ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανεπιθύμητος στην πόλη ο πρέσβης των φονιάδων των λαών!

Με επιτυχία η συγκέντρωση των Οργανώσεων Αχαΐας και Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στην παρουσία Πάιατ σε συνέδριο

Δυνατά ακούστηκε το απόγευμα της Παρασκευής από την Πάτρα το μήνυμα των Οργανώσεων Αχαΐας και Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που - εκφράζοντας τα αισθήματα του λαού της πόλης - διαδήλωσαν ενάντια στην παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο που διοργάνωσαν η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Ανεπιθύμητος ο πρέσβης των φονιάδων των λαών», βροντοφώναξαν διαδηλωτές κάθε ηλικίας, δίνοντας απάντηση στην προσπάθεια νομιμοποίησης της παρουσίας των εκπροσώπων των διεθνών εγκληματιών των λαών στην περιοχή της Πάτρας και της ολοένα και μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝAΤΟ - ΕΕ, ενώ η νεολαία καταδίκασε την εμπλοκή του Πανεπιστημίου Πατρών στα αμερικανοΝΑΤΟικά προγράμματα.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Αναστασία Αγγελοπούλου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ και επικεφαλής περιφερειακή σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Κώστα Πελετίδη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και δήμαρχο Πατρέων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας, ο οποίος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

«Η εργατική τάξη, ο λαός της Πάτρας, δεν έχει τίποτα καλό να περιμένει από τέτοια συνέδρια, το πολύ - πολύ λίγα ψίχουλα που θα πέσουν από το φαγοπότι τους», σημειώνοντας πως «μόνιμο στασίδι σε αυτό το συνέδριο έχει τα τελευταία χρόνια ο Τζέφρι Πάιατ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ο οποίος είναι υπερδραστήριος στην ευρύτερη περιοχή, από το να επιβλέπει τη διεξαγωγή της πολυεθνικής διακλαδικής ασκήσεις "Ηνίοχος", μιας πραγματικής πρόβας γενικευμένης σύγκρουσης (...) που εξυπηρετεί τους επιχειρησιακούς πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την περικύκλωση της Ρωσίας...

...Αλλά και να στηρίζει τα συμφέροντα των ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων της Αμερικής που ερευνούν για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ''Energean Oil & Gas'' στην Αιτωλοακαρνανία, στο Κατάκολο και τα Ιωάννινα, των επενδύσεων στις ΑΠΕ και τις ανεμογεννήτριες που ελέγχει τις startup εταιρείες της περιοχής, για το κατά πόσο μπορούν να κουμπώσουν με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Που παρέχει πιστοποιητικό επάρκειας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στο επιστημονικό πάρκο για τη συμμετοχή τους σε ερευνητικό πρόγραμμα που υπηρετεί τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε συνολικά στις επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνονται για τους λαούς της περιοχής, στους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - Κίνας που οξύνονται για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, στη βαθιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά και στα Ελληνοτουρκικά και το ψευτοδίλημμα «συνεκμετάλλευση - συμβιβασμός ή κλιμάκωση - πόλεμος», που λανσάρεται όλο και συχνότερα τελευταία. Κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε: «Είναι εξαιρετικά επίκαιρα τα αιτήματα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για κατάργηση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, για να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις (...) Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να δυναμώσουν την πάλη για τις δικές τους ανάγκες, ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, για να χτίσουν τη δικιά τους συμμαχία, την Κοινωνική Συμμαχία στην πάλη για τον σοσιαλισμό, που αποτελεί τη μοναδική διέξοδο στα αδιέξοδα του καπιταλισμού, για την οικοδόμηση αμοιβαίων επωφελών σχέσεων με τους λαούς στην περιοχή, μέσα από την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Απάντηση σε όσους «ενοχλήθηκαν» η μεγάλη ανταπόκριση του λαού

Η Αναστασία Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στις βαρύτατες ευθύνες που έχουν «ο Περιφερειάρχης και το επιτελείο του, αλλά και όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αντιμετωπίζουν τους κινδύνους για τον λαό μας ως ευκαιρία ''ανάπτυξης''! Του στρώνουν χαλί για να παρουσιάσει τα αιματοβαμμένα σχέδια των αμερικανικών ομίλων, προσδοκώντας να συμβάλουν στην αναβάθμιση της αστικής τάξης της χώρας στο μεγάλο παζάρι που λαμβάνει χώρα σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια. Η Περιφέρεια και οι παρατρεχάμενοί της δίνουν αέρα στα πανιά του κάθε Πάιατ να βολοδέρνει στην περιοχή μας λες και ήρθε σε δικό του "κήπο''! Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Η εργατική τάξη και ο λαός μας θα τους χαλάσουν τη σούπα!».

Ο Κώστας Πελετίδης σημείωσε πως η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη συνιστά πρόκληση και βαθιά περιφρόνηση των φιλειρηνικών αισθημάτων του πατραϊκού λαού, που δεκαετίες τώρα, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, αγωνίζεται ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Αναφέρθηκε επίσης στις ευθύνες των άλλων φορέων (Πανεπιστήμιο, δημοτικές παρατάξεις κ.λπ.), της κυβέρνησης ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που «ξεπλένουν» με τη στάση τους τις ευθύνες των Αμερικανών ιμπεριαλιστών.

Οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, με πανό και ντουντούκες, έδωσαν όλη τη βδομάδα τη μάχη για να φτάσει με κάθε τρόπο στον λαό της Πάτρας το μήνυμα ενάντια στην παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, κάνοντας ξεκάθαρο το μήνυμα «Εξω οι φονιάδες των λαών από την πόλη μας». Ο προβληματισμός, η συζήτηση και η ανταπόκριση στις εξορμήσεις και στους χώρους δουλειάς είναι η απάντηση στην επίθεση που δέχτηκε το Κόμμα από τους εκπροσώπους των αστών και τον τοπικό Τύπο για την καταδίκη της παρουσίας του Τζ. Πάιατ στο συνέδριο.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις ακροδεξιές ομάδες που κατέθεσαν μήνυση ενάντια στον Σ. Ζαριανόπουλο

Μια ακόμα μεθοδευμένη επίθεση από ακροδεξιές ομάδες ενάντια σε μέλη και στελέχη του ΚΚΕ καταγγέλλει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, στελέχους του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο «δημοτικός» εκπρόσωπος μιας απ' αυτές, ο Γ. Κουριανίδης.

Ζηλεύοντας τη δόξα καταδικασμένων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ο Γ. Κουριανίδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», κατέθεσε μήνυση για «συκοφαντική δυσφήμηση», επειδή, όπως ισχυρίζεται, ο Σ. Ζαριανόπουλος, σε τηλεοπτική εκπομπή της δημοτικής τηλεόρασης, τον περασμένο Οκτώβρη, τον κατηγόρησε για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή.

Στη διαδικτυακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ, ο Σ. Ζαριανόπουλος κατήγγειλε ότι στόχος αυτής της μήνυσης είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής άποψης και θέσης, των πολιτικών επιχειρημάτων. Ανέδειξε ότι η πολιτική κριτική που άσκησε στον Γ. Κουριανίδη βασίζεται σε τοποθετήσεις του συγκεκριμένου και της παράταξής του, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Θύμισε ότι ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Ε. Συναδινός στήριξε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές τον συνδυασμό Κουριανίδη. Επίσης, ότι στις 5/10/20 και ενώ αναμενόταν η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με σχεδόν ομόφωνο ψήφισμά του, είχε ζητήσει την καταδίκη της. Ψήφισμα όμως που ο Γ. Κουριανίδης αρνήθηκε να στηρίξει.

Ο Γ. Κουριανίδης επιβεβαίωσε τον στόχο της πρακτικής του, απειλώντας ότι πέρα από τη μήνυση προτίθεται να ασκήσει και αγωγή αποζημίωσης.

Ερωτήματα προκάλεσε η τοποθέτηση του Β. Μωυσίδη, στελέχους της διοίκησης του δήμου, που έσπευσε ως μάρτυρας κατηγορίας να υπερασπιστεί την πρακτική Κουριανίδη, αλλά και η σιωπή των άλλων παρατάξεων της ΝΔ.

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η ιστορία και οι δημόσιες τοποθετήσεις καθενός αποκαλύπτουν το ρόλο του. Ο αντικομμουνισμός, σαν κυρίαρχο συστατικό στοιχείο του φασισμού, συμπεριλαμβάνει την προσπάθεια ποινικοποίησης των πολιτικών επιχειρημάτων και δράσης των κομμουνιστών.

Η πρόθεση ακροδεξιών ομάδων να παραπλανήσουν ότι "ξεκόβουν" από το ποινικό παρελθόν της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής μετά την καταδίκη της και ταυτόχρονα να προσελκύσουν το "ορφανό" ακροατήριό της είναι ολοφάνερη.

Η Ιστορία διδάσκει και το ΚΚΕ επαναλαμβάνει: Καμιά δίωξη δεν τρομοκρατεί τους κομμουνιστές που δεν λύγισαν σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις. Η πάλη κατά του φασισμού δεν τελείωσε με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Συνεχίζεται με την απομόνωση κάθε μορφής του μέσα στον λαό, με την πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που τον εκτρέφει σαν εφεδρεία του».

Φασιστοειδή βεβήλωσαν το μνημείο της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα

Μετά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής με σκοπό να ξηλωθεί η τιμητική πλακέτα που τοποθετήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας, στη μνήμη της εκτελεσθείσας μαχήτριας του ΔΣΕ, κομμουνίστριας δασκάλας Βαγγελίτσας Κουσιάντζα, το προηγούμενο Σάββατο, φασιστοειδή βεβήλωσαν το μνημείο μέσα στη νύχτα, αφαιρώντας τη φωτογραφία της.

Το γεγονός καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας: «Από την πρώτη στιγμή, φασιστικοί κύκλοι της περιοχής αντέδρασαν με πολλούς τρόπους στην τοποθέτηση της πλακέτας, πιστεύοντας πως έτσι θα αλλάξουν την Ιστορία και θα κάνουν τον λαό να ξεχάσει. Οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών μπορεί σήμερα να έβγαλαν τις κουκούλες και να φόρεσαν τα κοστούμια τους, δεν μπορούν να κρύψουν όμως ότι παραμένουν τα μαντρόσκυλα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που κάνουν τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του. Ευθύνη έχει και η δημοτική αρχή (ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ) του Παλαμά που έστειλε εξώδικο στην ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ για "κατάληψη κοινόχρηστου χώρου" προειδοποιώντας ότι θα πράξει τα "νόμιμα" και θα ξηλώσει την τιμητική πλακέτα, μετά από καταγγελίες γνωστών φασιστοειδών της περιοχής, δίνοντας έτσι αέρα στα πανιά τους για να συνεχίσουν την αντικομμουνιστική τους υστερία». Η ΤΕ σημειώνει πως «δεν υπολόγισαν ότι ο λαός μας ξέρει να τιμά τους κομμουνιστές και τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Ελλάδας, στον αγώνα για την απελευθέρωση του λαού από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Η ΤΕ Καρδίτσας δεσμεύεται για την επανατοποθέτηση της φωτογραφίας και καλεί τον λαό και τη νεολαία του Παλαμά και της ευρύτερης περιοχής να δώσουν απάντηση στους φασίστες μέσα από τη δράση τους στο λαϊκό κίνημα, να συνεχίσουν να τιμούν και να περιφρουρούν το μνημείο και την ιστορία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ