ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στους δρόμους του αγώνα για την επιβίωσή τους

Μαζική κινητοποίηση χτες στην Αγιά, με επίκεντρο τη διεκδίκηση άμεσων αποζημιώσεων στο 100%. Νέα κινητοποίηση σήμερα στη Νάουσα

Σε συνέχεια του αγώνα που δίνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε μια σειρά από περιοχές της χώρας, διεκδικώντας δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών που προκάλεσε ο παγετός στις 9 Απρίλη, δεκάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους, από τα χωριά του δήμου Αγιάς, ανταποκρίθηκαν χτες στο κάλεσμα των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση, πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους.

Στη συγκέντρωση, χαιρέτισε ο Γιάννης Ζαχαράκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, να δοθούν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές, που φέρνει αρνητικές συνέπειες για αυτοαπασχολούμενους και λαϊκή κατανάλωση.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, που αναφερόμενος στις ζημιές ανέδειξε πως «δεν είναι τα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα» που μας αφήνουν χωρίς εισόδημα. Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Ενδεικτικά, αν υπήρχε με ευθύνη του κράτους ένα σύστημα ανεμομεικτών, θα μπορούσε να μετριαστεί το πρόβλημα. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για γρήγορες αποζημιώσεις δεν μας πείθουν, καθώς ξέρουμε τι έχει γίνει σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, αλλά και ότι όσο θα ισχύουν τα άρθρα 7 και 9 του κανονισμού, για τις μεν δενδρώδεις καλλιέργειες θα αποζημιωθούν το ανώτερο 61,6% της ζημιάς και σε αμπέλια και άλλες καλλιέργειες στο 74,6%.»

Σε σχέση με την κατάσταση του ΕΛΓΑ, επισήμανε πως «τα τελευταία δέκα χρόνια, με εξαίρεση το 2020, καμιά κυβέρνηση δεν έχει επιδοτήσει τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλεπόταν, δηλαδή, με περίπου 30 - 35 εκατ. ευρώ το χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ακόμα και στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους που ξεφεύγουν από τις δαγκάνες του απαράδεκτου κανονισμού, δεν διασφαλίζεται η έγκαιρη αποζημίωση, αφού υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις, που αγγίζουν ή και υπερβαίνουν τους 12 μήνες. Χαρακτηριστικά, έχουν έρθει αυτές τις μέρες 5 εκτιμητές αντί για 50 που ζητήθηκαν για να εκτιμήσουν τις ζημιές». Σε αυτήν τη βάση κατήγγειλε και τα σχέδια της κυβέρνησης για την είσοδο ιδιωτών στον τομέα της ασφάλισης της παραγωγής.

Οι αγρότες διεκδικούν να δοθούν άμεσα προκαταβολές και να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν ως αποζημίωση, να ανασταλούν με νομοθετική ρύθμιση τα άρθρα 7 και 9 του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παίρνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τρακτέρ θα πραγματοποιηθεί στη διασταύρωση της Νάουσας, σήμερα στις 10.30 π.μ. Στο κάλεσμά του ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας», σημειώνει πως, «σαν να μην έφταναν οι παγετοί του Μάρτη και του Απρίλη που προκάλεσαν σε πολλές περιπτώσεις ολοσχερή καταστροφή, ήρθε να προστεθεί η σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 19/4 για να αποτελειώσει ό,τι είχε απομείνει σε καλλιέργειες με βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια. Το πολυδιαφημισμένο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας αποδείχτηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει έγκαιρα τη χαλαζόπτωση και να αποτρέψει τις ζημιές».
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το υπαίθριο εμπόριο

Προτείνει την προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας τη μέρα κατάθεσης στη Βουλή

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο ζητά με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών, καλώντας ομοσπονδίες και σωματεία να προκηρύξουν πανελλαδική απεργία τη μέρα κατάθεσής του στη Βουλή. Με τη νέα ανακοίνωσή της θυμίζει την απεργία στις 7 Απρίλη, επισημαίνοντας ότι οι μαζικές αντιδράσεις «ανάγκασαν την κυβέρνηση να "ψαλιδίσει" μια σειρά από τις αρχικές της επιδιώξεις, με τελευταίο παράδειγμα τη δυνατότητα εταιρειών να παίρνουν μέρος στις προκηρύξεις των Περιφερειών ή τη δυνατότητα να "στήνονται" εταιρείες από κατόχους άδειας. Ομως, ακόμα και μετά από αυτές τις αλλαγές και τις υποχωρήσεις το 4ο προσχέδιο παραμένει έκτρωμα και πρέπει να αποσυρθεί».

Η Επιτροπή Αγώνα εντοπίζει ότι «αυτό που ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτο για την κυβέρνηση, είναι το νέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, η κατάργηση της μόνιμης άδειας του πωλητή, το νέο σύστημα μοριοδότησης και κυρίως η αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών». Σημειώνει ότι «αν περάσουν αυτές οι αλλαγές, χιλιάδες επαγγελματίες θα εκδιωχθούν από τις λαϊκές αγορές και η είσοδος των εταιρειών σε αυτές θα έρθει σαν μια φυσική εξέλιξη!». Επίσης, αναδεικνύει ότι αυτήν την εξέλιξη θα την πληρώσει και η λαϊκή οικογένεια, που σήμερα προμηθεύεται φθηνά και καλής ποιότητας προϊόντα.

Αναλυτικά, για τις αλλαγές που περιέχει το νομοσχέδιο η Επιτροπή Αγώνα τονίζει:

-- Οι άδειες διατηρούνται για 5 χρόνια για τους επαγγελματίες και μέχρι τη λήξη της ημερομηνίας ανανέωσης (όχι παραπάνω από 6 μήνες) για τους παραγωγούς. Σε όλο αυτό όμως το διάστημα ο πωλητής πρέπει να διατηρεί επικαιροποιημένα όλα τα δικαιολογητικά του (φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, εξόφληση του φορέα διαχείρισης και άλλα). Σε περίπτωση πιθανού ελέγχου, η ποινή δεν είναι μόνο το πρόστιμο αλλά και η ανάκληση της ίδιας της άδειας (άρ. 27 και 37).

-- Σε περίπτωση ισοβαθμίας στις προκηρύξεις, μεταξύ των πωλητών, τη θέση τελικά παίρνει ο παραγωγός με το μεγαλύτερο εκκαθαριστικό σημείωμα και ο επαγγελματίας με τη μεγαλύτερη οικονομική προσφορά (άρ. 28).

-- Δίνει τη δυνατότητα στους φορείς διαχείρισης (δήμους και Περιφέρειες) να τροποποιούν τις μέρες και τις ώρες λειτουργίας των λαϊκών αγορών, κάνοντας «λάστιχο» τη ζωή των πωλητών (άρ. 8).

-- Γίνεται ακόμα πιο αυστηρό και αντιδραστικό το πλαίσιο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, αυξάνονται κατά πολύ οι περιπτώσεις όπου ένας πωλητής θα χάνει τη θέση του στη λαϊκή.

-- Ο νόμος εξουσιοδοτεί τον υπουργό Ανάπτυξης να τροποποιεί με μια απλή Υπουργική Απόφαση σχεδόν το σύνολο του κατατεθέντος νομοσχεδίου, από το τι είδη θα πωλούνται, με ποιους όρους, μέχρι και τον τρόπο που θα δραστηριοποιούνται και ποιοι στη λαϊκή αγορά (άρ. 54).

Η πρόταση της κυβέρνησης, επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα, «έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες μας. Δεν αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο εισόδημα και στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, δεν δίνει καμία διέξοδο ούτε στα άμεσα ζητήματα που διογκώθηκαν μέσα στην πανδημία».

Με βάση τα παραπάνω η Επιτροπή Αγώνα καλεί σε αγώνα με διεκδικήσεις: Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα. Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές αγορές, κανένας συνάδελφος να μη βρεθεί στην ανεργία. Να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους δήμους. Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με κέρδη και ζημιές, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, με κανόνες και στελεχωμένες δομές. Να ενισχύονται και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των επαγγελματιών που πρέπει να μειωθεί. Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημά τους.

Να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δακοκτονία

Τα πάγια αιτήματα του αγροτικού κινήματος για τη δακοκτονία φέρνουν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε Κρήτη και Πελοπόννησο, με επερωτήσεις που κατέθεσαν στα Περιφερειακά Συμβούλια.

Ζητούν χωρίς καθυστερήσεις να προχωρήσουν οι διαδικασίες, επισημαίνοντας πως αποτελεί μια από τις πιο βασικές επεμβάσεις προστασίας του ελαιοκάρπου από προσβολές του δάκου της ελιάς, που υποβαθμίζει την ποιότητα και φυσικά την ποσότητα της ελιάς και κατ' επέκταση και του λαδιού. Ταυτόχρονα, διεκδικούν την άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου προσωπικού και να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους το πρόγραμμα δακοκτονίας. Επίσης, ζητούν κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που θα καλύπτει το κόστος παραγωγής και που θα αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Στην Κρήτη, όπως επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», δεν έχουν ληφθεί ακόμη από την περιφερειακή αρχή «ουσιαστικά μέτρα για την αποτελεσματική διεξαγωγή της δακοκτονίας, όπως η πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού (τομεάρχες κ.λπ.), πριν ο δάκος "φουντώσει" και έχει ήδη καταστραφεί ο ελαιόκαρπος» και ότι «η περιφερειακή αρχή έχει αποδεχτεί το μειωμένο κονδύλι των 7.947.300 ευρώ για τη φετινή δακοκτονία».

Στην Πελοπόννησο, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει πως πρέπει «να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που ήδη έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς». «Να εξασφαλισθούν προσαυξημένα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς».

ΛΑΡΙΣΑ
Δυναμική κινητοποίηση ταχυμεταφορέων

Δυναμική μηχανοκίνητη κινητοποίηση, με βασικό αίτημα τα μέτρα προστασίας της υγείας και την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης ταχυμεταφορείς, ταχυδιανομείς και εξωτερικοί υπάλληλοι, στη Λάρισα. Οι εργαζόμενοι διέσχισαν τους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα και κορνάροντας, ενώ παρέδωσαν τα αιτήματά τους στον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Αυτοκινητοπομπή ενάντια στους δασικούς χάρτες

Αυτοκινητοπομπή με αγροτικά και ΙΧ οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας την Τρίτη 27 Απρίλη, στις 11 π.μ. με προσυγκέντρωση στο αεροδρόμιο, ενάντια στους δασικούς χάρτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ