ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στη μάχη για τα σύγχρονα δικαιώματα και την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής

Συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη και απεργιακή κλιμάκωση αποφασίστηκαν στη χτεσινή μεγάλη σύσκεψη

Με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνδικαλιστών και εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ η μεγάλη σύσκεψη των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, με στόχο την οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων, κόντρα στους νόμους που θέλουν να επιβάλουν η εργοδοσία και το κράτος της.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο μικρό αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε εισηγητικά στις μάχες του προηγούμενου διαστήματος, με κορυφαία την κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ, που αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση στις αυταπάτες που μοίρασε με το τσουβάλι ο πρωθυπουργός αλλά και στα ψέματα που σέρβιραν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ πως μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή καπιταλιστική ανάπτυξη.

Τόνισε ότι αισιοδοξία και ελπίδα δίνει στον λαό και η άμεση και αποφασιστική απάντηση εργαζομένων, συνδικάτων, μαζικών φορέων ενάντια στους φασίστες που προσπαθούν να ξαναβγούν από τα λαγούμια τους.

Αναφέρθηκε επίσης στη σπουδαία παρακαταθήκη από τις δεκάδες εστίες αγώνα που έχουν ανάψει σε μια σειρά κλάδων, όπως στην «e-food», στα «Praktiker», στους εκπαιδευτικούς, στους υγειονομικούς, τη μεγάλη μάχη στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, όπου τα εργατικά σωματεία απαντούν σαν μια γροθιά στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης.

Τόνισε την ανάγκη αυτή η πλούσια πείρα να αποτελέσει το «στέρεο έδαφος» για την ανάπτυξη και τον συντονισμό της πάλης σωματείων σε πανελλαδικό επίπεδο, που «θα βάλει μπροστά τη διεκδίκηση δικαιωμάτων τα οποία να ανταποκρίνονται στην εποχή και τα επιτεύγματά της», που «θα μπλοκάρει τους αντεργατικούς νόμους, θα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τον νόμο Χατζηδάκη».

Τόσο εισηγητικά όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν από τους εκπροσώπους των σωματείων, αναδείχθηκε η ανάγκη να μπουν στο «φουλ» οι μηχανές για να δυναμώσει το μέτωπο σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης. Να προχωρήσει η οργάνωση του αγώνα με σχέδιο και με τα συνδικάτα να φτάνουν με το εξειδικευμένο πλαίσιο πάλης και στον τελευταίο χώρο δουλειάς. Για να οργανωθεί ένα πλατύ, μαζικό, πανελλαδικό μέτωπο που θα μπει μπροστάρης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Με έναν τέτοιο τρόπο δράσης θα βάλουν στην άκρη και τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ, του ΕΚΘ, μιας σειράς Ομοσπονδιών, που βιάζονται να αλλάξουν το καταστατικό τους με σκοπό να συμβαδίζουν με τις επιθυμίες της εργοδοσίας.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή όταν ανέβηκε στο βήμα μαθήτρια του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και με την παρέμβασή της αποκάλυψε την πραγματική στόχευση των φασιστικών επιθέσεων, που είναι το οργανωμένο κίνημα και ο προσανατολισμός των αιτημάτων του που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική.

Οργανώνεται πολύμορφη δράση

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη, ως ένας σημαντικός σταθμός, στην πορεία απεργιακής κλιμάκωσης και πανεργατικού ξεσηκωμού τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό άμεσα καλούνται να συνεδριάσουν τα ΔΣ και να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις για την οργάνωση της πάλης, σε συσκέψεις σε χώρους δουλειάς, συζητήσεις. Να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων για τα προβλήματα που προκύπτουν στους χώρους εργασίας αλλά και στα σπίτια των εργαζομένων.

Παράλληλα, να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία μιας σειράς κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα, όπως η απεργιακή μάχη στη ΔΕΗ, στις 19 Οκτώβρη, με αίτημα φθηνό ρεύμα για όλο τον λαό, στους υγειονομικούς που κορυφώνονται στις 21 Οκτώβρη με απεργία, στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, στα τέλη του Οκτώβρη, για να ανακληθεί η πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νόμο Χατζηδάκη. Επίσης, ανακοινώθηκαν μέρα δράσης για την ακρίβεια στα μέσα του Νοέμβρη και συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη, επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα οργανώσουν εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μαζικοί φορείς της πόλης.

Η σύσκεψη ενέκρινε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εκπαιδευτικών, που μεταφέρει την απόφαση των εργαζομένων να παλέψουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, ώστε ο νόμος για την κατηγοριοποίηση των σχολείων να μην περάσει και οι απαγορεύσεις να μείνουν στα χαρτιά.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα δημοσιευθεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
Συσκέψεις σε άλλες πόλεις

Συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε συσκέψεις οργάνωσης της πάλης σε μια σειρά από πόλεις:

-- Στο Ηράκλειο την Παρασκευή 15 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στην Καλαμάτα την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας (πρώην νομαρχία).

-- Σε κοινή σύσκεψη προχωρούν Εργατικά Κέντρα της Ηπείρου στις 17 Οκτώβρη με θέμα την προετοιμασία πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου.

-- Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία την Τρίτη 19 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο των Δημοτικών Σχολείων 4ου και 37ου (Κουμουνδούρου και Ανθίμου Γαζή).

-- Στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 22 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπάλληλων Λέσβου (Δαβάκη και Βαλαωρίτου).


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Εικόνες από το μέλλον...

Μια σοβαρή συνέπεια της «πράσινης μετάβασης», πέρα από την ενεργειακή ανασφάλεια που μεγαλώνει και την ακρίβεια στο ρεύμα, είναι και το πλήγμα που δέχονται ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στις πρώην λιγνιτικές περιοχές, είτε απασχολούνταν στα εργοστάσια και στα ορυχεία της ΔΕΗ είτε σε επαγγέλματα σχετικά με τη λιγνιτοπαραγωγή. Με κοροϊδία και καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών, η κυβέρνηση προσπαθεί να τους πείσει ότι θα περάσουν «άβρεχτοι» από τη νέα στρατηγική του κεφαλαίου, πυλώνας της οποίας - εκτός από την «απελευθέρωση» - είναι η απολιγνιτοποίηση. Για τυράκι στη φάκα, προωθεί το «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης», με κονδύλια 5 δισ. ευρώ, από τα οποία όμως δεν έχουν τίποτα να περιμένουν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής. Η μερίδα του λέοντος προορίζεται για τη στήριξη μεγάλων επενδύσεων, όπως η κατασκευή φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, όπου οι θέσεις εργασίας είναι ασύγκριτα λιγότερες απ' αυτές που χάνονται, κακοπληρωμένες και με ημερομηνία λήξης. Αλλά και το λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο» των 107 εκατ. ευρώ αφορά κι αυτό τις ανάγκες των επιχειρήσεων, καθώς προορίζεται για προγράμματα επιχορήγησης μισθών και εισφορών, απόκτησης δεξιοτήτων για τους ανέργους και επιχορήγησης των επιχειρήσεων για να τους προσλάβουν.

* * *

Με δεδομένη τη συμφωνία και του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο της «πράσινης μετάβασης» και της απολιγνιτοποίησης, ο καβγάς του με τη ΝΔ γίνεται για το ποιος μπορεί πιο «δίκαια» να σπρώξει χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά βαθύτερα στην ενεργειακή φτώχεια. Και οι δύο περιγράφουν στους εργαζόμενους και στον λαό των λιγνιτικών περιοχών ένα μέλλον σχεδόν ονειρικό, με εργασία και εισόδημα, με «ενεργειακές κοινότητες» και καθαρό περιβάλλον, με «νέες ευκαιρίες και δυνατότητες». Πίσω απ' αυτά προσπαθούν να κρύψουν τη συμφωνία τους στη στρατηγική του περιβόητου «Πράσινου New Deal», που διαμορφώνει νέα πεδία για κερδοφόρες καπιταλιστικές επενδύσεις, όπως στις ΑΠΕ, στο υδρογόνο και στο φυσικό αέριο, μέσα από την απαξίωση και την καταστροφή τμήματος του υπάρχοντος κεφαλαίου, όπως οι υποδομές στη λιγνιτοπαραγωγή και το εργατικό δυναμικό που δούλευε σε αυτές.

* * *

Στο ερώτημα «ποιο μέλλον ετοιμάζουν για τον λαό αυτών των περιοχών;», μια απάντηση δίνει η εμπειρία από άλλες χώρες, όπου η αντίστοιχη δραστηριότητα εγκαταλείφθηκε πολλά χρόνια πριν, με κριτήριο βέβαια τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι του λαού. Τέτοιο παράδειγμα είναι η Βρετανία, όπου μέχρι τη δεκαετία του 1980 η βιομηχανία άνθρακα απασχολούσε πάνω από 237.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου Σέφιλντ Χάλαμ, στις λιγνιτικές περιοχές «οι συνέπειες της απολιγνιτοποίησης εξακολουθούν να είναι ορατές στις στατιστικές για την απασχόληση, την ανεργία, τα επιδόματα και την υγεία». Η πολιτική αυτή επέδρασε στη μείωση του πληθυσμού των λιγνιτικών περιοχών της Αγγλίας, της Σκοτίας και της Ουαλίας, καθώς μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού μετανάστευσε, με αποτέλεσμα πίσω να μείνουν οι γηραιότεροι και ένας στους δώδεκα του συνολικού πληθυσμού να ζει σήμερα με κρατικά επιδόματα διαβίωσης ή και αναπηρίας. Στις περιοχές των πρώην ανθρακωρύχων υπάρχουν μόλις 55 θέσεις εργασίας ανά 100 «οικονομικά ενεργούς» κατοίκους, ποσοστό που υστερεί ακόμα και σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο (73 ανά 100).

* * *

Σε αυτές τις περιοχές, το 1/3 εργάζεται με μερική απασχόληση και οι μέσες ωριαίες αποδοχές είναι κατά 8% χαμηλότερες από τον εθνικό μέσο όρο για τους άνδρες και 10% για τις γυναίκες. Το 20% του πληθυσμού αμείβεται με αποδοχές που δεν ξεπερνούν το 67% του μέσου εθνικού μισθού. «Ενα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της οικονομικής αλλαγής στα πρώην ανθρακωρυχεία» - σημειώνει μεταξύ άλλων η έρευνα - ήταν η αύξηση της απασχόλησης στα κέντρα αποθήκευσης και κλήσεων (call centers). «Αυτές οι νέες θέσεις εργασίας» - προσθέτει - «αφορούν στις περισσότερες περιπτώσεις χειρότερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές, παράτυπες ώρες εργασίας και υψηλό ρυθμό εναλλαγής προσωπικού». Αυτές ήταν οι «νέες ευκαιρίες» που υπόσχονταν στους Βρετανούς ανθρακωρύχους και στα παιδιά τους η βρετανική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας δεν αναπληρώθηκαν βέβαια ποτέ σ' αυτές τις περιοχές, όπου το 2017 οι εργαζόμενοι στα logistics και στο χονδρεμπόριο ήταν 134.700 και 5.900 στα call centers. Σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Επιχειρήσεων καταγράφηκε επίσης μείωση του εισοδήματος. Συνοπτικά, στις πρώην ανθρακωρυχικές πόλεις το 42% των γειτονιών βρισκόταν στο 1/3 των πιο «στερημένων» της χώρας, με τον εθνικό μέσο όρο να βρίσκεται στο 30%.

***

Αυτές είναι μερικές μόνο «εικόνες από το μέλλον» που θα βρουν μπροστά τους οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και η νεολαία στις λιγνιτικές περιοχές. Γι' αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας τους για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, απορρίπτοντας τους κήρυκες της «καλής» και «κακής» «πράσινης μετάβασης», που είναι από χέρι εχθρική για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού. Να βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης», η οποία για την κερδοφορία του κεφαλαίου στερεί το μεροκάματο από χιλιάδες εργάτες της περιοχής και καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις και πόρους, που κάτω από άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν φτηνή και επαρκή Ενέργεια για τον λαό και να εγγυηθούν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.


Δ. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ