Ανακοίνωση της ΚΝΕ: 16 χρόνων πας Α' Λυκείου, όχι δούλος σε ξενοδοχείο!
Πιο συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για «απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερων από 16 ετών, που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων». Αυτό «κανονίστηκε» ανάμεσα στο υπουργείο και τους μεγαλοξενοδόχους, αφού η ανακοίνωση βγήκε ως αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρο Βασιλικό. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος προσανατολίζεται σε τρία σημεία:
-- Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερων από 16 ετών, που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.
-- Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
-- Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας».
Με λίγα λόγια, οι δομές φροντίδας ανηλίκων μετατρέπονται σε δεξαμενές άντλησης φθηνού εργατικού δυναμικού, αφού παιδιά 16 ετών, αντί να μαθαίνουν γράμματα στο σχολείο, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να τα ρίξει στην εργασιακή ζούγκλα των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού. Σαν να μη φτάνουν δηλαδή για τους ξενοδόχους η «ποικιλία» εργασιακών σχέσεων - λάστιχο, οι απλήρωτες υπερωρίες, η εντατικοποίηση, τώρα τους δίνεται άλλη μια δυνατότητα για ένταση της κερδοφορίας τους.
Σε δήλωσή της η Δ. Μιχαηλίδου υποστήριξε πως «η συνεργασία μας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος βασίζεται στο κοινό μας όραμα, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας», ενώ ισχυρίστηκε ότι οι παραπάνω αποφάσεις είναι μέρος της «ομαλής αποϊδρυματοποίησης των παιδιών»!
Η υπόθεση «ανήλικη εργασία», βέβαια, έχει παρελθόν. Το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «θεωρήθηκαν» πάνω από 7.500 βιβλιάρια ανηλίκων (έναντι 562 θεωρήσεων το 2012), αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
«Δεκαέξι χρόνων πας Α' Λυκείου, όχι δούλος σε ξενοδοχείο!», σημειώνει η ΚΝΕ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης, αναφορικά με την ανήλικη εργασία στον Τουρισμό, στην οποία αναλυτικά τονίζει:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Εργασίας δεν έχουν σταματημό όταν πρόκειται για "δωράκια" στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν έφτανε στους μεγαλοξενοδόχους το άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς ούτε ένα μέτρο προστασίας, που έκανε η κυβέρνηση για χατίρι τους, δεν έφταναν τα 13ωρα και οι απλήρωτες υπερωρίες, τώρα θέλουν να επιτρέψουν την εργασία ανηλίκων άνω των 16 ετών που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας! Μάλιστα, αυτό το ονομάζουν "κοινωνική προστασία". Δεν έχουν ίχνος ντροπής! Θέλουν, κυριολεκτικά, να μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους απροστάτευτα και ευάλωτα παιδιά, παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα!
Η λέξη "απασχόληση" που χρησιμοποιούν είναι γνωστό, χρόνια τώρα, πως μεταφράζεται στην πράξη σε τζάμπα ή σε "σχεδόν τζάμπα" εργασία. Ξέρουν από αυτήν οι χιλιάδες σπουδαστές και σπουδάστριες των ΙΕΚ που δουλεύουν ήλιο με ήλιο κάθε καλοκαίρι στα μεγαλοξενοδοχεία "για να μάθουν τη δουλειά", οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που σακατεύονται κάθε σεζόν σηκώνοντας στις πλάτες τους το "θαύμα του ελληνικού τουρισμού". Ξέρουν από αυτήν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ που κάνουν "μαθητεία" δουλεύοντας 12ωρα!
Η υπόθεση "ανήλικη εργασία" έχει παρελθόν. Το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, "θεωρήθηκε" ο αριθμός ρεκόρ των πάνω από 7.500 βιβλιάρια ανηλίκων. Φέτος θεσμοθετήθηκε, με νόμο του υπουργείου Παιδείας, να δουλεύουν από τα 15 και τα 16 τους χρόνια και οι μαθητές των "πρότυπων" ΕΠΑΛ, των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Αλλά αυτά μάλλον δεν αρκούν...
Αν τους νοιάζει τόσο πολύ η προστασία αυτών των παιδιών θα μπορούσαν να τους έδιναν αναβαθμισμένη και εξειδικευμένη στήριξη για να ολοκληρώσουν το σχολείο, μοριοδότηση στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιπρόσθετες διευκολύνσεις στη φοιτητική μέριμνα. Να έχουν ουσιαστική κοινωνική και κρατική στήριξη για όσο διάστημα την έχουν ανάγκη. Αλλά αυτά τα μέτρα... κοστίζουν, ενώ η εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας βγάζει κέρδος για το μεγάλο κεφάλαιο. Και η κυβέρνηση έκανε ακόμα μια φορά την επιλογή της.
Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Σκλάβος τον 21ο αιώνα δεν θα γίνει κανένας νέος, καμία νέα. Η αηδία και η οργή που νιώθουμε για τη σαπίλα του συστήματος της εκμετάλλευσης μπορούν και πρέπει να γίνουν δύναμη ανατροπής!».
Να μειωθούν τα απαιτούμενα ένσημα για ένταξη στο ταμείο ανεργίας
Μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό και την ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας ζητά το ΚΚΕ από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών. Με Ερώτησή τους οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης διεκδικούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, είτε δουλεύουν σε εποχικές είτε σε μη εποχικές επιχειρήσεις. Υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της σχετικής ρύθμισης, καθώς η σεζόν φτάνει στο τέλος της και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην ανεργία έχοντας συγκεντρώσει λιγότερα ένσημα και κινδυνεύοντας να μείνουν χωρίς επίδομα τον χειμώνα.
«Η τεράστια τουριστική ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε τη σφραγίδα της ανελέητης εκμετάλλευσης των εργαζομένων στον Τουρισμό, την καταπάτηση κάθε εργασιακής σχέσης, κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Στον Τουρισμό εμφανίζονται οι περισσότερες μορφές εργασιακών σχέσεων, όπως ολιγοήμερες συμβάσεις, μορφές μαθητείας, δουλεμπορικά γραφεία, ενώ "κοινό μυστικό" είναι η κατάργηση των ρεπό, η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων με 12ωρα, η περίφημη "επιστροφή" των Δώρων ή οι "μαύρες" συμφωνίες. Η "υποχρεωτικότητα" της κλαδικής σύμβασης, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καλύπτει μόνο ένα μέρος των εργαζομένων, ενώ εφαρμόζεται σε ελάχιστες ξενοδοχειακές μονάδες», υπενθυμίζουν οι βουλευτές του Κόμματος.
Οσον αφορά την περίοδο της πανδημίας, καταγγέλλουν ότι «το ξενοδοχειακό κεφάλαιο, αν και επιδοτήθηκε με πακτωλό χρημάτων για τα κλειστά ξενοδοχεία, με την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν έχει αυξήσει την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο, με υπερεντατικοποίηση της εργασίας, κατάργηση των ρεπό κ.ά.». Επιπλέον, τόσο κατά την περσινή χρονιά όσο και φέτος «μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε τουριστικά πρακτορεία και σε εταιρείες αεροδρομίων έμειναν εκτός βοηθήματος, με απόφαση της κυβέρνησης, επικαλούμενη τη μη εποχικότητα των εταιρειών αυτών». Από τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου οι επιχειρηματικοί όμιλοι «είτε επιλέγουν να αυξάνουν τα ρεπό των εργαζομένων σε 3-4 την εβδομάδα απλήρωτα, είτε προχωράνε σε απολύσεις προσωπικού επικαλούμενοι τη μείωση της πληρότητας».
«Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν έχει ξεκαθαρίσει τον αριθμό των ενσήμων που θα χρειαστεί για να μπουν οι εργαζόμενοι στο ταμείο ανεργίας. Μέχρι στιγμής ισχύουν τα 101 ένσημα, τη στιγμή που φέτος η έναρξη της σεζόν ξεκίνησε τον Ιούλιο. Συνεπώς είναι αδύνατο να μαζευτούν από το σύνολο των εργαζομένων στον τουρισμό 101 ένσημα», ακόμα και αν υποτεθεί ότι οι εργαζόμενοι ασφαλίστηκαν κανονικά «σύμφωνα με τις ώρες και μέρες εργασίας» τους, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να προβούν σε επείγουσες ενέργειες ώστε: Να υπάρξει ρύθμιση για τη μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για να μπουν στο ταμείο ανεργίας όλοι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό. Να γίνει υποχρεωτική στο σύνολο των εργαζομένων και των ξενοδοχείων η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Μέτρα για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό οι οποίοι εργάζονται σε εταιρείες που δεν χαρακτηρίζονται εποχικές, προκειμένου να μην αποκλειστούν από το επίδομα. Μέτρα για εργαζόμενους του κλάδου που δεν εργάστηκαν το 2021.
«Είμαστε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο που σηκώνει κεφάλι, διεκδικεί να μην δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες, που διεκδικεί ανθρώπινες συνθήκες εργασίας», τονίζουν το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, το παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο Σύλλογος Ωρομίσθιων - Αναπληρωτών Σχολών ΚΕΤΕΚ - ΤΕΕ ΟΑΕΔ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ. Καταγγέλλουν την εκδικητική απόλυση και απαιτούν η εργαζόμενη να επιστρέψει στη δουλειά και να αποζημιωθεί για τις μέρες που δεν εργάστηκε.
«Απαιτούμε να παρθεί έστω και τώρα πίσω ο νόμος - τερατούργημα για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που ουσιαστικά λύνει τα χέρια της εργοδοσίας», τονίζουν και καλούν τους εργαζόμενους «να οργανωθούν στα σωματεία τους, να ορθώσουν τείχος αντίστασης σε κάθε τόπο δουλειάς, ώστε να μείνει στα χαρτιά ο άθλιος αντεργατικός νόμος».
Την εκδικητική απόλυση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, μέλος της ΟΓΕ.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή το ψήφισμα που υπογράφουν τα Σωματεία Επισιτισμού, Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων του Ν. Χανίων, με το οποίο καταγγέλλουν την απόλυση της εργαζόμενης ξενοδοχοϋπαλλήλου στον Πλατανιά, λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης και ζητούν να ανακληθεί η απόλυση και να επιστρέψει η εργαζόμενη άμεσα στην εργασία της, λαμβάνοντας αποζημίωση για τις μέρες που δεν εργάστηκε.