Associated Press |
Εικόνα του πλοίου «Ever Given» που έχει κολλήσει διαγώνια, μπλοκάροντας τη διώρυγα από την περασμένη Τετάρτη |
Από την Διώρυγα του Σουέζ, η οποία παραμένει κλειστή από την περασμένη Τετάρτη όταν σφοδροί άνεμοι ανάγκασαν το «Ever Given» σε στροφή, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει διαγώνια το κανάλι, περνούν το 12% του διεθνούς εμπορίου και το 30% της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ).
Οι αλυσιδωτές συνέπειες είναι τεράστιες, περιλαμβάνοντας πιθανή αύξηση του κόστους μεταφοράς προϊόντων, των ασφαλίστρων, αλλά και των καυσίμων που παράγονται από υδρογονάνθρακες. Το πόσο ακριβώς θα ακριβύνουν όλα τα παραπάνω θα εξαρτηθεί από το πότε θα «ελευθερωθεί» το τεράστιο - μήκους 400 μέτρων - σκάφος και πότε ξεμπλοκάρει η κίνηση στη Διώρυγα. Οσο περισσότερο καθυστερεί αυτό, τόσο θα αυξηθεί και το κόστος, με αναλυτές της αγοράς Ενέργειας να επισημαίνουν ότι το φυσικό αέριο και δη το υγροποιημένο (LNG) θεωρείται «η πιο ευαίσθητη αγορά».
Αναλυτές στη ρωσική εφημερίδα «Kommersant» εκτίμησαν ότι θα ακριβύνει το ρωσικό LNG, καθώς το μπλοκάρισμα της Διώρυγας έχει «παγιδεύσει» πάνω από 210 πλοία στο νότιο και βόρειο τμήμα της, μεταξύ των οποίων τρία ρωσικά της εταιρείας «Novatek» που μεταφέρουν ρωσικό LNG και άλλα τέσσερα που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο από τα Ουράλια, με αποδέκτη άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Οι ίδιοι αναλυτές αναμένουν αύξηση των ασφαλίστρων και του κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων διά θαλάσσης αλλά και αεροπορικώς, καθώς τα πιο ευπαθή προϊόντα θα επιχειρηθεί να μεταφερθούν με εμπορικά αεροπλάνα.
Στο μεταξύ, διεθνή μονοπώλια ναυτιλίας όπως η «Maersk» δίνουν εντολές στους καπετάνιους των εμπορικών πλοίων να πλεύσουν από το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας, στη Νότια Αφρική, κάνοντας κύκλο που αυξάνει τον χρόνο μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας κατά 6 έως 15 μέρες.
Προς το παρόν τα συνεργεία της ολλανδικής εταιρείας «Boskalis», που έχει αναλάβει τον απεγκλωβισμό του «Ever Given», εργάζονταν νυχθημερόν από την Τετάρτη, επιχειρώντας να απομακρύνουν 20.000 κ.μ. άμμου σε βάθος 16 μέτρων προσπαθώντας να επιτρέψουν στο τεράστιο σκάφος να μετακινηθεί ελεύθερα.
Στο μεταξύ, η Τουρκία είδε την κρίση ως ευκαιρία στην προσπάθεια που κάνει πιο έντονα τον τελευταίο καιρό για να «σπάσει τον πάγο» στις σχέσεις με την Αίγυπτο. Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να στείλει το πλοίο «Nene Hatun» για να βοηθήσει ώστε να ανοίξει και πάλι η Διώρυγα του Σουέζ.
«Διαβιβάσαμε την προσφορά μας για βοήθεια στους Αιγύπτιους αδελφούς μας, και αν έρθει θετική απάντηση από εκείνους, το πλοίο μας "Nene Hatun" είναι μεταξύ των λίγων στον κόσμο που μπορούν να φέρουν εις πέρας εργασία τέτοιας φύσης», δήλωσε ο Καραϊσμαΐλογλου, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα δεν έχει πάρει ακόμη απάντηση, αλλά είναι έτοιμη να δράσει.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με αφορμή τις εντεινόμενες διεργασίες για την Ανατολική Μεσόγειο και τους υδρογονάνθρακες, η Αγκυρα δήλωσε ότι ξεκίνησε επαφές με Αιγύπτιους αξιωματούχους, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στις διμερείς σχέσεις, που σιγοβράζει από την ανατροπή του Αιγύπτιου ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.
Οι ΗΠΑ ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων - Ακολουθούν Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα
Περισσότερο από το 1/3 του στρατιωτικού εξοπλισμού που πωλήθηκε παγκοσμίως την πενταετία 2016 - 2020 προήλθε από τις ΗΠΑ, καθιστώντας τη χώρα τη μεγαλύτερη εξαγωγέα όπλων παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το σουηδικό ινστιτούτο SIPRI.
Συγκεκριμένα, το 37% των όπλων που πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο την περίοδο αυτή προήλθε από τις ΗΠΑ, οι οποίες παρείχαν στρατιωτικό εξοπλισμό σε 96 χώρες, αυξάνοντας τις εξαγωγές τους κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία (2011 - 2015). Οι μισές πωλήσεις αμερικανικών όπλων είχαν προορισμό τη Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία να λαμβάνει το 1/4 των συνολικών αμερικανικών εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού.
Ο συνολικός όγκος των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού το διάστημα 2016 - 2020 σημείωσε μείωση για πρώτη φορά μετά την περίοδο 2001 - 2005. «Ωστόσο την ίδια ώρα, ακόμη και στο απόγειο της πανδημίας το 2020, αρκετές χώρες υπέγραψαν μεγάλα συμβόλαια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού», επισήμανε ο ερευνητής του SIPRI, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών «F-35» και drones, ενώ σε αγορές πολεμικών αεροσκαφών προχώρησαν η Πολωνία, η Ιαπωνία και η Γερμανία.
Η Ρωσία είναι η 2η μεγαλύτερη εξαγωγέας στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων, αντιπροσωπεύοντας το 1/5 παγκοσμίως. Η Μόσχα την προηγούμενη πενταετία πούλησε όπλα σε 45 χώρες, με περισσότερες από τις μισές εξαγωγές της να πηγαίνουν στην Ινδία, στην Κίνα και την Αλγερία.
Τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας είναι η Γαλλία, η οποία υπέγραψε την προηγούμενη πενταετία μεγάλα συμβόλαια με την Ινδία, την Αίγυπτο και το Κατάρ, σύμφωνα με το SIPRI.
Την πεντάδα των μεγαλύτερων εξαγωγέων όπλων ολοκληρώνουν η Γερμανία και η Κίνα. Το Πεκίνο παρείχε όπλα σε 51 χώρες, όμως πολλές αγορές είναι κλειστές για τα κινεζικά όπλα - όπως αυτές της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας - στο πλαίσιο γεωπολιτικών ανταγωνισμών.
Η Σαουδική Αραβία παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως. Εκτός από τις ΗΠΑ, προμηθεύεται εξοπλισμό από τη Βρετανία και τη Γαλλία.
Συνολικά, οι χώρες της Μέσης Ανατολής αύξησαν κατά 25% τις εισαγωγές όπλων το διάστημα 2016 - 2020 σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, με τη Σαουδική Αραβία να τις αυξάνει κατά 61% και το Κατάρ κατά 361%.
Καθρεφτίζοντας τη σημασία που αποκτούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και η άνοδος της Κίνας, η Ασία και η Ωκεανία ήταν οι περιοχές που εισήγαγαν τα περισσότερα όπλα, λαμβάνοντας το 42% όσων πουλήθηκαν την προηγούμενη πενταετία. Ινδία, Αυστραλία, Κίνα, Νότια Κορέα και Πακιστάν ήταν οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς της περιοχής.
Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 91 τραυματίστηκαν την Παρασκευή από σύγκρουση δύο τρένων στην κεντρική Αίγυπτο.
«Αγνωστα άτομα» ενεργοποίησαν τα φρένα έκτακτης ανάγκης στο ένα τρένο, με αποτέλεσμα να σταματήσει, είπε η σιδηροδρομική αρχή, και ένα δεύτερο τρένο, το οποίο ταξίδευε προς την ίδια κατεύθυνση, συγκρούστηκε με το πίσω μέρος του πρώτου.
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε τοπικά ΜΜ δείχνουν εκτροχιασμένα βαγόνια τρένου πάνω από ένα κανάλι με νερό. Το γραφείο του εισαγγελέα δήλωσε ότι διέταξε έρευνα για το δυστύχημα. «Τα τρένα συγκρούστηκαν ενώ κινούνταν χωρίς μεγάλη ταχύτητα, δύο βαγόνια τους καταστράφηκαν και ένα τρίτο ανατράπηκε», δήλωσε μια πηγή ασφαλείας στο «Reuters».
Η Αίγυπτος έχει ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα σιδηροδρομικά δίκτυα στην περιοχή, στο οποίο τα δυστυχήματα είναι συχνά.
Εξι χρόνια μετά την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης (26/3/2015) της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, την Υεμένη, ο λαός της τελευταίς συνεχίζει να πληρώνει βαρύτατο τίμημα, οι δε Σιίτες Χούτι φαίνεται να βρίσκονται σε φάση αντεπίθεσης. Την Παρασκευή ο αραβικός συνασπισμός με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος μάχεται εναντίον των Χούτι, ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε αρκετά drones με εκρηκτικά που είχαν στόχο θέσεις πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και αεροδρομίων σε σαουδαραβικό έδαφος. Παράλληλα, η σαουδαραβική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι οι Χούτι προσπάθησαν να επιτεθούν στα πανεπιστήμια των μεθοριακών πόλεων Ναζράν και Τζιζάν, ενώ εξαπέλυσαν πύραυλο που προκάλεσε πυρκαγιά σε σαουδαραβικό τάνκερ ενώ έπλεε νότια της χώρας.