ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ατομική ευθύνη» για τον λαό, «άνοιγμα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού

Στην πεπατημένη της ατομικής ευθύνης και της «αυτοδιάγνωσης» συνεχίζει η κυβέρνηση, την ώρα που σπάνε διαδοχικά όλα τα θλιβερά ρεκόρ της πανδημίας σε κρούσματα και διασωληνώσεις, συνέπεια των μέτρων που δεν πήρε. Την ίδια στιγμή, βέβαια, προετοιμάζει όλο και περισσότερο το έδαφος για το άνοιγμα του Τουρισμού, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, ενώ δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στην κατεύθυνση της θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Χτες, λοιπόν, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη ξόρκισε την «αδικαιολόγητη χαλάρωση» και κάλεσε «να συμμετέχουμε στην αυτοδιάγνωση (...) να διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και τη χρήση της μάσκας». Επέμεινε στο γεγονός ότι από Δευτέρα ξεκινά δωρεάν διανομή self tests σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, για τους οποίους, όπως είπε, η χρήση θα είναι υποχρεωτική. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών, στην Εστίαση, στις Μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κουρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής και στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων. Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται πριν την προσέλευση στους χώρους εργασίας, μια φορά τη βδομάδα. Οσοι υπάγονται στο μέτρο θα τα προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους.

Σε άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα μετάθεσης της ευθύνης στους εργαζόμενους, στην περίπτωση που εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχτεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος «συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του». Αντίστοιχα, οι υπάλληλοι του Δημοσίου που υποχρεούνται να κάνουν self test και δεν προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος υπόκεινται σε περικοπή αποδοχών.

Βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι βέβαια το άνοιγμα του Τουρισμού, εξ ου και η Αρ. Πελώνη χαρακτήρισε χτες «θετική εξέλιξη» το γεγονός ότι προχτές οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ κατέληξαν σε κοινό κείμενο για την εφαρμογή του «πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού». Η απόφαση είχε ληφθεί προηγουμένως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «με την καθοριστική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν ο πρώτος ηγέτης που ανέπτυξε τη σχετική πρόταση», θύμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η απόφαση παραπέμπεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να προχωρήσει σε σχετική έγκριση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αλλωστε, η Αρ. Πελώνη επιβεβαίωσε εμμέσως δημοσιεύματα ότι από Δευτέρα θα έρχονται τουρίστες χωρίς καραντίνα - εφόσον έχουν αρνητικό τετ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού - από τις 27 χώρες της ΕΕ, συν 5 ακόμα, ΗΠΑ, Βρετανία, Σερβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ισραήλ (για το οποίο ισχύει ήδη με διμερή συμφωνία). Κληθείσα να διευκρινίσει αν εννοεί για τους περιορισμούς π.χ. ότι και οι τουρίστες θα πρέπει να αποστέλλουν SMS με αιτιολόγηση μετακίνησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι οι τουρίστες δεν θα μπορούν να μετακινούνται από νομό σε νομό, καθώς και ότι δεν ανοίγει η Εστίαση ειδικά για τους τουρίστες, αλλά θα πρέπει να μένουν στα ξενοδοχεία τους ή όπου είναι ο προορισμός τους. Ολα στη μεθόδευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την ελεύθερη είσοδο με πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ευρύτερη κλίμακα το καλοκαίρι, επαναλαμβάνοντας την τακτική της μετατροπής των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε κουρελόχαρτα για χάρη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Συνεχίζεται η «κρατική αρωγή» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

Η ικανοποίηση αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου είναι αυτό που βρίσκεται πίσω και από το νομοσχέδιο με τον προπαγανδιστικό κυρίως τίτλο «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση» το οποίο από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ανέφερε ότι με αυτό αποδεικνύεται ότι «η κυβέρνηση εκφράζει έμπρακτα την ισχυρή πολιτική της βούληση να σταθεί δίπλα στους πολίτες, τη στιγμή που έχουν άμεσα την ανάγκη του κρατικού μηχανισμού». Βεβαίως, διευκρίνισε ότι με το νομοσχέδιο «οριοθετείται το πεδίο εφαρμογής του νόμου, με ρητή καταγραφή των θεομηνιών, σε πλήρη συμφωνία και εναρμόνιση με το ενωσιακό Δίκαιο».

Ωστόσο, όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο όπως Επιτροπές Κρατικής Αρωγής, Εθνικό Μητρώο Στελεχών Επιτροπών, Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής και άλλα παρόμοια, με τα οποία η κυβέρνηση θέλει να δώσει την αίσθηση ότι σε περίπτωση φυσικών καταστροφών θα γίνεται γρήγορη καταγραφή και αποζημίωση «στην ουσία συνιστούν μια από τα ίδια, ένα αδειανό πουκάμισο», αφού «οι λεπτομέρειες, όπως το ύψος των αποζημιώσεων, είναι θολή ζώνη και τα πάντα εναποτίθενται σε εξουσιοδοτικές αποφάσεις των υπουργείων». Ενώ πουθενά δεν γίνεται αναφορά στο νομοσχέδιο για κονδύλια που να αφορούν την πρόληψη, δηλαδή τα απαραίτητα αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, η πλήρης κάλυψη των πληγέντων, η αποζημίωση στο 100% των ζημιών των περιουσιών των λαϊκών στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών της πόλης και της υπαίθρου.

Εξάλλου όπως τόνισε, η κυβέρνηση και το κράτος έχει φανεί πώς αντιμετωπίζουν τις λαϊκές ανάγκες, όταν υπάρχουν εργατικές, λαϊκές οικογένειες στη Μάντρα που, από το 2017 που έγιναν οι πλημμύρες δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί, ενώ υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις σε αποζημιώσεις ή ακόμα μερικές φορές και σε εκτιμήσεις. «Οπως μετά τον σεισμό στη Λάρισα σε κρίσιμα ζητήματα όπως της διαβίωσης, της σίτισης, της στέγασης, της υγιεινής, του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των σεισμόπληκτων που ζουν συγχρωτισμένοι και πολλά άλλα. Ακόμα και το επίδομα των 600 μέχρι 6.000 ευρώ για την αποζημίωση των οικοσκευών που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν το πήραν όλοι, αλλά ακόμα και αυτοί που το πήραν, δεν πήραν πάνω από 600 ευρώ», τόνισε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλης διαφήμισε εξίσου καλά με τον υπουργό το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι αυτό «επιδιώκει ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία αυτών που πλήττονται από θεομηνίες», ωστόσο εντόπισε κάποιες ελλείψεις για τις οποίες «στην κατ' άρθρο συζήτηση, θα καταθέσουμε προτάσεις ώστε να βελτιωθεί και να συνάδει με τον σκοπό του». Ο υπουργός απέδωσε τα εύσημα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «μια σοβαρή αντιπολίτευση και οφείλουμε να το λέμε, με προτάσεις οι οποίες και θα αξιολογηθούν έτσι ώστε να κάνουμε το βέλτιστο για τη χώρα, τους πολίτες και αυτούς που πλήττονται».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Νέες ρυθμίσεις για fast track επενδύσεις

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την παραπέρα απλούστευση των διαδικασιών για fast track επενδύσεις σε όλους τους τομείς, αυξάνοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των κατοίκων και του περιβάλλοντος,

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέδειξε ότι αυτό έρχεται να συμπληρώσει το νόμο 4442/2016 του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν μνημονιακή υποχρέωση και για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας καθόριζε ότι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε μια σειρά τομείς, πρώτα θα εκκινούσαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και εκ των υστέρων θα γινόταν ο έλεγχος αν πληρούνται οι προϋποθέσεις εγκατάστασης, ασφάλειας, περιβαλλοντικής προστασίας κ.ο.κ. Τώρα, με τον νόμο αυτό, η κυβέρνηση έρχεται να προσθέσει και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που φτάνουν μέχρι και στην εκ των υστέρων αδειοδότηση για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για Ατομα με Αναπηρία, όταν ο κορονοϊός καλπάζει σε αυτές τις ιδιωτικές δομές. Εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ και σε αυτό το άρθρο, τονίζοντας ότι «το κράτος πρέπει να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία όλων των απαραίτητων δομών προστασίας των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ σε πανελλαδικό επίπεδο».

Επιπλέον, στάθηκε και στο άρθρο που αφορά το Βιομηχανικό Πάρκο στα Οινόφυτα και προβλέπει ότι για τη στήριξη των μεγάλων βιομηχανιών της περιοχής, καταργείται ο όρος ότι για το στήσιμο βιομηχανίας απαιτούνταν η συναίνεση του 55% των ιδιοκτητών της γης. Και αυτό σε μία περιοχή, όπως τόνισε, που «οι βιομηχανίες αλωνίζουν ανενόχλητες. Εχουν οδηγήσει σε περιβαλλοντολογικά εγκλήματα».

Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνονται ακόμα άρθρα που διευκολύνουν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και προβλέπουν τη μεταφορά της αρμοδιότητας των εμπορικών σημάτων από το υπουργείο Ανάπτυξης στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σαρακιώτης, προσπαθώντας να δείξει πόσο φιλοεπενδυτικό είναι το κόμμα του, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «σε ένα μεγάλο μέρος του αποτελεί συνέχεια μιας πραγματικής μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, μιας μεταρρύθμισης για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, αφού ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την αποδοχή του νομοσχεδίου που άλλωστε «είναι συνέχεια» του δικού του νόμου, επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να «κάνει τη ζωή των επιχειρηματιών ευκολότερη».

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ Ν. ΠΑΠΠΑ
Τηλεοπτικές άδειες και επιχειρηματικά παιχνίδια

Με την κατάθεση του Κ. Τόμπρα, οικονομολόγου και διαμεσολαβητή του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα, άρχισε χτες και επίσημα τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε βάρος του πρώην υπουργού και σημερινού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών (υπόθεση Καλογρίτσα).

Ο Κ. Τόμπρας είναι το πρόσωπο που έφερε σε επαφή τον Καλογρίτσα με τη μεγάλη κατασκευαστική αραβική εταιρεία CCC, της οποίας ως εκπρόσωποι εμφανίζονται οι Φουάντ και Σάμερ Χούρι, για την αγορά τηλεοπτικής άδειας. Οπως φέρεται να ανέφερε στην Επιτροπή ο μάρτυρας κατά την εισηγητική του κατάθεση, «η CCC είναι γεωπολιτικός και γεωοικονομικός φορέας παγκόσμιου βεληνεκούς. Εχει δικές της τράπεζες», έδειξε ενδιαφέρον για συμμετοχή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό και απόκτηση καναλιού και ήθελε «εταιρεία φιλική προς την κυβέρνηση, ετοιμοπαράδοτη επένδυση και έτοιμο κανάλι».

Φέρεται να είπε ακόμα ότι ο ίδιος αφού έκανε μια «έρευνα αγοράς» και είχε απευθυνθεί αρχικά σε άλλους δύο επιχειρηματίες, τελικά έφερε σε επαφή την αραβική εταιρεία με τον Χρ. Καλογρίτσα, γιατί ήταν αυτός που «μπορούσε». Ο Κ. Τόμπρας, σύμφωνα με όσα διαρρέονται από την (κατά τ' άλλα απόρρητη) Επιτροπή, δεν έδωσε το «παρών» με φυσική παρουσία σε συνάντηση μεταξύ του Ν. Παππά με των εκπροσώπων της CCC και πως απλά συμμετείχε σε κοινή τηλεφωνική συνομιλία όταν οι Χούρι - Καλογρίτσας επισκέφτηκαν τον Ν. Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κατάθεσή του θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση προκειμένου να τεθούν ερωτήσεις από βουλευτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ