Οι φτωχότεροι κάτοικοι της Λάσκαρ Γκα έχουν εγκλωβιστεί ενώ γύρω τους μαίνονται οι συγκρούσεις Ταλιμπάν - στρατού
Copyright 2021 The Associated |
Βομβαρδισμένο σπίτι σε συνοικία της Καμπούλ |
Οι κάτοικοι της Λάσκαρ Γκα στο νότιο Αφγανιστάν προσπαθούν να φύγουν από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την αντεπίθεση του στρατού με στόχο να απομακρύνει από την πόλη τους Ταλιμπάν. Οι οικογένειες με οικονομική άνεση ή αυτοκίνητο έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, όμως οι οικογένειες που δεν έχουν τα μέσα παραμένουν στην περιοχή και έχουν εγκλωβιστεί, δεν γνωρίζουν ούτε πού να πάνε ούτε πώς, ενώ οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί γύρω τους συνεχίζονται. Ηδη δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί.
Στο μεταξύ, στην Καμπούλ 3 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες το πρωί από έκρηξη νάρκης. Είχαν προηγηθεί δύο εκρήξεις την Τρίτη το βράδυ. Η μία ήταν βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας δίπλα στο σπίτι του υπουργού Αμυνας, την ώρα που εκεί πραγματοποιούνταν «σημαντική συνάντηση», σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη και προειδοποίησαν ότι αυτή ήταν μόνο «η αρχή των αντιποίνων» εναντίον Αφγανών αξιωματούχων.
Στις δύο εκρήξεις στην Καμπούλ - σε απόσταση δύο ωρών η μία από την άλλη - 8 άμαχοι σκοτώθηκαν και περίπου 20 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NDS).
Τους τελευταίους 3 μήνες οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τεράστιες περιοχές της υπαίθρου στο Αφγανιστάν και μεθοριακά περάσματα και πλέον οι μάχες διεξάγονται σε πρωτεύουσες περιφερειών, Λάσκαρ Γκα, Κανταχάρ και Χεράτ. Σύμφωνα με τις αρχές της Χεράτ, οι δυνάμεις του στρατού ανακατέλαβαν από τους Ταλιμπάν περιοχές των προαστίων της πόλης.
Τα Ηνωμένα Εθνη κάλεσαν τα αντιμαχόμενα μέρη στο Αφγανιστάν να καταβάλουν «μεγαλύτερη προσπάθεια» για την προστασία των αμάχων, προειδοποιώντας ότι ο αντίκτυπος θα είναι καταστροφικός από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν και τους βομβαρδισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, η Τουρκία αντιδρά στην απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προσφερθεί η δυνατότητα να εγκατασταθούν στην επικράτειά τους Αφγανοί που είχαν συνεργαστεί με τον αμερικανικό στρατό και χιλιάδες ακόμη αν τους αναγνωριστεί καθεστώς πρόσφυγα.
Οι Αφγανοί που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πηγαίνουν αρχικά σε κάποια τρίτη χώρα, όπου θα υποχρεούνται να περιμένουν για 12 έως 14 μήνες, ώσπου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αιτήσεών τους.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, αυτό θα προκαλέσει «μεγάλη μεταναστευτική κρίση» στην περιοχή, απορρίπτει κάθε αναφορά στην Τουρκία ως μεταβατικό προορισμό Αφγανών προσφύγων και καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να τους μεταφέρει απευθείας με αεροσκάφη.
Ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε πως διεξάγονται συνομιλίες με κράτη της περιοχής για τις αναμενόμενες προσφυγικές ροές, τονίζοντας ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, ενώ ενδέχεται Αφγανοί να πάνε στην Τουρκία μέσω Ιράν.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Σκηνικό όξυνσης της έντασης σε μία από τις πιο νευραλγικές περιοχές της διεθνούς ναυτιλίας και της μεταφοράς Ενέργειας επιχειρούν μεθοδικά να στήσουν Βρετανία, Ισραήλ, ΗΠΑ και μικρότερες χώρες - σύμμαχοί τους, που ρίχνουν «νερό στον μύλο» πιθανών νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, σε μια προσπάθεια να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις του Ιράν και του νέου Προέδρου της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος από σήμερα Πέμπτη αναλαμβάνει και επίσημα τα ηνία της χώρας.
Η όξυνση της έντασης επιχειρείται με περίεργες εκρήξεις και επιθέσεις σε τάνκερ ανοιχτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της ευρύτερης περιοχής, όπως αυτή που έγινε την περασμένη βδομάδα στο ισραηλινό δεξαμενόπλοιο «Mercier Street» με δύο νεκρούς, αλλά και με συγκεχυμένες πληροφορίες (ή και διαφαινόμενη σκόπιμη παραπληροφόρηση) περί «απόπειρας πειρατείας» σε 6 εμπορικά σκάφη βρετανικών ή ισραηλινών συμφερόντων, που φάνηκαν να χάνουν τον έλεγχο πλοήγησης για ώρες αργά το βράδυ της Τρίτης.
Βρετανοί αξιωματούχοι από το υπουργείο Αμυνας αρκέστηκαν χτες να αναφέρουν ότι η λεγόμενη «απόπειρα πειρατείας» έγινε τελικά μόνο στο σκάφος «Asphalt Princess» της εταιρείας «Dryad Global», με σημαία Παναμά, ενώ έπλεε ανοιχτά του λιμανιού Φουτζάιρα των ΗΑΕ.
Διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Βρετανία μαζί με συμμάχους της θα θέσει το ζήτημα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τις επόμενες μέρες, ενώ τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται «συμπτωματικά» να συζητήσει την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας σε δημόσια συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα υπό τον Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργό της Ινδίας, η οποία έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Αύγουστο.
Ολα αυτά τα περιστατικά σημειώνονται σε μια περίοδο κατά την οποία εμφανώς επιχειρείται να δημιουργηθεί «κλίμα έντασης», ώστε να κλιμακωθεί η πίεση έναντι της Τεχεράνης. Τα έμμεσα παζάρια του Ιράν με τις ΗΠΑ στη Βιέννη, έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, τυπικά έχουν σταματήσει από τις 20 Ιούνη, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης της κυβερνητικής εξουσίας στο Ιράν από την κυβέρνηση Ροχανί στη νέα του Ραϊσί. Είναι δε βέβαιο ότι στο παρασκήνιο το παζάρι συνεχίζεται σε διάφορα επίπεδα, και σίγουρα όχι μόνο για τη διατήρηση της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες και ερμηνεύει το επεισόδιο της προχτεσινής απόπειρας πειρατείας ως πρόσχημα για «εχθρική δράση» εναντίον του Ιράν. Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το συμβάν επισημαίνεται ως «ενέργεια των δυτικών χωρών και του Ισραήλ με στόχο (...) να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη της διεθνούς κοινότητας για ανάληψη εχθρικής δράσης απέναντι στο ευγενές έθνος του Ιράν».
Αργότερα χτες το βράδυ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, ενημερώνοντας στο Τελ Αβίβ τους πρέσβεις των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπέδειξε το Ιράν ως υπεύθυνο για την επίθεση στο «Mercier Street», ζητώντας «διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές ενέργειες». Ισχυρίστηκε επίσης ότι το Ιράν είναι 10 βδομάδες πίσω από τη δημιουργία εμπλουτισμένου ουρανίου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Στο φόντο των παραπάνω εξελίσσεται από χτες η μεγαλύτερη αμερικανική ναυτική άσκηση διεθνούς επιπέδου της τελευταίας 40ετίας, γνωστή ως «Ασκηση Μεγάλης Κλίμακας»(Large Scale Exercise - LSE).
Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 16 Αυγούστου και συμμετέχουν σε αυτή χιλιάδες Αμερικανοί αξιωματικοί, πεζοναύτες, στρατιωτικοί εργολάβοι, διοικητικό και άλλο προσωπικό του Πενταγώνου και 35 πλοία πέντε στόλων. Τα πεδία της άσκησης, που γίνεται αμιγώς από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, εκτείνονται από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο και από τη Νότια μέχρι την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα.
Βασικός στόχος του σεναρίου είναι να εξασφαλιστεί το αξιόμαχο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού σε σκληρές συνθήκες μάχης, «ακόμα και με μεγάλες απώλειες».
Ασκηση τύπου LSE είχε να γίνει από τη δεκαετία του 1980, ενώ στο μέλλον θα επαναληφθεί, με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων «εταίρων και συμμάχων».
Με ένα μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο ενημερώθηκαν ότι απολύονται 60 εργαζόμενοι σε αποθήκες ισπανικής πολυεθνικής στην ιταλική πόλη Μπολόνια, αναδεικνύοντας πόσο αναλώσιμοι είναι οι εργαζόμενοι για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το μήνυμα στάλθηκε το περασμένο Σάββατο το βράδυ για να ανακοινώσει ο όμιλος ότι από Δευτέρα οι εργαζόμενοι «απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους», ενώ την Τρίτη το απόγευμα οι απολυμένοι οργάνωσαν διαμαρτυρία έξω από τις αποθήκες.
«Καλησπέρα. Λόγω της μείωσης του όγκου εργασίας, από τις 2 Αυγούστου απαλλάσσεστε των καθηκόντων σας. Η αποζημίωση θα καταβληθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Εγκάρδιους χαιρετισμούς», έγραφε το μήνυμα της εργοδοσίας.
Η είδηση έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στην Ιταλία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «La Repubblica», οι 60 απολυμένοι εργάζονταν σε αποθήκη της ισπανικής πολυεθνικής «Logista», η οποία είχε αναθέσει εργολαβία στην ιταλική εταιρεία «Metra», για τη διανομή καπνών, που παράγονται από το ιταλικό κράτος.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, αντί να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα, κοινοποιήθηκε η απόλυση με ένα απλό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο. Να σημειωθεί ακόμη ότι η συγκεκριμένη αποθήκη είχε μείνει ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια του λοκντάουν, ακόμη και όταν είχαν διαγνωσθεί κρούσματα στο προσωπικό, χωρίς να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και περιορισμού της εξάπλωσης, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκπροσώπους συνδικάτων, «οι απολύσεις αυτές οφείλονται στην προσπάθεια να ευνοηθούν άλλες περιοχές, στις οποίες οι εργαζόμενοι πληρώνονται λιγότερο».
Η δασική πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή του Μίλας, μέρος των πυρκαγιών που καίνε εδώ και πάνω από μια βδομάδα στη νότια Τουρκία, εξαπλώθηκε μέσα στον θερμοηλεκτρικό σταθμό της πόλης, ανακοίνωσε χτες το βράδυ ο δήμαρχος: «Οι φλόγες μπήκαν στον θερμοηλεκτρικό σταθμό», έγραψε ο Μουχάμετ Τοκάτ, διευκρινίζοντας ότι η μονάδα αυτή έχει εκκενωθεί πλήρως.
Η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο αλλά αναζωπυρώθηκε χτες το απόγευμα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι δεξαμενές υδρογόνου, που χρησιμοποιείται για την ψύξη του σταθμού, έχουν αδειάσει και τις γέμισαν με νερό, για προληπτικούς λόγους, ενώ νωρίτερα είχε απευθύνει έκκληση για πυροσβεστικό αεροσκάφος.