Μετά τη Μόσχα, νέα διεθνής συνάντηση οργανώνεται στο Ιράν, ενώ επίκεινται συναντήσεις Ταλιμπάν - Κινέζου ΥΠΕΞ
Copyright 2021 The Associated |
Η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν που συμμετείχε στη διεθνή συνάντηση στη Μόσχα |
Ετσι, μετά τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ταλιμπάν στη συνάντηση του «Σχήματος της Μόσχας» για το Αφγανιστάν, χτες έγινε γνωστό ότι αντιπροσωπεία της κυβέρνησής τους θα συναντήσει και τον Κινέζο ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, στην Ντόχα, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που ξεκίνησε χτες ο Γι στο Κατάρ.
Παράλληλα, συνάντηση για το Αφγανιστάν οργανώνεται αύριο και στην Τεχεράνη από το ιρανικό ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με αφγανικά δημοσιεύματα, σε αυτή θα πάρουν μέρος οι χώρες που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν (Ιράν, Κίνα, Πακιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν) και η Ρωσία. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Ζ. Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι το «Ισλαμικό Εμιράτο» του Αφγανιστάν δεν έχει προσκληθεί στη συνάντηση ακόμα, αλλά εξέφρασε προσδοκίες ότι αυτή θα συμβάλει θετικά.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα εξετάζει να αφαιρέσει τους Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο εξτρεμιστικών οργανώσεων. Αμεση ήταν η αντίδραση των Ταλιμπάν, με τον εκπρόσωπο του αφγανικού ΥΠΕΞ, Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί, να καλωσορίζει τις δηλώσεις Πούτιν, προσθέτοντας ότι «καθώς τελείωσε το κεφάλαιο του πολέμου, έτσι και οι χώρες του κόσμου πρέπει να αλλάξουν θετικά τη σχέση και την προσέγγισή τους απέναντι στο Αφγανιστάν. Εμείς αναζητούμε θετικές αλλαγές με τη διεθνή κοινότητα, με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας».
Την ίδια στιγμή, επιστρέφοντας από την Καμπούλ όπου συνάντησε διευρυμένη αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ο Πακιστανός ΥΠΕΞ, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, δήλωσε ότι βρήκε «την ηγεσία των Ταλιμπάν πολύ θετική», εξηγώντας ότι συζητήθηκαν θέματα όπως εμπόριο, ασφάλεια, διαχείριση των συνόρων, έκδοση βίζας κ.τ.λ. Μεταξύ άλλων ο Κουρέσι ανακοίνωσε σειρά μέτρων αναθέρμανσης του διμερούς εμπορίου, όπως η κατάργηση των δασμών σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά που εισάγονται από το Αφγανιστάν. Ακόμα, η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την παροχή φαρμακευτικής και άλλης «ανθρωπιστικής βοήθειας», συνολικού ύψους 28,8 εκατ. δολαρίων. Τον Κουρέσι συνόδευε και ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας του, στρατηγός Φαΐζ Χαμίντ.
Επιπλέον, στόχος της επίσκεψης Κουρέσι ήταν, μεταξύ άλλων, να διερευνηθούν οι προθέσεις των Ταλιμπάν για μια σειρά επενδύσεων σε Ενέργεια και Μεταφορές, όπως το CASA-1000 (Central Asia - South Asia power project), ο αγωγός TAPI (Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία), αλλά και το σιδηροδρομικό δίκτυο με βασικό κορμό τη σύνδεση Αφγανιστάν και Ουζμπεκιστάν, για τα οποία «οι Ταλιμπάν εξέφρασαν την πλήρη τους στήριξη», όπως είπε ο Πακιστανός ΥΠΕΞ. Ο ίδιος πάντως - που θα συμμετάσχει και στην αυριανή συνάντηση στην Τεχεράνη - απέφυγε να διευκρινίσει αν η πακιστανική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν λέγοντας ότι «εργαζόμαστε πάνω σε μια περιφερειακή προσέγγιση».
Κι ενώ μετά από 20 χρόνια αμερικανοΝΑΤΟικής επέμβασης εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από το Αφγανιστάν, τον «λογαριασμό» πληρώνει ξανά ο λαός.
Χαρακτηριστικά, ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Ντ. Μπίσλεϊ, δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι 22,8 εκατομμύρια Αφγανοί (σε σύνολο 39 εκατομμυρίων) αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και «βαίνουν προς τον λιμό», σε σύγκριση με 14 εκατομμύρια πριν από δύο μήνες.
«Δεν γνωρίζω πώς θα γίνει να μην πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι και ιδιαιτέρως παιδιά με τον ρυθμό που προχωράμε με την έλλειψη χρηματοδότησης και την κατάρρευση της οικονομίας», υπογράμμισε ο Μπίσλεϊ.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ η διεθνής «ανθρωπιστική βοήθεια» αξιοποιείται ως μοχλός ιμπεριαλιστικών παζαριών, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε την έναρξη ενός προγράμματος διανομής σιταριού, ως αντάλλαγμα για εργασία σε δεκάδες χιλιάδες άνδρες.
Την ίδια στιγμή, εντείνονται νέες συγκρούσεις εντός του Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχη στην επαρχία Χεράτ (δυτικά) ανάμεσα σε ειδικές δυνάμεις των Ταλιμπάν και ομάδα ενόπλων που, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, ανήκαν στο «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ»). Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν επίσης πως σκότωσαν τρεις «απαγωγείς» του «ΙΚ» στη Χεράτ. Το δε «ΙΚ», συνεχίζοντας τις επιθέσεις στη χώρα, ανέλαβε την ευθύνη και για βομβιστική επίθεση σε γραμμή υψηλής τάσης που βύθισε την Καμπούλ στο σκοτάδι την περασμένη Πέμπτη.
Εκτός νόμου έξι παλαιστινιακές οργανώσεις - Ανακοίνωση για νέα επέκταση των εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη
Σε νέο μπαράζ κλιμάκωσης της επίθεσης εναντίον των Παλαιστινίων προχωρά η ισραηλινή κυβέρνηση, με απαγόρευση σειράς παλαιστινιακών οργανώσεων, ανακοίνωση σχεδίων 1.355 νέων κατοικιών για Εβραίους εποίκους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και επανεγκατάσταση του παράνομου φυλακίου στο Εβγιατάρ.
Αναλυτικότερα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπ. Γκαντς κήρυξε «τρομοκρατικές» 6 παλαιστινιακές οργανώσεις, ως συνεργαζόμενες με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLΡ). Η απόφαση αφορά τις οργανώσεις «Αλ Χακ», Ενωση Επιτροπών Παλαιστινίων Γυναικών, Addameer - Ενωση Υποστήριξης Φυλακισμένων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης Μπισάν (Bisan), Διεθνής Οργάνωση για την Υπεράσπιση των Παιδιών της Παλαιστίνης και Ενωση Επιτροπών Αγροτικού Εργου.
Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) καταδίκασε την απόφαση, καταγγέλλοντας τη νέα επίθεση σε βάρος των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μ. Σταγιέχ κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» και τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Παράλληλα, ο ισραηλινός υπουργός Κατασκευών και Στέγασης, Ζ. Ελκιν, αποφάσισε αφενός την επανεγκατάσταση του παράνομου παρατηρητηρίου στο Εβγιατάρ και αφετέρου την έγκριση ανέγερσης 1.355 νέων κατοικιών για Εβραίους εποίκους της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Αυτές οι νέες κατοικίες θα προστεθούν στις άλλες 2.000 που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο, που αναμένεται να εγκριθούν από το υπουργείο Αμυνας αυτήν τη βδομάδα. Ο Ελκιν - προερχόμενος από το κόμμα «Νέα Ελπίδα» - ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ενίσχυση της εβραϊκής παρουσίας (σ.σ. στη Δυτική Οχθη) είναι ουσιώδης για το σιωνιστικό όραμα».
Στις παραπάνω κινήσεις εμφανίστηκαν να αντιδρούν ορισμένα στελέχη της οκτακομματικής ισραηλινής κυβέρνησης συνασπισμού, συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας Ν. Χόροβιτς (από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Meretz») και η υπουργός Μεταφορών Μεράβ Μιχαέλι (από το Εργατικό Κόμμα). Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι παραδέχονται ότι η κυβέρνηση Μπένετ δεν έχει εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί μία ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, ανέφεραν ότι πρέπει να αποφευχθούν ενέργειες που οξύνουν την αντιπαράθεση. Ο Μπένετ φέρεται να απάντησε ότι θα δει το θέμα και ότι θα περιμένει να επιστρέψει στο Ισραήλ ο Γκαντς.
Συστηματικά βήματα παραπέρα ενίσχυσης της Ταϊβάν και κινήσεις για ντε φάκτο διεθνή αναγνώρισή της συνεχίζουν οι ΗΠΑ, κλιμακώνοντας τη σχετική αντιπαράθεση με την Κίνα.
Την περασμένη Παρασκευή, η Οικονομική και Πολιτιστική Αντιπροσωπεία της Ταϊπέι στις ΗΠΑ (TECRO - θεωρείται η ντε φάκτο «πρεσβεία» της Ταϊβάν στις ΗΠΑ) και το «Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν» (που θεωρείται ότι εκτελεί χρέη αμερικανικής «πρεσβείας» στην Ταϊβάν) συγκάλεσαν διαδικτυακή συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη για την «επέκταση της συμμετοχής της Ταϊβάν στον ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή φόρα».
Παράλληλα με τη «στήριξη της ικανότητας της Ταϊβάν να συμμετάσχει ουσιαστικά στον ΟΗΕ», η αμερικανική πλευρά «επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ στο θέμα της ουσιαστικής συμμετοχής της Ταϊβάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στο πλαίσιο της σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή», ενώ συζήτησε «τρόπους για να αναδειχθεί η ικανότητα της Ταϊβάν να συνεισφέρει σε προσπάθειες για ένα μεγάλο εύρος ζητημάτων».
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας, απάντησε: «Ναι, έχουμε δεσμευτεί ως προς αυτό». Αναμεταδίδοντας τις δηλώσεις Μπάιντεν, μια σειρά ΜΜΕ υπενθύμισαν ότι ο «Νόμος για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν» (Taiwan Relations Act) που το αμερικανικό Κογκρέσο έχει εγκρίνει από το 1979 προβλέπει ότι «οι ΗΠΑ θα διαθέσουν στην Ταϊβάν τέτοιες αμυντικές μονάδες και αμυντικές υπηρεσίες σε τέτοια ποσότητα όπως θα καθιστά αναγκαία η διασφάλιση της ικανότητας της Ταϊβάν να διατηρήσει μια επαρκή ικανότητα αυτοάμυνας».
Από τη μεριά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κάλεσε τις ΗΠΑ να αποφεύγουν την αποστολή λάθος μηνυμάτων προς τους υποστηρικτές της «ανεξαρτησίας» της Ταϊβάν, συμπληρώνοντας ότι το Πεκίνο δεν έχει περιθώρια για παραχωρήσεις όσον αφορά τα βασικά συμφέροντα της χώρας.
Την ίδια ώρα, στην Ταϊβάν, ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ξ. Τσενγκ δήλωσε ότι «η Ταϊβάν θα δείξει σταθερή αποφασιστικότητα προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό της».
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε από την Κυριακή η αντιδραστική κυβέρνηση της Γουατεμάλας τη νότια επαρχία της χώρας Ισάμπαλ, όπου εδώ και 17 μέρες οι ιθαγενείς της φυλής Μάγια Εκτσί αντιμετωπίζουν βάρβαρη κρατική καταστολή επειδή αντιδρούν στην υπερεκμετάλλευση της περιοχής από τα μονοπώλια εξόρυξης νικελίου και άλλων ορυκτών.
Το συγκεκριμένο μέτρο, που αντιστοιχεί σε στρατιωτικό νόμο, έχει ισχύ 30 ημερών και επιτρέπει σε αστυνομία και στρατό να επεμβαίνουν για την «τήρηση της τάξης», χωρίς δικαστικό ένταλμα, ενώ απαγορεύει το δικαίωμα της διαδήλωσης.
Οι οργανώσεις των ιθαγενών καταγγέλλουν τη βάρβαρη καταστολή κατά διαδηλώσεων, που αντιμετωπίζονται με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα πολλούς τραυματίες, ενώ πολλές φορές αξιοποιούνται προβοκάτορες για να εντείνεται η κρατική βία.
Ισραηλινά ελικόπτερα χτύπησαν χτες φυλάκια ελέγχου που φέρεται πως είχε στήσει η λιβανέζικη «Χεζμπολάχ» σε περιοχές της Συρίας στα Υψίπεδα του Γκολάν. Ως συνήθως, η χτεσινή επίθεση, που προκάλεσε υλικές ζημιές, δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από τον ισραηλινό στρατό.
Σημειώνεται πάντως ότι πραγματοποιήθηκε μόλις 3 μέρες μετά τη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ν. Μπένετ, με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, στο Σότσι, ενώ ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες πως στη συνάντηση αυτή δόθηκε «πράσινο φως» για συνέχιση των ισραηλινών επιθέσεων στη Συρία κατά στόχων που αφορούν υποτίθεται την «ασφάλεια του Ισραήλ». Η συνεννόηση αυτή φαίνεται πως θα συνεχίσει να γίνεται μέσω ενός μηχανισμού «επικοινωνίας» και συνεργασίας ανάμεσα στον ρωσικό και τον ισραηλινό στρατό.
Νωρίτερα τα ισραηλινά ελικόπτερα είχαν πετάξει στην περιοχή των συνόρων της Συρίας, στα Υψίπεδα του Γκολάν, φυλλάδια που καλούσαν τον συριακό στρατό να διακόψει τη συνεργασία με δυνάμεις της λιβανέζικης «Χεζμπολάχ».
Παράλληλα, χτες αναφέρθηκαν νέες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων οργανώσεων τζιχαντιστών στην επαρχία Ιντλίμπ. Οι πιο σοβαρές συγκρούσεις έγιναν ανάμεσα σε οργάνωση - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» και στην ταξιαρχία Αζέρων τζιχαντιστών «Τζουντλαάχ».