια και ιδιωτική Υγεία, σε δημόσια και ιδιωτική Εκπαίδευση, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, μαζικοί φορείς του Ανατολικού Τομέα Αθήνας, της Δυτικής Αθήνας, της Δυτικής Αττικής και της περιοχής των Μεσογείων.

Σύνταγμα: Ομοσπονδία και Συνδικάτο Οικοδόμων, Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων, Σωματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυμεταφορών, Σωματεία των Μεταφορών, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και οι μαζικοί φορείς του Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ