Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΔΑΜΑΣΙ ΚΑΙ ΦΑΡΣΑΛΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Μαγική εικόνα» για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων και του λαού της περιοχής

Μέχρι και τα μπάζα είναι ακόμα στη θέση τους, λίγα μέτρα από το σημείο όπου στήθηκε η φιέστα με τον πρωθυπουργό
Μέχρι και τα μπάζα είναι ακόμα στη θέση τους, λίγα μέτρα από το σημείο όπου στήθηκε η φιέστα με τον πρωθυπουργό
Με σκοπό να αντιστρέψει την πραγματικότητα που βιώνουν οι πληγέντες από τον σεισμό του Μάρτη και τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε χτες το Δαμάσι και τα Φάρσαλα του νομού Λάρισας.

Η περιοδεία του πρωθυπουργού ξεκίνησε με την παρουσία του στο Δαμάσι, στα εγκαίνια του νέου σχολείου, που κατασκευάστηκε από την εταιρεία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ», στη θέση του παλιού που γκρεμίστηκε από τον σεισμό της 3ης Μάρτη. Με ευχολόγια όπως «χρέος του κράτους είναι να βρίσκεται κάθε φορά δίπλα σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται. Κανείς πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος. Το μέλημά μας στρέφεται στη γρήγορη ανακατασκευή των σπιτιών που καταστράφηκαν», ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια των πληγέντων για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Εξι μήνες μετά τον σεισμό είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες από τον καταυλισμό στο Δαμάσι, λίγα μέτρα από το σχολείο, όπου 60 οικογένειες βιώνουν την εγκατάλειψη από το κράτος, σε οικίσκους λίγων τετραγωνικών μέτρων και με τον φόβο ότι θα μείνουν εκεί για χρόνια, αφού δεν έχουν προχωρήσει οι μελέτες, ούτε τους έχουν δοθεί ακόμα οι αποζημιώσεις για τις επιδιορθώσεις και την κατασκευή των νέων σπιτιών. Ακόμα, δεκάδες οικογένειες μένουν σε σπίτια συγγενών ή σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα».

Μέχρι και τα μπάζα βρίσκονται ακόμα στη θέση τους, καθώς ξεκίνησαν να μαζεύονται μόλις δέκα μέρες πριν.

Παράλληλα - μιας και οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι αγρότες - αντιμετωπίζουν και μια σειρά άλλα προβλήματα, όπως οι καταστροφές που προκάλεσαν οι παγετοί, το χαλάζι και η ξηρασία σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, αφήνοντάς τους χωρίς παραγωγή και εισόδημα, ενώ και οι κουτσουρεμένες αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί ακόμα.

Οσον αφορά τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού για «το κράτος που είναι δίπλα στον πολίτη», είναι χαρακτηριστικό ότι απουσιάζει ακόμα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υλοποίηση έργων αντισεισμικής θωράκισης της περιοχής. Αλλωστε η κατασκευή του σχολείου έδειξε πως ενώ κάποια έργα μπορούν να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια σειρά έργα απαραίτητα για το λαό θεωρούνται «μη επιλέξιμα», καθώς με κριτήριο το «κόστος - όφελος» θεωρούνται κοστοβόρα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αλλά και στα Φάρσαλα, σε σύσκεψη που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα για τα όσα ζει ο λαός της πόλης μετά τις πλημμύρες και για τα όσα έχουν δρομολογηθεί.

Χαρακτηριστικά, πέρα από το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα φτάσουν μόλις στο 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε λίγες μέρες πριν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ από τους 933 δικαιούχους για την περιοχή των Φαρσάλων μόλις 258 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις - δηλαδή περίπου ένας στους τέσσερις - έχουν πάρει την προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Οσο για την ανακοίνωση της κατασκευής του φράγματος της Σκοπιάς μέσω ΣΔΙΤ, θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, καθώς, σε συνδυασμό και με την απουσία άλλων έργων, έχει οδηγήσει στον κίνδυνο να ερημοποιηθεί το 70% με 80% των εκτάσεων της επαρχίας Φαρσάλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ