Από παλιότερη κινητοποίηση στο Σχιστό |
Το ραντεβού δίνεται σήμερα στις 6 το πρωί, με αποκλεισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περάματος στο παλαιό νεκροταφείο. Την κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν:
Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στο κάλεσμά τους οι φορείς και τα σωματεία:
«Τα σχέδια κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής, που ρημάζουν τις ζωές μας, τους τα επιστρέφουμε όπως είναι, χωρίς "ναι μεν αλλά". Είναι σχέδια εχθρικά για τη ζωή μας, φτιαγμένα πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων και των αναγκών μας».
Καταλήγοντας διατυπώνουν το πλαίσιο της διεκδίκησης:
Σε συμβολική περικύκλωση του λιμανιού της Χίου αύριο Σάββατο στις 11.30 π.μ. καλούν η Επιτροπή Αγώνα αιρετών και κατοίκων Χίου και τα Τοπικά Συμβούλια Λαγκάδας, Συκιάδας, Βροντάδου, με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, ως αγωνιστική απάντηση στη δημιουργία νέας κλειστής δομής για τους ξεριζωμένους στο Θόλος. Ενόψει των κινητοποιήσεων η Επιτροπή Αγώνα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, δηλώντας και από αυτό το βήμα την αντίθεσή της στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ για το χτίσιμο δομής.
Κάλεσμα στους κατοίκους να στηρίξουν τον αγώνα και να δώσουν δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση απηύθυναν ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μάρκος Σκούφαλος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κ.Τριαντάφυλλος και Γ. Καραβασίλης.
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να προσβάλει με κάθε πρόσφορο ένδικο μέσο στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια την απόφαση χωροθέτησης της δομής προσφύγων και μεταναστών στη θέση Ακρα Παχύ του Θόλους, σε δημοτική έκταση, και την άμεση αποστολή εξωδίκου, καθώς και σχετική δήλωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει τις θέσεις του δήμου.
Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Συκιάδας και Λαγκάδας, Κώστας Μαυρέλος και Μάρκος Κούνουπας, υπογράμμισαν ότι θα είναι στον δρόμο του αγώνα, διαμηνύοντας ότι «απέναντί τους δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά οι αιτίες που τους οδηγούν στην προσφυγιά». Στο ίδιο πλαίσιο μίλησαν και οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Βροντάδου και Καρδαμύλων, Μαριάνα Πελαντή και Νίκος Βασιλάκης, που ξεκαθάρισαν ότι θα βρίσκονται απέναντι στον κυβερνητικό σχεδιασμό καθώς αυτό έχει αποφασίσει η τοπική κοινωνία. «Η κυβέρνηση έχει τους μηχανισμούς και τα χρήματα, αλλά εμείς έχουμε το δίκιο μας και υπερασπιζόμαστε τον τόπο όπου ζούμε και θα συνεχίσουμε να ζούμε», σημείωσαν.
Η Επιτροπή Αγώνα έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν ψάχνουμε τοποθεσία, γιατί δεν θέλουμε τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας. Μιλάμε ξεκάθαρα μόνο για χώρο καταγραφής και ταυτοποίησης συγκεκριμένης χωρητικότητας - κατ' ανώτατο όριο 500 - γιατί λέμε το άσυλο να γίνεται είτε στην Τουρκία με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ, είτε στις χώρες προορισμού, είτε στην ενδοχώρα για όσους το επιθυμούν, σε αξιοπρεπείς χώρους και συνθήκες.
Εμείς όταν βλέπουμε τα εκατομμύρια της ΕΕ για τις φυλακές της, δεν τα μεταφράζουμε σε μπίζνες με τους ημέτερους και τις εξαγορές συνειδήσεων, όπως κάνει η κυβέρνηση με τον υπουργό και τους εδώ παρατρεχάμενους, αλλά βλέπουμε τους κινδύνους από την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, που εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες και γκριζάρει τα νησιά μας. Βλέπουμε ότι μυρίζει μπαρούτι η περιοχή από τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων και προκρίνουμε την προστασία τη δική μας και των παιδιών μας, απέναντι στα γεωπολιτικά παιχνίδια, αντί για το "σφάξε με αγά μου να αγιάσω", που το έχουμε πληρώσει και ως λαός και ως νησί. Ολοι μαζί θα δώσουμε ξανά και ξανά όσες μάχες και αν χρειαστούν για να υπερασπίσουμε το νησί μας, για να καταλάβουν ότι θα επικρατήσει το σύνθημα "Ούτε στο Θόλος ούτε πουθενά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν είναι τα νησιά"».
Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, η έκταση των περίπου 213 στρεμμάτων στην περιοχή Ακρα Παχύ του Θόλους Χίου, όπου χωροθετήθηκε και αδειοδοτήθηκε πρόσφατα το χτίσιμο δομής προσφύγων και μεταναστών, ανήκει στον δήμο Χίου και όχι στο Δημόσιο, το οποίο διά της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου τη μίσθωσε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οπως ειπώθηκε, «η συγκεκριμένη έκταση ανήκε από το 1927 στην επιτροπή δημοσίων ορθοδόξων σχολείων της Χίου, υπήρξε έκθεση κτηματολογίου του 1962 με τοπογραφικό της Τ.Κ. Συκιάδας, εκδόθηκε απόφαση του νομάρχη Χίου το 1991 που διαπίστωσε ότι το ακίνητο όπου χωροθετήθηκε η υπερδομή ανήκε στην εφορεία σχολείων του δήμου Χίου και τέλος ο δήμος Χίου, πριν μερικούς μήνες, με ένορκη βεβαίωση του κοινοτάρχη Συκιάδας έχει κτηματογραφήσει στο σύνολό της την περιοχή 900+ στρέμματα ως ιδιοκτησία του, έχει λάβει ΚΑΕΚ και εκδόθηκαν οι δασικοί χάρτες, από τους οποίους προκύπτει ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν είναι δασική και άρα το Δημόσιο δεν έχει καμία απολύτως δικαιοδοσία πάνω σε αυτή».
Την αντίθεσή της στην εκμίσθωση δύο παραθαλάσσιων οικοπέδων στην παραλία της Καλλιθέας, που σχεδιάζει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ), εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Κατερίνης.
Η ΕΤΑΔ ανακοίνωσε την προκήρυξη διενέργειας δύο ηλεκτρονικών ανοιχτών πλειοδοτικών διαγωνισμών, για τη μακροχρόνια εκμίσθωση των δύο ακινήτων για 12 έτη με δυνατότητα παράτασης για άλλα 8. Παραχωρεί τα δύο ακίνητα φιλέτα για τουριστική εκμετάλλευση από ιδιώτες επενδυτές.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, και καλεί το λαό του δήμου να ορθώσει το ανάστημά του και μαζικά να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, για να μη δοθεί σπιθαμή δημόσιας περιουσίας στους κάθε είδους ιδιώτες.
Οπως σημειώνει, "τα οικόπεδα πρέπει να παραμείνουν στο Δημόσιο, ως περιουσία του λαού και να παραχωρηθούν στον δήμο Κατερίνης, όχι για να τα εκμισθώσει αυτός με τη σειρά του, αλλά για να τα αξιοποιήσει χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ ή οποιασδήποτε άλλης μορφής συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.
Να τα αξιοποιήσει υπέρ των δημοτών δημιουργώντας δημοτική παιδική κατασκήνωση και παιδική κατασκήνωση ΑμεΑ, με τις κατάλληλες υποδομές και το ανάλογο επιστημονικό και μη προσωπικό, ώστε να προσφέρει διακοπές στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και των οικογενειών ΑμεΑ.
Να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση του λαού στην παραλία».
Τη διαμαρτυρία της εκφράζει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, στο νομοσχέδιο με τίτλο «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων», επιδιώκοντας την αλλαγή των προϋποθέσεων ορισμού διοικητή στην Αρχή Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος. Σύμφωνα με τη διάταξη, ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Δικαιοσύνης θα μπορούν να επιλέγουν τον επικεφαλής, τον οποίο μέχρι τώρα επέλεγε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ανάμεσα σε εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς.
Η Ενωση στη σχετική ανακοίνωση τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Πάγια θέση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκπορευόμενη από την απολύτως δεσμευτική απόφαση που έλαβε στη Γενική Συνέλευση της 15ης Δεκεμβρίου 2018, είναι ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμία πολιτική ή δημόσια θέση ή θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, για μία διετία μετά την αφυπηρέτηση». Σημειώνει επίσης πως «η αυξημένη πρόνοια που έχει επιδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Δικαιοσύνης για τα ζητήματα που αφορούν δικαστές και εισαγγελείς, αναδεικνύεται με ενδιαφέροντα τρόπο για άλλη μια φορά. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες, επιχειρείται η τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 47 ν. 4557/2018, το οποίο ορίζει τις προϋποθέσεις διορισμού του προέδρου της Αρχής της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες». Καλεί, τέλος, το υπουργείο να αποσύρει την τροπολογία.
Την υπόθεση 68 θανάτων ηλικιωμένων σε ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Χανιά, μέσα σε ένα χρόνο, εξετάζει η Εισαγγελία, η οποία παρήγγειλε την εκταφή σορού μιας ηλικιωμένης γυναίκας, που έγινε παρουσία ιατροδικαστών του Ρεθύμνου και της αστυνομίας. Οπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ στην Κρήτη και η ΕΡΤ Χανίων, υπάρχουν καταγγελίες, που ελέγχονται από τις αστυνομικές αρχές, για θανάτους ηλικιωμένων όπου στις ληξιαρχικές πράξεις αναφέρεται ως αιτία θανάτου η καρδιακή ανακοπή, κάτι που αμφισβητείται από συγγενείς τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ερευνώνται καταγγελίες για πλημμελή φροντίδα των ηλικιωμένων, όπως ελλιπή σίτιση, δεμένους γερόντους.
Για τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας αναφέρεται σε τοπικά ΜΜΕ ότι είχε γίνει καταγγελία στον εισαγγελέα πριν από 10 περίπου χρόνια, ωστόσο τότε η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο.