ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 10 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Μετέφεραν το μήνυμα του ξεσηκωμού από κάθε γωνιά της χώρας

«Ολοι στο δρόμο ξεσηκωμός, να μην πεινάσει ο λαός!». Το μήνυμα αυτό έστειλαν την Παρασκευή χιλιάδες συνταξιούχοι με τη μεγάλη πανελλαδική τους κινητοποίηση στην Αθήνα, δίνοντας αγωνιστικό «παρών» στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (Δημοσίου - OAEE - ΙΚΑ - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ).

Από το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, παρά την κακοκαιρία, άρχισαν να καταφθάνουν από κάθε γωνιά της χώρας, από τη Θεσσαλονίκη, τον Εβρο, τις Σέρρες, τη Δράμα, τα Γιάννενα, την Αιτωλοακαρνανία, τη Θεσπρωτία, τα Τρίκαλα, την Κρήτη, το Ναύπλιο, τη Μεσσηνία, την Αμαλιάδα, τη Ζάκυνθο, τη Χίο, τη Λήμνο, την Ικαρία και δεκάδες άλλες πόλεις οι συνταξιούχοι, κρατώντας τα πανό των σωματείων τους και τις σημαίες τους.

«Τις συντάξεις που μας κόψατε τις πληρώσαμε με αίμα», έγραφε το πλακάτ που κρατούσε ο συνταξιούχος από τη Δράμα, ενώ δίπλα του το πανό του σωματείου τους που κρατούσαν οι συναγωνιστές του προειδοποιούσε «Κάτω τα χέρια από τις επικουρικές», καταγγέλλοντας τη διαχρονική επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, από όλες τις κυβερνήσεις, που κλιμακώνεται και τώρα στοχεύει και τη νέα γενιά.

Γι' αυτό μιλώντας στη συγκέντρωση, εκ μέρους της ΣΕΑ, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, τόνισε πως «στο στόχαστρο μπαίνουν ξανά οι συντάξεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Εκείνος που σταθερά πληρώνει, τόσο σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης όσο και ανάπτυξης, είναι ο λαός», για να προσθέσει: «Δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας». «Οι συνταξιούχοι συμμετέχουν στους αγώνες, βγάζουν συμπεράσματα και καταλαβαίνουν ότι η μια κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από την άλλη και συνεχίζουν τις αντεργατικές πολιτικές», σημείωσε ακόμα ο Δ. Κουμπούρης.

Υπενθύμισε ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων έφθασαν μέσα στην πανδημία τις 165, συνεχίζοντας την αγωνιστική πορεία των τελευταίων ετών. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε πως όσα κατάφεραν να αποσπάσουν οι συνταξιούχοι (μη περικοπή «προσωπικής διαφοράς», κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για τις επικουρικές, επαναφορά συντάξεων χηρείας, αναδρομικά κ.ά.) οφείλονται στον ανυποχώρητο αγώνα. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Αποτρέψαμε και προφυλάξαμε όσους συνταξιούχους είναι κοντά στα σωματεία μας και τα συμβουλεύονται από τα "κοράκια" των δικαστηρίων με τις ψεύτικες υποσχέσεις πως θα πάρουν πίσω ό,τι έχασαν. Από την αρχή τονίσαμε ότι το θέμα είναι πολιτικό και όχι των δικαστηρίων. Τώρα έχουν βγει εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις που κανένας δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ».

Στη συνέχεια μίλησε για τη συνολική αντεργατική επίθεση και ανέλυσε τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, την ανάγκη της πάλης μαζί με την εργατική τάξη, από κοινού με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συνταξιούχων, αντιπροσωπείες της ΕΓ του ΠΑΜΕ, του ΕΚ Πειραιά, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και του ΣΦΕΑ 1967 - 1974.

Ούτε η βροχή τούς σταμάτησε

Η δυνατή βροχή που έπεφτε, δεν πτόησε τους συνταξιούχους που στη συνέχεια πορεύτηκαν, με συνθήματα όπως «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», συντεταγμένα και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας στο Μαξίμου.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, υπουργό Επικρατείας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός δεν «βρήκε τον χρόνο για να τους συναντήσει».

Οπως σημείωσε ο Δ. Κουμπούρης, οι συνταξιουχικές οργανώσεις ήδη έχουν αποστείλει το υπόμνημα με τα αιτήματά τους (βλ. σχετικό θέμα) και περιμένουν τις απαντήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος ενώ βρίσκει χρόνο για να συναντήσει κάποιους συνταξιούχους που δεν εκπροσωπούν κανέναν, δεν συναντά αυτούς που εκπροσωπούν χιλιάδες συνταξιούχους απ' όλη τη χώρα. Γι' αυτό, όπως ανέφερε στη σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας η αντιπροσωπεία, δεν μπήκε σε συζήτηση για τα αιτήματά τους και περιμένει να οριστεί συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο Γ. Γεραπετρίτης, ενώ η ΣΕΑ έκανε καθαρό πως οι αγώνες των συνταξιούχων θα συνεχιστούν.

Δεν είναι «κανονικότητα» οι 30 νεκροί τη μέρα

«Στεναχωριόμαστε που έχουμε 30 νεκρούς την ημέρα αλλά θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει αν είχαν εμβολιαστεί...»: Αυτή είναι η ωμή απάντηση που δίνει η κυβέρνηση, παριστάνοντας τον ουδέτερο παρατηρητή σε μια τραγωδία που είναι σε εξέλιξη, φτάνοντας τον μέχρι τώρα απολογισμό στους πάνω από 15.000 νεκρούς. Μάλιστα, οι 10.000 έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους 9 μήνες, το διάστημα δηλαδή που η κυβέρνηση παρουσιάζει το εμβόλιο ως το μοναδικό «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οσο καιρό, δηλαδή, η μόνιμη απάντηση σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αλλού, για ασφαλές άνοιγμα σχολείων και σχολών, είναι το «αυτά δεν γίνονται, κάντε εμβόλιο», έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από τα 2/3 των συνολικών θυμάτων της πανδημίας.

Είναι πρόκληση για τον λαό η προσπάθεια που γίνεται να συνηθίσει στην ιδέα ότι θα μετρά καθημερινά δεκάδες απώλειες, ότι αυτή η κατάσταση θεωρείται περίπου «αυτονόητη» και ότι «πλέον δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο», η πανδημία θα «σβήσει» κάποια στιγμή μόνη της...

Και αν για τους χιλιάδες θανάτους δεν φταίει κανένας άλλος πέρα από τους ανεμβολίαστους, για το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί παραμένουν καθηλωμένοι, πάλι το μπαλάκι της ευθύνης πετιέται στον ίδιο τον λαό, σε «πολιτισμικούς παράγοντες», στο «εκπαιδευτικό σύστημα», σε «συμπεριφορές που χρειάζονται χρόνια για να αλλάξουν» και άλλα παρόμοια που ακούγονται από κυβερνητικά στελέχη.

Στόχος είναι να μένουν στο απυρόβλητο όσα πραγματικά φρενάρουν τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, η πολιτική δηλαδή που μετατρέπει μια πολύτιμη κατάκτηση της επιστήμης σε εργαλείο εκβιασμών, διχασμού και κοινωνικού αυτοματισμού, σε άλλοθι για αντιδραστικά μέτρα, για την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία. Να μένουν στο απυρόβλητο οι διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες για τη ρημαγμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αποδείχθηκε μετά από χρόνια υποχρηματοδότησης και αποψίλωσης ότι σήμερα υπονομεύει και τον εμβολιασμό, εντείνει τους φόβους και την ανασφάλεια στον εργατόκοσμο, που βλέπει ότι είναι αποκλεισμένος από υψηλού επιπέδου παροχές δημόσιας και δωρεάν Υγείας.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αξιοποιεί τους εμβολιασμούς και σαν πρόσχημα για να προωθήσει την αντιδραστική στρατηγική κεφαλαίου - ΕΕ στην Υγεία που φέρει τον τιτλο «Νέο ΕΣΥ». Ως «λύση» παρουσιάζονται όσα ευθύνονται για το σημερινό χάλι του συστήματος Υγείας: Οι μετακινήσεις προσωπικού και τα μπαλώματα για την αντιμετώπιση νέων κενών που φέρνει η απαράδεκτη πολιτική των αναστολών εργασίας, οι εξαγγελίες για προώθηση των ΣΔΙΤ και της επιχειρηματικής λειτουργίας, για λουκέτα και συγχωνεύσεις, δηλαδή για ένα ακόμα πιο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας.

Αυτή η κατάσταση θα ενταθεί από τα «μέτρα» που ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση, βαφτίζοντας μάλιστα το «νίπτω τας χείρας μου» σε «επιστροφή στην κανονικότητα», ακόμα και σε «ανάκτηση της ελευθερίας». Οι τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας αποτελούν την απογείωση της «ατομικής ευθύνης», ξεκαθαρίζεται ότι το κράτος δεν πρόκειται να πάρει κανένα μέτρο, πέρα από «συστάσεις - ενημερώσεις» και ο ...σώζων εαυτόν σωθήτω.

Το «αυτονόητο» λοιπόν για ένα σύστημα Υγείας που λειτουργεί με το ζύγι «κόστους - οφέλους», με κριτήριο την προστασία της επιχειρηματικής δράσης είναι ότι για μήνες ολόκληρους θα υπάρχουν εκατοντάδες θύματα, ότι ο λαός θα πρέπει να «συνηθίσει» σε αυτήν την τραγωδία διαρκείας. Κι από πάνω ότι θα θεωρείται αποκλειστικά υπεύθυνος για ό,τι συμβεί από δω και πέρα.

Στον αντίποδα, το «αυτονόητο» για τον λαό που βιώνει τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, για τους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της θωράκισης των νοσοκομείων, είναι η πάλη για ουσιαστικά μέτρα προστασίας, για ένα σύστημα Υγείας που θα βάζει στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες, αντί να τις θυσιάζει για την «εξοικονόμηση πόρων», για τη δημιουργία «χώρου» για επενδύσεις και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης.

Με τους στίχους του Λοΐζου

Ιδιαίτερη στιγμή της κινητοποίησης, όταν οι χιλιάδες συνταξιούχοι απλωμένοι στη λεωφόρο Β. Σοφίας ανέμεναν την αντιπροσωπεία τους, ένας από αυτούς άρχισε να παίζει με την τρομπέτα του τα τραγούδια του Μ. Λοΐζου «Ακορντεόν» και «Ο δρόμος». Στο άκουσμα της μουσικής, εκατοντάδες στόματα έσμιξαν μαζί του τραγουδώντας με μια φωνή τους στίχους, σε μια ξεχωριστή καταγγελία των εγκληματιών φασιστοειδών που σηκώνουν κεφάλι το τελευταίο διάστημα.

Οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων

Στο υπόμνημα που επέδωσαν στην κυβέρνηση οι συνταξιούχοι υπογραμμίζουν ότι διεκδικούν όσα αδίκως τους έχουν αφαιρεθεί, τα έχουν πληρώσει με τη δουλειά τους και είναι αναγκαία να ζήσουν με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες. Ειδικότερα, απαιτούν:

  • Αμεση πρόσληψη γιατρών - νοσηλευτών και δημιουργία μονάδων ΜΕΘ.
  • Να ανοίξουν όλες οι δομές Υγείας που παραμένουν κλειστές και να δημιουργηθούν δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.
  • Προσλήψεις προσωπικού στον ΕΦΚΑ, μαζί με όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα για την άμεση έκδοση των συντάξεων.
  • Απόδοση όλων των αναδρομικών για το 11μηνο 2015 - 2016, χωρίς φορολογικά χαράτσια.
  • Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, με κατώτατη σύνταξη τα 600 ευρώ.
  • Αποδοθούν σε όλους της 13ης και 14ης πληρωμένης σύνταξης
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και απόδοση του νομοθετημένου 0,5%
  • Να σταματήσουν η ανυπόφορη φορολογία και οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία.
  • Κατάργηση κάθε αντεργατικής, αντιλαϊκής, αντιασφαλιστικής νομοθεσίας.
  • Να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Αποζημειώσεις στο 100% για τους πληγέντες
  • Να σταματήσουν οι ανατιμήσεις και άμεσα να μειωθούν οι τιμές στα βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.
  • Να αποδοθούν άμεσα στις συνταξιουχικές οργανώσεις τα ποσά που παρακρατούνται από τους ίδιους τους συνταξιούχους οικειοθελώς, για τις λειτουργικές τους δαπάνες, καθώς και οι κρατήσεις στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που προβλέπονται για κοινωνικούς - ψυχαγωγικούς σκοπούς.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ