ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Με κινητοποίηση στη 2η ΥΠΕ συνεχίστηκε η δράση για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων

Μαζική συγκέντρωση έξω από τη 2η ΥΠΕ στου Ρέντη πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα συνδικάτα και μαζικοί φορείς από τους δήμους του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας προβάλλοντας την απαίτηση άμεσης ενίσχυσης των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και γενικότερα του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Το αρχικό ραντεβού ήταν στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» και ακολούθησε μαζική πορεία έως το κτίριο της 2ης ΥΠΕ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργατικά συνδικάτα από διάφορους κλάδους, Σύλλογοι Γυναικών, μαθητές, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι κ.ά., ο καθένας με δικά του μπλοκ και πανό. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πάρης Αναγνώστου, από το Παράρτημα Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, η Ζωή Πάλμου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πετρούπολης - Ιλίου - Αγίων Αναργύρων και Καματερού του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, η Αννα Ψαρού, από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», και ο Νάσος Γεροπαναγιώτης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εργαζομένων στο Εμπόριο Πειραιά.

Κοινός τόπος στις ομιλίες ήταν η τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και η απουσία μέτρων για τη προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς.

Η Αννα Ψαρού, αναδεικνύοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία από την τακτική της κυβέρνησης να προσπαθεί με μπαλώματα να κουκουλώσει τις ελλείψεις, σημείωσε χαρακτηριστικά για το «Αττικόν» πως «είναι λίγο από Κέντρο Υγείας, λίγο από εμβολιαστικό κέντρο, λίγο από νοσοκομείο μιας νόσου».

Ο Πάρης Αναγνώστου μίλησε για την αντεργατική επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση και κάλεσε στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Μάη.

Η Ζωή Πάλμου αναφέρθηκε στα μέτρα θωράκισης της κερδοφορίας που παίρνουν οι εργοδότες, παίζοντας στα ζάρια την υγεία των εργαζομένων, μεταφέροντος προσωπικό από το ένα κατάστημα στο άλλο, κρύβοντας κρούσματα κ.ά.

Ο Νάσος Γεροπαναγιώτης υπογράμμισε πως η χτεσινή κινητοποίηση είναι μέρος των αγωνιστικών δράσεων που ξεδιπλώνουν όλη αυτήν την περίοδο συνδικάτα και φορείς για τα ζητήματα της Υγείας, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας δήμων του Πειραιά.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τον Νίκο Ξουράφη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, να καταγγέλλει τη διεύθυνση της 2ης ΥΠΕ, που απουσίαζε, ενώ γνώριζε για την κινητοποίηση και της είχε ζητηθεί συνάντηση. Κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς και σε ένταση της μάχης για την προετοιμασία της Πρωτομαγιάτικης απεργίας.

Σε Νέα Ιωνία και Μενίδι

Σήμερα Πέμπτη, σωματεία και φορείς του Μενιδίου διοργανώνουν στις 10 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Αχαρνών (Κύμης & Επταλόφου 3, Ολυμπιακό Χωριό) ενάντια στην υποβάθμισή του και στα σχέδια μετατροπής του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι» σε νοσοκομείο μιας νόσου.

Το Σάββατο 17 Απρίλη, στη Νέα Ιωνία, σωματεία και φορείς οργανώνουν διαμαρτυρία με μουσικά δρώμενα, που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από τη λαϊκή αγορά του Περισσού και θα καταλήξει στις 12 μ. στο πάρκο της οδού Πάρσης.

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ 1821
«Ποιοι θέλετε να αρματωθούνε αν όχι εμείς;»

Σήμερα προβάλλεται το 4ο επεισόδιο

Σήμερα Πέμπτη στις 20.00 προβάλλεται το 4ο επεισόδιο της οπτικοακουστικής παραγωγής του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, με τίτλο «Ποιοι θέλετε να αρματωθούνε αν όχι εμείς;».

Στο σημερινό επεισόδιο που θα προβληθεί στο κανάλι του Κόμματος στο YouTube απαντώνται ερωτήματα όπως: Πώς το επαναστατικό ρεύμα κατόρθωσε να παρασύρει όλα τα εμπόδια που έβαζαν οι πολλαπλές ταξικές διαφοροποιήσεις, τα διαφορετικά συμφέροντα, οι ταλαντεύσεις των κοινωνικών ομάδων και ο αρνητικός διεθνής συσχετισμός; Αναδεικνύεται το γεγονός ότι η Επανάσταση πραγματοποιήθηκε εναντίον μιας φεουδαρχικής αυτοκρατορίας, στην οποία κυριαρχούσε ένας διαφορετικός γενοφυλετικά πληθυσμός, ο οθωμανικός. Ταυτόχρονα λοιπόν είχε και εθνικοαπελευθερωτικά χαρακτηριστικά, και αυτό συνέβαλε ώστε στο πολιτικό σχέδιο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ανεξάρτητου καπιταλιστικού κράτους να συμπαρασυρθούν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Ωστόσο τα ρήγματα ανάμεσα στις επαναστατικές δυνάμεις βάθαιναν όλο και περισσότερο και οι συμβιβασμοί ήταν προσωρινοί...

Οι επόμενες προβολές

Με αυτό το ζήτημα ασχολείται το επόμενο 5ο επεισόδιο, με τίτλο «"Εμφύλιοι" πόλεμοι. Η επανάσταση μέσα στην Επανάσταση», το οποίο θα προβληθεί στις 22/4, ενώ το 6ο και τελευταίο επεισόδιο, «Η Επανάσταση διδάσκει», θα προβληθεί στις 29/4.

Θυμίζουμε ότι την οπτικοακουστική παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ παρουσιάζουν οι ηθοποιοί Θέμης Πάνου και Αφροδίτη Βραχοπούλου. Δίνουν συνεντεύξεις μέλη και συνεργάτες του Τμήματος Ιστορίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Η σύνθεση πρωτότυπης μουσικής είναι της Εύας Φάμπα, σολίστ κλασικής κιθάρας, η σκηνοθεσία του Κώστα Σταματόπουλου, και η διεύθυνση φωτογραφίας - μοντάζ του Σέργιου Κολίσικα.

Η ΚΕ του ΚΚΕ ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην υλοποίηση της παραγωγής, ηθοποιούς, μουσικούς, τεχνικούς, τα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους για το οπτικοακουστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε, τους συνθέτες Γιάννη Μαρκόπουλο και Χρήστο Λεοντή για την άδεια της χρήσης των έργων «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «Ο Θούριος του Ρήγα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιλαϊκή και αντιπεριβαλλοντική η «πράσινη μετάβαση»

Βαθιά αντιλαϊκή και αντιπεριβαλλοντική χαρακτήρισε την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και της «απολιγνιτοποίησης» ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος μιλώντας χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης για το νέο τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 200 MW που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» σε συνεργασία με τον όμιλο «Μυτιληναίος» στο πρώην λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η πολιτική της «απολιγνιτοποίησης» - αποτέλεσμα της οποίας είναι οι τεράστιες επενδύσεις που σχεδιάζονται στον τομέα των ΑΠΕ - δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εξειδίκευση της στρατηγικής της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση». Υπογράμμισε ότι πρόκειται περί υποκρισίας, αφού η πολιτική αυτή «δεν σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά είναι η ανάγκη απεξάρτησης της ΕΕ από εισαγόμενα καύσιμα, το γεγονός ότι η ΕΕ συγκριτικά έχει ένα πλεονέκτημα στον τομέα των ΑΠΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της των ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και το γεγονός ότι η "πράσινη" μετάβαση αποτελεί διέξοδο για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια».

Αφού ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θεωρεί την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» βαθύτατα αντιλαϊκή και εχθρική προς το περιβάλλον, υπογράμμισε ότι «πράσινη» Ενέργεια αυξάνει τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχειας για ευρύτερα λαϊκά στρώματα, ενώ παράλληλα η «απολιγνιτοποίηση» θα οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα, είπε, αντισταθμίζουν ένα ελάχιστο ποσοστό των θέσεων εργασίας, ενώ οι επενδυτές του χώρου θα αξιοποιήσουν την αντεργατική νομοθεσία για ένα πολύ φτηνό και ιδιαίτερα αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.

Σημείωσε επίσης το σοβαρό πρόβλημα της άναρχης χωροθέτησης και την απειλή που προκαλούν στο ορεινό τοπίο οι αιολικές εγκαταστάσεις και τις αρνητικές επιπτώσεις στις άλλες οικονομικές δραστηριότητες, στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομία, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων κ.λπ.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια στην αξιοποίηση των ΑΠΕ, ως συμπληρωματικό εργαλείο, αλλά στα χέρια των αρπακτικών της "πράσινης" Ενέργειας είναι σε βάρος των λαϊκών αναγκών αλλά και της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, αφού για ένα μεγάλο διάστημα η χώρα θα εξαρτάται από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, το οποίο έχει οριστεί ως καύσιμο μετάβασης».

Νωρίτερα, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, παρουσιάζοντας ορισμένα οικονομικά στοιχεία του έργου, προσδιόρισε το ύψος της επένδυσης στα 83,7 εκατ. ευρώ και ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για επένδυση που θα ωφελήσει «τόσο τη ΔΕΗ όσο και τους πολίτες». Ο διευθύνων σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», Κ. Μαύρος, ανέφερε ότι το έργο θα ξεκινήσει αμέσως μετά την έγκριση της σύμβασης από τη Βουλή και θα παραδοθεί οριστικά σε 42 μήνες περίπου.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ - ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
«Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά, για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση για τις ανάγκες, το δίκιο μας»

Ανοιχτές συσκέψεις - συζητήσεις με θέμα «Με το ΚΚΕ πάντα μπροστά, για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση για τις ανάγκες, το δίκιο μας», οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα έως τώρα περιλαμβάνει:

Την Τετάρτη 21/4

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Περιστέρι, στο Θεατράκι ΟΤΕ, με ομιλητή τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ.

-- τις 7 μ.μ., στο Χαϊδάρι, στο Αίθριο.

Την Πέμπτη 22/4

-- Στις 7 μ.μ., στο Περιστέρι, στην Ανθούπολη, στην πλατεία Γιαννάκου, με ομιλήτρια την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Περιστέρι, στην παλιά πλατεία Μπουρναζίου, με ομιλητή τον Νίκο Καραγιάννη, μέλος της ΤΕ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών.

-- Στις 7 μ.μ., στο Περιστέρι, στη Ν. Ζωή, στην πλατεία έναντι ΚΕΠ (Βύρωνος και Πελοπίδα), με ομιλητή τον Γιάννη Καρασούλο, μέλος της ΤΕ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών.

Το Σάββατο 24/4

-- Στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Ανω Λιοσίων, με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Περιστέρι, στην Κηπούπολη, στην πλατεία Αϊ - Γιώργη.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις παρουσίασης των Θέσεων

Συσκέψεις παρουσίασης των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος διοργανώνονται από την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 17/4

Στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στις Συκιές, με ομιλητή τον Αλέξη Γουσόπουλο, μέλος της Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Κυριακή 18/4

Στις 11.30 π.μ., στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, στην Πολίχνη, με ομιλήτρια την Νικολέτα Θεογνώστου, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλο Παύλου Μελά.

Στις 12 μ., στην πλατεία Ελευθερίας στη Σταυρούπολη, με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Πέμπτη 22/4

Στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου, με ομιλητή τον Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυριακή 25/4

Στις 12 μ., στο Θεατράκι του Κορδελιού, με ομιλητή τον Ηλία Γκουτζηγιάννη, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Εκδήλωση στα Τάχνιστα Πιερίας

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 78 χρόνια από τη μάχη του ΕΛΑΣ κατά των ναζί κατακτητών, στην τοποθεσία Τάχνιστα στην Κάτω Μηλιά, διοργανώνουν η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 18 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι.

ΚΟΒ ΑΝΩ ΜΠΡΑΧΑΜΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά τον σ. Αντώνη Κόμη

Σε ηλικία 90 χρονών «έφυγε» από τη ζωή τη Δευτέρα ο σύντροφος Αντώνης Κόμης, μέλος της ΚΟΒ Ανω Μπραχαμίου, και η κηδεία του έγινε χτες. Ο σύντροφος γεννήθηκε το 1930 και από τα πρώτα ενήλικα χρόνια του εντάχθηκε στις γραμμές του Κόμματος. Ηταν παρών σε όλες τις καθημερινές μάχες που έδινε η Οργάνωση μέχρι τη στιγμή που το σοβαρό πρόβλημα υγείας που είχε τον καθήλωσε στο κρεβάτι. Για πολλά χρόνια εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αγίου Δημητρίου και είχε διατελέσει μια τετραετία πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο σύντροφος διατηρούσε τυπογραφείο στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου και λόγω της δουλειάς του συνέβαλε ώστε η Οργάνωση να μπορεί να τυπώνει και να διακινεί τα υλικά της. Για χρόνια ήταν μέλος του ΔΣ και της Εξελεγκτικής Επιτροπής του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Αγίου Δημητρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ