ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΔΑΜΑΣΙ ΚΑΙ ΦΑΡΣΑΛΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Μαγική εικόνα» για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων και του λαού της περιοχής

Μέχρι και τα μπάζα είναι ακόμα στη θέση τους, λίγα μέτρα από το σημείο όπου στήθηκε η φιέστα με τον πρωθυπουργό
Μέχρι και τα μπάζα είναι ακόμα στη θέση τους, λίγα μέτρα από το σημείο όπου στήθηκε η φιέστα με τον πρωθυπουργό
Με σκοπό να αντιστρέψει την πραγματικότητα που βιώνουν οι πληγέντες από τον σεισμό του Μάρτη και τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε χτες το Δαμάσι και τα Φάρσαλα του νομού Λάρισας.

Η περιοδεία του πρωθυπουργού ξεκίνησε με την παρουσία του στο Δαμάσι, στα εγκαίνια του νέου σχολείου, που κατασκευάστηκε από την εταιρεία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ», στη θέση του παλιού που γκρεμίστηκε από τον σεισμό της 3ης Μάρτη. Με ευχολόγια όπως «χρέος του κράτους είναι να βρίσκεται κάθε φορά δίπλα σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται. Κανείς πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος. Το μέλημά μας στρέφεται στη γρήγορη ανακατασκευή των σπιτιών που καταστράφηκαν», ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια των πληγέντων για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Εξι μήνες μετά τον σεισμό είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες από τον καταυλισμό στο Δαμάσι, λίγα μέτρα από το σχολείο, όπου 60 οικογένειες βιώνουν την εγκατάλειψη από το κράτος, σε οικίσκους λίγων τετραγωνικών μέτρων και με τον φόβο ότι θα μείνουν εκεί για χρόνια, αφού δεν έχουν προχωρήσει οι μελέτες, ούτε τους έχουν δοθεί ακόμα οι αποζημιώσεις για τις επιδιορθώσεις και την κατασκευή των νέων σπιτιών. Ακόμα, δεκάδες οικογένειες μένουν σε σπίτια συγγενών ή σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα».

Μέχρι και τα μπάζα βρίσκονται ακόμα στη θέση τους, καθώς ξεκίνησαν να μαζεύονται μόλις δέκα μέρες πριν.

Παράλληλα - μιας και οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι αγρότες - αντιμετωπίζουν και μια σειρά άλλα προβλήματα, όπως οι καταστροφές που προκάλεσαν οι παγετοί, το χαλάζι και η ξηρασία σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, αφήνοντάς τους χωρίς παραγωγή και εισόδημα, ενώ και οι κουτσουρεμένες αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί ακόμα.

Οσον αφορά τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού για «το κράτος που είναι δίπλα στον πολίτη», είναι χαρακτηριστικό ότι απουσιάζει ακόμα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υλοποίηση έργων αντισεισμικής θωράκισης της περιοχής. Αλλωστε η κατασκευή του σχολείου έδειξε πως ενώ κάποια έργα μπορούν να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια σειρά έργα απαραίτητα για το λαό θεωρούνται «μη επιλέξιμα», καθώς με κριτήριο το «κόστος - όφελος» θεωρούνται κοστοβόρα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αλλά και στα Φάρσαλα, σε σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα για τα όσα ζει ο λαός της πόλης μετά τις πλημμύρες και για τα όσα έχουν δρομολογηθεί.

Χαρακτηριστικά, πέρα από το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα φτάσουν μόλις στο 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε λίγες μέρες πριν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ από τους 933 δικαιούχους για την περιοχή των Φαρσάλων μόλις 258 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις - δηλαδή περίπου ένας στους τέσσερις - έχουν πάρει την προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Οσο για την ανακοίνωση της κατασκευής του φράγματος της Σκοπιάς μέσω ΣΔΙΤ, θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, καθώς, σε συνδυασμό και με την απουσία άλλων έργων, έχει οδηγήσει στον κίνδυνο να ερημοποιηθεί το 70% με 80% των εκτάσεων της επαρχίας Φαρσάλων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αποκλείει σημαντικό αριθμό πληγέντων ακόμα και από τις πενιχρές αποζημιώσεις

Τον απαράδεκτο και εντελώς άδικο αποκλεισμό σημαντικού αριθμού ιδιοκτητών κατοικιών στο Δαμάσι και σε άλλα χωριά των νομών Λάρισας και Τρικάλων οι οποίες υπέστησαν ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό στις 3/3/2021 επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, λέγοντας ότι «δεν είναι όλοι δικαιούχοι», κατά τη διάρκεια συζήτησης χτες στη Βουλή επί της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης.

Οπως ανέφερε ο Γ. Λαμπρούλης, από την πρώτη στιγμή αμέσως μετά τον σεισμό το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι όλοι οι ιδιοκτήτες α' και β' κατοικίας, καταστημάτων, αποθηκών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που έπαθαν ζημιές θα έπρεπε να λάβουν από την κυβέρνηση έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ και να αποζημιωθούν για το 100% των ζημιών, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, ενώ υποσχόταν γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις, τελικά έδωσε έκτακτο βοήθημα 600 ευρώ σε έναν περιορισμένο αριθμό σε σχέση με τους αιτούντες, ενώ μόλις τώρα ξεκίνησε με πολύ αργούς ρυθμούς η καταβολή κουτσουρεμένων αποζημιώσεων σε πολύ μικρό αριθμό σεισμόπληκτων για τις ζημιές σε σπίτια. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι στον δήμο Ελασσόνας, από 2.160 αιτήσεις που έχουν γίνει για τα 600 ευρώ, μέχρι τώρα τα έχουν λάβει μόλις 374, δηλαδή το 17,5%, και αυτοί 6 μήνες μετά τον σεισμό.

Επιπλέον, ακόμα και από αυτό το 600άρι αλλά και από τις ελάχιστες αποζημιώσεις αποκλείστηκε ένας σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών κατοικιών στο Δαμάσι και σε άλλα χωριά των νομών Λάρισας και Τρικάλων, με την απαράδεκτη δικαιολογία ότι το σπίτι στο χωριό δεν αποτελεί την α' κατοικία τους, ή με άλλες δικαιολογίες. Πρόκειται όμως για σπίτια ανθρώπων που «αναγκάστηκαν να πάνε στη Λάρισα ή σε άλλες πόλεις για να εργαστούν, στα σπίτια αυτά μένουν οι ηλικιωμένοι γονείς τους, μένουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες για πολλούς μήνες και, το κυριότερο, οι ιδιοκτήτες πληρώνουν κανονικά στο κράτος ΕΝΦΙΑ, άλλους φόρους, δημοτικά τέλη στους δήμους, λογαριασμούς νερού και ρεύματος».

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός, σε συνέχεια των κυβερνητικών τυμπανοκρουσιών για την επανακατασκευή του σχολείου στο Δαμάσι, διαφήμισε τη γρήγορη κατασκευή του σχολείου. Η γρήγορη καταβολή των ποσών εξαρτάται από τις καταγραφές των δήμων, πρόσθεσε, ενώ στο διά ταύτα, δηλαδή σε ό,τι αφορά το αίτημα να σταματήσει ο απαράδεκτος αποκλεισμός ιδιοκτητών, είπε προκλητικά ότι αυτό «είναι θέμα ευρύτερου πολιτικού διαλόγου»!

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις του Στ. Πέτσα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι μπορεί να έγινε γρήγορα το σχολείο στο Δαμάσι - κάτι που δείχνει τις δυνατότητες που προσφέρουν για τη γρήγορη αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές η τεχνολογία, το εξειδικευμένο προσωπικό της χώρας και ο πλούτος που παράγεται - όμως ο λαός της χώρας έχει απέναντί του μία βάρβαρη πολιτική και κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν αυτές και όλες του τις ανάγκες ως κόστος.

«Δίπλα στο σχολείο» - συνέχισε ο Γ. Λαμπρούλης - «οι σεισμόπληκτοι ζουν μια τραγική κατάσταση και το λένε οι ίδιοι». Εδώ και 6 μήνες όχι μόνο οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει τα 600 ευρώ, αλλά ακόμα ζουν σε κοντέινερ. Οι αποζημιώσεις δεν επαρκούν για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια και τη ζωή τους, ενώ σε αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή τους (πλημμύρες, χαλάζι και μετά ξηρασία).

ΤΕ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κοροϊδία και θράσος της κυβέρνησης

Την κοροϊδία και το θράσος της κυβέρνησης απέναντι στους σεισμόπληκτους επιβεβαίωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι του Δαμασίου, κατά τη διάρκεια της εξόρμησης που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ στο χωριό. Η αγωνία για το μέλλον ήταν ζωγραφισμένη στα μάτια των περισσότερων σεισμόπληκτων, ενώ ταυτόχρονα μεγάλη ήταν και η αγανάκτηση για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να πάει μόνο στο σχολείο και δεν πέρασε ούτε για λίγο από τον καταυλισμό για να δει σε ποιες συνθήκες μένουν εκατοντάδες άνθρωποι.

Στην ανακοίνωση της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ καταγράφονται συγκεκριμένα παραδείγματα που αναδεικνύουν την πραγματικότητα που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι, όπως ότι ακόμα και γι' αυτές τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, εφαρμόστηκαν μια σειρά από «κόφτες» που απέκλεισαν εκατοντάδες οικογένειες. Δεκάδες σεισμόπληκτοι του δήμου Τυρνάβου δεν πήραν καν το επίδομα των 600 ευρώ, ενώ 10 χιλιόμετρα παραπέρα, στον δήμο Ελασσόνας, από τις 2.160 αιτήσεις που έγιναν για το επίδομα των 600 ευρώ, μόλις 462, δηλαδή το 21,4%, το είχαν πάρει.

Ενώ την ώρα που ο πρωθυπουργός «πανηγύριζε» για το σχολείο στο Δαμάσι, μέσα στην πόλη της Λάρισας υπάρχουν σχολεία στα οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επισκευές, και πάνω από τα μισά στεγάζονται σε κτίρια που έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.

Η Κομματική Οργάνωση καλεί τον λαό των χωριών να συνεχίσει να διεκδικεί, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μπροστά σε αυτά τα μεγάλα προβλήματα, χρειάζεται να δυναμώσουν η οργάνωση των πληγέντων, η συλλογική διεκδίκηση μέσα από τους μαζικούς φορείς, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση, την Τοπική Διοίκηση, ώστε όχι μόνο να υλοποιηθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης που εξαγγέλθηκαν, αλλά και να υπάρξουν αποζημίωση 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρης αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, πραγματική θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Σε αυτήν την υπόθεση οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν δίπλα στους σεισμοπαθείς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ