ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δυναμώνουν απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλούς κλάδους

Από την απεργία στην «Deere & Co.»

QUAD-CITY TIMES / DISPATCH ARG

Από την απεργία στην «Deere & Co.»
Πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απεργίες και διαμαρτυρίες πραγματοποιούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις ΗΠΑ σε μια σειρά κλάδους, ενάντια στους χαμηλούς μισθούς, στα εξαντλητικά ωράρια, στην έλλειψη επαρκούς ασφαλιστικής κάλυψης, στις δυσμενείς συνθήκες εργασίας που επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Υπολογίζεται ότι μέχρι τέλη Οκτώβρη απεργούν ή ετοιμάζονται να απεργήσουν περίπου 100.000 Αμερικανοί εργαζόμενοι σε μεγάλες κλινικές, βιομηχανίες τροφίμων, λιμάνια, πανεπιστήμια κ.α.

Ενδεικτικά, οι εργάτες στη βιομηχανία τροφίμων «Nabisco» πραγματοποίησαν πολυήμερη απεργία, από τις 10 Αυγούστου έως τις 18 Σεπτέμβρη, σε πολλές εγκαταστάσεις της εταιρείας στη χώρα, πετυχαίνοντας να μπλοκάρουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας και την ικανοποίηση αιτημάτων τους για μισθολογικές αυξήσεις, επιδόματα, προσλήψεις προσωπικού, βελτίωση συνθηκών δουλειάς.

Την περασμένη βδομάδα απεργία ξεκίνησαν περίπου 10.000 εργαζόμενοι στην εταιρεία μηχανημάτων «Deere & Co.» σε Αϊόβα και Ιλινόις, στη μαζικότερη απεργιακή κινητοποίηση σε επιχείρηση στις ΗΠΑ από το 2019.

Το ίδιο διάστημα ξεκίνησαν απεργίες ή ενέκριναν την έναρξη απεργιών 24.000 νοσηλευτές σε Καλιφόρνια, Ορεγκον και Νέα Υόρκη.

Το Σωματείο Εργαζομένων IATSE, που εκπροσωπεί όσους δουλεύουν σε 350 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εταιρείες παραγωγής στο Χόλιγουντ, είχε ψηφίσει έναρξη απεργίας στις 18 Οκτώβρη, μπροστά στην οποία οι εργοδότες αναγκάστηκαν να ικανοποιήσουν τα περισσότερα αιτήματα των εργαζομένων (αναδρομικές αυξήσεις στους πιο χαμηλόμισθους, αύξηση διαλειμμάτων για σίτιση και ανάπαυση στη διάρκεια του ωραρίου εργασίας, περισσότερες μέρες αργιών, καλύτερα επιδόματα κ.ά.).

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται επίσης πάνω από 1.400 εργαζόμενοι στη βιομηχανία δημητριακών «Kellogg's» σε Νεμπράσκα, Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν και Τενεσί, ενώ απόφαση για απεργία αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους έχουν πάρει 6.500 λέκτορες σε πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας.

Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε μήνυμά του εκφράζει αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στις ΗΠΑ που βρίσκονται σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, απεργίες και διαμαρτυρίες, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς σε πολλούς κλάδους.

Στο μήνυμά του το ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως "John Deere", "Kellog's", "Nabisco", οι εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, αλλά και οι ήρωες ενάντια στην πανδημία υγειονομικοί βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, ενάντια σε ένα σύστημα που αξιοποίησε την περίοδο της πανδημίας για να αυξήσει τα κέρδη του ενώ εκατομμύρια εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Και στις ΗΠΑ μπορεί να άλλαξε η κυβέρνηση, αλλά η εκμετάλλευση εκατομμυρίων εργαζομένων από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους συνεχίζεται και οξύνεται μαζί με τον αυταρχισμό, την καταστολή, την επίθεση στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Ελλάδα, όπου μεγαλώνει η οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων, με πολλούς κλάδους να βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Με μεγάλες απεργίες των εργαζομένων ντελίβερι, των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, ενώ προετοιμάζονται απεργίες των οικοδόμων, πανεργατικά συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις και νέες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις με τις οποίες οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων μας.

Συνάδελφοι, η αγανάκτηση και οργή των εργαζομένων, που διογκώνεται και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα και σε πολλές ακόμα χώρες, είναι απόδειξη των αδιεξόδων ενός συστήματος όπου παράγουν οι πολλοί αλλά κερδίζουν οι λίγοι. Για τους εργαζόμενους ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, του ρατσισμού και των πολέμων.

Εχουμε τη δύναμη της οργάνωσης, της αλληλεγγύης, του συλλογικού ταξικού αγώνα. Οι αγώνες σας δίνουν δύναμη και σε εμάς. Είμαστε στο πλευρό σας!».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Αμερικανικές κινήσεις για επανέναρξη του παζαριού με το Ισραήλ

Τη διαβεβαίωση του Αμερικανού μεσολαβητή για την επίλυση των θαλάσσιων διαφορών Λιβάνου - Ισραήλ, Εϊμος Χοκστάιν, πως η διέλευση αιγυπτιακού φυσικού αερίου για τον Λίβανο μέσω Συρίας θα εξαιρεθεί από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Δαμασκού ανακοίνωσε χτες ο Λιβανέζος υπουργός Ενέργειας, Ου. Φαγιάλ. Την Τετάρτη προηγήθηκαν στη Βηρυτό η συνάντησή του με τον Χοκστάιν και η συνάντηση του τελευταίου με τον σιίτη πρόεδρο της Βουλής, Ν. Μπέρι.

Πέρα από την προώθηση του αιγυπτιακού φυσικού αερίου για την κάλυψη ενός μέρους των τεράστιων ενεργειακών προβλημάτων του Λιβάνου, στους στόχους της επίσκεψης Χοκστάιν ήταν η επανέναρξη των έμμεσων συνομιλιών Λιβάνου - Ισραήλ για τη διευθέτηση διαφορών σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή στα σύνορά τους, στην οποία πιστεύεται πως υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο Ν. Μπέρι χαρακτήρισε την ατμόσφαιρα στη συνάντησή του με τον Αμερικανό απεσταλμένο «κάτι παραπάνω από θετική».

Επόμενος σταθμός του Χοκστάιν είναι το Τελ Αβίβ, όπου θα έχει και εκεί ανάλογες διαβουλεύσεις μετά τη διακοπή των έμμεσων διαπραγματεύσεων Ισραήλ - Λιβάνου στη μεθοριακή λιβανέζικη πόλη Νακούρα τον περασμένο Μάη.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν στις αρχές του μήνα 15 άτομα που φέρονται να συνεργάζονταν με την ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών (Μοσάντ). Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για άτομα συριακής και παλαιστινιακής καταγωγής. Στο μεταξύ ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην πρόσφατη κοινή παρέμβαση πρέσβεων χωρών της Δύσης που ζήτησαν «δίκαιη και ταχεία διευθέτηση της υπόθεσης» του αντιπολιτευόμενου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, είπε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να τους υποδεχθούμε αυτούς στη χώρα μας».

ΣΕΟΥΛ.-- Επίσημη επίσκεψη στη Νότια Κορέα ξεκίνησε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, όπου μέχρι τις 24 Οκτώβρη θα έχει σειρά επαφών.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΜΟΣΧΑ.-- Στο Σότσι μεταβαίνει σήμερα για συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ν. Μπένετ, με ατζέντα τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και το μέλλον της ρωσικής «ασυλίας» στις ισραηλινές επιδρομές στη Συρία.

NTOYMΠΑΪ.-- Οι υπουργοί Επιστημών και Τεχνολογίας Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ολοκλήρωσαν συμφωνία συνεργασίας στο Διάστημα, προωθώντας σχέδιο για την κοινή διαστημική αποστολή «Beresheet» στη Σελήνη μέχρι το 2024.

ΡΙΑΝΤ - ΝΤΟΧΑ.-- Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά και νέες συνεργασίες σε επενδύσεις και εμπόριο συζήτησε προχτές το βράδυ η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας με τον Σαουδάραβα ομόλογό της. Χτες η Τρας μετέβη στο Κατάρ, όπου συζήτησε νέες συνεργασίες για επενδύσεις σε υποδομές «αναπτυσσόμενων» χωρών σε Αφρική και Ασία.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν χτες στην Πολωνία, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Μέχρι χτες το απόγευμα οι πυροσβέστες χρειάστηκε να παρέμβουν σε 3.200 περιστατικά. Οι τέσσερις θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία της Κάτω Σιλεσίας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά παρέμεναν μέχρι και χτες το απόγευμα χωρίς ρεύμα στη βόρεια Γαλλία μετά το πέρασμα της καταιγίδας «Ορόρ». Προβλήματα προκλήθηκαν και στο σιδηροδρομικό δίκτυο μετά από πτώσεις δέντρων, κλαδιών και διαφόρων αντικειμένων «που ξηλώθηκαν και πέταξαν μακριά, καταλήγοντας σε ράγες ή σε αλυσοειδείς γραμμές επαφής», σύμφωνα με τη γαλλική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα του Σουδάν απαιτώντας μία αμιγώς πολιτική μεταβατική κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή στρατιωτικών, που εκπροσωπούνται με τον μεταβατικό Πρόεδρο της χώρας, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μετά την ανατροπή, το 2019, του επί δεκαετίες Προέδρου Ομάρ Μπασίρ.

ΣΥΡΙΑ
Νέο βήμα αναθέρμανσης σχέσεων με τα Εμιράτα

Αλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση αναθέρμανσης των σχέσεων της Συρίας με άλλες αραβικές χώρες σηματοδότησε η χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, και τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ WAM, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος», τις εξελίξεις στη Συρία και τη Μέση Ανατολή και τρόπους συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Προηγήθηκε το βράδυ της Τετάρτης επίθεση στην αμερικανική βάση στο Αλ Τανφ της Νότιας Συρίας, με όλμους, ρουκέτες και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, δίχως να σημειωθούν τραυματισμοί. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη, ωστόσο οι ΗΠΑ συνήθως κατηγορούν φιλο-ιρανικές πολιτοφυλακές της Συρίας.

Παράλληλα, χτες, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA κατέγραψε την κίνηση νέου κομβόι τουρκικών στρατιωτικών φορτηγών που μετέφεραν πολεμοφόδια, αντιαεροπορικά συστήματα, εκτοξευτήρες ρουκετών, διάφορα άλλα είδη όπλων και επιμελητειακή υποστήριξη σε φιλοτουρκικές ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην πόλη Ιντλίμπ της ομώνυμης βορειοδυτικής επαρχίας της Συρίας.

  • Νωρίτερα, η συριακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε πως εκτελέστηκαν 24 άτομα ως υπεύθυνα για τους καταστροφικούς εμπρησμούς σε δάση το περασμένο καλοκαίρι καθώς είχαν βρεθεί ένοχοι τρομοκρατικών επιθέσεων «που οδήγησαν στον θάνατο και την καταστροφή ανθρώπινων ζωών και κρατικών υποδομών, καθώς επίσης δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας».
Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της περιοχής της Κολούμπια, Καρλ Ρασίν, ανακοίνωσε προχτές βράδυ την καταχώρηση του ονόματος του ιδρυτή του Facebook, Μ. Ζούκερμπεργκ, στη λίστα κατηγορουμένων για την παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών από την εταιρεία «Cambridge Analytica», το 2018, με στόχο την πώλησή τους προς αξιοποίηση σε διαφημίσεις πολιτικού περιεχομένου.

Ο εισαγγελέας αναφέρει στην έρευνά του ότι ο Ζούκερμπεργκ «συμμετείχε προσωπικά σε αποφάσεις που σχετίζονται με την "Cambridge Analytica"».

Σε άλλη ποινική υπόθεση, το Facebook αναμένεται να υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημιώσεις 14,3 εκατ. δολαρίων, καθώς κατηγορείται από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για σκόπιμες διακρίσεις σε βάρος Αμερικανών εργαζομένων, σε σχέση με την κράτηση θέσεων που προορίζονταν για 2.600 αλλοδαπούς εργαζόμενους με προσωρινή άδεια εργασίας.

Στο φόντο των παραπάνω εξελίξεων, προχωρούν οι νέοι σχεδιασμοί της διοίκησης του Facebook να αλλάξει η εταιρεία ακόμη και όνομα, με πρόσχημα τη «μετεξέλιξη» και τον «εκσυγχρονισμό» της σε νέο πιο πολύπλευρο σχήμα που θα φέρει την πιθανή ονομασία «Metaverse» και θα συνδυάζει επιπλέον εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας.

Νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναγγέλλει ο Τραμπ

Στο μεταξύ, νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με όνομα «Truth Social», που θα λειτουργήσει εντός του 2022 από τον όμιλο «Trump Media and Technology», ανήγγειλε χτες ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, λέγοντας πως θα είναι ένας τρόπος «για να αντισταθούμε στην τυραννία των γιγάντων της τεχνολογίας».

«Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι Ταλιμπάν έχουν τεράστια παρουσία στο Twitter, μολαταύτα ο αγαπημένος σας Αμερικανός Πρόεδρος φιμώνεται. Αυτό είναι απαράδεκτο», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ