ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ
Το πρώτο αγωνιστικό «ραντεβού» για εκατοντάδες φοιτητές

Ο νέος χώρος που φιλοξενεί το Στέκι Φοιτητών του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» υποδέχεται φοιτητές μεγαλύτερων ετών αλλά και πρωτοετείς και δευτεροετείς, που μετά από 1,5 χρόνο δίνουν επιτέλους το πρώτο «ραντεβού» με τους συμφοιτητές τους ενόψει του ανοίγματος των σχολών.

Η διακόσμηση του χώρου - με τις φράσεις των Τσε, Μπρεχτ, Γληνού, Αϊνστάιν να καλούν τους νέους φοιτητές να κατακτήσουν τη γνώση και να τη θέσουν στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών - «δένει» με τη φυσική ομορφιά αυτής της γωνιάς του πάρκου, που πρώτη φορά ανοίγει για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ. Οι δεκάδες φοιτητές δίνουν ζωντάνια σε κάθε γωνιά του Στεκιού, αφού παρέες ανταμώνουν ξανά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, ενώ εκεί βρίσκονται και πρωτοετείς που γνωρίζουν για πρώτη φορά συμφοιτητές τους, συζητούν και μαθαίνουν για τη σχολή στην οποία πέρασαν.

Τα πηγαδάκια και οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν για τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν, αλλά και για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας για ανοιχτά και ασφαλή πανεπιστήμια, ενάντια στην «πανδημία» της μορφωτικής υποβάθμισης και της καταστολής που ενισχύεται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Κοινή συνισταμένη η πεποίθηση ότι το δυνάμωμα της ΚΝΕ αποτελεί εγγύηση για να αποκτούν οι φοιτητικοί αγώνες αντοχή, συνέχεια και προοπτική, να δυσκολεύουν την εφαρμογή των μέτρων και να ανοίγουν τον δρόμο για την αντεπίθεση.

Ξεχωριστή θέση έχει η έκθεση που έχει επιμεληθεί η Φοιτητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με τίτλο «Το Πανεπιστήμιο που έχουμε VS το Πανεπιστήμιο που θέλουμε», η οποία μέσα από στοιχεία για την κατάσταση του πανεπιστημίου σήμερα, αλλά και αντιπαραβάλλοντας σκέψεις και προβληματισμούς που συνοδεύουν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στη διάρκεια των σπουδών τους, με όσα δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη, ο ΣΕΒ κ.ά. για την Ανώτατη Εκπαίδευση, προβληματίζει, αλλά αναδεικνύει και ότι η αγάπη κάθε φοιτητή για την επιστήμη του, ο αγώνας του να μάθει ολοκληρωμένα το αντικείμενό του, για να δουλέψει σ' αυτό, πρέπει να συναντηθούν με τον συλλογικό αγώνα, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών στις σπουδές και τη ζωή. Η πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων, πλευρές του οποίου αναδεικνύονται μέσα από την έκθεση, δίνει ώθηση σε αυτόν τον αγώνα, στις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος.

Γι' αυτόν τον λόγο δεν θα μπορούσε να λείπει από τον χώρο το «περίπτερο» της νέας έκδοσης του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας», που ήδη διακινούν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια.

Η «Κόκκινη Γωνιά» για την ισοτιμία των γυναικών!

Ξεχωρίζει η ενότητα με τις θέσεις της ΚΝΕ για την εξάλειψη της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό οι επισκέπτριες και επισκέπτες της πρώτης μέρας του Φεστιβάλ πέρασαν από το Στέκι της Επιτροπής του ΚΣ για τις Νέες Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια, την «Κόκκινη Γωνιά». Στον χώρο δεσπόζει η έκθεση με θέμα «Σοσιαλισμός... για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία».

Το στέκι της Επιτροπής είναι εμπνευσμένο από τα τρένα της επανάστασης «Αγκίτ - Προπ» που όργωναν το νεαρό σοβιετικό κράτος μετά το 1917 για να στείλουν το μήνυμα της σοσιαλιστικής επανάστασης σε κάθε γωνιά της Ρωσίας. Ετσι και στην «Κόκκινη Γωνιά», οι επισκέπτες «επιβιβάζονταν» στα «βαγόνια» για να γνωρίσουν τις πρωτοπόρες και επαναστατικές θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ισότιμη θέση της γυναίκας στον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

Από την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ η «Κόκκινη Γωνιά» αποτέλεσε σημείο συνάντησης των νέων που προβληματίζονται για τις αιτίες των κοινωνικών διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής τους.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το νέο αποτρόπαιο περιστατικό της δολοφονίας της 32χρονης εκπαιδευτικού στη Ρόδο από τον πρώην σύντροφό της. Εχει πυροδοτήσει δικαιολογημένα την οργή, την αγανάκτηση, τον προβληματισμό, που χρειάζεται να στραφεί στις οικονομικές - κοινωνικές αιτίες για όσα βιώνουν χιλιάδες γυναίκες εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία, αλλά και στους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που «γεννούν» δολοφόνους, βιαστές, κακοποιητές και διευκολύνουν τη δράση τους. Η ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης με τις θέσεις και τη δράση της ΚΝΕ για την εξάλειψη της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών, ιδιαίτερα της εργοδοτικής και κρατικής, μπορεί να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Ηταν πλήθος οι νέες και οι νέοι επισκέπτες της «Κόκκινης» Γωνιάς» που εξέφρασαν προβληματισμό αναφορικά με τα αντιδραστικά στερεότυπα για την κοινωνική θέση της γυναίκας, που καλλιεργούνται από διάφορα «κανάλια», όπως τα ΜΜΕ και ΜΚΔ, τα ριάλιτι.

Τη συζήτηση τροφοδότησαν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το υποκριτικό ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, των αστικών κυβερνητικών κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ κ.ά., για τα δικαιώματα των γυναικών του πολύπαθου αφγανικού λαού.

Οι επισκέπτριες συζήτησαν με τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για την ανάγκη συλλογικής οργάνωσης και δράσης για τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκες στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας, μέσα από τη συμμετοχή στους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, αλλά και μέσα από τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, τους φοιτητικούς συλλόγους.

Εκεί διακινείται και η έκδοση της Επιτροπής με τα υλικά της Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ, με θέμα «Η εξειδικευμένη δουλειά της ΚΝΕ στις νέες γυναίκες όρος και προϋπόθεση για να γίνουμε πιο πολλοί και πιο ικανοί στην πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον χώρο του Φεστιβάλ

Ο Δ. Κουτσούμπας υποδέχεται τους εργαζόμενους της «e-food»
Ο Δ. Κουτσούμπας υποδέχεται τους εργαζόμενους της «e-food»
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, περιηγήθηκε στον χώρο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Παραβρέθηκε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου της Σεμίνας Διγενή «Αποδελτίωση» (βλέπε και σχετικό θέμα).

Αμέσως μετά επισκέφθηκε την έκθεση για την Παρισινή Κομμούνα. Μετά την έκθεση ο Δ. Κουτσούμπας πήγε στο Στέκι Νέων Στρατευμένων, όπου συνομίλησε με στρατιώτες. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Περίπτερο του Αρχείου του ΚΚΕ. Πέρασε επίσης από το Περίπτερο της ΣΕΑΑΝ, ενώ απόλαυσε τα χειροτεχνήματα των μαθητών του Ειδικού Σχολείου του Καταστήματος Κράτησης Αυλώνας. Επόμενη στάση το Περίπτερο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, των Πολιτιστικών Στεκιών της ΚΝΕ, καθώς και των Θεραπευτικών Κοινοτήτων όπου συζήτησε με γονείς και παιδιά για τον αγώνα που δίνουν, έκφραση του οποίου είναι και τα πανέμορφα χειροτεχνήματα που εκθέτουν, κεραμικά, μουσικά όργανα, κοσμήματα.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι της «e-food» έφταναν στον χώρο του Φεστιβάλ με τα μηχανάκια τους, τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα ο Δ. Κουτσούμπας και αρκετός κόσμος που βρισκόταν στην είσοδο.

Τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευαν ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής.

ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ