Θύμα των τραγικών ελλείψεων σε μέσα προστασίας 59χρονος λιμενεργάτης που τραυματίστηκε θανάσιμα το περασμένο Σάββατο
Ο 59χρονος λιμενεργάτης τραυματίστηκε σοβαρά στα δύο κάτω άκρα από περονοφόρο μηχάνημα (κλαρκ), κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών φόρτωσης σε πλοίο, στον εμπορικό λιμένα της Θεσσαλονίκης. Με ασθενοφόρο διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου, λίγες ώρες αργότερα, κατέληξε.
Θύμα των τραγικών ελλείψεων σε μέτρα προστασίας και μέσων πρόληψης ατυχημάτων ήταν ο Δημήτρης Θηρίου, εργάτης, που βρισκόταν στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης. Ηταν μάχιμος συνδικαλιστής και είχε διατελέσει πρόεδρος του Σωματείου Λιμενεργατών.
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης διενεργεί την προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος ενώ συνέλαβε τον 46χρονο χειριστή του κλαρκ.
Τα κέρδη των εργοδοτών «δείχνουν» τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης ως βασικό υπεύθυνο για τα εργατικά «ατυχήματα» που συμβαίνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς. Και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση υπεράσπισης της ζωής και των δικαιωμάτων τους και να μην επιτρέψουν να χυθεί άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών.
«Αυτή είναι η "πρόοδος" που διαφημίζει η κυβέρνηση, με τους χώρους δουλειάς να έχουν μετατραπεί σε κάτεργα, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και εκατοντάδες συναδέλφους σακατεμένους ή νεκρούς.
Αυτή η ανάπτυξη, που είναι κομμένη και ραμμένη για να γεμίζουν τις τσέπες τους οι εργοδότες, δεν είναι μονόδρομος για εμάς.
Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, οργανωμένοι στο Συνδικάτο μας, μπορούμε να παλέψουμε και να επιβάλουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μισθούς και ωράρια στο ύψος των σημερινών αναγκών μας». Τα παραπάνω σημειώνουν μεταξύ άλλων τα Σωματεία Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας, Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης, Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του «Ομίλου Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα, η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.
Τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συναδέλφους του 59χρονου εργάτη εκφράζει η ΚΟ Μεταφορών της ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Δυστυχώς η εργατική τάξη της πόλης μας θρηνεί ένα ακόμα θύμα στο βωμό των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι τυμπανοκρουσίες για τις εξαγορές, τις επενδύσεις και την "αναβάθμιση" του λιμανιού της πόλης, που περνάνε μέσα από τον στόχο για τη μετατροπή της περιοχής μας σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων, δεν μπορούν να κρύψουν ότι γίνονται πάνω στα σμπαραλιασμένα δικαιώματα των εργαζομένων, στην έλλειψη ακόμη και στοιχειωδών μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας.
Πολύ σοβαρές ευθύνες, μαζί με την εργοδοσία, έχει και η κυβέρνηση της ΝΔ που με το νόμο - έκτρωμα που ψήφισε την Πέμπτη επιβάλλει ατελείωτες ώρες δουλειάς και δίνει συντριπτικό χτύπημα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Μόνο οι εργαζόμενοι με την κοινή τους πάλη, μέσα από τα σωματεία τους, διεκδικώντας άμεσα από τους υπεύθυνους φορείς τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας, μπορούν να μετατρέψουν την ευχή "να είναι ο τελευταίος νεκρός" σε πραγματικότητα».
Κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να μην αφήσουν ανεξέλεγκτη την εργοδοτική ασυδοσία
Κάλεσμα σε άμεση κινητοποίηση προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για άμεσα μέτρα προστασίας με αφορμή τον επερχόμενο καύσωνα απευθύνει το ΠΑΜΕ. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους, «να απευθυνθούν στα σωματεία τους, στο ΠΑΜΕ. Να επιβάλουμε με τη δράση μας και τις διεκδικήσεις μας μέτρα προστασίας της υγείας».
«Γνωρίζουμε από την ίδια μας την πείρα ότι ακόμη και σε συνθήκες καύσωνα, στους εργασιακούς χώρους η εργοδοσία απαιτεί από τους εργαζόμενους να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, των προθεσμιών για την παράδοση των εμπορευμάτων, της "εξυπηρέτησης του πελάτη", της "ανταγωνιστικότητας"», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και εξηγεί:
«Μεταλλοβιομηχανίες, εργοτάξια, λιμάνια, αμπάρια, γίνονται καζάνια θανάτου με θερμοκρασίες και υγρασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και στο θάνατο από θερμοπληξία, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων (οικοδομές, delivery, ταχυμεταφορές), πρέπει να προστατευτούν. Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, που συχνά - πυκνά ακούγονται στους χώρους δουλειάς.
Οι συνεχείς παραχωρήσεις των κυβερνήσεων έχουν ανοίξει την όρεξη των εργοδοτών για κατάργηση και των ελάχιστων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Η ζωή των εργαζομένων γίνεται αναλώσιμο είδος για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που μέσα στην πανδημία έγιναν πρωτόκολλα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, πρωτόκολλα διάδοσης του ιού, πρωτόκολλα του θανάτου.
Ο τελευταίος νόμος - έκτρωμα που οδηγεί τους εργαζόμενους σε περισσότερες και απλήρωτες ώρες δουλειάς θεσπίζοντας την 10ωρη εργασία, είναι καμπανάκι για όλους όσον αφορά την προστασία της υγείας των εργαζομένων συνολικά και όχι μόνο σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων».
Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να απαιτήσουν:
1. Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρη καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.
3. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
4. Περιορισμό βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
7. Υπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία)
8. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.
9. Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).
10. Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών κ.τ.λ.), θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.
«Για όλα τα παραπάνω, να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Σε αντίποδα των νόμων της κυβέρνησης που θέλει να αποδεσμευτεί από πολιτικές ευθύνες όσον αφορά τον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και γι' αυτό επιχειρεί να αποδυναμώσει τον ΣΕΠΕ, τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και τα αντίστοιχα ΚΕΠΕΚ, εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε να παίξουν το ρόλο τους. Να δυναμώσει ο έλεγχος σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από τον Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων», αναφέρεται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.
Αναβλήθηκε το ποινικό δικαστήριο του θανατηφόρου εργατικού «ατυχήματος» που έλαβε χώρα τον Νοέμβρη του 2017 στην Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΒΖ) στο Πετροχώρι Ξάνθης. Η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί εδώ και περίπου 3,5 χρόνια για το «ατύχημα» - έγκλημα που έγινε στο λεβητοστάσιο του εργοστασίου, και η οικογένεια του νεκρού εργάτη όπως και οι συνάδελφοί του πρέπει να περιμένουν κι άλλο για την απονομή δικαιοσύνης, καθώς η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 9 Νοέμβρη.
Θυμίζουμε ότι στον ίδιο εργασιακό χώρο συνέβη και δεύτερο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», τον Ιούνη του 2020, υπόθεση η οποία επίσης αναμένει τη σειρά της για να εκδικαστεί.
«Είναι κανόνας για το κράτος και την αστική Δικαιοσύνη, όταν είναι να εκδικάσουν εργατικά "ατυχήματα" να χρονοτριβούν και οι διαδικασίες να παίρνουν χρόνια, και με την προσφιλή τακτική των εργοδοτών να θέλουν να φορτώσουν την ευθύνη για τα "ατυχήματα" στους εργαζόμενους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Νομού Ξάνθης και προσθέτει πως «όταν όμως είναι να βγάλουν παράνομη μια απεργία, αυτή η απόφαση παίρνεται σε μερικές ώρες, όπως έγινε πρόσφατα με τις απεργίες των ναυτεργατών».
Συνεχίζοντας η Ενωση τονίζει ότι «οι θάνατοι και οι τραυματισμοί συνήθως αποδίδονται στην "ατυχία" και στην "απροσεξία" του εργαζόμενου, και όχι στα ελλιπέστατα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ωστόσο εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι η ευθύνη για όλα αυτά βαραίνει την εργοδοσία και το κράτος, που αντιμετωπίζουν ως κόστος τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, εντατικοποιούν "και με τον νόμο" τη δουλειά, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, διώκουν τη συνδικαλιστική δράση, υποβαθμίζουν τις Επιτροπές Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας, όπως ακριβώς αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο - έκτρωμα του Κ. Χατζηδάκη που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα από τα αστικά κόμματα».
Η Ενωση υπογραμμίζει πως στέκεται αλληλέγγυα στην οικογένεια του νεκρού εργάτη, Φ. Γ., και απαιτεί την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης και την άμεση απονομή ευθυνών, όπως και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων υγείας και ασφάλειας στο εργοστάσιο της ΕΒΖ.
Ενοχοι για τον θάνατο άνδρα 71 ετών, ο οποίος τον Οκτώβρη του 2017 καταπλακώθηκε από φοίνικα κατά την εκτέλεση εργασιών κοπής δέντρων στην περιοχή Βότση, κρίθηκαν ο επιστάτης του και ο τότε αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Καλαμαριάς.
Το Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον επιστάτη και 12 μηνών στον αντιδήμαρχο, με αναστολή.
Ο 71χρονος παρείχε κοινωφελή εργασία προς έκτιση μετατραπείσας ποινής και, όπως αναδείχθηκε, δεν διέθετε ειδίκευση στην κοπή δέντρων ούτε είχε εφοδιαστεί με τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας, όπως κράνος, φωσφορούχο γιλέκο, ειδικά υποδήματα και γάντια. Καταπλακώθηκε από τον κορμό φοίνικα που είχε κόψει προηγουμένως άλλος εργάτης, μέλος του ίδιου συνεργείου. Μεταφέρθηκε με κρανιοεγκεφαλική κάκωση σε νοσοκομείο, όπου κατέληξε έξι μέρες αργότερα.