Προβλήματα που προϋπήρχαν, όπως της σχολικής στέγης, οξύνθηκαν με τον σεισμό, προκαλώντας αγανάκτηση και ανησυχία στους κατοίκους
Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των πληγέντων |
Από τους χιλιάδες ξεσπιτωμένους, άλλοι είναι σε σκηνές, άλλοι κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, άλλοι φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους, ενώ οι λιγοστοί οικίσκοι που έστειλε ο κρατικός μηχανισμός (κάπου 35, από τους πάνω από 430 που έχουν ζητηθεί από τους δήμους) αρχίζουν να τοποθετούνται, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο, καθώς απαιτούνται στοιχειώδεις υποδομές - ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού.
Στις καθημερινές περιοδείες στα σεισμόπληκτα χωριά από τα κλιμάκια του ΚΚΕ με τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του Κόμματος, και στελέχη της ΤΟ Ηρακλείου, καταγράφονται τα μεγάλα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων.
Οι καταγγελίες και οι διαμαρτυρίες για τη στάση και την εγκατάλειψη από τον κρατικό μηχανισμό είναι οργισμένες. Ειδικά σε ό,τι αφορά στη στέγαση, οι σεισμόπληκτοι καταγγέλλουν ότι τα διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία», που προορίζονταν για τους πρόσφυγες και έχουν δοθεί για την προσωρινή δική τους στέγαση, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μιας λειτουργικής κατοίκησης, ενώ κάποια είναι σε άθλια κατάσταση.
Αλλά και στο ζήτημα της σίτισης, που αντιμετωπίζεται κυρίως μέσα από τη μεγάλη λαϊκή αλληλεγγύη και την εθελοντική προσφορά, τα προβλήματα είναι μεγάλα, καθώς όπως λένε οι κάτοικοι, μειώνεται η ποσότητα των τροφίμων και άλλων προμηθειών που στέλνονται και αποθηκεύονται. Μέχρι πρόσφατα στην κουζίνα του εκθεσιακού χώρου στο Αρκαλοχώρι μαγειρεύονταν 1.300 μερίδες φαγητού και άλλες 700 στην Αγ. Μαρίνα.
Οπως ανέδειξε και το επιτόπιο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», σε αρκετά χωριά του Ηρακλείου η καταγραφή των ζημιών ακόμα δεν έχει ξεκινήσει και οι άνθρωποι παλεύουν μόνοι τους να επιβιώσουν.
Σημαντικά προβλήματα ζημιών ή και στατικότητας έχουν πολλά σχολεία της περιοχής. Το πρόβλημα της σχολικής στέγης, που προϋπήρχε, τώρα οξύνεται κι άλλο, ενώ σε ορισμένα χωριά υπάρχει ανησυχία ότι η καταστροφή από τον σεισμό θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για να προχωρήσουν προϋπάρχοντα σχέδια για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.
Αυτή η εκρηκτική κατάσταση σε όλους τους τομείς αναδεικνύει την ανάγκη οι ίδιοι οι κάτοικοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να διεκδικήσουν οργανωμένα και συλλογικά την ουσιαστική ανακούφιση, αποκατάσταση και προστασία τους. Ηδη έχει δημιουργηθεί η πρώτη Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων, στις Αγιές Παρασκιές, και η προσπάθεια συνεχίζεται.
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στηρίζουν την οργάνωση των κατοίκων και αναδεικνύουν ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην άμεση αποζημίωση στο 100% χωρίς προϋποθέσεις των ζημιών που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι επιχειρήσεις. Να διασφαλιστούν οικίσκοι, ώστε οι κάτοικοι να μην εγκαταλείψουν τα χωριά και τις περιουσίες τους, να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών, να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία για τα παιδιά της περιοχής.
Συλλαλητήριο στον Πύργο στις 14/10 από τη Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας
Οι αγρότες απέκλεισαν συμβολικά τον δρόμο στο Αίγιο |
«Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους πυρόπληκτους αγρότες, συνολικά για τους κατοίκους στα χωριά που δοκιμάστηκαν από την πύρινη λαίλαπα», συνεχίζει και εξηγεί ότι «εδώ και δύο μήνες δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση προς επίλυση των προβλημάτων μας συνολικά, αντιθέτως είδαμε να αυξάνεται το ρεύμα, να παίρνουν την ανηφόρα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και να εκτοξεύεται το κόστος παραγωγής μας, αν λάβουμε υπόψη μας μόνο π.χ. την τιμή του πετρελαίου».
Και προσθέτει: «Το πλαίσιο πάλης που συμφωνήσαμε από την πρώτη στιγμή συγκρότησης της Συντονιστικής Επιτροπής ισχύει στο σύνολό του, και η Ομοσπονδία θα προσθέσει τα αιτήματά της για κατώτατες εγγυημένες τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής κ.λπ. Με τον τρόπο που λειτουργεί ο ΕΛΓΑ, ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί οι παραγωγοί για τις ζημιές που είχαν στη σταφίδα από παγετούς την άνοιξη».
Ηδη στα χωριά πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά συνελεύσεις από κλιμάκια της Συντονιστικής και της Ομοσπονδίας, που καλεί τους αγρότες σε προσυγκέντρωση με τα μηχανήματά τους στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, από όπου θα ακολουθήσει πορεία στην πόλη του Πύργου με κατάληξη στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
Επίσης, η Συντονιστική προγραμματίζει την πραγματοποίηση δύο μεγάλων συναυλιών αλληλεγγύης στον Πύργο. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Οκτώβρη με τον Β. Παπακωνσταντίνου και η δεύτερη το Σάββατο 13 Νοέμβρη με τη συμμετοχή καλλιτεχνών που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Σε νέα δυναμική κινητοποίηση, με συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής οδού Πατρών - Αθηνών στο ύψος της γέφυρας Μεγανίτη, προχώρησαν την Πέμπτη το απόγευμα αγρότες της Αιγιάλειας μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας».
Συνεχίζουν μ' αυτόν τον τρόπο τις δράσεις που έχει αποφασίσει ο Σύλλογος, με αιχμές την πολύ χαμηλή τιμή της σταφίδας (διεκδικώντας κατώτατες εγγυημένες τιμές), τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα πυρόπληκτα χωριά και της Αιγιάλειας (διεκδικώντας αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις), την επικείμενη μετακίνηση ή συγχώνευση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών (που εδρεύει στο Αίγιο), καθώς και με αίτημα να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου από την ΕΒΟ.
«Ο,τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν αποτέλεσμα του αγώνα μας! Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα επιλέγοντας να παλέψουμε με ψηφίσματα, υπομνήματα και αγωγές που προτείνουν τα τοπικά στελέχη της νυν και της προηγούμενης κυβέρνησης στον δήμο και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποσκοπώντας έτσι στο να μην κλιμακωθεί ο αγώνας», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Μποδιώτης.
Παράλληλα συνεχίζονται περιοδείες, συσκέψεις και ενημερώσεις στα χωριά, ενώ σχεδιάζεται να υπάρξει και συντονισμός με αγροτικούς συλλόγους στην Αχαΐα και σε άλλους νομούς, προκειμένου να δοθεί συντονισμένη απάντηση στην κυβέρνηση και σε μεταποιητές - βιομήχανους και μεγαλέμπορους.
Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Αχαΐας.
Διαμαρτυρίες τη βδομάδα που μας πέρασε από σωματεία και φορείς
Από τη μαζική συγκέντρωση στη Μυτιλήνη |
Ετσι, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια σε Λέσβο και Λήμνο, στο πλαίσιο του αγώνα των κατοίκων να μη μετατραπούν τα νησιά τους σε απέραντες φυλακές της ΕΕ για ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως γίνεται μέχρι σήμερα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Τα συλλαλητήρια διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, σωματείων και φορέων.
Με τον συντονισμό της δράσης μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, Φορέων και Συλλόγων συγκρούονται με τα σχέδια της κυβέρνησης, με παρακαταθήκη τις μαχητικές κινητοποιήσεις στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα.
«Η επιμονή αυτή της κυβέρνησης και της ΕΕ για τη δημιουργία νέων κέντρων - φυλακών δεν αποτέλεσε για τον λαό της Λέσβου, για τους νησιώτες γενικότερα, κεραυνό εν αιθρία. Είναι άλλωστε γνωστά τα σχέδιά τους, όπως γνωστό είναι και πώς αντιμετωπίζουν το ζήτημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού εδώ και χρόνια στο πλαίσιο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών», τόνισε μεταξύ άλλων στην κεντρική ομιλία, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στις Δομές για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης και των φοιτητών. Αντίστοιχη συγκέντρωση έγινε και στη Λήμνο. Οι κάτοικοι μέσα από τα σωματεία και τους άλλους φορείς του κινήματος διεκδικούν: