Οι 5.250 διορισμοί που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, τονίστηκε από εκπροσώπους σωματείων εκπαιδευτικών που χαιρέτισαν την κινητοποίηση, αναδεικνύοντας ότι δεν φτάνουν ούτε τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων. Αντέταξαν τα σύγχρονα αιτήματα για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μαζικούς διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση, εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους συναδέλφους τους, σύσταση οργανικών θέσεων, τη σύγχρονη ανάγκη οι μαθητές να διδάσκονται όλα τα αντικείμενα στο σχολείο.
«Τέχνες και επιστήμες μέσα στα σχολειά, μόρφωση ολόπλευρη για όλα τα παιδιά», «Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών - μονιμοποίηση των αναπληρωτών», «Τέρμα πια στην κοροϊδία, καλύψτε τις ανάγκες σε όλα τα σχολεία» ήταν από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν ΕΛΜΕ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Επιστημονικές Ενώσεις, το ΕΕΤΕ, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών κ.ά.
Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και έθεσε την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται, χωρίς να πάρουν κάποια συγκεκριμένη δέσμευση. Οπως τονίστηκε από τους εκπαιδευτικούς, η στάση του υπουργείου προδιαγράφει ότι για μια ακόμα χρονιά και μετά από όλους αυτούς τους μήνες μακριά από τα σχολεία, μαθητές θα εξακολουθήσουν να μην έχουν όλες τις ειδικότητες, καθηγητές πανελλαδικών μαθημάτων θα φτάνουν στα μέσα της χρονιάς, μαθητές θα μένουν χωρίς στήριξη, με τους αναπληρωτές να εξακολουθούν να περιφέρονται με μια βαλίτσα στο χέρι. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού σε νέες κινητοποιήσεις για κάλυψη των αναγκών και ενάντια στις αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή εκπαιδευτικοί και στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου, διεκδικώντας μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αποφάσεις των πέντε ΕΛΜΕ, Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών, ενώ είχε αποφασιστεί και τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών.
Κινητοποιήσεις έγιναν την ίδια μέρα στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βόρειου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.
Στο πολύ όμορφο και «φρέσκο» site του «Οδηγητή» ο επισκέπτης θα μπορεί πλέον καθημερινά να βρίσκει αναρτήσεις και σχολιασμό θεμάτων της επικαιρότητας καθώς και συγκεντρωμένο το πλούσιο υλικό που δημοσιεύει ο «Οδηγητής» μέσα από τις σελίδες του περιοδικού του.
Στις 2 Ιούνη θα σταματήσουν τα μαθήματα για τη Γ' Λυκείου
Σταθερά πάνω από 1.000 παραμένουν τα σχολεία που βρίσκονται σε μερική ή ολική αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων (1.021 ήταν χτες το απόγευμα), επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η διάδοση του ιού στα σχολεία συνεχίζει να είναι μεγάλη, καθώς η κυβέρνηση τα αφήνει αθωράκιστα, χωρίς μέτρα αραίωσης των μαθητών στις τάξεις, χωρίς αύξηση του εκπαιδευτικού προσωπικού και του προσωπικού καθαριότητας. Μάλιστα, ο αριθμός των σχολείων σε αναστολή παραμένει τόσο υψηλός παρά το γεγονός ότι από χτες άνοιξαν σχεδόν 100 σχολεία και τμήματα που είχαν κλείσει από την πρώτη και τη δεύτερη μέρα λειτουργίας τους, όμως άλλα τόσα και παραπάνω εμφάνισαν νέα κρούσματα και έκλεισαν.
Χαρακτηριστικό, στο μεταξύ, είναι το πώς απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση έρχεται να προσαρμόσει και πάλι τα πρωτόκολλα στο... δεδομένο που έχει από την αρχή της χρονιάς, ότι δηλαδή αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα που τα θεωρεί «κόστος», με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει τη μείωση της καραντίνας στις 10 μέρες αντί στις 14 και με την οδηγία να εξετάζεται κατά περίπτωση η απόφαση για κλείσιμο ολόκληρου του σχολείου αν εμφανιστούν 4 και πλέον κρούσματα (ενώ μέχρι τώρα, με 3 κρούσματα έκλεινε το σχολείο).
Κι επειδή γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ιός «καλπάζει» στα σχολεία και οι μαθητές της Γ' Λυκείου που βρίσκονται μπροστά στις πανελλαδικές εξετάσεις αγωνιούν μην κολλήσουν και αναγκαστούν να εξεταστούν το Σεπτέμβρη, με απόφαση χτες της υφυπουργού Παιδείας, Ζ. Μακρή, ορίστηκε ότι τα μαθήματα για τη Γ' Λυκείου θα σταματήσουν στις 2 Ιούνη, ενώ για τις υπόλοιπες τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα λήξουν στις 11 Ιούνη, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. Να σημειωθεί ωστόσο πως δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα άλλες ρυθμίσεις και μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών στα εξεταστικά κέντρα των πανελλαδικών εξετάσεων που αρχίζουν στις 14 Ιούνη.
Συνεχίστηκαν και χτες οι αντιδράσεις για τη μετατροπή του 1ου ΓΕΛ και του 1ου Γυμνασίου Λάρισας σε Πειραματικά. Δεκάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του σχολείου τους που τελεί υπό κατάληψη και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Εκεί, για άλλη μια φορά, η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας απουσίαζε, ενώ ήταν γνωστό ότι θα γίνει η κινητοποίηση. Οι μαθητές κατήγγειλαν το γεγονός αυτό και τόνισαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μην πεταχτούν έξω από τα σχολεία τους.
Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκε ξανά αντιπροσωπεία της Ενωσης Γονέων και της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), οι οποίοι μιλώντας στους μαθητές τόνισαν πως «η γενίκευση των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, η επιλογή και η συγκέντρωση των "καλών" μαθητών αντικειμενικά υποβαθμίζει το σύνολο των σχολείων, ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό, καταργεί τα γεωγραφικά όρια, ανοίγει τον δρόμο για την επιλογή σχολείου από τους γονείς. Αντικειμενικά, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα».
«Ούτε σκέψη για μετατροπή του ΕΠΑΛ Περάματος σε Πρότυπο!», διαμήνυσε με αντίστοιχη παρέμβασή της στον δήμο Περάματος την Παρασκευή η ΕΛΜΕ Πειραιά και τις επόμενες μέρες προγραμματίζει συνάντηση για το θέμα με τον διευθυντή του Σχολείου και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.
Επίσης, την αντίθεσή της στη μετατροπή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας σε Πειραματικό, παρά την αντίθετη γνώμη εκπαιδευτικών και γονιών, εξέφρασε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Ιωνίας με ψήφισμά της στο Δημοτικό Συμβούλιο.