Εγκαινιάστηκε η κατασκευή του 3ου αντιδραστήρα στη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας
Turkish Presidency |
Από τη χθεσινή διαδικτυακή «τελετή» για τα εγκαίνια της κατασκευής του αντιδραστήρα |
«Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε έμπρακτα τα αποτελέσματα του τουρκο-ρωσικού διαλόγου. Δεσμευόμαστε στην ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας την επόμενη περίοδο», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας αποτελεί «στρατηγικό βήμα» για την ενεργειακή διασφάλιση της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού», ο Πούτιν έκανε λόγο για «νέα εποχή που ξεκινά» με το κοινό σχέδιο για τη μονάδα παραγωγής στο Ακουγιού.
Στο μεταξύ, προχτές, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε ικανοποίηση για την καταδίκη σε ισόβια πέντε κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Α. Κάρλοφ στην Αγκυρα, τον Δεκέμβρη του 2016.
Την ίδια στιγμή, οι δύο δυνάμεις διατηρούν σημαντικές διαφορές, όπως ανέδειξαν και δηλώσεις του ανώτατου στελέχους του τουρκικού ΥΠΕΞ Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, στον ΟΗΕ, περί «παράνομης προσάρτηση της Κριμαίας». Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, με την οποία επίσης η Αγκυρα συνεργάζεται σε πολλούς τομείς.
Χτες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι «η επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία είναι ένα θέμα που δεν σχετίζεται με τις διμερείς διαφωνίες» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι Τούρκοι εταίροι κάποια στιγμή θα καταλάβουν πως η θέση μας είναι σωστή και αιτιολογημένη». Ισχυρίστηκε ότι η διαφωνία για την Κριμαία δεν επηρεάζει τη σημαντική εταιρική σχέση Τουρκίας - Ρωσίας. Οι δύο χώρες, πρόσθεσε, έχουν καθιερώσει «στενή συνεργασία σχεδόν σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα», για τη Συρία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τόνισε επίσης ότι Ρωσία και Τουρκία έχουν «μεγάλο εύρος εμπορικών - οικονομικών σχέσεων», που αποτελεί την «κύρια βάση των σχέσεων», υπενθυμίζοντας τα μακροπρόθεσμα σχέδια συνεργασίας στην Ενέργεια και αλλού.
Τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής του σχήματος της Νορμανδίας με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας ζήτησε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την «έκρηξη της βίας και των συγκρούσεων» μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, παραστρατιωτικών εθνικιστικών ομάδων της Ουκρανίας και των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία.
Κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή με ευθύνη της ουκρανικής πλευράς είχε καταγγείλει πρόσφατα και η Ρωσία, λέγοντας ότι το τελευταίο διάστημα παραβιάζεται όλο και συχνότερα η εκεχειρία που ίσχυε από τον Ιούλη.
Ο Ζελένσκι σημείωσε πως αν δεν υλοποιηθεί μια νέα Σύνοδος Κορυφής του σχήματος της Νορμανδίας είναι έτοιμος να συναντήσει «καθέναν από τους ηγέτες» χωριστά. Η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής είχε γίνει στο Παρίσι το Δεκέμβρη του 2019.
Εκτοτε έγιναν κάποια βήματα αποκλιμάκωσης, όπως εκατέρωθεν απόσυρση στρατευμάτων από ορισμένες περιοχές της γραμμής επαφής, ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ η εκεχειρία εφαρμοζόταν σε γενικές γραμμές από τον περασμένο Ιούλη.
«Ο αριθμός των ένοπλων προκλήσεων στο μέτωπο αυξήθηκε», δήλωσε ο Ζελένσκι, «δείχνοντας» προς τη Μόσχα. Από τα μέσα Φλεβάρη, 8 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ και οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν το θάνατο τριών μαχητών.
Ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξει ο δρόμος για μια συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι είναι η Ουκρανία να εφαρμόζει τα προηγούμενα μέτρα, στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ για τη σύγκρουση στο Ντονμπάς, σχολίασε το Κρεμλίνο.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ουκρανικού προεδρικού γραφείου ανέφερε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο διευθέτησης στο Ντονμπάς, στο πνεύμα των συμφωνιών του Μινσκ, το οποίο πρότειναν Γερμανία και Γαλλία και οριστικοποιήθηκε από την Ουκρανία, μετέδωσαν ΜΜΕ. Το ρωσικό ΥΠΕΞ σχολίασε πως δεν έχει υπόψη του τέτοιο σχέδιο.