Ο Γιώργος Νταλάρας μετά την είδηση του χαμού του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη αποφάσισε να αλλάξει το πρόγραμμα της συναυλίας που θα παρουσίαζε στο Φεστιβάλ. Και πράγματι, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συναυλία τιμής στον Μίκη την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, του Φεστιβάλ που τόσο τίμησε με την παρουσία του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης.
Μια συναυλία με τραγούδια αγαπημένα, πολυτραγουδισμένα, σε ποίηση Ρίτσου, Ελύτη, Σεφέρη, Γκάτσου, Ελευθερίου, Κ. Βάρναλη, Δ. Χριστοδούλου και τόσων άλλων. Ο Γ. Νταλάρας και μαζί του η Ασπασία Στρατηγού και η Βιολέττα Ικαρη έγιναν μια φωνή με τον κόσμο που είχε γεμίσει τον χώρο της Κεντρικής Σκηνής.
Η ποίηση στα τραγούδια του Μίκη... αφού ο Θεοδωράκης ήταν ο πρώτος που έβαλε στο στόμα του απλού λαού λόγια μεγάλων ποιητών, γιατί γνώριζε καλά ότι οι μεγάλοι ποιητές ανήκουν στον λαό, ότι μόνο αυτός μπορεί να τους καταλάβει. Εκείνος του έδωσε απλά το «κλειδί» για να ανοίξει τις μεγάλες πόρτες της ποίησης: «Κάνοντας τραγούδι και βάζοντας στα χείλη του λαού τη μεγάλη ποίηση, είναι σαν να του πρόσφερα αυτό το σπάνιο κλειδί να ανοίξει τις μεγάλες πόρτες και να μπει στον μαγικό κόσμο της λόγιας τέχνης».
Και η μουσικοθεατρική παράσταση «Πώς να σωπάσω» σε σκηνοθεσία Τζένης Κόλλια, που εγκαινίασε το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής, ξεκινά. Τραγούδια γνωστά και αγαπημένα, τραγούδια της παράδοσης και τραγούδια μεγάλων μας συνθετών, όπως ο Μαρκόπουλος, ο Λοΐζος, ο Θεοδωράκης, ο Μικρούτσικος, ο Μούτσης, ο Τσιτσάνης, ο Βαμβακάρης, δένονται με τον λόγο και με θεατρικά δρώμενα. Κοινός τους τόπος οι περιπέτειες, τα πάθη των λαών στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο.
Ο κόσμος χάρισε το πιο θερμό του χειροκρότημα στον σπουδαίο ηθοποιό μας Κώστα Καζάκο. Στο πλευρό του τέσσερις εξαίρετοι τραγουδιστές, που για τις ανάγκες της παράστασης γίνονται και λίγο ηθοποιοί, ο Χρήστος Θηβαίος, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, η Βιολέττα Ικαρη και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης. Ολοι αυτοί μαζί με σπουδαίους μουσικούς μάς παρέσυραν σε ένα μαγευτικό ταξίδι στη Μνήμη και την Ιστορία.