ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 10 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οργανωμένη, εγκληματική, μεθοδευμένη δράση, με τα χαρακτηριστικά ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Ενα μικρό «δείγμα» από το οπλοστάσιο των ναζιστών
Ενα μικρό «δείγμα» από το οπλοστάσιο των ναζιστών
Τα στοιχεία που παρουσίασαν την περασμένη Δευτέρα τα εργατικά σωματεία και οι άλλοι φορείς του μαζικού κινήματος, οι αποκαλύψεις - που θα συνεχιστούν - γύρω από τα γεγονότα των δολοφονικών επιθέσεων σε φοιτητές, μαθητές, γονείς και εργαζόμενους, όπως αυτής στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που ακολούθησε την Κυριακή, έχουν σχηματίσει μια «αλυσίδα» στοιχείων που δείχνει κυρίως ένα πράγμα: Οτι δεν πρόκειται για τυχαία, μεμονωμένα, ασύνδετα περιστατικά, όπως έσπευσαν να τα χαρακτηρίσουν κράτος και κυβέρνηση, δημοσιογραφικοί και άλλοι κύκλοι «ζεσταίνοντας» τις πλάτες τους, αλλά για οργανωμένη, εγκληματική, μεθοδευμένη δράση, με τα χαρακτηριστικά ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Οτι πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο με στόχο να χτυπηθεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα, και μάλιστα το πιο πρωτοπόρο κομμάτι του, οι κομμουνιστές. Ιδιαίτερα το τελευταίο οι φασίστες δεν το έκρυψαν ποτέ, ούτε και τώρα.

Σχέδιο, προμελέτη, συντονισμός και καθοδήγηση

Και τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων αυτό δείχνουν:

-- Ολες οι επιθέσεις ήταν ταχύτατες, «καταδρομικού» χαρακτήρα, με δολοφονικά εργαλεία που είχαν μεταφερθεί προηγουμένως και αποθηκευτεί σε συγκεκριμένους χώρους. Στους συμμετέχοντες πάνω και στα σπίτια τους βρέθηκε οπλοστάσιο με πιστόλια, καραμπίνες, στιλέτα και σιδερογροθιές, χρησιμοποίησαν μαχαίρια, τέιζερ και αλυσίδες για τις επιθέσεις τους. Ηταν οργανωμένες και δρούσαν σαν τάγμα εφόδου, ντυμένοι στα μαύρα και με κουκούλες για να κρύβουν τα πρόσωπά τους.

-- Είχαν «σήμα» επίθεσης και τέλους, ενώ όπως κατήγγειλαν με στοιχεία σωματεία και φορείς την περασμένη Δευτέρα, έχουν εντοπιστεί όλοι όσοι καθοδηγούσαν τις επιθέσεις, ειδικά στα σχολεία από έξω και με «συνδέσμους» που βρίσκονταν μέσα, που έδιναν οδηγίες και κατευθύνσεις.

Ενας από τους συντονιστές των επιθέσεων καθοδηγεί μπροστά στα μάτια της αστυνομίας
Ενας από τους συντονιστές των επιθέσεων καθοδηγεί μπροστά στα μάτια της αστυνομίας
-- Ηταν προμελετημένες. Ημερομηνίες και ώρες, συμμετοχή κόσμου και εξοπλισμός, όλα ήταν κανονισμένα και οργανωμένα. Τίποτα δεν έγινε κατά τύχη ή εκ παραδρομής και επειδή δήθεν «προκλήθηκαν». Προσχεδιασμένα χτυπούσαν, προσχεδιασμένα υποχωρούσαν και κρύβονταν για το υπόλοιπο της μέρας στις τρύπες τους. Υπάρχουν οι χαρακτηριστικές συνομιλίες στο διαδίκτυο, που δείχνουν πώς συντονίζουν την επίθεσή τους, πώς δίνουν οι φασιστικές ομάδες μεταξύ τους ραντεβού, πώς συντονίζονταν μέσω κοινωνικών δικτύων, από λογαριασμούς που αμέσως μετά τις επιθέσεις και τα στοιχεία που βγήκαν απέναντί τους, έσπευσαν να τους «κατεβάσουν».

Να μερικά απ' όσα έγραφαν πριν την επίθεση στο ΕΠΑΛ στη Σταυρούπολη: «Να είστε 8 στα σχολείο μας και όχι 8 στον Εύοσμο, θα πέσει λογικά πολύ ξυλίκι», «τους παρακολουθούμε», «στο ΕΠΑΛ θα πάνε τα παιδιά που το οργανώνουν από τον Εύοσμο».

Για να φτάσουν στο σημείο να απειλούν λίγες ώρες πριν τη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση της Τετάρτης 6 Οκτώβρη, που οργάνωσαν τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι άλλοι φορείς του κινήματος ως άμεση απάντηση στη δράση τους, πως «σήμερα θα έχετε θάνατο (...)».

Επιχείρησαν να το κάνουν την περασμένη Κυριακή στην Ηλιούπολη, βγάζοντας τα τέιζερ και τις αλυσίδες, όπως απέδειξαν με τα ντοκουμέντα που παρουσίασαν τα εργατικά σωματεία τη Δευτέρα.

Η στάση της αστυνομίας

Συντονισμός μέσω αναρτήσεων
Συντονισμός μέσω αναρτήσεων
Πολύ μεγάλα ερωτήματα προκαλεί η στάση της αστυνομίας, με τα φασιστοειδή να δρουν με κάτι παραπάνω από την ανοχή της. Να ορισμένα απ' όσα το επιβεβαιώνουν:

-- Ψέκαζε με χημικά προς την ίδια κατεύθυνση που έπεφταν οι βόμβες μολότοφ των φασιστοειδών και τους άφηνε μπροστά στα μάτια των ασφαλιτών να μπαινοβγαίνουν στο σχολείο.

-- Η «περίεργη» απουσία των αστυνομικών δυνάμεων το διάστημα που η - εντοπισμένη - ομάδα περίπου 50 φασιστών επιτέθηκαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Τερψιθέας (στις 29/9) και στη συνέχεια το έβαλαν στα πόδια στα στενά.

Συγκεκριμένα, η Αστυνομία, ενώ ήξερε για ώρα ότι ομάδα 50 φασιστών με μαχαίρια, λοστούς, φωτοβολίδες είχε συγκεντρωθεί στο δημαρχείο Σταυρούπολης και κατευθυνόταν προς την πλατεία όπου ήταν ορισμένο το συλλαλητήριο, όχι μόνο την άφησε ανενόχλητη, αλλά από τις 17.30 έως τις 17.50 είχαν απομακρυνθεί όλες οι αστυνομικές δυνάμεις από την πλατεία.

-- Η αξιοσημείωτη «αδυναμία» των αρχών - που συνεχίζεται - να βρουν σεσημασμένους φασίστες εγκληματίες, τους οποίους αμέσως αναγνώρισε ο λαός της περιοχής μετά την επίθεση στα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στην Ηλιούπολη και τους κατήγγειλε με πλήρη περιγραφή τους, φωτογραφικό υλικό και στοιχεία η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Ναζιστικοί χαιρετισμοί και καλέσματα... στα όπλα
Ναζιστικοί χαιρετισμοί και καλέσματα... στα όπλα
Πρόκειται για τους: Γιώργο Σαραφίδη, Λάμπη Κοζμένκο, Μιχάλη Λαζαρίδη, Μάριο Νικοδήμου, Σταύρο Παπαδόπουλο.

Πλην ενός 30χρονου που παραδόθηκε επιστρατεύοντας τις γνωστές θρασύδειλες δικαιολογίες των ναζιστών, ότι δήθεν ήταν «περαστικοί», τα υπόλοιπα φασιστοειδή παραμένουν μέρες μετά ακόμα ασύλληπτα «λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου». Κι αυτό παρότι πρόκειται στην πλειοψηφία τους για γνωστά στην αστυνομία εγκληματικά στοιχεία, με βεβαρημένο ιστορικό, που δεν περιορίζεται σε εγκλήματα που έχουν να κάνουν μόνο με την εγκληματική δράση των φασιστικών μορφωμάτων αλλά και υποθέσεις ναρκωτικών, οπαδικής βίας κ.τ.λ.

-- Παράλληλα τα ντοκουμέντα «μιλάνε» και για τις πλάτες από τη διεύθυνση των σχολείων στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, τους ίδιους που όταν πέρυσι οι μαθητές των σχολείων αυτών κινητοποιούνταν, φώναζαν μέχρι και την... Αντιτρομοκρατική: Δείχνουν ομάδα κουκουλοφόρων να περπατά στην πίσω αυλή του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης εντελώς ανενόχλητη, με καδρόνια στα χέρια, και σε άλλο τη διεύθυνση του σχολείου να προσπαθεί να φυγαδεύσει φασιστοειδή στην πίσω αυλή του σχολείου μετά τις επιθέσεις. Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ αρνιόταν την είσοδο σε καθηγητές εκλεγμένους συνδικαλιστές και απαγόρευε στους καθηγητές του σχολείου να κάνουν δηλώσεις.

Αφίσα μετά την επίθεση στη Σταυρούπολη - Κέλτικοι σταυροί και σήματα των ναζιστικών SS
Αφίσα μετά την επίθεση στη Σταυρούπολη - Κέλτικοι σταυροί και σήματα των ναζιστικών SS
Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν την περασμένη Δευτέρα στη συνέντευξη Τύπου τους οι φορείς, η πόρτα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ενώ ανοίγει μονάχα με ηλεκτρικό μηχανισμό, με την εντολή του θυρωρού ή της υποδιευθύντριας, φάνηκε να ανοιγοκλείνει ανάλογα με τις ανάγκες των σχεδίων επίθεσης που εξαπολύθηκαν από τους φασίστες.

Ξεκάθαρος ο ναζιστικός - φασιστικός χαρακτήρας

Χωρίς αμφιβολία βέβαια είναι ο ναζιστικός χαρακτήρας των συμμοριών αυτών: Οι ναζιστικοί χαιρετισμοί, τα εμετικά αντικομμουνιστικά και ρατσιστικά συνθήματα, τα «χαιρετιστήρια» που τους έστειλε η εγκληματική ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, δεν αφήνουν περιθώρια «παρεξηγήσεων».

Τουλάχιστον ένας από αυτούς που επιτέθηκαν στους κομμουνιστές την περασμένη Κυριακή είναι μέλος της φασιστικής οργάνωσης «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης» (ΕΝΕΘ), που δρα με οργάνωση και ιεραρχία, με ιδιαίτερη στόχευση στη νεολαία.

Πρόκειται για μια οργάνωση φασιστοειδών που ιδρύθηκε το 2016, με κοινή δράση αρχικά με το φασιστικό μόρφωμα «Ιερός Λόχος 2012», με στόχευση να δράσει αποκλειστικά σε τμήματα της νεολαίας, ιδιαίτερα μαθητές. Μετά από περίοδο αδράνειας επανενεργοποιήθηκε το 2019.

Σύμφωνα με συνέντευξη μέλους της ΕΝΕΘ, που αυτοαποκαλείται «Ιέρακας», σε γνωστή ιστοσελίδα του φασιστικού χώρου στις αρχές Μάρτη του 2021, τα μέλη της ομάδας δηλώνουν «εθνικοσοσιαλιστές, άλλοι εθνικιστές, κάποιοι άλλοι απλά πατριώτες», και σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αποτελούν «παιδιά» που δεν κάνανε πίσω μετά την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Ο ίδιος αποκαλύπτει μάλιστα και πως η ομάδα στήθηκε «κάτω από την επήρεια ενός ατόμου που βάλθηκε να μας οργανώσει», ενώ προσθέτει πως καθοδηγείται από «δύο οδηγούς», τον «Γιώργο» και τον «Μάνο» που κατευθύνουν και «εμψυχώνουν» τη δράση της, αποτυπώνοντας έτσι τη δομή και την ιεραρχία στη ναζιστική οργάνωση.

Τα πρώτα χρόνια ύπαρξης της ομάδας, οι δράσεις φαίνονται να γίνονται σε συνεργασία με το άλλο φασιστικό μόρφωμα της πόλης, τον «Ιερό Λόχο 2012». Στη συνέχεια, οι φασίστες της ΕΝΕΘ αναπτύσσουν επαφές με άλλες ομάδες και οργανώσεις φασιστοειδών, όπως η «ΚΙΝΗΜΑ» στη Θεσσαλονίκη, η «Propatria» στην Αθήνα - που επιτέθηκε σε αντιφασιστική συγκέντρωση την περασμένη Κυριακή στο Νέο Ηράκλειο - και η «DEFEND KATERINI», ενώ φέρεται να διατηρεί επαφές με ομάδες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, που «δεν έχουν τον αριθμό σε άτομα για να βγουν στην επιφάνεια αλλά βοηθούν με κάθε τρόπο». Μία από αυτές φέρεται να είναι η «Εθνικιστική Νεολαία Πέλλας», που σε ανάρτησή της, με την ίδια εικόνα όπλου που χρησιμοποιεί η ΕΝΕΘ, έχει λεζάντα «μήπως πρέπει να βγούνε τα όπλα σιγά σιγά».

Δεν κρύβουν στις αφίσες, στα πανό και τις φωτογραφίες τους γνωστά φασιστικά σύμβολα, όπως ο κέλτικος σταυρός, ενώ η σελίδα που αναπαράγει τη δράση των αυτοαποκαλούμενων «αυτόνομων εθνικοσοσιαλιστών» και συχνά των συγκεκριμένων, συμπληρώνει ανυπόγραφη ανακοίνωση σχετικά με τις φασιστικές επιθέσεις στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης - στις οποίες συμμετείχαν μέλη της ΕΝΕΘ - με αφίσες με τα σύμβολα των Ες Ες και κάλεσμα για ουσιαστικά επανάληψη των επιθέσεων, για «να ελευθερωθούν τα σχολεία από το δηλητήριο του μαρξισμού».

Στόχος όσοι αγωνίζονται

Και βέβαια οι στόχοι των φασιστών αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για «τυφλή βία», αλλά έχουν στόχευση που προκύπτει από τη φασιστική ναζιστική ιδεολογία: Μέλη Φοιτητικών Συλλόγων και εκλεγμένους σε Διοικητικά Συμβούλια, αγωνίστρια μαθήτρια, εκλεγμένη στο 15μελές και όσους την προστάτεψαν, προσφυγοπούλα μαθήτρια από τη Συρία, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Αλλά και η «συγκυρία» που ξεμυτίζουν είναι αποκαλυπτική: Σε μια περίοδο που δυναμώνει η πάλη μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων ενάντια στις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, της διαχείρισης της πανδημίας, τα μέτρα που διαλύουν τα δικαιώματα στη δουλειά, στην Υγεία και τη μόρφωση.

Ενώ η επανεμφάνισή τους γίνεται σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση κλείνει συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, εμπλέκοντας τη χώρα όλο και πιο βαθιά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Και βέβαια «καρφί στο μάτι» φασιστοειδών και όσων τους καλύπτουν - πριν μάλιστα ακόμα ξεκινήσει και πραγματοποιηθεί με τη συγκλονιστική συμμετοχή νεολαίας και λαού - ήταν το φετινό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που πραγματοποιήθηκε στις δυτικές συνοικίες της πόλης με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων 30 χρόνων.

Εναν χρόνο μετά την καταδίκη της φασιστικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, επιβεβαιώνεται ότι ο φασισμός παραμένει ένα όπλο του συστήματος που βγαίνει από το θηκάρι κάθε φορά που χρειάζεται να χτυπηθεί όποιος σηκώνει κεφάλι μέσα από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, και ιδιαίτερα οι κομμουνιστές.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 9 Οκτώβρη στη Σταυρούπολη

«Ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος! Τσάκισέ τον! Με οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα! Με δυνατό ΚΚΕ!» το σύνθημα της συγκέντρωσης, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Τερψιθέας

Οι Οργανώσεις Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκονται «στο πόδι» εδώ και πάνω από μια βδομάδα προετοιμάζοντας τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο 9 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη, με σύνθημα «Ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος! Τσάκισέ τον! Με οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα! Με δυνατό ΚΚΕ!». Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Με ανακοινώσεις, πανό, αφίσες, γκράφιτι και στένσιλ, με πλούσια δραστηριότητα και πλατύ πολιτικό άνοιγμα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ «οργώνουν» τις λαϊκές γειτονιές, τα σχολεία και τις σχολές, αλλά και τους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης, για να φτάσει παντού το κάλεσμα της οργανωμένης πάλης ενάντια στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και την πλατεία Ελευθερίας της Ηλιούπολης, όπου την προηγούμενη βδομάδα ακροδεξιές εγκληματικές ομάδες επιτέθηκαν σε μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ