Νέες απελάσεις 63 Ρώσων από την πρεσβεία στην Πράγα ανακοίνωσε η Τσεχία
Με στρατιωτικές ασκήσεις και μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία και την Κριμαία, «πόλεμο κατασκόπων» και μπαράζ απελάσεων - στον οποίο ρόλο «μπροστάρη» αναλαμβάνει σε αυτήν τη φάση η Τσεχία, ανακοινώνοντας νέες απελάσεις 63 Ρώσων διπλωματών - συνεχίζεται η έντονη αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία.
Χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, μετέβη στην Κριμαία προκειμένου να επιβλέψει μεγάλης κλίμακας γυμνάσια του νότιου στρατιωτικού τομέα της Ρωσίας και αλεξιπτωτιστών κοντά στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Στα γυμνάσια συμμετέχουν τουλάχιστον 10.000 στρατιώτες και περισσότερα από 40 πολεμικά πλοία, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».
Σε μια κίνηση αποκλιμάκωσης, ο Σόιγκου δήλωσε ότι από σήμερα θα αρχίσουν να αποχωρούν ρωσικά στρατεύματα που κινητοποιήθηκαν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και στην Κριμαία. Οπως είπε, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι ετοιμότητας και από σήμερα θα αρχίσουν να επιστρέφουν στα μόνιμα στρατόπεδά τους.
Καθώς βέβαια παραμένει η μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, ο Σόιγκου ξεκαθάρισε πως οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες να απαντήσουν ταχέως σε περίπτωση «μη ευνοϊκής» εξέλιξης της κατάστασης στην άσκηση του ΝΑΤΟ «Defender Europe».
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι χαιρέτισε τη μείωση του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας, ωστόσο τόνισε ότι το Κίεβο θα παραμείνει σε επαγρύπνηση. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έκαναν αντίστοιχου περιεχομένου δηλώσεις.
Στο μεταξύ, καθημερινές παραμένουν οι παραβιάσεις της εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία και χτες ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν δύο μαχητές των φιλορώσων αυτονομιστών.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται απτόητο το μπαράζ απελάσεων και εκατέρωθεν απειλών, με «αιχμή» αυτήν τη φορά την Τσεχία.
Η Πράγα απαίτησε από τη Ρωσία να επιτρέψει μέχρι χτες την επιστροφή και των 20 διπλωματών της στη Μόσχα - είχαν απελαθεί ως απάντηση για την προηγούμενη απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών από την Τσεχία - επικαλούμενη ότι η λειτουργία της πρεσβείας της στη Μόσχα έχει ουσιαστικά παραλύσει.
Καθώς η Μόσχα δεν δέχτηκε την απαίτηση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας ανακοίνωσε χτες ότι η χώρα του θα απελάσει άλλους 63 Ρώσους από την πρεσβεία στην Πράγα, μειώνοντας τον αριθμό του προσωπικού της στο επίπεδο των Τσέχων διπλωματών που έχουν απομείνει στη Μόσχα, είπε ο Τσέχος ΥΠΕΞ, Γιάκομπ Κουλγκανέκ.
Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών σχετίζονται με τις καταγγελίες της τσεχικής κυβέρνησης για ανάμειξη της Ρωσίας στις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στην Τσεχία. Ανταποκρινόμενη μάλιστα στο αίτημα της Πράγας για... «αλληλεγγύη», με απελάσεις Ρώσων από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, η Σλοβακία ανακοίνωσε κι αυτή χτες την απέλαση 3 Ρώσων διπλωματών.
Η ΕΕ δεν έχει υιοθετήσει ακόμα τέτοιες νέες κυρώσεις έναντι της Μόσχας, ωστόσο με ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, εκφράζει την «έντονη καταδίκη» της για τη φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών. «Η ΕΕ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα των τσεχικών αρχών, βάσει εκτεταμένων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU διέπραξαν αυτές τις ενέργειες», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι οι ενέργειες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών κατά των συμφερόντων και της ασφάλειας της ΕΕ και των κρατών - μελών της «θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζονται με την αυστηρότερη αποφασιστικότητα». Επιπροσθέτως, ότι η ΕΕ θα στηρίξει τις προσπάθειες της Τσεχίας για να προσαχθούν οι υπεύθυνοι στη Δικαιοσύνη.
«Βαθιά ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες που συνεχίζει να διαπράττει η Ρωσία στην ευρωατλαντική περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών σε συμμαχικό έδαφος» εξέφρασαν επίσης σε ανακοίνωση οι 30 χώρες του ΝΑΤΟ.
Από τους 18 Ρώσους που είχε απελάσει η Τσεχία ως αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, οι δύο, που κατηγορούνται για δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα στη Βρετανία το 2018, συνδέονται από την Πράγα και με τη φονική έκρηξη σε τσεχική αποθήκη πυρομαχικών το 2014. Η Ρωσία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, λέγοντας ότι δεν έχουν στηριχθεί με αποδεικτικά στοιχεία. Οι δύο ύποπτοι φέρονται να είναι μέλη της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU. Η Βρετανία απήγγειλε ερήμην σε βάρος τους κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας μετά τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου της Ρωσίας, Σεργκέι Σκριπάλ, και της κόρης του με νευροτοξικό παράγοντα Novichok στο Σόλσμπερι το 2018.
Στο μεταξύ η ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας συνέλαβε χτες στην Κριμαία (Σεβαστούπολη) με την κατηγορία της προδοσίας έναν άνδρα ο οποίος φέρεται να παρέδωσε μυστικές πληροφορίες στην Ουκρανία για τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
O ίδιος, είπε, ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση - κατά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν την προηγούμενη βδομάδα - να προμηθεύσει την Ουκρανία με «ισχυρά μέσα ηλεκτρονικού πολέμου» για να αντιμετωπίσει την ικανότητα της Ρωσίας να εμποδίσει τις επικοινωνίες της Ουκρανίας.
Αποκάλυψε επίσης ότι προέτρεψε τους ΥΠΕΞ της ΕΕ τη Δευτέρα να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα παγκόσμιων συναλλαγών SWIFT, ως μέρος ενός πακέτου νέων οικονομικών κυρώσεων, σε περίπτωση που η Ρωσία κλιμακώσει την κατάσταση.
Ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την εισηγητική ομιλία |
Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που πήρε μέρος συμμετείχαν οι Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής, και Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.
Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία οργανώθηκε μετά από απόφαση της Γραμματείας της ΕΚΠ, συμμετείχαν Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από τις παρακάτω χώρες: Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Φινλανδία.
Στην απάντηση της συριακής αεράμυνας, πύραυλος εξερράγη κοντά σε ισραηλινή πυρηνική εγκατάσταση
Περίπου έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές της 26ης Μάη στη Συρία, το Ισραήλ κλιμακώνει τη δολοφονική και επικίνδυνη δράση του σε βάρος των λαών της περιοχής.
Χτες τα ξημερώματα, το Ισραήλ εξαπέλυσε δύο αεροπορικές επιδρομές από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων Σύρων στρατιωτών.
Οι πολλαπλοί κίνδυνοι από την ισραηλινή κλιμάκωση αποτυπώθηκαν σε ένα ακόμα γεγονός: Στην απάντηση της συριακής αεράμυνας προς αναχαίτιση της ισραηλινής επιδρομής, συριακός πύραυλος εξερράγη σε τομέα του νότιου Ισραήλ, κοντά στην ισραηλινή κοινότητα Ασαλίμ και στην Ντιμόνα της ερήμου Νεγκέβ, σε μικρή απόσταση από την περιοχή όπου βρίσκεται το «μυστικό» ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα, προκαλώντας ισχυρότατη έκρηξη που ακούστηκε μέχρι το κεντρικό Ισραήλ και την Ιερουσαλήμ. Ο συριακός πύραυλος προκάλεσε ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού στο Ισραήλ, ωστόσο δεν αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα και το σύστημα του λεγόμενου «Σιδερένιου Θόλου». Το γεγονός αυτό προβλημάτισε την ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία, αλλά και τον υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντς, που διέταξε χτες το μεσημέρι την έναρξη έρευνας.
Τα παραπάνω προστίθενται στις εξελίξεις που εντείνονται στην περιοχή, στο φόντο της εντεινόμενης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης.
Την ίδια περίοδο, συνεχίζονται εδώ και τρεις βδομάδες στη Βιέννη οι έμμεσες διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ιρανών με επίκεντρο την άρση αμερικανικών κυρώσεων και την επαναφορά των δύο χωρών στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Την Τετάρτη, Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος μιλώντας στο «Associated Press» από τη Βιέννη τόνισε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη γνωστοποιήσει παραδείγματα κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν και τις οποίες είναι πρόθυμες να άρει, με αντάλλαγμα την επιστροφή του Ιράν στη συμφωνία του 2015. Ο ίδιος είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει στους μεσολαβητές της ΕΕ τρία επίπεδα κυρώσεων: Aυτές που είναι έτοιμες οι ΗΠΑ να άρουν, εκείνες που δεν είναι έτοιμες να πάρουν πίσω και εκείνες που θα χρειαστεί να μελετηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί εάν πρέπει να αρθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Το Ιράν, υπενθυμίζεται, έχει απαιτήσει την άρση όλων των αμερικανικών κυρώσεων πριν από την επιστροφή του στη συμφωνία του 2015.
Αν και η Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης για το Αφγανιστάν, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει αύριο αναβλήθηκε, οι διεργασίες εντείνονται, με φόντο τη σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με ζητούμενο τη συγκέντρωση δυνάμεων και πόρων στην αντιπαράθεση με την Κίνα.
Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας (η οποία με «παρότρυνση» και των ΗΠΑ προσπαθεί να αναλάβει ενεργότερο ρόλο και στο συγκεκριμένο πεδίο), Μ. Τσαβούσογλου, υποδέχεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη τους ομολόγους του από Αφγανιστάν και Πακιστάν. Σύμφωνα με την Αγκυρα, η τριμερής συνάντηση θα ασχοληθεί με τις «πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την αφγανική ειρηνευτική διαδικασία, τη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, της Ενέργειας, της συνδεσιμότητας και της παράτυπης μετανάστευσης».
Υπενθυμίζεται ότι η διάσκεψη αναβλήθηκε μετά και από την ανακοίνωση των Ταλιμπάν ότι δεν θα λάβουν μέρος σε διαπραγματεύσεις, αντιδρώντας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να ξεκινήσουν τελικά την απόσυρση των στρατευμάτων τους την 1η Μάη, ενώ τότε θα έπρεπε αυτή να ολοκληρωνόταν με βάση περσινή συμφωνία. Από τη μεριά του Πακιστάν, που διατηρεί πολύχρονους και σταθερούς διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν, ο ΥΠΕΞ, Σαχ Μαχμούντ Κουρεσί, δήλωσε πως οι Ταλιμπάν «αποφασίζουν μόνοι τους, αλλά εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τους πείσουμε ότι είναι προς το συμφέρον τους η εμπλοκή τους στις διαπραγματεύσεις».