ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
Μεγάλες πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη

Από τις μεγάλες φωτιές στη νότια Γαλλία

Copyright 2021 The Associated

Από τις μεγάλες φωτιές στη νότια Γαλλία
Μεγάλες πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτές τις μέρες στη νότια Ευρώπη, με τους λαούς σε όλη την ΕΕ να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πολιτικής που θυσιάζει τα αναγκαία μέτρα και τις υποδομές για την προστασία τους, βάζοντάς τα στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Στη Γαλλία, χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν προληπτικά από την ενδοχώρα του Σεν Τροπέ στην Κυανή Ακτή, εξαιτίας της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που μαίνεται από τη Δευτέρα στην περιφέρεια του Βαρ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γαλλικής πυροσβεστικής, οι συνθήκες είναι δυσμενείς, με ισχυρούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες. Η πυρκαγιά έχει τεράστιες διαστάσεις και εξαπλώνεται με ταχύτητα τεσσάρων χιλιομέτρων την ώρα.

Παράλληλα, στη νότια Γαλλία έχουν ξεσπάσει και άλλες πυρκαγιές τις τελευταίες μέρες, στις παρυφές του εθνικού πάρκου των Καλάνκ κοντά στη Μασσαλία και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας του Βαρ, αλλά έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Στην Ισπανία, πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σάββατο έχει κάψει τουλάχιστον 120.000 στρέμματα στο Ναβαλακρούθ, μια αγροτική περιοχή σε απόσταση περίπου 120 χλμ. δυτικά της Μαδρίτης, στην περιφέρεια Καστίλλη και Λεόν. Η φωτιά ξεκίνησε όταν ένα αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες σε αυτοκινητόδρομο. Ηδη έχουν εκκενωθεί οκτώ χωριά και χτες απομακρύνθηκαν σχεδόν 1.000 άνθρωποι από τα σπίτια τους.

Στην Πορτογαλία πυρκαγιά εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στην τουριστική περιοχή της Αλγκάρβε στα νότια της χώρας στην κοινότητα Κάστρο Μάριμ, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία. Μέχρι και χτες εκατοντάδες πυροσβέστες προσπαθούσαν να τη θέσουν σε έλεγχο και υπολογίζεται ότι έχουν καεί πάνω από 30.000 στρέμματα. Χτες το πρωί η πυρκαγιά εξαπλωνόταν «με ένταση» σε ζώνη πευκοδάσους προς την κατεύθυνση της πόλης Ταβίρα.

Συνέχισε να καίει για τρίτη μέρα η φωτιά στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ

Για τρίτη μέρα χτες συνεχίστηκε η προσπάθεια κατάσβεσης των δεκάδων εστιών φωτιάς που αποτεφρώνουν από το μεσημέρι της Κυριακής μεγάλες δασικές εκτάσεις στους λόφους της δυτικής Ιερουσαλήμ.

Εως αργά το μεσημέρι η κατάσταση φάνηκε να βελτιώνεται σχετικά, με αποτέλεσμα ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Ομέρ Μπαρλέφ, να ανακοινώσει πως δεν είναι πλέον απαραίτητη η διεθνής βοήθεια πυρόσβεσης. Σημειώνεται η προσφορά βοήθειας από την Παλαιστινιακή Αρχή, με την αποστολή δεκάδων Παλαιστινίων πυροσβεστών που έφτασαν στην Ιερουσαλήμ νωρίς από τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, συμμετέχοντας στο έργο κατάσβεσης.

Οι κάτοικοι των καμένων περιοχών που έχασαν σπίτια και περιουσίες αποδοκίμασαν την κυβέρνηση, θεωρώντας πως δεν αντέδρασε άμεσα, με αποτέλεσμα οι πυρκαγιές να πάρουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Από την άλλη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ειδικοί εκτίμησαν ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρις ότου καταστεί εφικτή η επιστροφή των κατοίκων στις καμένες περιοχές περίπου 6.200 εκταρίων δασικής έκτασης.

Η νέα μεγάλη φωτιά θύμισε την τραγωδία που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβρη του 2010, όταν δασικές πυρκαγιές στη βόρεια Ιερουσαλήμ είχαν κάψει περίπου την ίδια έκταση, προκαλώντας τότε το θάνατο 44 ανθρώπων. Εντεκα χρόνια μετά, στο ισραηλινό κράτος με τους υπερσύγχρονους εξοπλισμούς για τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης, αναδεικνύεται η απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων και του λαού...

ΗΠΑ: Νέο πύρινο μέτωπο στη Μινεσότα

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, πέρα από τις τεράστιες φωτιές που μαίνονται εδώ και δύο μήνες στη βόρεια Καλιφόρνια, σε πλήρη εξέλιξη είναι από τη Δευτέρα ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο στη βορειοανατολική Μινεσότα σε έκταση 600 εκταρίων, με αποτέλεσμα τις προληπτικές εκκενώσεις παρακείμενων κοινοτήτων.

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει παράλληλα και το ζήτημα της ξηρασίας και λειψυδρίας στην Αριζόνα, όπου η στάθμη νερού στη μεγαλύτερη λίμνη της πολιτείας και των ΗΠΑ, τη λίμνη Μιντ, έπεσε πλέον σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 35%. Αποφασίστηκαν μειώσεις στην υδροδότηση αστικών κέντρων αλλά και καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Αριζόνας.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Ανάπτυξη κομάντος των ΗΠΑ με πρόσχημα «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις»

Σε ανάπτυξη Αμερικανών κομάντος στη ΛΔ Κονγκό προχωρούν οι ΗΠΑ, με πρόσχημα «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», μετά από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας Φέλιξ Τσισεκέντι.

Σε ανακοίνωση του Κονγκολέζου Προέδρου αναφέρεται η εξουσιοδότησή του για την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού «ώστε να συνδράμουν στον αγώνα κατά των δυνάμεων ADF» (οι λεγόμενες «Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις», ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση που αναπτύσσει πολυετή δράση).

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί στρατιώτες θα παράσχουν βοήθεια στον κονγκολέζικο στρατό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στη φύλαξη των εθνικών δρυμών Βιρούνγκα και Γκαράμπα «που έχουν γίνει καταφύγιο για τρομοκρατικές δυνάμεις».

Ο Αμερικανός πρέσβης στη ΛΔ Κονγκό, Μάικ Χάμερ, ανακοίνωσε πως μία αναγνωριστική ομάδα Αμερικανών κομάντος θα φτάσει στην Κινσάσα την ερχόμενη Παρασκευή για να εκτιμήσει το μέλλον της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. «Δεν είναι σαφές σε αυτό το σημείο πόσοι Αμερικανοί κομάντος θα αναπτυχθούν, αλλά θα παραμείνουν στη χώρα για αρκετές βδομάδες», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

Οι ισλαμιστές ένοπλοι της οργάνωσης ADF είχαν ξεκινήσει τη δράση τους στην Ουγκάντα και στη συνέχεια «επέκτειναν» τις επιχειρήσεις τους με αιματηρές επιθέσεις σε βάρος Κονγκολέζων αμάχων. Οι ΗΠΑ θεωρούν πως έχουν σχέσεις και με το «Ισλαμικό Κράτος», ενώ σχετική έρευνα είχαν αναλάβει ειδικοί ερευνητές του ΟΗΕ, χωρίς να τεκμηριώσουν κάτι τέτοιο. Τον περασμένο Μάρτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπεριέλαβε την οργάνωση ADF στη μαύρη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τη δράση οργανώσεων που σχετίζονται με το «Ισλαμικό Κράτος» και την «Αλ Κάιντα», οργανώνοντας «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις σε δεκάδες αφρικανικές χώρες, επιχειρώντας να ενισχύσουν τη θέση τους και να φρενάρουν την εντεινόμενη κινεζική επιρροή σε χώρες της αφρικανικής ηπείρου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ενα πρότυπο του στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους «Ιλιούσιν» Il-112V με τρεις επιβαίνοντες συνετρίβη, χτες, στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης στην περιοχή της Μόσχας, ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία «United Aircraft Corporation». Η εταιρεία αναπτύσσει και δοκιμάζει το Il-112V για να αντικαταστήσει το «Αντόνοφ» An-26.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Σε 77 ανέρχονται οι νεκροί από τις πλημμύρες που έπληξαν την περασμένη Τετάρτη την Τουρκία σε επαρχίες στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό δεκάδων αγνοουμένων.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Στην απέλαση ενός ακόμα Ρώσου διπλωμάτη προχώρησαν οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, με τον ΥΠΕΞ, Μπ. Οσμάνι, να δηλώνει γενικόλογα ότι η χώρα προβαίνει σε «όλες τις απαραίτητες ενέργειες (...) προκειμένου να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια» αλλά «και να προστατεύσει επαρκώς τον ρόλο και την ευθύνη της χώρας ως μέλους του ΝΑΤΟ». Εγχώρια ΜΜΕ κάνουν λόγο για τον αναπληρωτή στρατιωτικό ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας που φέρεται να εμπλέκεται σε «κατασκοπευτικές δραστηριότητες».

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Τους 1.419 έφτασαν οι νεκροί και τους 7.000 ξεπερνούν οι τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό του Σαββάτου στην Αϊτή, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών. Επιπλέον, πάνω από 37.000 νοικοκυριά εκτιμάται πως έχασαν τα σπίτια τους, ενώ περιοχές της χώρας χτυπιούνται από την ισχυρή τροπική καταιγίδα «Γκρέις» με αποτέλεσμα νέες πλημμύρες. Σε αυτές τις συνθήκες, οι σεισμόπληκτοι που ζουν στους δρόμους κινδυνεύουν και από ασθένειες, όπως η χολέρα.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες κινεζικές ασκήσεις στα Στενά της Ταϊβάν

Ασκήσεις με αληθινά πυρά και τη χρήση μιας σειράς μέσων, από πολεμικά πλοία μέχρι εναέρια μέσα αντιμετώπισης υποβρυχίων, έκανε χτες η Κίνα στα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της Ταϊβάν, ενώ ο εκπρόσωπος των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων Σι Γι επέκρινε τις «προκλήσεις και τα λανθασμένα μηνύματα που διαρκώς κάνουν οι ΗΠΑ».

Σε συνέντευξη Τύπου για τις ασκήσεις, ο εκπρόσωπος επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «τον τελευταίο καιρό προχώρησαν σε συμπαιγνία με το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα» (το κόμμα που πλειοψηφεί στην κυβέρνηση της Ταϊβάν), αναφερόμενος στις εντεινόμενες κινήσεις ενίσχυσης της απευθείας συνεργασίας ΗΠΑ - Ταϊβάν και στον στρατιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα το αμερικανικό ΥΠΕΞ ενέκρινε την πιθανή πώληση 40 οβιδοβόλων (155 χιλιοστών M109A6) στην Ταϊβάν, στο πλαίσιο συμφωνίας αξίας έως και 750 εκατ. δολαρίων που είχε νωρίτερα ανακοινώσει το Πεντάγωνο. Ακόμα, ενδεικτική είναι και η συνάντηση που είχαν στελέχη από τις υπηρεσίες ακτοφυλακής των δύο πλευρών για να συζητήσουν την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Σι συνέδεσε τις ασκήσεις με τη «δράση που είναι απαραίτητη για την περαιτέρω διαφύλαξη της κυριαρχίας της Κίνας με την υπάρχουσα κατάσταση ασφαλείας στα Στενά της Ταϊβάν» και «επίσης μια σοβαρή απάντηση στην ανάμειξη ξένων δυνάμεων και την πρόκληση των αποσχιστών της "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν"».

ΙΡΑΝ
Εκθεση καταγράφει νέα βήματα στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου

Αντίδραση από τις ΗΠΑ

Την πραγματοποίηση νέων βημάτων στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν καταγράφει νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), με τις ΗΠΑ να αντιδρούν, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία αυτή «έχει άμεση συνάφεια με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων».

Συγκεκριμένα, στην έκθεση, που υπογράφει ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, αναφέρεται πως οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ επιβεβαίωσαν το περασμένο Σάββατο πως πλέον το Ιράν έχει παράξει 200 γραμμάρια ουρανίου σε μορφή μετάλλου εμπλουτισμένου κατά 20%. Τον Φλεβάρη αυτή η ποσότητα περιοριζόταν σε μόλις 3,6 γραμμάρια στον πυρηνικό σταθμό του Ισφαχάν.

Η παραγωγή μεταλλικού ουρανίου απαγορεύεται από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι ΗΠΑ ωστόσο αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018, δίνοντας στο Ιράν «πάτημα» να απαντήσει με δικές του μονομερείς ενέργειες, πιέζοντας και για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Χτες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σχολίασε ότι η κίνηση του Ιράν είναι «μη εποικοδομητική και ασύμβατη με την επιστροφή σε αμοιβαία συμμόρφωση με τη διεθνή συμφωνία του 2015». Πρόσθεσε ότι «το Ιράν δεν έχει αξιόπιστη ανάγκη για παραγωγή μεταλλικού ουρανίου, που έχει άμεση συνάφεια με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων», ενώ ανέφερε πως πλέον «εξαντλείται η υπομονή των ΗΠΑ» και πως το παράθυρο για διαπραγμάτευση «δεν θα μείνει ανοικτό επ' αόριστον».

ΣΥΡΙΑ
Νέα ισραηλινή επίθεση

Ισχυρές εκρήξεις στα σύνορα Συρίας - Ισραήλ στην επαρχία Κουνέιτρα μετέδωσαν χτες το βράδυ ισραηλινά ΜΜΕ επικαλούμενα στρατιωτικές πηγές.

Λίγη ώρα αργότερα, δημοσιογράφοι του συριακού πρακτορείου ειδήσεων επιβεβαίωσαν την είδηση, αποδίδοντας τις εκρήξεις σε επίθεση ισραηλινού αεροπλάνου, δυτικά της πόλης Χάντερ που βρίσκεται κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Δεν έγιναν άμεσα γνωστές πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Κατά καιρούς ισραηλινά μαχητικά παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Συρίας, για να εξαπολύσουν επιθέσεις σε «εχθρικούς στόχους», που είναι συνήθως ιρανικές ή σιιτικές πολιτοφυλακές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ