ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
Σελ. /40
ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Ανάγκη η ουσιαστική λύση για τη μετεγκατάστασή της

Συζήτηση με τον Κ. Μπουντόλο, καθηγητή στη ΣΕΦΑΑ, γύρω από τα σημερινά προβλήματα και την πρόταση της Σχολής για την ουσιαστική αναβάθμισή της

Το χρόνιο, σημαντικό ζήτημα της μετεγκατάστασης της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ, πρώην ΤΕΦΑΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας επανήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα, μετά την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για μετεγκατάσταση της Σχολής στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Μαζί με όλες τις υπόλοιπες συνέπειες της κίνησης αυτής - που βασικό στόχο έχει την «απελευθέρωση» κτιρίων στο κέντρο για το τουριστικό κεφάλαιο - oι εξελίξεις αγγίζουν και το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΣΕΦΑΑ στη Δάφνη, που όπως όλα δείχνουν οδηγείται σε άρον άρον μεταστέγαση, χωρίς ουσιαστικό σχέδιο, που θα υποβαθμίσει παραπέρα τις σπουδές.

Καθηγητές, φοιτητές αλλά και φορείς της ευρύτερης περιοχής είναι σε επαγρύπνηση προκειμένου να μην περάσουν οι κυβερνητικές βλέψεις.

Για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΣΕΦΑΑ και το κρίσιμο ζήτημα της αναβάθμισής της, μέσω και της κτιριακής μετεγκατάστασης, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Κωνσταντίνος Μπουντόλος, καθηγητής Αθλητικής Βιομηχανικής στη ΣΕΦΑΑ.

Απαρχαιωμένες και με προβλήματα οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις

-- Ποιοι είναι οι λόγοι που επιβάλλουν σήμερα τη μετακίνηση της Σχολής από τις εγκαταστάσεις στη Δάφνη;

-- Η Σχολή συμπληρώνει 90 και πλέον χρόνια ύπαρξης και προσφοράς, με στελέχη στην εκπαιδευτική και αθλητική εκπαίδευση της νεολαίας και του λαού μας. Η επιστημονική γνώση εξελίσσεται ταυτόχρονα με την τεχνολογία, την αναβάθμιση των συνθηκών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, άρα και των αναγκών που επιβάλλουν οι σημερινές συνθήκες. Ως Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, εδώ και μια 20ετία και πλέον είχε ωριμάσει η συνθήκη μεταστέγασης στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, με αποφάσεις της Συγκλήτου, και για τον λόγο αυτό δρομολογήθηκαν εδώ και χρόνια κτιριολογικά σχέδια και μελέτες, με απορρόφηση κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΕΚΠΑ.

Οι εγκαταστάσεις της ΣΕΦΑΑ στη Δάφνη
Οι εγκαταστάσεις της ΣΕΦΑΑ στη Δάφνη
Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις στη Δάφνη, οι οποίες κατασκευάστηκαν πριν ακόμα εμφανιστούν οι γειτονικοί δήμοι, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για αναβαθμισμένες προπτυχιακές σπουδές, αλλά και για την παραγόμενη νέα γνώση, που θα υπηρετεί τις ανάγκες της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού για όλους, της κοινωνίας γενικότερα για μια υγιή, εύρωστη και αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής.

-- Μέχρι σήμερα ποιες προσπάθειες έχουν γίνει για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο μετεγκατάστασης;

-- Εδώ και 20 χρόνια η Σχολή αγωνίζεται να μεταστεγαστεί στον φυσικό της χώρο, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, εκεί όπου έχει οριστεί με σχετική γνώμη του Οικονομικού Συμβουλίου του ΕΚΠΑ η διάθεση 25 στρεμμάτων, στο σύνολο των 1.500 στρεμμάτων που είναι ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου, για την ανέγερση σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων της Σχολής. Για την απόφαση συντάχθηκαν σχετικές μελέτες, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Πανεπιστήμιου Αθηνών με κονδύλι ύψους 700.000 ευρώ και έγινε απορρόφηση των 513.000 ευρώ. Οι ολοκληρωμένες μελέτες δυστυχώς είναι αυτήν την περίοδο σε αδράνεια στις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΕΚΠΑ. Εγιναν προσπάθειες να ενταχθεί το Κτιριολογικό Πρόγραμμα της Σχολής στο Γ' ΚΠΣ, αλλά ορισμένες περίεργες συγκυρίες έφεραν την απένταξη του έργου το έτος 2005.

Με λίγα λόγια, αφέθηκε στην τύχη του ένα σημαντικό έργο για τη Σχολή μας, γεγονός που αφήνει πικρία, ακόμη και την περίοδο όπου τα Ολυμπιακά έργα εκείνη την εποχή ήταν στο αποκορύφωμά τους. Απεναντίας, έγιναν προσπάθειες από παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης Δάφνης - Υμηττού να βάλουν «πόδι» στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, δημιουργώντας πάρκινγκ 600 θέσεων κάτω από τον αγωνιστικό χώρο του στίβου. Ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού μαζί με τους φοιτητές πρωτοστάτησε με αγώνες και κινητοποιήσεις να ματαιώσει τα σχέδιά τους.

Χωρίς σχέδιο, προοπτική, και με απαξίωση οι κυβερνητικές «λύσεις»

-- Από πλευράς κυβέρνησης έχει προταθεί η μετεγκατάσταση στο Ολυμπιακό Χωριό. Γιατί δεν σας βρίσκει σύμφωνους;

-- Το ενδιαφέρον αυτό της κυβέρνησης προέκυψε προσφάτως, από τη στιγμή που θέλησαν να εκπονήσουν ένα «μεγαλεπήβολο» σχέδιο της «Πόλης των 9 Υπουργείων» στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, που γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις της Σχολής. Οι προτάσεις από τους κυβερνώντες αλλάζουν από περίοδο σε περίοδο, πότε σε χώρο παρκαρίσματος κοντά στο υπουργείο Παιδείας, πότε στον χώρο της πρώην ΣΕΛΕΤΕ, και πρόσφατα σε βανδαλισμένους και παροπλισμένους χώρους εδώ 16 χρόνια στο πρώην Ολυμπιακό Χωριό στις Αχαρνές. Χωρίς σχέδια και προοπτική, οι προτάσεις αυτές, εκτός από ανεδαφικές, ατελέσφορες αλλά και προβληματικές, δείχνουν μια σχετική απαξίωση σε Πανεπιστημιακό Τμήμα που αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει τους αθλητικούς παιδαγωγούς της χώρας μας και να αναδείξει τα στελέχη που θα έχουν την ευθύνη της άσκησης, άθλησης και πρόληψης της υγείας ολόκληρου του λαού.

Μας προτείνουν χώρους εγκατάστασης που μας αποκόβουν από τον ακαδημαϊκό ιστό και τη φυσική και οργανική θέση δίπλα σε ομοειδείς πανεπιστημιακές σχολές και επιστημονικούς κλάδους, όπως της Βιολογίας, της Χημείας, της Παιδαγωγικής, της Ψυχολογίας κ.ά. Ενώ η Σχολή μας μπορεί να πρωτοστατήσει μέσα στην Πανεπιστημιούπολη στην εμπέδωση της ιδέας της διά βίου άσκησης, της διαμόρφωσης κουλτούρας ευγενούς άμιλλας και συναγωνισμού και όχι ανταγωνισμού, οι προτάσεις της κυβέρνησης έχουν ως σκοπό να μας εξοβελίσουν από τη φυσική μας θέση, την Πανεπιστημιούπολη, για να πετύχουν το ακριβώς αντίθετο.

Η πρόταση της Σχολής και οι προϋποθέσεις για μια ουσιαστική αναβάθμιση

-- Υπάρχει εναλλακτική πρόταση από σας ως Σχολή;

-- Το κτιριολογικό της Σχολής λύνεται μόνο με την άμεση μεταστέγασή μας στην Πανεπιστημιούπολη, και είναι καιρός πλέον να αρθεί η αδράνεια και των πανεπιστημιακών αρχών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι δράσεις, όχι άλλο χάσιμο χρόνου και ενέργειας. Η Σχολή είναι θεμελιακά ενταγμένη στον πανεπιστημιακό χώρο και οι όποιες παλινωδίες θα πρέπει να καμφθούν εδώ και τώρα, με τον αγώνα των φοιτητών και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Οι χωροταξικές μελέτες και τα σχέδια, όπως και η επικαιροποίηση αυτών, μπορούν να «τρέξουν» γρήγορα και αποτελεσματικά, αφού γίνει κατανοητό πως η κοινότητα θα αντιμετωπίσει με ομοφωνία αυτές τις κινήσεις. Οι οποιεσδήποτε άλλες «λύσεις» θα μας βρουν αγωνιστικά αντιμέτωπους, όπως αντιμέτωπους μας βρήκε και η προσπάθεια που έγινε πριν τρία περίπου χρόνια να χτυπηθούν με νομοσχέδια τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων μας.

-- Ποιο είναι το πλαίσιο που πρέπει να υπάρξει για ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και του τρόπου λειτουργίας της ΣΕΦΑΑ;

-- Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εδώ και έναν χρόνο χάραξε το 10ετές Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης. Ως Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού έχουμε μερίδιο συνεισφοράς σ' αυτό το Σχέδιο. Η ανάδειξη των εκπαιδευτικών και των στελεχών της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού δεν είναι υπόθεση κάποιων ολιγόωρων σεμιναρίων ή ολιγοήμερων προγραμμάτων κατάρτισης.

Είναι υπόθεση ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος, που με την αναβάθμιση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, δωρεάν και κάτω από δημόσιο χαρακτήρα, θα παίξει τον θεμελιακό του ρόλο, που δεν είναι άλλος από τη θέση πως η επιστήμη και η παραγόμενη γνώση πρέπει να υπηρετούν τον άνθρωπο, την κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις. Οι συνθήκες των σπουδών πρέπει να είναι τέτοιες ώστε σε συνδυασμό με την ανάγκη που έχουν οι ίδιοι οι νέοι να σπουδάσουν, να έχουμε πετύχει ως Σχολή τον ρόλο μας και την προσφορά μας στην κοινωνία, την οποία υπηρετούμε για την ανακούφισή της.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ
Κορύφωση των αντιδράσεων κατά της διεξαγωγής τους

Δυο μήνες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, κορυφώνονται στην Ιαπωνία οι αντιδράσεις κατά της διοργάνωσης. Θυμίζουμε ότι οι Αγώνες ήταν να γίνουν πέρυσι το καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας, όμως, με απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μεταφέρθηκαν έναν χρόνο μετά.

Στο διάστημα όμως που μεσολάβησε, οξύνθηκε κατακόρυφα η αντίθεση στη διεξαγωγή των Αγώνων στην Ιαπωνία, με πλήθος φωνών πλέον να απαιτούν ακόμα και την οριστική ματαίωσή τους, ή τουλάχιστον νέα αναβολή τους, δεδομένης και της σοβαρής επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ιαπωνία, με τους ειδικούς να έχουν κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για το σύστημα Υγείας, που έχει φτάσει στα όριά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ιαπωνία μετρά 658.629 κρούσματα και 11.165 θανάτους από Covid-19. Ειδικά δε από την 1η Μάη και μετά, καθημερινά ανακοινώνονται στη χώρα πάνω από 6.000 κρούσματα.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε τον περασμένο Μάρτη σε αναβολή της καθιερωμένης λαμπαδηδρομίας, και λίγο αργότερα στην απόφαση διοργανωτών και ΔΟΕ να μην επιτραπεί η παρουσία ξένων θεατών στις εξέδρες των σταδίων για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες.

Από αρχές Μάη, μέσα σε λίγες μέρες δηλαδή, σε ειδική σελίδα στο διαδίκτυο έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 350.000 υπογραφές που ζητούν τη μη διεξαγωγή των Αγώνων - ταχύτητα η οποία έχει θορυβήσει έντονα τους διοργανωτές και τη ΔΟΕ. Στα προβλήματα των τελευταίων προστίθεται και η άρνηση 40 πόλεων της Ιαπωνίας να δεχθούν τη φιλοξενία ξένων αποστολών, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Ασημένιο μετάλλιο για την Εθνική στο combo

Μία ακόμα διάκριση ήρθε για την ελληνική κολύμβηση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξάγεται στη Βουδαπέστη, στο αγώνισμα της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Η Εθνική ομάδα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο πρόγραμμα του combo, κάνοντας τρία τα ελληνικά μετάλλια στη διοργάνωση, μετά το ασημένιο και το χάλκινο της Ευαγγελίας Πλατανιώτη στο τεχνικό και στο ελεύθερο πρόγραμμα του σόλο αντίστοιχα.

Στον τελικό του combo η νεανική αλλά ελπιδοφόρα ελληνική ομάδα πήρε τη 2η θέση, συγκεντρώνοντας 89,1000 βαθμούς για το πρόγραμμά της. Το χρυσό μετάλλιο πήρε η Ουκρανία με 94,1000 β. και το χάλκινο η Λευκορωσία με 86,0667 β.

Η ελληνική ομάδα αποτελούνταν από τις: Μαρία Αλζιγκούζη - Κομινέα, Ελένη Δεληγιάννη, Ελένη Φραγκάκη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Πηνελόπη Καραμέσιου, Ζωή Καράγγελου, Δανάη Καριώρη, Αντριάννα Μισίκεβιτς, Γεωργία Βασιλοπούλου και Βιολέτα Ζουζούνη.

Συγχαρητήρια από το ΚΚΕ

Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του συγχαίρει την Εθνική ομάδα καλλιτεχνικής κολύμβησης για την επιτυχία, αναφέροντας: «Συγχαρητήρια στην Εθνική Ομάδα Καλλιτεχνικής Κολύμβησης που με μια πολύ νεανική ομάδα κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο πρόγραμμα του combo κατά τη διάρκεια των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξήχθη στη Βουδαπέστη. Καλή συνέχεια με υγεία και πολλές επιτυχίες!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ