ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Μπαράζ αναδιαρθρώσεων με φρέσκα πακέτα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων

Η θεματική συζήτηση γύρω από τις επιπτώσεις της κρίσης ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, καθώς και η αποτίμηση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης από τα κράτη - μέλη σε επιχειρηματικούς ομίλους και βιώσιμες επιχειρήσεις, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα. Ουσιαστικά πρόκειται για το άνοιγμα της συζήτησης για την επόμενη φουρνιά περισσότερο στοχευμένων παρεμβάσεων στήριξης του κεφαλαίου, με κριτήρια μεταξύ άλλων τις εντεινόμενες αποκλίσεις και ανισομετρίες τόσο μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης, όσο και μεταξύ κλάδων και τομέων της οικονομίας και της παραγωγής.

Η συζήτηση στο Γιούρογκρουπ έχει βάση εκκίνησης σχετικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου μεταξύ άλλων διαπιστώνεται ότι ο αντίκτυπος της κρίσης «διαφέρει δραματικά» ανάμεσα σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδο Ευρωζώνης. Μια τέτοια εξέλιξη φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις συντελούμενες αναδιαρθρώσεις, ενώ βέβαια πυροδοτεί τα αντιλαϊκά παζάρια και τις διεργασίες αναφορικά με τα στοχευμένα μέτρα στήριξης που προωθεί η κάθε κυβέρνηση για λογαριασμό επιχειρηματικών ομίλων.

Ηδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για το ενδεχόμενο ανακατανομής πόρων μεταξύ τομέων της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς όπως επισημαίνεται η κρίση έχει εντείνει τις υπάρχουσες τάσεις, δίνοντας το προβάδισμα στην ψηφιοποίηση, στις αλλαγές στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και στην «πράσινη μετάβαση»...

Πατρόν η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Σε ό,τι αφορά το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι «μόλις μειωθούν οι υγειονομικοί κίνδυνοι, τα μέτρα θα πρέπει σταδιακά να γίνονται πιο στοχευμένα και να στρέφονται στη στήριξη μίας ανθεκτικής και βιώσιμης ανάκαμψης». Τονίζεται ακόμα ότι «η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να προσαρμόζεται στην εξελισσόμενη κατάσταση», ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Μάλιστα, εν αναμονή του πακτωλού των εκταμιεύσεων από το «Ταμείο Ανάκαμψης», που θα συνδυάζονται με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι «το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ ή στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα (τέλος του 2019) θα αποτελούσε το βασικό ποσοτικό κριτήριο για να προβεί η Επιτροπή στη συνολική αξιολόγηση της απενεργοποίησης ή της συνέχισης της εφαρμογής της γενικής ρήτρας διαφυγής».

Στο «διά ταύτα», η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική - δηλαδή τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου μέσω των κρατικών προϋπολογισμών - αναμένεται να διατηρηθεί και για το 2022, προκειμένου η οικονομική δραστηριότητα να ανακάμψει στα επίπεδα του 2019.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι εκταμιεύσεις του «Ταμείου Ανάκαμψης» θα έχουν σημαντική συνεισφορά στη δημοσιονομική πολιτική των κρατών - μελών, καθώς «θα προσφέρουν σημαντική ώθηση στην οικονομία τα επόμενα χρόνια, χωρίς αύξηση των κρατικών ελλειμμάτων και χρεών».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πλευρά της, βρίσκεται στα παζάρια με την Κομισιόν σχετικά με τη λίστα των έργων που θα ενταχθούν στο «Ταμείο Ανάκαμψης». Εν προκειμένω, σύμφωνα με πληροφορίες τα παζάρια δεν είναι και τόσο ανέφελα όσο εμφανίζονται από κάποιες πλευρές, ενώ σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζεται ότι επενδύσεις που θα χρηματοδοτούνται από επιχορηγήσεις και δάνεια του «Ταμείου Ανάκαμψης» θα πρέπει να είναι πέρα και πάνω από αυτές που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού.

Να σημειωθεί ότι το μοίρασμα των ενισχύσεων του «Ταμείου Ανάκαμψης» προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους προβλέπει ποσοστό χρηματοδότησης για «πράσινες» επενδύσεις στο 37%, ενώ τουλάχιστον το 20% από τα συνολικά κονδύλια θα διοχετευτεί σε ψηφιακές επενδύσεις.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει ότι «τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών - μελών θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις οικονομικής πολιτικής που καθορίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις των τελευταίων ετών», δηλαδή θα συνδυάζονται και με τις διαδικασίες των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων.

Επιχειρηματικές ανακατατάξεις

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, η κρίση που εκδηλώνεται με φόντο τα περιοριστικά μέτρα φέρνει στην επιφάνεια τις τάσεις αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού πεδίου, προς όφελος βέβαια των ισχυρών επιχειρήσεων.

Με αφορμή τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την περασμένη βδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ (πτώση 8,2% για το 2020), αλλά και για τις επιμέρους συνιστώσες του, σε σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας διαπιστώνεται πως «οι εξελίξεις, σε μακροοικονομικό επίπεδο, υποκρύπτουν διευρυνόμενες αποκλίσεις μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους, καθώς και μεταξύ επιχειρήσεων διαφορετικών κατηγοριών εντός του ίδιου κλάδου».

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «οι μεγαλύτερες και πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις (στους τομείς που παραμένουν σε λειτουργία) ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη επιτυχία στις νέες απαιτήσεις και αυξάνουν τα μερίδιά τους και τις χρηματοοικονομικές τους επιδόσεις».

Η ενισχυμένη εποπτεία

Στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας θα τεθεί προς συζήτηση και η 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που εφαρμόζεται στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για νέες παρεμβάσεις, όπως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης για επενδυτικές άδειες σε συμφωνημένους τομείς, και βέβαια για την έγκριση του εκσυγχρονισμένου Εργατικού Κώδικα. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου, καθώς - όπως λένε - συνδέεται με την αποτελεσματικότητα και τη διασφάλιση της ταχείας υλοποίησης των επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, επισημαίνεται ότι η εφαρμογή ορισμένων βασικών μεταρρυθμίσεων έχει επίσης καθυστερήσει, αλλά συμφωνήθηκε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη «αξιολόγηση», που αναμένεται τον Μάη.

Υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις, όπως οι λεπτομερείς προδιαγραφές για τη λειτουργία του και βέβαια η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διασυνδέεται με τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται, «το πλήρες μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και ο χρηματοπιστωτικός τομέας αναμένεται να γίνει εμφανές μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο, με τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης, όπως και σε άλλα κράτη - μέλη»...


Α. Σ.

Διαβάστε στην ενότητα «Διεθνή και Οικονομία»:
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Μπαράζ αναδιαρθρώσεων με φρέσκα πακέτα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων
  • ΟΜΙΛΟΙ - ΚΟΛΟΣΣΟΙ ΤΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ: Μαζικές απολύσεις και επιδείνωση των όρων δουλειάς για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ