ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αρχισαν να στέλνουν το λογαριασμό στο λαό για το «Ταμείο Ανάκαμψης»

Eurokinissi

Τα νέα δεσμά που χαλκεύουν στους λαούς για την αποπληρωμή του δανείου των 750 δισ. ευρώ που πήρε η ΕΕ «από τις αγορές» για να τροφοδοτήσει το «Ταμείο Ανάκαμψης», δηλαδή το τρελό φαγοπότι που ετοιμάζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους για την καπιταλιστική ανάκαμψη, αποτυπώνονται ανάγλυφα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ και άλλες διατάξεις», για το οποίο η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συνεχίστηκε χτες με τη διαδικασία της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων και τη συνεδρίαση επί των άρθρων.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ανέδειξε και χτες ότι τόσο ο μηχανισμός του «Ταμείου Ανάκαμψης» όσο και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 - 2027 στόχο έχουν τη θωράκιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, με τα βάρη να πέφτουν στο λαό, τόσο με νέα φορολεηλασία όσο και με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνουν - ανάμεσα στα άλλα - την επέλαση σε εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα, ακόμα και με την κατάργηση της κατάκτησης του αιώνα, του 8ωρου, με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις να αναμένονται στη Βουλή.

Στη προκειμένη περίπτωση, οι ίδιοι πόροι της ΕΕ είναι χρήματα που εισπράττονται από τα κράτη - μέλη, είτε από δασμούς είτε από τη βαριά φορολογία των εργαζομένων, με τους άμεσους και έμμεσους φόρους που προβλέπονται στους προϋπολογισμούς τους και αποδίδονται στην ΕΕ. «Δηλαδή πρόκειται για μια δεύτερη - εκτός από την κρατική - αναδιανομή του λαϊκού εισοδήματος προς όφελος του κεφαλαίου και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημείωσε η Δ. Μανωλάκου.

Παράλληλα θεσπίζεται ο νέος «ίδιος πόρος» συνεισφοράς των κρατών - μελών για την ποσότητα των μη ανακυκλωμένων απορριμμάτων και πλαστικών συσκευασιών, αυξάνεται το όριο των ιδίων πόρων στο 1,4% του ΑΕΠ των κρατών - μελών, από 1,25% που είναι μέχρι σήμερα, αυξάνεται σε 25% από 20% το ποσό που παρακρατούν τα κράτη - μέλη από την είσπραξη των τελωνειακών δασμών, αυξάνεται το ποσό πιστώσεων αναλήψεων από 1,29% σε 1,46%, και όλα μετακυλίονται στους λαούς.

Δείχνοντας ότι ο βασικός στόχος είναι η παραπέρα λεηλασία των λαών για τα κέρδη του κεφαλαίου, η Δ. Μανωλάκου έθεσε το ερώτημα γιατί θα πρέπει ο «ίδιος» τάχα «φιλοπεριβαλλοντικός πόρος» για τα μη ανακυκλωμένα απορρίμματα να πληρώνεται από τους λαούς, όχι μέχρι το 2058 που θα είναι η αποπληρωμή του δανείου της ΕΕ αλλά «ες αεί», την ώρα μάλιστα που υποτίθεται ότι τα κράτη - μέλη θα πάρουν φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα, θα εφαρμόσουν την ανακύκλωση και θα μειώσουν τα πλαστικά, που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτός ο ίδιος πόρος.

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιέχει αλλαγές στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ώστε να μπορεί πλέον να συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών μαζί με ιδιώτες επενδυτές.

Η αλλαγή στον ιδρυτικό νόμο του ΤΧΣ, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, εντάσσεται στην «κυβερνητική στρατηγική για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα σε μία περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση και με την Ενωση Κεφαλαιαγορών».

Κόβει ο ένας, ράβει ο άλλος

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος όχι μόνο χαιρέτισε «την αύξηση των ιδίων πόρων που έγινε από την ΕΕ για να λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης», αλλά τους βρήκε και λίγους, λέγοντας πως «προφανώς δεν αρκούμαστε σε αυτήν την αύξηση των ιδίων πόρων, ζητάμε πολύ περισσότερα». Για το δεύτερο μέρος, αλλά και συνολικά για το νομοσχέδιο, επιφυλάχθηκε επί της αρχής, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες του ειδικού αγορητή του ΚΙΝΑΛ, Ανδ. Λοβέρδου, ο οποίος χαρακτήρισε «προβληματικό» το να «λες επιφυλάσσομαι» μπροστά στην τόσο «θετική απόφαση της ΕΕ».

Ηταν τόση η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων προς την κυβέρνηση, που ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δεν βρήκε να πει και πολλά, πέρα από κάποιες διευκρινίσεις απέναντι στις «χρήσιμες σκέψεις που ακούστηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση», ενώ - προφανώς και στο φόντο των γενικότερων διεργασιών που «τρέχουν» στο αστικό πολιτικό σύστημα - εξήρε τη στάση του Ανδ. Λοβέρδου...

ΝΔ
Πρόταση σύστασης Προανακριτικής για τον Ν. Παππά

Πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών (υπόθεση Καλογρίτσα), κατατέθηκε χτες από τη ΝΔ στον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα.

Την πρόταση υπογράφουν 30 βουλευτές της ΝΔ και όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του γενικού γραμματέα της ΝΔ, Γ. Μπούγα, «μετά από μελέτη της δικογραφίας και αξιολόγηση του υφιστάμενου αποδεικτικού υλικού, κρίνεται ότι προκύπτουν ικανές ενδείξεις που επιβάλλουν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Νίκου Παππά».

Στην ίδια δήλωση ο Γ. Μπούγας αναφέρει ότι «η ΝΔ ζητά τη διερεύνηση αδικημάτων που φέρεται ότι τέλεσε ο Ν. Παππάς κατά την άσκηση των καθηκόντων του και αφορούν: Δωροληψία κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, και παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος. Τα αδικήματα αυτά στοιχειοθετούνται στην πρότασή μας, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας».

Το αίτημα θα ανακοινωθεί και επίσημα σήμερα Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής και από τη μέρα της ανακοίνωσης θα πρέπει μέσα σε 10 μέρες να γίνει σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, για να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή απαιτούνται οι ψήφοι 151 βουλευτών.

Για κίνηση πολιτικής απελπισίας έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την πρόταση για Προανακριτική, και κοκορομαχώντας για το ποιου η κυβέρνηση παρεμβαίνει περισσότερο στα ΜΜΕ σημείωσε ότι η ΝΔ «έχει χειραγωγήσει σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ με κρατικές διαφημιστικές δαπάνες και έχει απαλλάξει τους ιδιοκτήτες καναλιών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης», αλλά «στήνει Προανακριτική για να δικάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που για πρώτη φορά εφάρμοσε το Σύνταγμα και υποχρέωσε τους καναλάρχες να βάλουν το χέρι στην τσέπη».

ΚΚΕ: Δεν θολώνονται τα νερά της πολύμορφης διαπλοκής με επιχειρηματικά συμφέροντα

Σε ανακοίνωση για την πρόταση της ΝΔ και την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η πρόταση των βουλευτών της ΝΔ για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής δεν τεκμηριώνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία. Γι' αυτό η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα τοποθετηθεί με "παρών" στην παραπάνω πρόταση.

Το ΚΚΕ θεωρεί δεδομένες τις πολιτικές ευθύνες για τα "παιχνίδια" που παίχτηκαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η διερεύνηση τυχόν άλλων ευθυνών πρέπει να αποτελέσει στην παρούσα φάση αντικείμενο έρευνας Εξεταστικής Επιτροπής και όχι Προανακριτικής, ώστε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση των βουλευτών της ΝΔ δεν μπορεί να θολώσει τα νερά των πολιτικών ευθυνών που έχουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ για την πολύμορφη διαπλοκή τους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που ελέγχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε βάρος της ενημέρωσης του λαού.

Εδώ και χρόνια έχει αποδειχθεί ότι οι διάφορες προανακριτικές επιτροπές χρησιμοποιούνται ως μέσο αποπροσανατολισμού από τα οξυμένα προβλήματα που προκαλούν η αντιλαϊκή πολιτική και το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, και ότι μπαίνουν στην υπηρεσία του άθλιου δικομματικού παιχνιδιού».

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Εντείνονται οι «αποκλίσεις», προς νέα πακέτα στήριξης στο κεφάλαιο

Οι επιπτώσεις της κρίσης ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη καθώς και η αποτίμηση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης από τα κράτη - μέλη σε επιχειρηματικούς ομίλους και βιώσιμες επιχειρήσεις θα συζητηθούν στο Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα.

Ουσιαστικά πρόκειται για το άνοιγμα της συζήτησης αναφορικά με την επόμενη φουρνιά περισσότερο «στοχευμένων» παρεμβάσεων στήριξης του κεφαλαίου με κριτήρια μεταξύ άλλων τις εντεινόμενες αποκλίσεις και ανισομετρίες τόσο μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ κλάδων και τομέων της οικονομίας και της παραγωγής.

Στην κατεύθυνση αυτή «δείχνει» και η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας ότι «μόλις μειωθούν οι υγειονομικοί κίνδυνοι, τα μέτρα θα πρέπει σταδιακά να γίνονται πιο στοχευμένα και να στρέφονται στη στήριξη μίας ανθεκτικής και βιώσιμης ανάκαμψης». Τονίζεται ακόμη ότι «η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να προσαρμόζεται στην εξελισσόμενη κατάσταση», ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα, εν αναμονή του πακτωλού των εκταμιεύσεων από το «Ταμείο Ανάκαμψης», που θα συνδυάζονται με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι «το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας στην ΕΕ ή στη ζώνη του ευρώ σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα (τέλος του 2019) θα αποτελούσε το βασικό ποσοτικό κριτήριο για να προβεί η Επιτροπή στη συνολική αξιολόγηση της απενεργοποίησης ή της συνέχισης της εφαρμογής της γενικής ρήτρας διαφυγής».

Στο «διά ταύτα» η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου μέσω των κρατικών προϋπολογισμών, αναμένεται να διατηρηθεί και για το 2022 προκειμένου η οικονομική δραστηριότητα να ανακάμψει στα επίπεδα που υπήρχαν το 2019.

Στο μεταξύ, βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας βλέπει ο ΟΟΣΑ στην ενδιάμεση έκθεσή του σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του, λόγω της σταδιακής υλοποίησης των εμβολιασμών, της πρόσθετης δημοσιονομικής στήριξης, κυρίως στις ΗΠΑ. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 5,6% φέτος και 4% το 2022, από 4,2% και 3,7% που προέβλεπε στις προηγούμενες εκτιμήσεις του.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί 6,5% φέτος και 4% το 2022, πολύ περισσότερο από ό,τι της Ευρωζώνης (3,9% και 3,8%, αντίστοιχα). Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται μόνο για την Κίνα (7,8% και 4,9%).

Επιχειρηματικές ανακατατάξεις

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία η κρίση που εκδηλώνεται με φόντο τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό φέρνει στην επιφάνεια τις τάσεις αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού πεδίου, σε όφελος βέβαια των ισχυρών επιχειρήσεων.

Με αφορμή τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την περασμένη βδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ (πτώση 8,2% για το 2020) αλλά και τις επιμέρους συνιστώσες του, σε σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας διαπιστώνεται πως «οι εξελίξεις, σε μακροοικονομικό επίπεδο, υποκρύπτουν διευρυνόμενες αποκλίσεις μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους, καθώς και μεταξύ επιχειρήσεων διαφορετικών κατηγοριών εντός του ίδιου κλάδου».

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «οι μεγαλύτερες και πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις (στους τομείς που παραμένουν σε λειτουργία) ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη επιτυχία στις νέες απαιτήσεις και αυξάνουν τα μερίδιά τους και τις χρηματοοικονομικές τους επιδόσεις».

Την ίδια ώρα, τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στη διάρκεια του 2020 εκτιμάται ότι περιόρισαν τη βύθιση του ΑΕΠ κατά 6 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή χωρίς αυτά η κατρακύλα στην ελληνική οικονομία θα είχε ξεπεράσει το 14,2%.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ