Με θύματα χιλιάδες αμάχους και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες
Copyright 2021 The Associated |
Καμπούλ |
Καθώς οι ΗΠΑ και άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις μειώνουν τα στρατεύματά τους στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν κλιμακώνουν εναντίον του κυβερνητικού στρατού, καταλαμβάνοντας αγροτικές περιοχές και μεθοριακά περάσματα και περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες.
Την Παρασκευή ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Αφγανό ομόλογό του Ασραφ Γάνι για «συνεχιζόμενη διπλωματική και ανθρωπιστική στήριξη των ΗΠΑ» και μετά τις 31 Αυγούστου, «στηρίζοντας μια βιώσιμη και δίκαιη πολιτική λύση».
Εξάλλου, «οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τα αεροπορικά πλήγματα σε υποστήριξη των αφγανικών (σ.σ. κυβερνητικών) δυνάμεων τις τελευταίες μέρες και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτό το αυξημένο επίπεδο υποστήριξης τις ερχόμενες βδομάδες αν οι Ταλιμπάν συνεχίσουν τις επιθέσεις τους», δήλωσε ο Αμερικανός περιφερειακός διοικητής, στρατηγός πεζοναυτών Κένεθ Μακένζι, σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ, ωστόσο αρνήθηκε να απαντήσει αν οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τα αεροπορικά πλήγματα και μετά την «αποχώρησή» τους στις 31 Αυγούστου.
Πάντως, σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου αντιπροσωπεία Αφγανών βουλευτών ζήτησε από τις ΗΠΑ να λάβουν άμεσα μέτρα για να βοηθήσουν στη συντήρηση των αφγανικών πολεμικών αεροσκαφών και να προσφέρουν επιπλέον πυρομαχικά στην Πολεμική Αεροπορία του Αφγανιστάν.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε το Σάββατο ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη βόρεια επαρχία Κουντούζ.
Χτες 46 Αφγανοί στρατιώτες αναζήτησαν καταφύγιο στο Πακιστάν αφότου έχασαν τον έλεγχο των στρατιωτικών θέσεων στα σύνορα μετά από επιθέσεις των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε ο πακιστανικός στρατός. Εκατοντάδες στρατιώτες του αφγανικού κυβερνητικού στρατού έχουν καταφύγει στο Τατζικιστάν, στο Ιράν και στο Πακιστάν τις τελευταίες βδομάδες, μετά από επιθέσεις Ταλιμπάν σε παραμεθόριες περιοχές.
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες βδομάδες εκπρόσωποι της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, χωρίς να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Παράλληλα εντείνεται το δράμα για τον αφγανικό λαό, που βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στο «μάτι του κυκλώνα» των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Χτες περίπου 22.000 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των μαχών στα προάστια της Κανταχάρ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης μετά την Καμπούλ, στο νότιο Αφγανιστάν. Αυτές οι 22.000 οικογένειες αντιπροσωπεύουν περίπου 150.000 ανθρώπους οι οποίοι διέφυγαν προς «πιο ασφαλείς ζώνες» του κέντρου της πόλης.
Η κυβέρνηση του Τατζικιστάν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα υποδεχτεί έως και 100.000 Αφγανούς πρόσφυγες, που θα στεγαστούν σε κέντρα εκπαίδευσης του στρατού. Στη χώρα έχουν φτάσει και ρωσικά άρματα μάχης που σταθμεύουν σε κέντρα εκπαίδευσης κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ενόψει κοινών γυμνασίων που αναμένεται να διεξαχθούν στις αρχές Αυγούστου από τη Ρωσία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Σχεδόν 2.400 Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τον Μάη και τον Ιούνη, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί τους δύο αυτούς μήνες από το 2009, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Η αποστολή αρωγής του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν (UNAMA) ανέφερε ότι κατέγραψε 5.183 θύματα - εκ των οποίων 1.659 νεκρούς - μεταξύ των αμάχων στη χώρα από τον Γενάρη μέχρι τον Ιούνη. Πρόκειται για άνοδο 47% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
ΤΥΝΙΔΑ.--
Νέα ενδοαστική κρίση εξελίσσεται στην Τυνησία, μια δεκαετία μετά την έναρξη της λεγόμενης «Αραβικής άνοιξης» που επέφερε αλλαγές τύπου ντόμινο στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες επιδείνωσαν τη ζωή των λαών και όξυναν ταξικές και οικονομικές ανισότητες ξαναμοιράζοντας την «τράπουλα» μεταξύ τμημάτων της αστικής τάξης.
Το βράδυ της Κυριακής, ο Πρόεδρος της Τυνησίας, Καΐς Σαΐντ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα έπαυσε από τα καθήκοντά του τον πρωθυπουργό, Χισάμ Μεσίσι, ανέστειλε τη λειτουργία της Βουλής για τουλάχιστον 30 μέρες και ήρε τη βουλευτική ασυλία των μελών του Κοινοβουλίου, επικαλούμενος το άρθρο 80 του Συντάγματος που επιτρέπει στον Πρόεδρο να πάρει τα ηνία της εκτελεστικής εξουσίας σε περίπτωση έκτακτης εθνικής κρίσης. Τόνισε δε πως η απόφασή του αυτή «έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και μήνες», διευκρινίζοντας πως «θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία με τη βοήθεια μιας κυβέρνησης» που θα διορίσει ο ίδιος.
Αργότερα χτες το απόγευμα, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Τυνησίας, η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργαζομένων (UGTT), εξέφρασε την αμέριστη στήριξη στην απόφαση του Προέδρου να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, εκτιμώντας ότι οι ενέργειές του είναι «σύμφωνες» με το Σύνταγμα. Ζήτησε επίσης να συνεχιστεί η δημοκρατική διαδικασία, αναφέροντας ότι τα μέτρα που πήρε ο Πρόεδρος έχουν στόχο «να αποτρέψουν έναν επικείμενο κίνδυνο και να αποκαταστήσουν τη φυσιολογική λειτουργία των μηχανισμών του κράτους» εν μέσω της πανδημίας της Covid-19.
Είχε προηγηθεί (μεσημέρι Κυριακής) η κορύφωση μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τόσο στην πρωτεύουσα, Τύνιδα, όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης του Χισάμ Μεσίσι.
Αιτία έδωσε η όξυνση των προβλημάτων διαχείρισης της πανδημίας, καθώς οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 17.000 σε έναν πληθυσμό περίπου 11 εκατομμυρίων. Επίσης τις μαζικές διαδηλώσεις προκάλεσαν η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, η μεγάλη ανεργία και η διόγκωση της φτώχειας.
Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και επιθέσεις στα γραφεία του κυβερνητικού ισλαμικού κόμματος «Ενάχντα» στην Τύνιδα και σε άλλες πόλεις της χώρας (Σφαξ, Κιφ, Σους, Μοναστήρι, Τουζέρ κ.α.). Οπως έχει συμβεί και στο παρελθόν («Αραβική άνοιξη», που σημειωτέον ξεκίνησε από την Τυνησία), τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, η λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση αξιοποιούνται σε αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης.
Ο Σαΐντ έδωσε εντολή στον στρατό να αναπτυχθεί πέριξ του Κοινοβουλίου και να κλείσει την κυκλοφορία σε κεντρικές λεωφόρους της πρωτεύουσας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης και του κόμματος «Ενάχντα» γίνονται καταγγελίες για πραξικόπημα και οργανώνονται διαμαρτυρίες, όπως η καθιστική διαμαρτυρία οπαδών τους χτες Δευτέρα έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Κίνηση που οδήγησε σε επεισόδια ανάμεσα σε κυβερνητικούς και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Χτες το μεσημέρι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με πολιτικά εισέβαλαν στα γραφεία του αραβικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» στην Τύνιδα απαιτώντας από τους δημοσιογράφους να κλείσουν και να αποσυνδέσουν υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα για «λόγους ασφαλείας».
Οι σοβαρές εξελίξεις στην Τυνησία προκάλεσαν αντιδράσεις στην Τουρκία καθώς η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα ΑΚΡ διατηρούν στενές σχέσεις με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και τους Τυνήσιους ισλαμιστές του κόμματος «Ενάχντα». Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την παύση της Βουλής «που εκπροσωπεί τη βούληση του λαού». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως «θα αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα» το συντομότερο δυνατόν.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, στην Αγκυρα, Ομέρ Τσελίκ, με ανάρτησή του στο Τουίτερ πήρε θέση για τις εξελίξεις στην Τυνησία εκτιμώντας πως πρόκειται για «πραξικόπημα κατά της πολιτικής νομιμότητας» και κατηγορώντας τον Τυνήσιο Πρόεδρο πως η απόφασή του δεν έχει συνταγματική βάση.
ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ότι επιδιώκει ο διάλογος με την αντιπολίτευση να ξαναρχίσει τον επόμενο μήνα στο Μεξικό με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας, κάνοντας λόγο για «μια περίπλοκη και δύσκολη ατζέντα» και καλώντας τις ΗΠΑ να αλλάξουν τακτική και να ενστερνιστούν τη διαδικασία αυτή. Η αντιπολίτευση θέλει να διαπραγματευτεί τους όρους για τη διεξαγωγή των προσεχών τοπικών και περιφερειακών εκλογών της 21ης Νοέμβρη, των επόμενων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
ΛΙΜΑ.-- Παραιτήθηκε την Κυριακή ο αρχηγός του περουβιανού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Σέσαρ Αστουδίγιο, τρεις μέρες μετά την ανακήρυξη της νίκης του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου Πέδρο Καστίγιο στις προεδρικές εκλογές. Ο Καστίγιο ανακηρύχθηκε εκλεγμένος Πρόεδρος την περασμένη βδομάδα, έπειτα από έξι βδομάδες εξέτασης των προσφυγών που είχαν κατατεθεί, και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του αύριο.
ΟΣΛΟ.-- Ενας «ασυνήθιστα μεγάλος μετεωρίτης» φώτισε για λίγο τον ουρανό στη νότια Νορβηγία την Κυριακή, προκαλώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα ήχου και φωτός καθώς διέσχιζε τον ουρανό και ένα μικρό τμήμα του ενδέχεται να κατέληξε στη Γη, πιθανώς σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα, σύμφωνα με ειδικούς. Το Δίκτυο Μετεωριτών της Νορβηγίας αναλύει σήμερα το βίντεο και άλλα στοιχεία, προκειμένου να εντοπίσει την προέλευση και την κατεύθυνση του μετεωρίτη.
«Εφυγε» από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 84 ετών ο Πορτογάλος στρατηγός Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο, στέλεχος του Κινήματος των Ενόπλων Δυνάμεων που ανέτρεψε το δικτατορικό καθεστώς του Σαλαζάρ στις 25/4/1974, κατά την «Επανάσταση των Γαρίφαλων».
Ο Καρβάλιο γεννήθηκε στη Μοζαμβίκη το 1936 και ξεκίνησε τη στρατιωτική του σταδιοδρομία τη δεκαετία του 1960, ενώ η χώρα είχε εμπλακεί στους αποικιακούς πολέμους. Μετά τη δικτατορία ήταν υποψήφιος δύο φορές στις προεδρικές εκλογές, το 1976 και το 1980. Το 1987 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών για «ηθική συνέργεια» σε επιθέσεις της οργάνωσης FP-25 και παρέμεινε πέντε χρόνια στη φυλακή, ενώ αμνηστεύτηκε το 1996.