ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στενάζουν υγειονομικοί και ασθενείς από τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα ΚΥ

Eurokinissi

«

Εκτός κάδρου» εξακολουθεί να κρατάει η κυβέρνηση την ανάγκη ενίσχυσης με κάθε μέσο των δομών δημόσιας Υγείας, σε μια προσπάθεια να συντηρεί τον κάλπικο εφησυχασμό για το «τέλος της περιπέτειας» που εξασφαλίζεται με την «αυτοδιάγνωση» και τους εμβολιασμούς. Την ίδια στιγμή, η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και οι χιλιάδες χρόνιοι ασθενείς χωρίς ιατρική παρακολούθηση και θεραπείες μαρτυρούν τον «Γολγοθά» που ανεβαίνουν υγειονομικοί και νοσηλευόμενοι στο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας. Το ίδιο μαρτυρούν οι δεκάδες διασωληνωμένοι που και χτες έψαχναν ένα κρεβάτι ΜΕΘ, οι νέες εισαγωγές μόνο για Covid που έφτασαν τις 367, με τις εισαγωγές για άλλες νόσους σε ελάχιστες εναπομείνασες κλινικές και τμήματα, με τη χώρα να μετράει 9.500 νεκρούς από κορονοϊό σε μόλις 6 μήνες. Κι ενώ κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι τρίβουν τα χέρια τους για το άνοιγμα όπως όπως του Τουρισμού, με τα γνωστά «πρωτόκολλα» των κερδών τους, τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις, τα ράντζα, με τους εργαζόμενους να έρχονται αντιμέτωποι ακόμα και με την απληρωσιά (βλ. και θέμα δίπλα).

Οχι στα νοσοκομεία μιας νόσου

Σήμερα, Τετάρτη, το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ερυθρό Σταυρό» προχωρά σε στάση εργασίας (12 μ.μ. - 3 μ.μ.) και κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου, με τη στήριξη της ΕΙΝΑΠ. Το Σωματείο απαιτεί το άνοιγμα του νοσοκομείου σε όλους τους ασθενείς κι όχι να παραμένει μιας νόσου. Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, τη μονιμοποίηση όλων των «ελαστικά» εργαζομένων και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας που έχει μείνει εκτός στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Η κατάσταση στο νοσοκομείο παραμένει ασφυκτική. Λειτουργεί με τους γνωστούς ...12 παθολόγους. Για τις 256 κενές θέσεις νοσηλευτικής, η κυβέρνηση ενίσχυσε το νοσοκομείο με 25 επικουρικούς νοσηλευτές που θα απολυθούν, όταν σε όλους τους κλάδους τα οργανικά κενά του "Ερυθρού" ξεπερνούν το 40%. Ο "Ερυθρός" - όπως και όλα τα νοσοκομεία - δεν αδειάζει. Παραμένει γεμάτο», λέει ο Νίκος Καλογερής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου.

Σε ...εμβολιαστικό κέντρο μετατρέπεται το Νοσοκομείο Μεσολογγίου

«Ενα έργο καθαρά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο (...) η απροθυμία να υπάρχουν δομές ΠΦΥ και να στελεχωθούν με προσωπικό, το φόρτωσαν με αυθαίρετες αποφάσεις στα νοσοκομεία. Χωρίς να λογαριάσουν προσωπικό, χώρους, υποδομές... Αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία να στενάζουν και να δυσλειτουργούν ως δομές δευτεροβάθμιας φροντίδας Υγείας υπό το βάρος των εμβολιαστικών κέντρων». Τα παραπάνω καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, σημειώνοντας ότι σαν να μην έφτανε ο συνωστισμός που σημειώνεται ήδη λόγω της ανυπαρξίας υποδομών «χρεώνουν στο νοσοκομείο μας άλλες έξι εμβολιαστικές γραμμές (σύνολο 8). Σε ποιο χώρο; Με ποιο ιατρικό προσωπικό; Με ποιες επισκέπτριες Υγείας;». Και διαμηνύουν ότι η λειτουργία των 8 εμβολιαστικών γραμμών είναι εκτός των καθηκόντων του νοσοκομείου, προκαλεί δυσλειτουργία αφού οι ολιγάριθμοι γιατροί είναι αδύνατον να τις καλύψουν, ενώ ταυτόχρονα λείπει και το λοιπό προσωπικό που απαιτείται. «Εκτός αν κλείσουν τα τμήματα και οι κλινικές και γίνει όλο το νοσοκομείο... εμβολιαστικό κέντρο», αναφέρουν, σημειώνοντας ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται αντίκειται σε κάθε κανόνα τήρησης αποστάσεων και μη συνωστισμού, αφήνοντας για το τέλος «τον πιο σοβαρό λόγο. Δηλαδή την μετατροπή του νοσοκομείου σε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας - εμβολιαστικό κέντρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη των αναγκών υγείας των πολιτών της περιοχής μας».

Ο ένας πάνω στον άλλο εμβολιάζονται στη Μυτιλήνη

«Υστερα από διαμαρτυρίες πολλών ασφαλισμένων και συνταξιούχων πολιτών της Μυτιλήνης και έχοντας προσωπική εικόνα από στελέχη του συνταξιουχικού κινήματος», η Παλλεσβιακή Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και συναφών φορέων και η Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου Λέσβου καταγγέλλουν την «απαράδεκτη κατάσταση σε ό,τι έχει σχέση με τη διεξαγωγή του εμβολιασμού πολιτών στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης (πρώην ΙΚΑ)».

«Αν είναι δυνατόν μέσα σε ένα δωματιάκι, καλά καλά δεν είναι 10 τ.μ., να εμβολιάζονται 4 άνθρωποι συγχρόνως, χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις που πρέπει να έχει ο ένας από τον άλλον! Καθημερινά, στις ανακοινώσεις τους οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι, αλλά και τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για την πανδημία ενημερώνουν ότι η τήρηση αποστάσεων είναι ένα από τα βασικά μέτρα προστασίας των πολιτών έναντι του κορονοϊού. Πώς προστατεύονται λοιπόν οι πολίτες; (...) Είναι σωστό και λογικό με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας των ανθρώπων και των υγειονομικών που βρίσκονται μέσα στο κτίριο, καθημερινά να συνωστίζονται 8 - 9 άτομα, πολίτες και υγειονομικοί, σε δυο μικρά δωματιάκια που δεν ξεπερνούν τα 20 τ.μ.;», σημειώνουν τα σωματεία συνταξιούχων και απαιτούν την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και οι προηγούμενες - έχει δώσει «ζεστό» χρήμα, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους Υγείας, και την ίδια στιγμή αρνείται όχι μόνο να στελεχώσει και να εξοπλίσει με υποδομές, μόνιμο προσωπικό κι εξοπλισμό την ΠΦΥ, αλλά το 2021 έκοψε επιπλέον 96 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα έχει ανακοινώσει το σχεδιασμό για παραχώρηση του εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα, πάντα με το αζημίωτο. Κατά τ' άλλα προσπαθεί να θολώσει την εγκληματική πολιτική της με αναφορές για «νέα» εμβολιαστικά κέντρα, αποσιωπώντας ότι αυτά προέρχονται από τη μετατροπή και της δημόσιας ΠΦΥ σε μιας νόσου, από το κλείσιμο τμημάτων και ιατρείων στα Κέντρα Υγείας, με χιλιάδες ραντεβού να βρίσκονται στον «αέρα» σε μια νύχτα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «INVITE AE»
Με επιτυχία και η χτεσινή στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα

Σε νέα τετράωρη στάση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην εργολαβική εταιρεία «Invite AE», συνεχίζοντας τον αγώνα για τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται και την έγκαιρη πληρωμή της μισθοδοσίας τους κάθε μήνα. Η συμμετοχή των εργαζομένων στη στάση ήταν μεγάλη, ενώ είχε προηγηθεί την περασμένη βδομάδα επιτυχημένη 24ωρη απεργία. Δίπλα στα αιτήματα για την καταβολή των δεδουλευμένων και του Δώρου Πάσχα, οι εργαζόμενοι έχουν προσθέσει και την απαίτηση να ακυρωθεί η εκδικητική απόλυση συναδέλφου τους που έγινε τη μέρα της απεργίας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», αφού το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στη συγκεκριμένη εργολαβική απασχολείται στις τεχνικές υπηρεσίες μιας σειράς νοσοκομείων, όπως σε ΚΑΤ, «Σισμανόγλειο», «Ιπποκράτειο», «Αλεξάνδρα», «Ελενα», «Αγιο Σάββα», «Ελπίς», «Σωτηρία» κ.α., για τεχνικές υπηρεσίες (ηλεκτρολόγοι, συντηρητές κ.ά.) αφήνοντας δεκάδες εργαζόμενους σε όλα τα νοσοκομεία απλήρωτους. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη Πέμπτη, στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, τρεις τεχνικοί παραιτήθηκαν λόγω της καθυστέρησης των δεδουλευμένων, ενώ ο τέταρτος όταν ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να πάει στη δουλειά γιατί «δεν έχει λεφτά ούτε για εισιτήριο», απολύθηκε...

Μάλιστα, στον «Ευαγγελισμό» οι εργολαβικοί αγγίζουν το 80% του προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις καλύπτουν βασικές ανάγκες για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Εκτός από το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων, τη στάση εργασίας στήριξαν με αποφάσεις τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ενώ συμμετείχαν και εργαζόμενοι εργολαβικών τεχνικών από το «Σισμανόγλειο», το «Αλεξάνδρα» και το «Ιπποκράτειο». Επίσης, στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Σε ένδειξη αλληλεγγύης συμμετείχαν στη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι της εργολαβικής εταιρείας «UNISON», που απασχολεί εργαζόμενους στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» σε κοινοπραξία με την «Invite». Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 6 Μάη και προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεών τους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Να πάψουν οι απειλές της διοίκησης του νοσοκομείου προς τους εργαζόμενους

Την επιχείρηση τρομοκράτησης που εξαπέλυσε η διοίκηση του Νοσοκομείου Νάουσας σε βάρος των μελών του Σωματείου Εργαζομένων, καταγγέλλουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και τα σωματεία - μέλη του, όπως και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Η προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού σχετίζεται με τη δικαίωση των 145 εργαζομένων και συνταξιούχων του Νοσοκομείου Νάουσας, οι οποίοι διεκδίκησαν να πληρωθούν χρηματική αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση.

Η διοίκηση του νοσοκομείου δεν κατέβαλε τα ποσά που επιδικάστηκαν στους εργαζόμενους. Ετσι οι δικηγόροι των εργαζομένων προχώρησαν σε δέσμευση λογαριασμών του νοσοκομείου, εκτός από τους μισθοδοτικούς. Η διοίκηση του νοσοκομείου κατέθεσε αίτημα προσωρινής αναστολής εκτέλεσης της απόφασης για την πληρωμή των δεδουλευμένων, η οποία απορρίφθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας (Βέροιας και Νάουσας) απαίτησε από τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους και με απειλές εξώθησε ακόμη και σε παραιτήσεις μελών του ΔΣ του Σωματείου. Παράλληλα άρχισε να επιτίθεται στον πρόεδρο του Σωματείου διαδίδοντας ότι θα είναι υπεύθυνος εάν δεν μπορεί να γίνει η μισθοδοσία του προσωπικού.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, προφανώς κατ' εντολή του υπουργείου, αντί να πληρώσει τους εργαζόμενους επέλεξε τις απειλές και την τρομοκρατία σε βάρος τους.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας διαμηνύει πως όποια προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και καταστολής της συνδικαλιστικής δράσης, που συνδέεται με την επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας απέναντι σε Υγεία και εργασιακά δικαιώματα, θα βρει απέναντί της ενωμένο και αποφασισμένο το λαό της Νάουσας.

Αλλοι 92 νεκροί χτες και οι διασωληνωμένοι στα ύψη

Αλλοι 92 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 10.179 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σκαρφαλωμένος στους 813, ενώ τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χτες ήταν 3.313, εκ των οποίων 1.581 εντοπίζονται στην Αττική (Κέντρο 443, Δυτική Αθήνα 224, Πειραιάς 209, Ανατολική Αττική 199, Βόρειος Τομέας 193, Δυτική Αττική 109, Νότιος Τομέας 165, Νήσοι 39), 418 στη Θεσσαλονίκη, 89 στη Λάρισα, 65 στην Αχαΐα, 64 στη Μαγνησία, ενώ υπό διερεύνηση παραμένουν 158 κρούσματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού, από 19 έως 25 Απρίλη παρατηρήθηκαν:

Αυξητικές τάσεις σε Αλεξανδρούπολη (+156%), Ξάνθη (+63%) και Πάτρα (+35%). Σταθερό σε υψηλά επίπεδα παραμένει το φορτίο στις πόλεις των Χανίων (-4%), του Βόλου (+2%), του Ηρακλείου (+5%) και της Λάρισας (+10%), όπου η μεταβολή του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -4% έως +10%.

Σταθεροποιήσεις ή οριακές μεταβολές παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (-21%), στο Ρέθυμνο (+11%) και στον Αγιο Νικόλαο (+25%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ