Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Συνεχίζεται η «κρατική αρωγή» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

Η ικανοποίηση αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου είναι αυτό που βρίσκεται πίσω και από το νομοσχέδιο με τον προπαγανδιστικό κυρίως τίτλο «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση» το οποίο από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ανέφερε ότι με αυτό αποδεικνύεται ότι «η κυβέρνηση εκφράζει έμπρακτα την ισχυρή πολιτική της βούληση να σταθεί δίπλα στους πολίτες, τη στιγμή που έχουν άμεσα την ανάγκη του κρατικού μηχανισμού». Βεβαίως, διευκρίνισε ότι με το νομοσχέδιο «οριοθετείται το πεδίο εφαρμογής του νόμου, με ρητή καταγραφή των θεομηνιών, σε πλήρη συμφωνία και εναρμόνιση με το ενωσιακό Δίκαιο».

Ωστόσο, όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο όπως Επιτροπές Κρατικής Αρωγής, Εθνικό Μητρώο Στελεχών Επιτροπών, Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής και άλλα παρόμοια, με τα οποία η κυβέρνηση θέλει να δώσει την αίσθηση ότι σε περίπτωση φυσικών καταστροφών θα γίνεται γρήγορη καταγραφή και αποζημίωση «στην ουσία συνιστούν μια από τα ίδια, ένα αδειανό πουκάμισο», αφού «οι λεπτομέρειες, όπως το ύψος των αποζημιώσεων, είναι θολή ζώνη και τα πάντα εναποτίθενται σε εξουσιοδοτικές αποφάσεις των υπουργείων». Ενώ πουθενά δεν γίνεται αναφορά στο νομοσχέδιο για κονδύλια που να αφορούν την πρόληψη, δηλαδή τα απαραίτητα αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, η πλήρης κάλυψη των πληγέντων, η αποζημίωση στο 100% των ζημιών των περιουσιών των λαϊκών στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών της πόλης και της υπαίθρου.

Εξάλλου όπως τόνισε, η κυβέρνηση και το κράτος έχει φανεί πώς αντιμετωπίζουν τις λαϊκές ανάγκες, όταν υπάρχουν εργατικές, λαϊκές οικογένειες στη Μάντρα που, από το 2017 που έγιναν οι πλημμύρες δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί, ενώ υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις σε αποζημιώσεις ή ακόμα μερικές φορές και σε εκτιμήσεις. «Οπως μετά τον σεισμό στη Λάρισα σε κρίσιμα ζητήματα όπως της διαβίωσης, της σίτισης, της στέγασης, της υγιεινής, του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των σεισμόπληκτων που ζουν συγχρωτισμένοι και πολλά άλλα. Ακόμα και το επίδομα των 600 μέχρι 6.000 ευρώ για την αποζημίωση των οικοσκευών που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν το πήραν όλοι, αλλά ακόμα και αυτοί που το πήραν, δεν πήραν πάνω από 600 ευρώ», τόνισε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλης διαφήμισε εξίσου καλά με τον υπουργό το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι αυτό «επιδιώκει ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία αυτών που πλήττονται από θεομηνίες», ωστόσο εντόπισε κάποιες ελλείψεις για τις οποίες «στην κατ' άρθρο συζήτηση, θα καταθέσουμε προτάσεις ώστε να βελτιωθεί και να συνάδει με τον σκοπό του». Ο υπουργός απέδωσε τα εύσημα στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «μια σοβαρή αντιπολίτευση και οφείλουμε να το λέμε, με προτάσεις οι οποίες και θα αξιολογηθούν έτσι ώστε να κάνουμε το βέλτιστο για τη χώρα, τους πολίτες και αυτούς που πλήττονται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους(2024-02-09 00:00:00.0)
Με μερικά ψίχουλα προσπαθούν να ξεγελάσουν τον κόσμο που καταστράφηκε(2020-09-25 00:00:00.0)
Ευρω-τσεκούρι στις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ(2009-06-11 00:00:00.0)
Ο τόκος τούς μάρανε...(2004-11-09 00:00:00.0)
Στέλνει «ψίχουλα» μετά από 4 χρόνια(2004-06-29 00:00:00.0)
Τα "συνήθη" και ελλιπέστατα μέτρα(1997-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ