ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΤΕΚΤ
Κάλεσμα για ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης»

«Υπάρχει ανάγκη το σωματείο, που έχει απομακρυνθεί από τον κλάδο και τα προβλήματά του, να αλλάξει, να γίνει ένα σύγχρονο σωματείο που να μας εκπροσωπεί πραγματικά»,σημειώνει σε ανακοίνωσή της η«Αγωνιστική Συσπείρωση» Εργαζομένων στο Οπτικοακουστικό,καλώντας τους εργαζόμενους του χώρου να την ενισχύσουν στις εκλογές τηςΕνωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ),που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 17 Οκτώβρη.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» καταγγέλλει ότι οι τελευταίες εγγραφές στο Σωματείο έγιναν «εν κρυπτώ, με απόφαση του ΔΣ, σχεδόν ένα μήνα πριν τις εκλογές, ενώ συνέλευση του σωματείου είχε να γίνει από το 2019 και δεν είχε γίνει κανένα κάλεσμα για εγγραφές στο σωματείο όπως παντού γίνεται. Οι προϋποθέσεις εγγραφής είναι από άλλη εποχή και ζητούνται έως και 900 ένσημα σε συναδέλφους ή 200 ένσημα 12ης κλάσης με πτυχίο».

Οπως αναφέρει, δεκάδες εργαζόμενοι ζήτησαν την παράταση των εγγραφών, ενώ είκοσι εργαζόμενοι παρευρέθηκαν και στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου την περασμένη Κυριακή. «Το ΔΣ της ΕΤΕΚΤ αρνήθηκε όχι μόνο την εγγραφή στο σωματείο, αλλά έστω την παρουσία και την παρακολούθηση της διαδικασίας στους εργαζομένους», σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ «την ίδια ώρα, εφαρμόζοντας τον κατάπτυστο νόμο Χατζηδάκη που νοθεύει και φακελώνει τα σωματεία, με πρόσχημα "να έχει πανελλαδική εμβέλεια το σωματείο", θέλουν να είναι οι πρώτοι που θα το εφαρμόσουν, να δώσουν το καλό παράδειγμα στην κυβέρνηση. Με βάση όμως τη διαδικασία που ακολούθησαν, ο τελικός κατάλογος των μελών είναι μόλις 75, αποκλείοντας δεκάδες που έχουν διαγράψει, αλλά και που δεν γράφουν. Για ποια μαζικοποίηση μιλάμε».

Οπως αναφέρει η «Αγωνιστική Συσπείρωση», «αυτή η στάση απέναντι σε εργαζόμενους που εργάζονται σε άθλιες συνθήκες εργασίας, με την εντατικοποίηση στα όρια της εξόντωσης, δείχνει το τι σωματείο θέλει η διοίκηση, αλλά και η εργοδοσία στο χώρο (...). Η στάση του ΔΣ της ΕΤΕΚΤ δείχνει ότι δεν θέλει μαζικά σωματεία, σωματεία με δράση, άλλωστε ποιον συνάδελφο τα τελευταία χρόνια ενημέρωσαν για τα δικαιώματά του; Θέλουν σωματεία κλειστά και άρα βουβά.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους την επομένη των εκλογών να οργανώσουν την πάλη τους σε κάθε γύρισμα, σε κάθε σίριαλ, σε κάθε πλατό, να διεκδικήσουν σύγχρονους όρους ζωής, συμβάσεις κλαδικές και επιχειρησιακές. Σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε μαζί, σε αυτόν τον αγώνα θα αλλάξουμε και την κατάσταση στο σωματείο μας».

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΤΩΝ
Απαιτούν τα συγγενικά τους δικαιώματα

Την ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι ηθοποιοί που εξειδικεύονται στη μεταγλώττιση κοινοποιεί η ανακοίνωση της Ενωσης Ελλήνων Μεταγλωττιστών.

Πέρα από τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ηθοποιών, που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια έχει καταδικαστεί στην ανεργία, χωρίς ουσιαστική στήριξη από το κράτος, οι μεταγλωττιστές εδώ και εννιά μήνες απέχουν «από το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας μας, μη υπογράφοντας συμβόλαια αμερικανικού δικαίου, που απαιτούν πλήρη παραχώρηση των συγγενικών μας δικαιωμάτων».

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης των Ηθοποιών «Διόνυσος», όπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, «δίνει μάχη με μεγάλες ξένες εταιρείες παραγωγής, χωρίς τη στήριξη της ελληνικής νομοθεσίας».

Οι ηθοποιοί που εξειδικεύονται στη μεταγλώττιση ζητούν να νομοθετηθεί ότι η κατ' αίτησιν μετάδοση (video on demand) θα γεννά δίκαιη και αναλογική εύλογη αμοιβή των ερμηνευτών - εκτελεστών καλλιτεχνών, μη επιδεχόμενη μεταβίβασης ή παραίτησης, υπαγόμενη σε υποχρεωτική συλλογική διαχείριση και πληρωτέα από τις πλατφόρμες.

Μια συναρπαστική εμπειρία γεμάτη εικόνες, σκίτσα, μουσική, κίνηση και χορό

Την εικαστική πολυμεσική εγκατάσταση «Το Notes Towards a Model Opera», ένα από τα πιο σπουδαία έργα του William Kentridge, του καλλιτέχνη που έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τα σχέδιά του, τις ταινίες, τις παραστάσεις του στο θέατρο και στην όπερα, μπορούν να απολαύσουν οι Θεσσαλονικείς για λίγες ακόμα μέρες.

Παρουσιάζεται στο πλαίσιο των 56ων «Δημητρίων», σε συνεργασία με το ΜΟΜus και την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην αποθήκη Γ' στο Λιμάνι, μέχρι και την Παρασκευή 15 Οκτώβρη.

Πρόκειται για μια καθηλωτική 12λεπτη βιντεοπροβολή, μια συναρπαστική εμπειρία γεμάτη εικόνες, σκίτσα, μουσική, κίνηση και χορό, που ασχολείται με τα ίχνη της αποικιοκρατίας στην αφρικανική ήπειρο.

Λειτουργεί καθημερινά 13.00 με 20.00 και οι ώρες ξενάγησης είναι: 13.30 - 19.30.

ΑΘΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ
Ελεύθερη πρόσβαση στα γήπεδα τένις παρά τις προκλήσεις και τις απειλές

Παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης...
Παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης...
Με μια ακόμη δυναμική κινητοποίηση την Κυριακή 10/10, αθλούμενοι στα γήπεδα τένις εντός του Αττικού Αλσους απαίτησαν το δικαίωμα στην ελεύθερη άθληση και πέτυχαν το άνοιγμα των γηπέδων, παρά τις αυταρχικές λογικές εκ μέρους του ιδιώτη στον οποίο η Περιφέρεια Αττικής παραχώρησε τις εγκαταστάσεις και παρά την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γαλατσίου, και ο Τάσος Οικονόμου, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος.

Σημειώνεται πως με τροποποίηση της σύμβασης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής, τα 4 γήπεδα τένις που υπάρχουν στο Αττικό Αλσος παραχωρήθηκαν για χρήση στον Ομιλο Αντισφαίρισης Νέας Ιωνίας, με την υποχρέωση να φιλοξενεί 7 ώρες τη μέρα το πρόγραμμα «Αθληση για Ολους». Ωστόσο, οι μέχρι τώρα πρακτικές του ομίλου αφήνουν εκτός γηπέδων περίπου 300 αθλούμενους που μέχρι πρότινος αθλούνταν ελεύθερα στα συγκεκριμένα γήπεδα.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, είχε προγραμματιστεί εκ μέρους των αθλουμένων η πραγματοποίηση τουρνουά τένις. Σε μια προσπάθεια παρεμπόδισης του τουρνουά, ο όμιλος κλείδωσε όλα τα γήπεδα, ενώ εμφανίστηκαν και ...ορισμένοι ως εκπρόσωποι του ομίλου, καλώντας τις αστυνομικές δυνάμεις και απαιτώντας την απομάκρυνση των αθλουμένων. Παρά τις απειλές για προσαγωγές και κλήση εισαγγελέα, καθώς και τα τερτίπια εκ μέρους των εκπροσώπων του διαχειριστή (ζητώντας συνεχώς έγγραφα και πιστοποιητικά), οι αθλούμενοι κατάφεραν να μπουν τελικά στα γήπεδα.

...οι αθλούμενοι άνοιξαν τα γήπεδα στο Αττικό Αλσος για ελεύθερη άθληση
...οι αθλούμενοι άνοιξαν τα γήπεδα στο Αττικό Αλσος για ελεύθερη άθληση
Σχετικά με το θέμα ο Γρ. Χαραλαμπίδης ανέφερε: «Με την παρουσία μας, ως "Λαϊκή Συσπείρωση", θέλαμε για μια ακόμη φορά να κάνουμε το αυτονόητο υπερασπιζόμενοι έναν ακόμη ελεύθερο χώρο απέναντι στα σχέδια ιδιωτικοποίησής του. Γι' αυτό στηρίζουμε τον αγώνα των αθλουμένων που με τον δικό τους τρόπο λένε πως ο Αθλητισμός δεν είναι εμπόρευμα αλλά δικαίωμα, ερχόμενοι σήμερα εδώ για να αθληθούν και να παίξουν τένις σε έναν δημόσιο αθλητικό χώρο, ο οποίος έτσι ήταν και έτσι πρέπει να παραμείνει, κόντρα στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης που θέλουν να δώσουν το γήπεδο σε ιδιώτη αλλά και αύριο ολόκληρο το Αττικό Αλσος και όχι μόνο»...

SUPER LEAGUE 2
Νέα αναβολή στην έναρξη

Σε εκ νέου αναβολή της προγραμματισμένης για τις 17/10 έναρξης του πρωταθλήματος της Super League 2 προχώρησε η Λίγκα της β' κατηγορίας εξαιτίας των σημαντικών ζητημάτων (διαδικαστικά, τηλεοπτικό συμβόλαιο) που παραμένουν ανοιχτά. Την ίδια ώρα, η FIFA απέρριψε το αίτημα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για κατ' εξαίρεση δυνατότητα μεταγραφών στις τρεις ομάδες (Καβάλα, Ασπρόπυργος και Δόξα Δράμας) που δεν διέθεταν τον απαιτούμενο αριθμό (9) επαγγελματικών συμβολαίων. Πλέον αυτές μπορούν να μετάσχουν μόνο στη Γ' Εθνική. Στη SL2 (όποτε αρχίσει) θα μετάσχουν 32 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους.

EUROLEAGUE
Δύσκολη αποστολή για Ολυμπιακό

Με εφαλτήριο το δυναμικό ξεκίνημα με τις νίκες επί των Μπασκόνια και Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ολυμπιακός θέλει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο αντιμετωπίζοντας σήμερα την Μπαρτσελόνα εκτός έδρας για την 3η αγωνιστική της Euroleague (22.00, Novasports Prime). Στον πρώτο εκτός έδρας αγώνα για τη νέα σεζόν αλλά και τρίτο συνεχόμενο απέναντι σε ισπανική ομάδα, οι «ερυθρόλευκοι» επιδιώκουν μια ανάλογη εμφάνιση με αυτές στο ξεκίνημα. Με τον τεχνικό του Ολυμπιακού, Γιώργο Μπαρτζώκα, να θέτει ως βασικό σκοπό από τους παίκτες του τη συνέχεια στην καλή αμυντική λειτουργία. Αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν στην αποστολή των «ερυθρολεύκων».

Αλλα σημερινά παιχνίδια: Ερυθρός Αστέρας - Ζαλγκίρις (20.00, ΝS Start), Ρεάλ Μαδρίτης - Μονακό (21.45, ΝS 4).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ ΝΕΑΝΙΔΩΝ
Ανετα στα προημιτελικά η Εθνική

Πανηγυρική πρόκριση πήρε η Εθνική πόλο νεανίδων στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Νετάνια της Ιταλίας, τερματίζοντας 1η και αήττητη στον όμιλο της προκριματικής φάσης. Στον τελευταίο αγώνα του ομίλου η Εθνική συνέτριψε 23-3 τη Γερμανία, με κορυφαία την Νίνου (6 γκολ), και έφτασε στο απόλυτο των νικών (3/3). Η Ελλάδα είχε επικρατήσει επίσης της Ιταλίας με 12-6 και της Σλοβακίας με 32-7. Στα προημιτελικά θα αντιμετωπίσει τον νικητή του αγώνα για την έξτρα φάση των «χιαστί» ανάμεσα σε Βραζιλία και Σερβία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ