Στην Πάτρα και υπό τουρκική διοίκηση κατέπλευσε η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMCMG2 |
Συγκεκριμένα, η αρμάδα την τρέχουσα περίοδο επιχειρεί με ναυαρχίδα το τουρκικό «TCG Sokullu Mehmet Pasa». Στη σύνθεσή της είναι το επίσης τουρκικό «TCG Ayvalik», το ισπανικό «ESPS Tajo», το ιταλικό «ITS Termoli», το γαλλικό «FS Orion», ενώ το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει προς διάθεση το ναρκοθηρευτικό «Ευρώπη».
Σημειωτέον, η αρμάδα επιχειρούσε στα μέσα Μάρτη στη Μαύρη Θάλασσα, στο διάστημα 18 - 22 κατέπλευσε στο λιμάνι της Τούζλα στην Τουρκία, κατόπιν πέρασε στο Αιγαίο και τώρα συνεχίζει τις περιπολίες της στο Ιόνιο, ελέγχοντας θαλάσσιους διαύλους και τον πλου πλοίων αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Στη Μαύρη Θάλασσα παρουσία είχε και το Πολεμικό Ναυτικό. Συγκεκριμένα, στο διάστημα 19 - 26/3, η πυραυλάκατος «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ» έλαβε μέρος στην πολυεθνική άσκηση «SEA SHIELD 21», η οποία οργανώθηκε από τις ρουμανικές Ενοπλες Δυνάμεις, όπου μετείχαν μονάδες και μέσα και από Βουλγαρία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Πολωνία, Τουρκία καθώς και οι μονάδες έτερης ΝΑΤΟικής αρμάδας που επιχειρεί σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, της SNMG 2 (το 2016 προσκλήθηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να επιχειρεί στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό).
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τις προηγούμενες μέρες έφτασε στη χώρα ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής Μετασχηματισμού (SACT) του ΝΑΤΟ, Γάλλος πτέραρχος Αντρέ Λανατά, για επίσημη τριήμερη επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο.
Συναντήθηκε και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κων. Φλώρο, ο οποίος είχε, επισήμως, «την ευκαιρία να αναφερθεί εκτενώς στο περιβάλλον ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα...», κάνοντας μεταξύ άλλων «ιδιαίτερη μνεία στις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει η χώρα μας με κράτη της ΜΕΝΑ (Middle East and North Africa) μέσω ενός ευρέος πλέγματος συνεκπαιδεύσεων και επαφών που υλοποιεί με αυτές».
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση «Saudi - Hellenic Joint Exercise 21» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τη Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας (RSAF). Στο πλαίσιό της έγινε για πρώτη φορά μεταστάθμευση προσωπικού και μέσων της RSAF στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη.
Από τη μεριά του, ο SACT φέρεται να «επιβεβαίωσε την σημαντική και ουσιαστική συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και εξήρε τον ρόλο και την προσήλωση της χώρας μας στην εκπλήρωση της αποστολής της Συμμαχίας».
Αλλωστε, ακριβώς στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού καταμερισμού, το Σάββατο, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την 1η επέτειο της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και κατόπιν αιτήματός της, τρία ελληνικά «F-16» πέταξαν πάνω από τα Σκόπια.
Από το ΓΕΕΘΑ θυμίζουν σχετικά ότι με την υπογραφή και υλοποίηση του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, την ανάληψη της αποστολής αστυνόμευσης (Air Policing) του εναέριου χώρου της γείτονος, τις συνεκπαιδεύσεις κ.ά., η Ελλάδα «συμβάλει τα μέγιστα στην ομαλή και γρήγορη εξοικείωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με τις διαδικασίες της Συμμαχίας».
Να καταγραφεί, εξάλλου, ότι ολοκληρώθηκε και συνεκπαίδευση μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Βόρειας Μακεδονίας. Ξεκίνησε στις 16/3 σε Ζώνες Ρίψεως σε Αττική και Λάρισα.
Με αμερικανικές δυνάμεις συνεκπαιδεύτηκαν και νοτιότερα οι ελληνικές. Συγκεκριμένα, στην όλο και συχνότερη «περιοδική ανάπτυξη» ομάδων SEAL (Αμερικανών βατραχανθρώπων) στον Κόλπο της Σούδας, σε εφαρμογή της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, στελέχη της U.S. Naval Special Warfare Task Unit Europe ολοκλήρωσαν και τη δεύτερη συνεκπαίδευση για φέτος με στελέχη από Ελλάδα και Κύπρο. Μάλιστα, στη συνεκπαίδευση συμμετοχή είχε και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών της Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο της παραπέρα στρατιωτικοποίησης του Λιμενικού.
Οι ΗΠΑ πήραν μέτρα «οικονομικού προστατευτισμού» και επικέντρωσαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στο θέατρο του Ινδο-ειρηνικού, με στόχο να περιορίσουν την κινεζική στρατηγική του «Δρόμου του Μεταξιού», σε συνθήκες πανδημίας και καπιταλιστικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα διατήρησαν και διεύρυναν αντιπαραθέσεις με βασικές χώρες του «σκληρού πυρήνα» της ΕΕ όπως η Γερμανία, με επίκεντρο τους αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έδωσαν τη δυνατότητα στην Κίνα να διεισδύσει περισσότερο στις ευρωπαϊκές αγορές, κερδίζοντας η Κίνα την πρώτη θέση σε εξαγωγές στην ΕΕ.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αποχώρηση των ΗΠΑ από μία σειρά από διεθνείς Συμφωνίες (ΤΡΡ, ΤΤΙΡ) και Συνθήκες ελέγχου οπλισμού (INF), τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ερμηνεύτηκαν από αστικές δυνάμεις που παραδοσιακά προσβλέπουν στις ΗΠΑ και στην ενίσχυση του ευρωΝΑΤΟικού άξονα παγκοσμίως ως μέσο της εξυπηρέτησης και των δικών τους ιδιαίτερων συμφερόντων, ως «αποχώρηση των ΗΠΑ». Ανάλογη στάση κράτησαν και διάφορες «αριστερές» οπορτουνιστικές δυνάμεις, που διέγνωσαν «κενό εξουσίας», μιλώντας για «αποχώρηση» των ΗΠΑ.
Βασική επιδίωξη των ΗΠΑ είναι η «αναδιάρθρωση, προς όφελός τους, του πλέγματος των διεθνών οργανισμών και συμφωνιών που πάντα αποτυπώνει την ανισότιμη αλληλεξάρτηση των καπιταλιστικών κρατών», όπως καταλήγει η Θέση 13. Αναγνωρίζοντας την Κίνα σαν το βασικό τους αντίπαλο, κινητοποίησαν διεθνώς οικονομικές, πολιτικές - διπλωματικές, στρατιωτικές δυνάμεις για να δημιουργήσουν ευνοϊκότερο συσχετισμό δυνάμεων για μία νέα «αντικινεζική» συμμαχία. Οι τελευταίες εξελίξεις, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να βομβαρδίζει ξανά στο έδαφος της Συρίας και να οξύνει την αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα, επιβεβαιώνει ακριβώς αυτήν τη στρατηγική των ΗΠΑ.
Νέα παρέμβαση με αφορμή τη ΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe 21» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην Ερώτηση αναδεικνύεται ο επικίνδυνος χαρακτήρας της άσκησης, αφού ανάμεσα στα σενάριά της συγκαταλέγεται και η καταστολή του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σε μια περίοδο που μια σειρά κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα καταστολής και περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών.
Επισημαίνεται πως «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί αυτήν την περίοδο πεδίο απόβασης χιλιάδων Αμερικανών και ΝΑΤΟικών στρατιωτικών στο πλαίσιο της πολύμηνης άσκησης "Defender Europe 21", που αποτελεί προσομοίωση πολέμου και φανερώνει τους σφοδρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, Κίνα, Ιράν.
Ανάμεσα στα σενάρια της άσκησης εντάσσεται και η καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων από τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Συγκεκριμένα στους στόχους της εκπαίδευσης αναφέρεται η αντιμετώπιση "μετώπου πολιτικών κομμάτων που ηγείται και υποστηρίζει διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, ταραχές". Υπάρχει δηλαδή σενάριο όπου στο επίκεντρο της καταστολής θα βρίσκονται όσοι διαμαρτύρονται και διαδηλώνουν. Αντίστοιχα στην περσινή αναθεώρηση της ΚΕΠΠΑ της ΕΕ, ανάμεσα στους άλλους "κινδύνους για την ασφάλεια της ΕΕ", εντάσσεται και η "αντιμετώπιση λαϊκών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας".
Υπάρχουν λοιπόν σαφή δείγματα ότι από κοινού ΕΕ - ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις με πρόσχημα την αντιμετώπιση του λεγόμενου "ριζοσπαστισμού" καταστρώνουν σχέδια για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων, την αξιοποίηση των σωμάτων ασφαλείας, την αντιμετώπιση όσων εναντιώνονται στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς. Εδώ και χρόνια άλλωστε το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διεξάγει ασκήσεις προσομοίωσης μαχών εντός κατοικημένων περιοχών, για την αντιμετώπιση "εσωτερικής απειλής" και την καταστολή πλήθους.
Οι συγκεκριμένες ασκήσεις, που η ελληνική κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί με όλους τους τρόπους, δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση των συνόρων της Ελλάδας, ενώ αποτελούν πλαίσιο ώστε να γίνουν προσομοιώσεις πολέμου και καταστολής απέναντι σε όσους εναντιώνονται στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και κυβερνήσεις του κεφαλαίου».
Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα παρακάτω ερωτήματα:
«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι σε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια και σενάρια πολέμου που με την σκοπίμως ασαφή έννοια της "ριζοσπαστικοποίησης" στοχοποιούν κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων;
Στις στρατιωτικές ασκήσεις που οργανώνονται από στρατιωτικούς σχηματισμούς και σώματα της ΕΕ και των κρατών - μελών της περιλαμβάνονται σενάρια καταστολής σε βάρος διαδηλωτών και ποια ακριβώς;».