ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΕ - «ΠΡΑΣΙΝΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ»
«Τρέχει» ένας ακόμα μηχανισμός σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των λαών

«Πυξίδα» τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό, στις Μεταφορές κ.α.

Για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, προωθούνται νέες σοβαρές «εκπτώσεις» στα μέτρα για την προστασία της υγείας των λαών
Για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, προωθούνται νέες σοβαρές «εκπτώσεις» στα μέτρα για την προστασία της υγείας των λαών
Με στόχο τη διασφάλιση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό, στις Μεταφορές κ.α., ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, η ΕΕ «τρέχει» τις διαδικασίες για το περιβόητο «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» για τη «διευκόλυνση της κυκλοφορίας» μεταξύ των χωρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προωθώντας νέες σοβαρές «εκπτώσεις» στα μέτρα για την προστασία της υγείας των λαών, αλλά και ανοίγοντας νέους δρόμους στο συνολικότερο ψηφιακό φακέλωμά τους.

Χτες, οι πρέσβεις της λυκοσυμμαχίας κατέληξαν σε συμφωνία για τη σχετική πρόταση που θα καταθέσουν στις διαβουλεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του τελευταίου (26 - 29 Απρίλη) και την τοποθέτησή της για το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία που έχει τεθεί είναι όλο το σχετικό πλαίσιο να είναι έτοιμο για εφαρμογή μέχρι το καλοκαίρι.

Οπως αναφέρεται στη χτεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» θα παρέχει «απόδειξη ότι ένα άτομο είτε εμβολιάστηκε κατά του Covid-19, είτε έχει αρνητικό αποτέλεσμα στο σχετικό τεστ, είτε ανάρρωσε από τον Covid-19».

Οι δύο σχετικές νομοθετικές προτάσεις αφορούν τους πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ και όσους διαμένουν μόνιμα σε αυτά. Η χρήση του πιστοποιητικού θα είναι δυνατή σε όλη την ΕΕ και σε Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία, ενώ αναφέρεται ότι «θα είναι επίσης ανοιχτό σε πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται παγκοσμίως». Προβλέπεται ακόμα μεταξύ άλλων ότι τα κράτη - μέλη θα μπορούν «να αποδέχονται αμοιβαία πιστοποιητικά που εκδίδονται σε υπηκόους τρίτων χωρών βάσει αμοιβαιότητας».

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από τον Μάρτη από την Κομισιόν, το πιστοποιητικό θα μπορεί να χρησιμεύει για την εξαίρεση των ταξιδιωτών από περιορισμούς που επιβάλλονται από τα κράτη - μέλη, όπως η καραντίνα ή η υποχρέωση για τεστ, παρότι διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και επιστημονικοί φορείς υπογραμμίζουν ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το διάστημα ανοσίας που εξασφαλίζουν οι εμβολιασμοί και η ανάρρωση από Covid-19, ούτε αν οι εμβολιασμοί προστατεύουν και από τη μετάδοση του ιού.

Αποκαλυπτικές ομολογίες στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Αποκαλυπτική για τις πραγματικές στοχεύσεις πίσω από το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό» ήταν η σχετική συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο επίτροπος D. Reynders ανάμεσα σε άλλα ομολόγησε ότι «υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες σχετικά με τη διάρκεια και το είδος της ανοσίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από Covid», ενώ ισχυρίστηκε ότι γι' αυτό η πρόταση της Κομισιόν δεν υποχρεώνει σε άρση περιορισμών «για όσους έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει». Χωρίς τέτοια άρση περιορισμών, βέβαια, δεν θα είχε νόημα το ίδιο το πιστοποιητικό...

Ακόμα πιο απροκάλυπτα και κυνικά, ο Ευρωπαίος επόπτης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, W. Wiewiorowski, δήλωσε ότι το πιστοποιητικό «δεν είναι ένα μέτρο κατά του κορονοϊού, είναι ένα μέτρο στο οποίο συμφωνούμε ότι μπορεί να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος αν ταξιδεύουν οι πολίτες, αλλά προτιμάμε να ανακτήσουμε το δικαίωμα ταξιδιού, ακόμα κι αν δημιουργούνται κάποιοι επιπλέον κίνδυνοι». Με άλλα λόγια, μπροστά στα κέρδη του κεφαλαίου τι κι αν μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για την υγεία των λαών.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του επίτροπου και σχετικά με το κόστος των μοριακών τεστ που φορτώνεται στους λαούς για να θησαυρίζει ο ιδιωτικός τομέας Υγείας. Οπως ανέφερε, «το να μπει ανώτατη τιμή ή να είναι δωρεάν θα είναι παρέμβαση στην αγορά των κρατών - μελών»...

Τέλος, ορθάνοιχτη μένει η αξιοποίηση του πιστοποιητικού για το περαιτέρω ψηφιακό φακέλωμα, αρκεί να υπάρχει η σχετική νομοθεσία στα κράτη - μέλη. Οπως είπε ο επίτροπος, «για τα κράτη - μέλη θα πρέπει να υπάρχει εθνική νομοθεσία που να επιτρέπει άλλη χρήση, εμείς στην πρότασή μας δεν προβλέπουμε άλλη χρήση, αλλά αν το θέλουν τα κράτη - μέλη θα πρέπει να συμμορφώνονται με τον κανονισμό προσωπικών δεδομένων».

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Τις συνέπειες σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των λαών από την προώθηση του «πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού» ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση στο πλαίσιο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου.

Αναλυτικότερα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα εξής:

«Με fast track διαδικασία προωθείτε το πιστοποιητικό που διαιωνίζει το καθεστώς της μη τήρησης των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων, το οποίο μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών και τεράστιο αριθμό κρουσμάτων. Επιχειρεί να απαλλάξει από κάθε υποχρέωση λήψης μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που θεωρούνται "κόστος" από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι δε ενδεικτικό ότι την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ επισημαίνει πως δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση του ιού.

Πρόκειται συνεπώς για επικίνδυνο εργαλείο σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των λαών, που υλοποιεί την απαίτηση των ομίλων των Μεταφορών, του Εμπορίου, του Τουρισμού, στο έδαφος σφοδρών ανταγωνισμών με ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία, γύρω από τα εμβόλια και τον έλεγχο της ψηφιακής αγοράς.

Είμαστε ενάντια στο πιστοποιητικό και γιατί επίσης προστίθεται ένας ακόμα μηχανισμός ψηφιακού φακελώματος, με τη μαζική συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση ιατρικών και άλλων δεδομένων από ΕΕ, κράτη, εργοδότες και ομίλους, που έρχεται για να μείνει αυτούσιο ή ως βάση για την όποια παραλλαγή του, παραβιάζοντας κατάφωρα θεμελιώδη δικαιώματα των λαών».


Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η ΕΕ επικεντρώνεται στα mRNA εμβόλια και στην παραγωγή στο έδαφός της

Εκτοξεύεται η τιμή των εμβολίων, θησαυρίζουν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες

Ξεπέρασαν τα 138 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και τα 2,974 εκατ. οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι σε όλο τον κόσμο, ενώ συνεχίζονται τα προβλήματα στους εμβολιασμούς, που έτσι κι αλλιώς προχωρούσαν με αργούς ρυθμούς, ακόμη και στα αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη.

Ενδεικτικά, χτες, η Ινδία ανακοίνωσε για ακόμη μια μέρα πάνω από 1.000 θανάτους, ενώ στη Βραζιλία ανακοινώθηκαν την Τρίτη 3.808 νεκροί σε ένα 24ωρο.

Ξεκινά το παζάρι της ΕΕ για τρίτο συμβόλαιο με την κοινοπραξία «BioNTech» - «Pfizer»

Στον απόηχο των περιστατικών θρομβώσεων που ακόμη ερευνώνται, μετά από εμβολιασμό με τα εμβόλια της «AstraZeneca» και της «Johnson & Johnson» (J&J), δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η ΕΕ δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαια με αυτές τις εταιρείες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες ότι θα βασιστεί στα εμβόλια τεχνολογίας mRNA,«που έχουν αποδείξει την αξία τους», προκειμένου να εξασφαλίσει εμβόλια για επαναληπτικούς εμβολιασμούς, καθώς και εμβόλια προσαρμοσμένα στις νέες μεταλλάξεις. Εμβόλια τέτοιας τεχνολογίας είναι των «Pfizer»-«BioNTech» και «Moderna», καθώς και της «Curevac» που βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ ξεκινά διαπραγματεύσεις με τις «BioNTech» - «Pfizer» «για ένα τρίτο συμβόλαιο, που θα προβλέπει την παράδοση 1,8 δισ. δόσεων την περίοδο 2021 - 2023».

«Και αυτό συνεπάγεται ότι όχι μόνο η παραγωγή των εμβολίων αλλά και όλων των βασικών συστατικών θα γίνεται εντός της ΕΕ», είπε η φον ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνοντας τον στόχο της ΕΕ για επέκταση της παραγωγής εμβολίων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πάνω στην υγεία και τις ζωές των λαών, μάλιστα, οι μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι βρίσκουν ευκαιρία να «απογειώσουν» ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους: Η τιμή του εμβολίου των «Pfizer» - «BioNTech» φέρεται να εκτοξεύεται στα 19,50 ευρώ από 12 ευρώ που ήταν στα πρώτα συμβόλαια.

Σε αυτό το πλαίσιο, της επιχειρηματικότητας και των προφανών «ανταλλαγμάτων», η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι επισπεύδεται η παράδοση 50 εκατ. δόσεων εμβολίων των «Pfizer» - «ΒιοΝtech» το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Συνολικά θα παραδοθούν 250 εκατ. δόσεις. Οι εμβολιασμοί στην ΕΕ έφτασαν χτες τα 100 εκατ., σύμφωνα με την ίδια.

Αναστολή χρήσης εμβολίων

Στο μεταξύ, στη Δανία ανακοινώθηκε η οριστική διακοπή στη χορήγηση του εμβολίου της «AstraZeneca» για όλες τις ηλικιακές ομάδες, με την αρμόδια υγειονομική αρχή να επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών για τη σπάνια εμφάνιση θρομβώσεων του αίματος «έδειξαν πραγματικές και σοβαρές παρενέργειες».

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της «Johnson & Johnson», υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές αποφάσισαν την προσωρινή και προληπτική αναστολή της αξιοποίησής του, εξετάζοντας παρόμοια σπάνια περιστατικά, με τον Λευκό Οίκο να διαβεβαιώνει ότι η απόφαση αυτή δεν αναμένεται να έχει «μεγάλο αντίκτυπο» στην εκστρατεία ανοσοποίησης. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «Moderna», ενώ από την «Johnson & Johnson» 100 εκατ. δόσεις. Η δε αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία «Pfizer» «επιτάχυνε την παραγωγή» του εμβολίου της για τον νέο κορονοϊό και θα μπορέσει να παραδώσει στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του Μάη 10% περισσότερες δόσεις από ό,τι προβλεπόταν και το σύνολο των 300 εκατ. δόσεων δύο βδομάδες νωρίτερα από την καθορισμένη προθεσμία.

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της αντίστοιχης δικής του έρευνας για το εμβόλιο της «Johnson & Johnson», επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη θέση του ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων. Ανακοίνωσε επίσης ότι η εταιρεία ζήτησε από τα κράτη - μέλη της ΕΕ που παρέλαβαν τις πρώτες δόσεις αυτήν τη βδομάδα να αναστείλουν τη χορήγησή τους μέχρι να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ.

Ερευνες για συνδυασμούς εμβολίων

Στο μεταξύ, προχωρούν οι επιστημονικές έρευνες για συνδυασμούς δύο εμβολίων ως πρώτης και δεύτερης δόσης. Το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι στη Ρώμη υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν επιστημονικές έρευνες με τη συμμετοχή 600 εθελοντών για το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V», όπως και έρευνες σχετικά με το συνδυασμό του ρωσικού εμβολίου με τα εμβόλια των «AstraZeneca», «Pfizer» και «Moderna».

Μια μελέτη στη Βρετανία αναφορικά με τη χρήση διαφορετικών εμβολίων κατά της COVID-19 σε εμβολιασμούς των δύο δόσεων επεκτείνεται για να συμπεριλάβει δόσεις εμβολίων της «Moderna» και της «Novavax», ανακοίνωσαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η δοκιμή, γνωστή ως «μελέτη Com-Cov», ξεκίνησε το Φλεβάρη προκειμένου να διερευνηθεί αν τα πολλαπλά εμβόλια που είναι διαθέσιμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία.




Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org