ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
145 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, κάποιοι από τις 8 Μάρτη!

Καθημερινός αγώνας δρόμου των υγειονομικών για να σωθούν ανθρώπινες ζωές

Αλλη μια μέρα μάχης με τον ιό, αλλά και με την εγκληματική κυβερνητική πολιτική έδιναν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, έχοντας να αναμετρηθούν με τις τραγικές ελλείψεις και τον μόνιμο πια εφιάλτη, ειδικά στην Αττική, της φροντίδας διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ. Και όσο οι υγειονομικοί δίνουν καθημερινά αγώνα δρόμου για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, η κυβέρνηση, πατώντας πάνω στην αθλιότητα που έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας με ευθύνη όλων των κομμάτων που έχουν ασκήσει διακυβέρνηση, αντί να επιτάξει άνευ όρων τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας, διευρύνει τις μπίζνες μαζί τους, παρουσιάζοντας ως «κανονικότητα» και ως «εικόνα από το μέλλον» την αδρή πληρωμή για κάθε ασθενή που μεταφέρεται από τα δημόσια στα ιδιωτικά νοσοκομεία στο πλαίσιο της «συνεισφοράς - σύμπραξης» με τον ιδιωτικό τομέα.

Χτες, 145 ήταν οι ασθενείς που έμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, 120 από αυτούς στην Αττική των χιλιάδων ιδιωτικών κλινών που μένουν ανέγγιχτες από την κυβέρνηση. Αλλοι είναι σε αναμονή από τις 8 Μάρτη και άλλοι από τις 11 Μάρτη, ενώ 65 διασωληνωμένοι διανύουν ήδη το τέταρτο 24ωρο περιμένοντας στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ μια θέση σε ΜΕΘ.

Κι αυτά, όταν σε έξι μέρες, από τις 22 μέχρι και τις 28 Μάρτη, έγιναν 3.130 νέες εισαγωγές (μέσω ΕΚΑΒ) ασθενών με Covid στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ενώ μόνο χτες, οι νέες εισαγωγές Covid αυξήθηκαν κατά 19,15%, φτάνοντας τις 479.

Στο «Γ. Γεννηματάς» χτες, 15 διασωληνωμένοι παρέμεναν εκτός ΜΕΘ, με τους γιατρούς να παίρνουν εντολή να φτιάξουν άρον άρον φακέλους για 30 ασθενείς non Covid, προκειμένου να διακομιστούν στο μαιευτήριο «Ιασώ», στο «Ιατρικό Κέντρο» Ψυχικού και στο «Μετροπόλιταν» Φαλήρου, για να αδειάσουν κρεβάτια με σκοπό «να υποδεχτούν τους κατά μέσο όρο 60 ασθενείς Covid στην αυριανή εφημερία».

Στο Νοσοκομείο Νίκαιας μέχρι και χτες 15 διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ και άλλοι 3 στο Σισμανόγλειο, περιμένοντας ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Τις τελευταίες μέρες έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι από την ντροπιαστική λίστα «αναμονής» για ΜΕΘ.

Αλλη μια δύσκολη εφημερία είχε χτες και το «Θριάσιο» Νοσοκομείο, με τουλάχιστον 30 εισαγωγές Covid και άλλες τόσες non Covid, 100% πληρότητα στις ΜΕΘ και 7 διασωληνωμένους εκτός Εντατικής, να νοσηλεύονται στην Παθολογική κλινική! Ενώ τις προηγούμενες μέρες δύο διασωληνωμένοι ασθενείς Covid εκτός ΜΕΘ έχασαν τη ζωή τους, από τους οποίους ο ένας περίμενε τουλάχιστον μια βδομάδα γι' αυτό το πολυπόθητο κρεβάτι ΜΕΘ.

Ερμητικά κλειστά τα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Covid

«Ο αγώνας δρόμου για να βρεθεί ένα κρεβάτι ΜΕΘ είναι η καθημερινότητά μας. Κάθε ώρα που περνάει μακριά από τη ΜΕΘ σ' ένα ασθενή βαριά πάσχοντα που χρειάζεται υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών (αναπνοής, κυκλοφορίας κ.λπ.) επιβαρύνει την πρόγνωσή του και μειώνει δραματικά τις πιθανότητες επιβίωσης. Χαρακτηριστικά στο "Θριάσιο", 4 γιατροί έχουν στην ευθύνη τους 7 διασωληνωμένους σε μια απλή Παθολογική κλινική κι άλλους 60 ασθενείς Covid και non Covid. Αντί για ένα γιατρό ανά ασθενή στη ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή που συμβαίνει αυτό παραμένουν ερμητικά κλειστά στον κορονοϊό τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε», σημειώνει σε δηλώσεις της η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Προσθέτει ότι «έχουμε δρόμο ακόμα να διανύσουμε μπροστά μας και πρέπει να ληφθούν έστω και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με υποδομές, με προσωπικό».

Φρακάρει ο «Αγιος Σάββας» με ογκολογικά και χειρουργικά περιστατικά άλλων νοσοκομείων

Στο μεταξύ, το Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» γεμίζει πλέον με ογκολογικά περιστατικά, τα οποία δεν μπορούν να νοσηλευτούν σε άλλα νοσοκομεία λόγω της πολύμηνης μείωσης των χειρουργείων μέχρι και 80%, της συρρίκνωσης τμημάτων και κλινικών και της μετατροπής τους σε μιας νόσου (χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Σωτηρία»). Χτες ήταν γεμάτες όλες οι κλινικές, ενώ στα ογκολογικά προστίθενται πλέον και δεκάδες χειρουργικά περιστατικά για άλλες νόσους. «Μόνο από τη μετατροπή του "Ερυθρού Σταυρού" σε νοσοκομείο Covid ήρθαν τις τελευταίες μέρες 7 χειρουργικά περιστατικά (γαστρεντερολογικά και άλλα). Το νοσοκομείο αρχίζει να φρακάρει. Καμιά από τις υπόλοιπες ασθένειες - πλην κορονοϊού - δεν έχει ανασταλεί. Κάθε άλλο, όλα τα περιστατικά φτάνουν πιο επιβαρυμένα. Είναι έγκλημα σε βάρος της ζωής του λαού να μην επιτάσσεται χωρίς αποζημίωση ο ιδιωτικός τομέας Υγείας», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» η Ιουλία Νάρρη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστική είναι η καταγγελία από ασθενή για την κατάσταση στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: «Πηγαίνω και κάνω χημειοθεραπείες από τον Γενάρη. Στον 5ο όροφο όπου γίνονται χημειοθεραπείες περιμένουμε μέχρι και 70 καρκινοπαθείς, μέχρι και 6 ώρες σ' ένα διάδρομο μέχρι να έρθει η σειρά μας να μπούμε σ' ένα δωμάτιο 3x3, με 6 πολυθρόνες για να κάνουμε τη θεραπεία μας. Πολλοί νέοι άνθρωποι, ανεμβολίαστοι, μόνο οι ηλικιωμένοι έχουμε εμβολιαστεί και περιμένουμε σε συνθήκες συγχρωτισμού. Τεστ δεν γίνεται σε κανέναν, μόνο θερμομέτρηση. Οπως όλοι, έτσι κι εγώ που είμαι 80 χρόνων, μετά τη χημειοθεραπεία κατεβαίνουμε 5 ορόφους για να αποφύγουμε το ασανσέρ»...

Κλείδωσε τις ...πόρτες η διοίκηση στο ΠΑΓΝΗ για να αντιμετωπίσει τη διασπορά!

Μεγάλη διασπορά εντοπίζεται και στο ΠΑΓΝΗ, σε ασθενείς και στο προσωπικό «που νόσησε και ήταν στην πλειοψηφία του εμβολιασμένο, γεγονός που δείχνει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν αρκεί, αν δεν συνοδεύεται και από άλλα μέτρα προστασίας της υγείας στα νοσοκομεία», όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Πριν ...προλάβει μάλιστα να στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης, η διοίκηση του νοσοκομείου πήρε... «μέτρα». Βρήκε τη λύση στη διασπορά κλειδώνοντας με λουκέτα όλες τις πλάγιες εισόδους του νοσοκομείου. «Ας ενημερώσει κάποιος τη διοίκηση ότι κανένας δεν επισκέπτεται το νοσοκομείο εν μέσω πανδημίας για αναψυχή, χωρίς να υπάρχει απόλυτη ανάγκη», σημειώνει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, απαντώντας στο επιχείρημα ότι τα λουκέτα μπήκαν για να μην μπαίνουν συγγενείς ασθενών. Αλλωστε, «είναι κοινό μυστικό ότι ζητείται από τους συγγενείς νοσηλευόμενων ασθενών να παραμείνουν στο νοσοκομείο σε 24ωρη βάση ως συνοδοί καθώς το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ελάχιστο σε σχέση με τον όγκο των ασθενών που νοσηλεύονται», αναφέρει η Γραμματεία και καλεί τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ να σταματήσει να μετακυλίει την ευθύνη που έχει για τη διασπορά του ιού στους συνοδούς και να εφαρμόσει τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών εδώ και τώρα», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

Επανέρχεται η ασφυκτική πίεση στη Θεσσαλονίκη

Στα όριά τους φτάνουν και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που όλες τις τελευταίες μέρες δέχονται ασφυκτική πίεση σε κλινικές και ΜΕΘ. Η αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων με κορονοϊό αντιμετωπίζεται με το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις των άλλων κλινικών, και αντίστοιχα με τη μετατροπή των κλινών ΜΕΘ σε Covid. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές, παρά μόνο χρησιμοποιεί ορισμένες για την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών μη Covid που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της μετατροπής τους σε μίας νόσου.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία. Το ΑΧΕΠΑ βγήκε από εφημερία με 35 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και γεμάτες 28 κλίνες ΜΕΘ. Αντίστοιχα και το «Γ. Γεννηματάς» ολοκλήρωσε την εφημερία του με 34 εισαγωγές και έχοντας γεμάτες και τις 14 κλίνες ΜΕΘ Covid.

Το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» μετέτρεψε και 5η κλινική σε Covid για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες νοσηλείας των περιστατικών κορονοϊού και ήδη χτες νοσήλευε 28 ασθενείς στη ΜΕΘ.

Στο «Παπανικολάου» νοσηλεύονται 31 στη ΜΕΘ και 75 ασθενείς στις τρεις κλινικές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες άνοιξε και 4η. Αντίστοιχα και στο «Ιπποκράτειο», όπου ήταν γεμάτες 27 κλίνες ΜΕΘ.

Με τη σταθερή αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά στη Θεσσαλονίκη, την εκτίμηση ότι μόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε περισσότερα από 2.000, τον διπλασιασμό κρουσμάτων σε περιοχές όπως ο δήμος Θερμαϊκού κ.λπ., αντιλαμβάνεται ο καθένας την πίεση που αναμένεται να δεχτούν τα νοσοκομεία τις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ, αποκαλυπτικά για τις επιπτώσεις της πολιτικής μετατροπής των νοσοκομείων σε μίας νόσου είναι ορισμένα στοιχεία από το ΑΧΕΠΑ. Πρόκειται για συγκριτικά στοιχεία σχετικά με τις νοσηλείες στις κλινικές και τις επισκέψεις στα ΤΕΠ, και δείχνουν ότι χιλιάδες περιπτώσεις ασθενών της υπόλοιπης νοσηρότητας είτε έμειναν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είτε οδηγήθηκαν στη μεγάλη «αγκαλιά» των ιδιωτικών κλινικών, που συνεχίζουν να θησαυρίζουν και σε περίοδο πανδημίας.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, ο αριθμός των νοσηλευθέντων στις κλινικές του ΑΧΕΠΑ το 2020, χρονιά πανδημίας, ήταν 23.564, μειωμένοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 9.676! Στα ΤΕΠ ο αριθμός των εξετασθέντων το 2020 έπεσε στους 88.917, έναντι 165.252 το 2019, δηλαδή εξετάστηκαν στα ΤΕΠ 76.335 λιγότεροι ασθενείς. Μείωση έως και 40% καταγράφηκε και στα χειρουργεία, που μειώθηκαν κατά 2.000.

  • Συναγερμός έχει σημάνει και στο Αγιο Ορος, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 30 κρουσμάτων, κυρίως σε Σκήτες, εκ των οποίων 4 νοσηλεύονται. Επίσης, 3 κρούσματα εντοπίστηκαν και σε κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ηλικιωμένους που δεν είχαν εμβολιαστεί.
76 νεκροί σε μια μέρα, 739 οι διασωληνωμένοι, 3.616 νέα κρούσματα

Με 10.000 λιγότερα τεστ χτες, παρά τη διασπορά

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των θανάτων, αφού μόνο χτες έχασαν τη ζωή τους άλλοι 76 άνθρωποι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 739, ενώ τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 3.616 (με 10.000 λιγότερα τεστ σε σχέση με την προηγούμενη μέρα). Από αυτά, τα 1.706 κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική (434 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, 273 στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς, 269 στο Δυτικό Τομέα Αθηνών, 213 στην Ανατολική Αττική, 188 στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, 173 στο Νότιο Τομέα Αθηνών, 138 στη Δυτική Αττική και 18 στα νησιά), 499 στη Θεσσαλονίκη, 121 στην Αχαΐα, 97 στη Λάρισα, 84 στην Κοζάνη, 62 στην Πέλλα, 61 στο Ηράκλειο, 55 στις Σέρρες, 54 στα Ιωάννινα.

Τo Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,98.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πια σε 263.689, ενώ ο θλιβερός απολογισμός των θυμάτων σε 8.093.

Τη βδομάδα 22 - 28 Μάρτη το ποσοστό θετικότητας στα τεστ ήταν 6,11%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ