Οι επιπτώσεις στην τηλεθέρμανση στην Κοζάνη, στο πλαίσιο της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με εκπροσώπους της ΔΕΥΑ Κοζάνης και του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση, καθώς και της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ).
Αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον Αντώνη Τσάκωνα, μέλος της Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»«, ενημερώθηκε σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν με τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης στον δήμο Κοζάνης. Τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ και τα υπηρεσιακά στελέχη των επιχειρήσεων (ΔΕΥΑΚ και ΔΕΤΗΠ) όσο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την ανησυχία τους, με βάση και τις εξελίξεις με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, σχετικά με το αν μπορεί να παρέχεται σταθερά η επαρκής ποσότητα θερμικής ενέργειας για τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, όπως επίσης για την εξέλιξη των τιμών της τηλεθέρμανσης.
Από την πλευρά του ΚΚΕ έγινε αναφορά στην επιχειρηματική δράση των ΔΕΥΑ και ΔΕΤΗΠ, που θεωρούν το νερό και τη θέρμανση εμπορεύματα και όχι κοινωνικά αγαθά, με αποτέλεσμα με τη λογική του κόστους να διαμορφώνεται και η τιμή πώλησης.
Τονίστηκε ότι είναι σημαντικό να κατανοηθεί πως η «απελευθέρωση» της Ενέργειας σε αυτήν τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι στρατηγική του κεφαλαίου. Δεν αποτελεί γενικά πολιτική «εκσυγχρονισμού», ούτε έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος είναι η δημιουργία ευνοϊκών όρων για την άμεση δραστηριοποίηση επιχειρηματικών ομίλων στην κατασκευή νέων μονάδων αλλά και στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή και εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με σκοπό τη διευκόλυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου από την αξιοποίηση των ενεργειακών αναγκών. Γι' αυτό δημιουργείται ενεργειακός χώρος από την απολιγνιτοποίηση, με διευκόλυνση επενδύσεων ακόμα και σε περιοχές Natura, εύκολα αποχαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις κ.λπ. Ταυτόχρονα, εντείνουν την αντεργατική επίθεση (ελαστική εργασία, χειρότεροι όροι και αμοιβής και εργασίας, κατάργηση ΣΣΕ κ.λπ.).
«Με βάση αυτές τις εξελίξεις αντιμετωπίζουμε σήμερα το πρόβλημα της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα στην περιοχή, την αύξηση της ενεργειακής φτώχειας με βάση τις τιμολογήσεις στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς Ενέργειας».
Ο Α. Τσάκωνας ανέδειξε ότι το ΚΚΕ είναι «υπέρ της αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας (λιγνίτης, νερά, αιολική, ηλιακή), προσδιορίζοντας τις κατάλληλες χρήσεις, περιοχές, τεχνολογίες και μεγέθη μέσα από έναν ενιαίο, κρατικό φορέα Ενέργειας στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής. Τότε μόνο το ρεύμα, το νερό, η θέρμανση θα είναι κοινωνικά αγαθά και όχι εμπόρευμα».
Σε αυτήν την κατεύθυνση, κατέληξε, τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος, μέσα από τα σωματεία και τους φορείς όπου ανήκουν, θα βοηθήσουν στην οργάνωση του αγώνα και θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του.
CHRISTOPHOROS DOULGERIS PHOTOG |
Στην έκθεση συμμετέχουν δεκάδες καλλιτέχνες, με στόχο να προκαλέσουν τον διάλογο ανάμεσα στον θεατή και την εικόνα, να γεννήσουν ερωτήματα και να δώσουν απαντήσεις... Γιατί το βλέμμα μας ποτέ δεν είναι άσκοπο.
Η διοργάνωση ανήκει στο Εργαστήρι Φωτογραφίας «ΦώτοΠρολετάριοι», που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβρη του 2016 από ανθρώπους με αγάπη και ενδιαφέρον για την τέχνη της φωτογραφίας. Οπως σημειώνουν οι ίδιοι αυτοσυστηνόμενοι:
«Μαθαίνουμε την τέχνη της φωτογραφίας μελετώντας φωτογράφους και φωτογραφικά θέματα, ερμηνεύοντας ζητήματα της εποχής μας, της κοινωνίας, της ανθρώπινης συνείδησης και της καθημερινής πραγματικότητας.
Το πρόγραμμα των σπουδών μας σχεδιάζεται με βάση τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, ώστε να καλύπτει τις μορφωτικές αναζητήσεις και ανάγκες μας.
Πιστεύουμε ότι η διαλεκτική είναι το επιστημονικό εργαλείο που με αποτελεσματικό τρόπο χρησιμεύει για τη διαρκή ανάπτυξη και εξέλιξη της προσωπικότητας και της σκέψης. Επιδιώκουμε η διαρκής λαϊκή επιστημονική σκέψη να ταξιδεύει δωρεάν και πλατιά προς όλους τους εργαζόμενους.
Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες, προσεγγίζοντας τις βιωματικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητές μας με πνεύμα ομαδοσυνεργατικό. Αναδεικνύουμε την ανάγκη της χρησιμότητας της τέχνης της φωτογραφίας για την καθημερινή ζωή, για τη διαμόρφωση κοινωνικής ηθικής και κοινωνικής συνείδησης, αλλά και αλληλεγγύης και αλτρουιστικής σκέψης. Αναζητάμε τη διαρκή αντικειμενική αλήθεια, την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων και τον διαρκή κοινωνικό προβληματισμό.
Το όραμά μας είναι σχετικά απλό. Το επίκεντρο κάθε μας κίνησης είναι ο Ανθρωπος, ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής και θρησκείας».
Μία μοναδική παράσταση, που συνδυάζει με μαεστρικό τρόπο τραγούδια που έχουν συνθέσει οι ίδιοι, αλλά και αγαπημένα ακούσματα που έχουν καθορίσει την ελληνική μουσική σκηνή.
Ο αγαπημένος τραγουδοποιός και εξαιρετικός μελωδός Ορφέας Περίδης και ο εντυπωσιακός κιθαρίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής Μανόλης Ανδρουλιδάκης συνθέτουν ένα αξιοζήλευτο ντουέτο και μεταφέρουν το κοινό, με όχημα το δημιουργικό τους χάρισμα αλλά και τη δεξιοτεχνία τους, στα πιο όμορφα τοπία των μουσικών τους κόσμων.
Οι δύο καλλιτέχνες δημιουργούν ένα πρόγραμμα που συνταιριάζει τη μελωδική μυσταγωγία και τον ρυθμό της λυτρωτικής ψυχαγωγίας, επιβεβαιώνοντας τη ρήση: «Τίποτα καλύτερο από μία κιθάρα, εκτός ίσως από δύο...».
Ωρα έναρξης: 21.00. Γενική είσοδος: 12 ευρώ.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ |
«Εφυγε» την Κυριακή ο σύντροφος ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΑΝΟΣ σε ηλικία 84 ετών.
Ηταν μέλος της ΚΟΒ Κάτω Αιγάλεω μέχρι το τέλος της ζωής του και δραστηριοποιήθηκε ενεργά στο Παράρτημα Αιγάλεω της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Οι Κομματικές Οργανώσεις Αιγάλεω εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στον γιο του Γιώργο, στην οικογένεια και τους οικείους του.
Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 11 Αυγούστου, στις 5 μ.μ. στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα στο Κρυονέρι.
***
ΦΩΤΟ
Στη μνήμη των σ. ΘΑΝΑΣΗ ΘΑΝΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ (φωτ.), των γονιών μου ΝΙΚΟΛΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ, των αδελφών μου ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΟΡΑΚΗ και ΠΑΓΩΝΑΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑ προσφέρω 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Βριλησσίων.
Γιάννης Κανελλόπουλος
***
ΦΩΤΟ
Στη μνήμη της συντρόφισσας ΓΙΑΝΝΑΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ και τιμώντας την αγωνιστικότητά της, την πρωτοπόρα δράση της στον χώρο δουλειάς της, την ανθρωπιά, την καλοσύνη και τη δυναμική της παρουσία στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες του ΚΚΕ, το κόμμα το οποίο τιμούσε μέχρι το τέλος της ζωής της, προσφέρουμε για ενίσχυση στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ του Λόφου Σικελίας.
ΓΙΑΝΝΑ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ |
ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΑΝΟΣ |
Σήμερα, Τετάρτη, και ώρα 10 π.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, τελείται η πολιτική κηδεία του ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ του Παναγιώτη, που γεννήθηκε στην Τασκένδη στις 10/9/1950 και απεβίωσε στην Αθήνα στις 30/7/2021.