Συνάντηση με το προσωπικό του νοσοκομείου είχε ο βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ
Ο Γ. Μαρίνος με την πρόεδρο και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας |
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική δεδομένης και της κατάστασης στα νοσοκομεία της Αττικής. Δεν μπορεί να γίνει διακομιδή ασθενών από την κλινική COVID στα νοσοκομεία της Αθήνας. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι απέτρεψαν πρόσφατα την απόφαση του υπουργείου να αδειάσουν χειρουργικές κλίνες (μάλιστα με προθεσμία ένα 24ωρο) και να μεταφερθούν οι ασθενείς σε ιδιωτικά νοσοκομεία, προκειμένου να αυξηθούν οι κλίνες COVID. Επιβεβαιώνοντας ότι οι δημόσιες δομές Υγείας μετατρέπονται σε μιας νόσου και την ίδια ώρα η υγεία του λαού δίνεται βορά στην κερδοφορία των ομίλων της ιδιωτικής Υγείας.
Ολα αυτά και η ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση, να μπει στη συζήτηση η πραγματική αιτία αυτής της κατάστασης και η διέξοδος προς όφελος των εργαζομένων, συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του Κόμματος, στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, την περασμένη Πέμπτη.
Ο Γιώργος Μαρίνος είχε συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων, στην οποία συμμετείχε το ΔΣ, ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Εύβοιας, γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι.
«Η μεταστέγαση στο νέο κτίριο, τριπλάσιας έκτασης από το παλιό, με νέες κλινικές και τμήματα και πολύ μεγαλύτερες λειτουργικές ανάγκες, δεν συνοδεύτηκε με τροποποίηση του οργανογράμματος και αύξηση των οργανικών θέσεων. Οι 157 περίπου προσλήψεις συμβασιούχων που έγιναν τον ένα χρόνο της πανδημίας αρκούν ίσα ίσα να καλύψουν τα κενά που είχαμε όταν ήμασταν στο παλιό κτίριο και όχι τις ανάγκες που δημιουργούν τα λειτουργικά δεδομένα του νέου κτιρίου και η πανδημία. Μάλιστα, θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι περίπου 35 νοσηλευτές βρίσκονται σε άδεια ειδικού σκοπού», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν μεγάλα κενά σε ειδικότητες «πρώτης γραμμής» για τις οποίες δεν έγιναν προσλήψεις και οι υγειονομικοί δίνουν μεγάλη μάχη για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας. Μεγάλη είναι η ανησυχία για το τι θα συμβεί με τη λειτουργία του νοσοκομείου όταν οι συμβάσεις των επικουρικών θα λήξουν.
Ο Παναγιώτης Ιατρέλης, διευθυντής στη Γυναικολογική - Μαιευτική κλινική, αναφέρθηκε μάλιστα σε οδηγία για να αξιοποιούνται οι γιατροί, ανεξαρτήτως ειδικότητας, όπου υπάρχει ανάγκη. Ανέδειξε ότι οι ελλείψεις είναι ακόμα πιο ανησυχητικές αν ληφθεί υπόψη η ανεπάρκεια των δομών Υγείας σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τη Χαλκίδα, με αποτέλεσμα το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας να πρέπει να καλύψει πολύ μεγάλες ανάγκες.
Ο Νίκος Δασκαλόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Εύβοιας, τόνισε ότι η υποστελέχωση δεν είναι καινούργιο ζήτημα, μιας και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν αναπληρώνονται γιατροί που συνταξιοδοτούνται.
«Ενα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει πραγματικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως και το Νοσοκομείο Χαλκίδας. Οι μετακινήσεις προσωπικού από τις υπόλοιπες κλινικές και από δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελούν "μπαλώματα", υποβαθμίζουν περαιτέρω τη λειτουργία των υπόλοιπων κλινικών, μετατρέποντας σταδιακά το νοσοκομείο σε μιας νόσου και ταυτόχρονα αποδυναμώνουν τις δομές ΠΦΥ, που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν το νοσοκομείο», ανέφερε ο Παναγιώτης Τζουβαράς, αντιπρόεδρος του Σωματείου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το νοσηλευτικό προσωπικό έχει αναλάβει και το πρόγραμμα εμβολιασμού.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει, σύμφωνα με την Ιωάννα Ιωάννου, σε εντατικοποίηση της εργασίας το προσωπικό, ενώ παράλληλα υπάρχουν ζητήματα με την ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών. «Το προσωπικό στη ΜΕΘ εργάζεται σε συνεχόμενες βάρδιες, ακόμη και χωρίς ρεπό, με την αναλογία, στην καλύτερη περίπτωση, ένας νοσηλευτής για τέσσερις ασθενείς. Νοσηλευτές εργάζονται 4 ώρες στο ΤΕΠ Covid και 4 ώρες στο κανονικό ΤΕΠ, ενώ και οι γιατροί μετακινούνται από το ΤΕΠ Covid στο κανονικό ΤΕΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο διασποράς του ιού. Στον ίδιο όροφο βρίσκεται κλινική COVID και Μαιευτική - Γυναικολογική και Παιδιατρική κλινική», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η υποβάθμιση της ΠΦΥ επιβαρύνει την κατάσταση στο νοσοκομείο, ενώ οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό οδηγούν στο να μπαίνουν ανειδίκευτοι γιατροί για να αντιμετωπίσουν περιστατικά κορονοϊού», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Δασκαλόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι «η αποτροπή μεταφοράς ασθενών με άλλες παθήσεις σε ιδιωτικές μονάδες Υγείας της Αττικής και η αύξηση της δυναμικότητας της κλινικής Covid αποτελούν μια μικρή νίκη». Σημείωσε επίσης ότι δεν γίνονται συχνά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα περιστατικά που νοσηλεύονται στην κλινική Covid δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ήπιας νοσηλείας, καθώς ανά πάσα στιγμή επιδεινώνονται και ουσιαστικά η κλινική λειτουργεί ως Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Τόνισε, επίσης, ότι την ώρα που η κυβέρνηση πληρώνει αδρά τις ιδιωτικές κλινικές με διπλά νοσήλια δεν στηρίζει το προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας, φέρνοντας ως παράδειγμα το όριο του 9% επί του προϋπολογισμού της κάθε ΥΠΕ για την πληρωμή των επιπλέον εφημεριών, που αν και το προηγούμενο διάστημα και εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε άτυπα στο 15%, τώρα θέλουν να το επαναφέρουν στο προηγούμενο ποσοστό.
«Το νοσοκομείο και το προσωπικό θα πρέπει να στηριχθούν προς όφελος ολόκληρου του πληθυσμού της περιοχής και όχι να μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου», ανέφερε ο Γιάννης Αγγελάτος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, τονίζοντας ότι έστω και τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μονιμοποίηση των επικουρικών, σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθώς και σε ένταξη του προσωπικού στα ΒΑΕ.
Ο Γιώργος Μαρίνος ευχαρίστησε εκ μέρους του ΚΚΕ το προσωπικό για την προσφορά του σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και επισήμανε ότι το Κόμμα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις τους και αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
«Η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού της περιοχής, η αντιμετώπιση των προβλημάτων του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση της πάλης των εργαζομένων, των σωματείων και των άλλων μαζικών φορέων, να δυναμώσει η διεκδίκηση. Το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας», ανέφερε ο Γ. Μαρίνος. Και συνέχισε λέγοντας:
«Το ΚΚΕ προτάσσει την επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τη μονιμοποίηση των επικουρικών, όπως και την επίσπευση του εμβολιασμού και την ανάπτυξη των απαραίτητων εμβολιαστικών κέντρων ως τους βασικούς άξονες για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού σήμερα. Παράλληλα στηρίζει τον αγώνα των υγειονομικών για αύξηση μισθών, ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες, την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ζήτημα για το οποίο κατέθεσε και πρόταση νόμου.
Είναι τραγική η πολιτική που εφαρμόζεται και στην πανδημία, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, ενώ σήμερα θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Η σημερινή κυβέρνηση καθώς και οι προηγούμενες, με τη συμμετοχή όλων των αστικών κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ., διαμόρφωσαν και εφάρμοσαν πολιτική εμπορευματοποίησης την Υγείας ενισχύοντας την κερδοφορία μεγάλων ομίλων, ενίσχυσαν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τη λογική "κόστους - οφέλους". Γι' αυτό ακόμα και σήμερα αρνούνται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση και διαπραγματεύονται αν από τεράστιες ιδιωτικές κλινικές με πάνω από 1.000 κρεβάτια θα "παραχωρηθούν" 10.
Η άποψη ότι μπορεί να συνυπάρξει ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, ότι ο ένας μπορεί να βοηθάει τον άλλο αρκεί να είναι πυλώνας ο δημόσιος ή να δίνεται περισσότερη χρηματοδότηση στον δημόσιο, δεν ισχύει, δημιουργεί αυταπάτες, ψεύτικες ελπίδες. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι σε αυτήν την επιλογή κερδισμένος βγαίνει ο ιδιωτικός τομέας. Γιατί εκεί είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου, εκεί είναι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ενδιαφέρονται πρώτα από όλα για το τι θα βάλουν στην τσέπη τους, για την κερδοφορία τους και πώς θα επενδύσουν.
Δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι υψηλός παρά το lockdown. Η πραγματική διασπορά γίνεται μέσα στους χώρους δουλειάς, όπου δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο. Ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τη σημερινή κατάσταση. Είναι ανάγκη σήμερα να δυναμώσει η απαιτητικότητα. Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει στη σημερινή κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα που λειτουργούν με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τις "αντοχές της οικονομίας". Να γίνει υπόθεση όλου του λαού της περιοχής η ενίσχυση του Νοσοκομείου Χαλκίδας, η μάχη που δίνουν οι υγειονομικοί, η προστασία της υγείας και της ζωής.
Παράλληλα το ΚΚΕ θέλει να ανοίξει τη συζήτηση με βάση και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτόν τον έναν χρόνο πανδημίας. Αποδεικνύεται ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των εργαζομένων. Αντίθετα θα γίνεται όλο και πιο βάρβαρο. Η σοσιαλιστική κοινωνία μπορεί να εξασφαλίσει αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με πυρήνα την πρόληψη, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, με κρατική έρευνα και βιομηχανία παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Η επιστήμη και η τεχνολογία στην υπηρεσία του λαού και όχι των κερδών των λίγων. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος».