ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στην Πάτρα «ταξίδεψε» η «Αποδελτίωση»

Στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» παρουσιάστηκε χτες το βιβλίο της Σεμίνας Διγενή

«Σε ευχαριστούμε, Σεμίνα, γιατί αναζητούσες και αναζητάς την αλήθεια. Το βιβλίο σου θα κερδίσει την αγάπη του κόσμου, θα έχει ένα δημιουργικό και ενδιαφέρον ταξίδι». Με αυτά τα λόγια έκλεισε την παρέμβασή του ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Σεμίνας Διγενή «Αποδελτίωση», που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο αίθριο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» στην Πάτρα.

Σε μια όμορφη, ξεχωριστή βραδιά, η παρουσίαση του βιβλίου από την ίδια τη συγγραφέα κέντρισε το ενδιαφέρον, ενώ δίπλα της, πέραν του δημάρχου, βρισκόταν και ο συνθέτης, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Λουκάς Θάνος.

«Τσίνησε η δημοσιογράφος...»

«Οταν έγραψα τα δύο προηγούμενά μου λογοτεχνικά βιβλία, η δημοσιογράφος μέσα μου τσίνησε», σημείωσε στο άνοιγμά της η Σεμίνα Διγενή, λέγοντας ότι πρόκειται για την αρχή μιας σειράς βιβλίων στην έως και σήμερα καριέρα της.

Στάθηκε στις προσωπικότητες που φιλοξενούνται μέσα από τις απομαγνητοφωνήσεις των εκπομπών της στο βιβλίο, του οποίου το προλογικό σημείωμα έγραψε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας σε άλλο σημείο ότι «πολλά απ' όσα έγιναν κανείς δεν τα εκτίμησε στην ώρα τους».

«Στην εποχή μας, που το επάγγελμα της δημοσιογραφίας - όχι αδίκως - έχει απαξιωθεί, είναι ωραίο να ανατρέχεις σε στιγμές που η δημοσιογραφία κάτι έκανε», είπε η Σεμίνα Διγενή, υπογραμμίζοντας τη θέλησή της μέσα από το βιβλίο «με κάποιο τρόπο όλα αυτά τα πράγματα να ξανακοινοποιηθούν, να τα δούνε κάποιοι που δεν τα ξέρουν, να φανεί και η "πίσω πλευρά" κάποιων ανθρώπων».

«Βοηθά να μεταλαμπαδεύεται η εμπειρία»

«Το νέο της βιβλίο, η "Αποδελτίωση", μέσα από τα κείμενα, τις συνεντεύξεις, σε φέρνει σε επαφή με το σήμερα, μ' αυτά που ζούμε, αναδεικνύει ότι το χτες έχει συνέχεια, ενώνεται με το αύριο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κ. Πελετίδης και συνέχισε:

«Βοηθά να μεταλαμπαδευτεί αυτή η εμπειρία. Δεν έχει μόνο ιστορίες αγωνιστών, αλλά και ανθρώπων του πνεύματος, των τεχνών. Βγάζει στην επιφάνεια μια σειρά ζητήματα. Μας θυμίζει πώς γράφτηκε η Ιστορία, ποιοι ήταν οι αγωνιστές και ποιοι αυτοί που τους πολέμησαν, τους βασάνισαν, τους σκότωσαν, ανάμεσά τους και ο Πατρινός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που δήλωνε ότι "η Ιστορία θα γράψει πως η στροφή της παγκοσμίου καταστάσεως εδώ άρχισε, στη Μακρόνησο. Στο ξερονήσι αυτό, υπέροχον σχολείον αναβαπτίσεως των ασώτων υιών του έθνους, εβλάστησεν σήμερον η Ελλάς, ωραιοτέρα παρά ποτέ"».

Τόνισε επίσης πως μέσα στις σελίδες «θα βρούμε αναφορές που μας δίνουν τροφή για σκέψη», καθώς «ως σύνολο μας δίνει το έναυσμα να προβληματιστούμε, οι παλιότεροι να θυμηθούμε, οι νέοι να γνωρίσουν και να οραματιστούν».

Από την πλευρά του ο Λ. Θάνος, αφού ανακοίνωσε ότι η «συμφιλίωση του Απόλλωνα με τον Διόνυσο», που αναφέρεται και στο βιβλίο, θα γίνει μέσα από τη δουλειά του στο ΔΗΠΕΘΕ, δήλωσε πως «η "Αποδελτίωση" αποτελεί έναν πλούτο», καθώς αναφέρεται σε μια εποχή κατά την οποία οι εκπομπές δεν είχαν την προβολή που έχουν σήμερα, με το διαδίκτυο.

Η βραδιά έκλεισε με συζήτηση της συγγραφέα - δημοσιογράφου με τους παρευρισκόμενους, ενώ σήμερα η Σ. Διγενή θα βρίσκεται από τη 1 μ.μ. έως τις 3 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», υπογράφοντας το βιβλίο της.

ΤΣΣΚΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Να μείνει ... ζεστός στη Μόσχα

Με στόχο να παραμείνει ψηλά στη βαθμολογία της Euroleague, όπου αυτήν τη στιγμή είναι 3 με απολογισμό 3 νίκες και 1 ήττα, ο Ολυμπιακός καλείται απόψε να αντεπεξέλθει σε μία ακόμα δύσκολη αποστολή, αντιμετωπίζοντας στη Μόσχα την ΤΣΣΚΑ για την 5η αγωνιστική (22.00 - Novasports Prime). Οι «ερυθρόλευκοι», που προέρχονται από εντός έδρας νίκη επί της Ζαλγκίρις Κάουνας, ψάχνουν στη Ρωσία την πρώτη τους εκτός έδρας νίκη στη φετινή διοργάνωση, που συν τοις άλλοις θα του δώσει και ψυχολογική ώθηση για τη συνέχεια.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας, μιλώντας για την αναμέτρηση, εκτίμησε ότι η ομάδα του θα πρέπει να κάνει το καλύτερο παιχνίδι της μέχρι τώρα προκειμένου να έχει ελπίδες για νίκη. Ερωτηθείς για τις σημαντικές απουσίες της ΤΣΣΚΑ (Σεγκέλια, Μιλουτίνοφ) τόνισε ότι δεν σημαίνουν πως η ρωσική ομάδα θα εμφανιστεί αποδυναμωμένη, ενώ τη χαρακτήρισε ένα από τα πιο πλήρη σύνολα στη διοργάνωση, με δύο - τρεις σπουδαίους σε κάθε θέση, όπως είπε.

Ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί χωρίς προβλήματα απουσιών.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΠΑΟΚ 1-2
Πέταξε... στην κορυφή του ομίλου

Στην κορυφή του 4ου ομίλου στο Confercne League ...πέταξε ο ΠΑΟΚ μετά την πολύτιμη νίκη στη Δανία επί της Κοπεγχάγης με 2-1 για την 3η αγωνιστική, αποκτώντας σημαντικό προβάδισμα για την πρόκριση στον επόμενο γύρο αλλά και στη μάχη για την πρώτη θέση (που στέλνει απευθείας στους «16»). Κόντρα στην ομάδα της Δανίας οι «ασπρόμαυροι» κυριάρχησαν πλήρως στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, εκμεταλλευόμενοι και την αριθμητική τους υπεροχή αφού οι γηπεδούχοι αγωνίζονταν από νωρίς με 10 παίκτες λόγω αποβολής του τερματοφύλακα Γκραμπάρα (χέρι εκτός περιοχής). Παίρνοντας τα ηνία στην κατοχή της μπάλας και πιέζοντας αρκετά επιθετικά, ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 2-0 στο πρώτο μέρος με τα γκολ των Σίντκλεϊ (19') και Ζίβκοβιτς (38'), έχασε ευκαιρίες για κάτι περισσότερο, ενώ αμυντικά δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα. Στην επανάληψη η ελληνική ομάδα συνέχισε να ελέγχει το παιχνίδι τουλάχιστον μέχρι το 70', ωστόσο στη συνέχεια οι ρυθμοί έπεσαν, με τον τεχνικό της ομάδας, Ραζβάν Λουτσέσκου, να προβαίνει σε αλλαγές βασικών παικτών ενόψει του επερχόμενου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ετσι, οι γηπεδούχοι βρήκαν ευκαιρία να αντιδράσουν και να πιέσουν, με αποτέλεσμα να μειώσουν το σκορ αρχικά (Μπιέλ 80'), ενώ έχασαν σημαντική ευκαιρία με τον Λεράγκερ (85') την οποία αποσόβησε ο Πασχαλάκης.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ: Γκραμπάρα, Ανκερσεν, Κοτσαλάβα, Μπόιλεσεν, Ντικς, Γιοχάνεσον (74' Λάερτ), Λεράγκερ, Μπόλντουρσον (46' Σινγκ, 84' Χόιλουντ), Μπιέλ, Μπόβινγκ (11' Γιόνσον), Βιντ

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Τέιλορ, Μιχάι, Μιχαηλίδης (74' Βαρέλα), Σίντκλεϊ, Σβαμπ (65' Ελ Καντουρί), Εσίτι, Α. Ζίβκοβιτς, Μπίσεσβαρ (74' Αουγκούστο), Μιτρίτσα (87' Μουργκ), Σφιντέρσκι (84' Ακπομ).

  • Η βαθμολογία: ΠΑΟΚ (3 αγ.) 7, Κοπεγχάγη (3 αγ.) 6, Σλόβαν (2 αγ.) 1, Λίνκολν (2 αγ.) 0.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αύξηση στα όρια παρουσίας φιλάθλων

Σε αύξηση του αριθμού φιλάθλων στα γήπεδα προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας αναπροσαρμόζοντας τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν λόγω της πανδημίας. Η Επιτροπή των ειδικών γνωστοποίησε την αύξηση της πληρότητας των ανοιχτών και κλειστών γηπέδων με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων στο 90%, με πλαφόν αριθμού θεατών όμως τις 40.000 για τα ανοιχτά γήπεδα και τις 12.000 για τα κλειστά. Σημειώνεται πως δικαίωμα παρουσίας έχουν μόνο φίλαθλοι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Παράλληλα η Επιτροπή αποφάσισε και για την παρουσία θεατών στις εξέδρες σε προπονήσεις ατομικών και ομαδικών ερασιτεχνικών αθλημάτων.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Το τριήμερο 26-28/10 η 5η φάση

Το τριήμερο 26-28 Οκτώβρη θα διεξαχθεί η 5η φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, όπως επισημοποιήθηκε χτες από την αρμόδια επιτροπή της διοργανώτριας ΕΠΟ. Στο πρόγραμμα δεσπόζει ο αγώνας του Ατρόμητου με τον Παναθηναϊκό, που ορίστηκε να διεξαχθεί την Τετάρτη 27/10 στις 19.00. Για την Τρίτη 26/10 στις 17.15 ορίστηκε η άλλη ενδιαφέρουσα αναμέτρηση της 5ης φάσης, μεταξύ της ΑΕΛ και του ΠΑΣ Γιάννινα. Στην αυλαία της 5ης φάσης, στις 28/10, ξεχωρίζει το θεσσαλικό ντέρμπι μεταξύ Τρικάλων και Νίκης Βόλου (17.15). Το υπόλοιπο πρόγραμμα:

26/10: 15.00: Λεβαδειακός - Αστέρας Τρίπολης, Αναγέννηση Καρδίτσας - Καλλιθέα.

27/10: 14.00: ΑΕ Λευκίμμης - Αγιος Νικόλαος. 15.00: Ξάνθη - Ιωνικός, Ηλιούπολη - Λαμία. 17.15: Πανσερραϊκός - Βόλος. 21.30: Παναχαϊκή - Παναιτωλικός.

28/10: 15.00: Κηφισιά - Απόλλων Σμύρνης, Αχέρων Καναλακίου - ΟΦΗ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ