ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 5G
Χέρι χέρι «επενδύσεις» και ανταγωνισμοί

Το γεγονός ότι οι περιβόητες «επενδύσεις» και στην «ψηφιακή οικονομία» πάνε χέρι χέρι με την όξυνση των ανταγωνισμών αναδείχθηκε κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα το 5G στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε χτες από το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της «Cisco» στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και με το Παγκόσμιο Κέντρο Ερευνας και Καινοτομίας στην Ψηφιακή Επικοινωνία (DCN Global).

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, ο γενικός διευθυντής της «Cisco» Αντ. Τσιμπούκης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο πρύτανης του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάννου και εκπρόσωποι των εταιρειών παροχής του δικτύου στην Ελλάδα, «Cosmote», «Vodafone» και «Wind».

Τόσο ο υπουργός όσο και οι παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης στις ομιλίες τους στάθηκαν μεταξύ άλλων στο ρόλο του Αμερικανού πρέσβη στην προώθηση της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας ως «πόλου έλξης» επενδύσεων αμερικανικών επιχειρηματικών κολοσσών των νέων τεχνολογιών.

Την ίδια ώρα ο Πάιατ θύμισε με τον τρόπο του ότι οι επενδύσεις του αμερικανικού κεφαλαίου πάνε χέρι χέρι με την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ του ευρωατλαντικού άξονα και των ανταγωνιστών του, όπως η Κίνα.

Μιλώντας για τα «μεγάλα σχέδια» των αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων των νέων τεχνολογιών στη περιοχή, τα οποία προωθήθηκαν από τη διμερή συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας που υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, κατά την επίσκεψη του τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί «συνετή προσέγγιση» σχετικά με την ανάπτυξη των δικτύων 5G.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε συζητήσει ήδη από τον Γενάρη του 2020 με τον Κυρ. Μητσοτάκη, κατά το ταξίδι του δεύτερου στην Ουάσιγκτον, το ζήτημα της ανάπτυξης των δικτύων 5G. «Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε (...) ότι θα διασφαλίσει ζητήματα εθνικής ασφάλειας αλλά και ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά ο Πάιατ και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό» το ότι η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε «τόσο έξυπνη» ώστε να προσεγγίσει το ζήτημα του 5G με τρόπο που να προστατεύει «τα ευαίσθητα δεδομένα των πολιτών».

Στη συνέχεια βέβαια παρουσίασε την πραγματική ανησυχία των αμερικανικών κυβερνήσεων, που δεν είναι άλλη από την επιδίωξη του αποκλεισμού των κινεζικών ομίλων από τα δίκτυα 5G, ιδιαίτερα στις χώρες του ΝΑΤΟ. «Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι σχετικά με τις κινεζικές εταιρείες "Huawei" και "ΖΤΕ", καθώς σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία οφείλουν να συνεργάζονται με τις κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας και να παραδίδουν σε αυτές όλα τους τα δεδομένα, χωρίς να κάνουν καμία ερώτηση», συνέχισε, και αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του νέου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του διατηρεί την αντίληψη πως η Κίνα είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να αποκτήσει τεχνολογικό προβάδισμα σε σχέση με τις ΗΠΑ, κλέβοντας πνευματική ιδιοκτησία, ασκώντας βιομηχανική κατασκοπεία και εξαναγκάζοντας τη μεταφορά τεχνολογίας.

Με βάση τα παραπάνω, τόνισε τη σημασία να χτιστούν «διατλαντικοί δεσμοί», σημειώνοντας πως αυτό είναι κάτι που και ο Α. Τζιτζικώστας, ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, «αντιλαμβάνεται καλά». Επίσης χαιρέτισε την απόφαση της «Cosmote» να συνεργαστεί στην ανάπτυξη των δικτύων 5G αποκλειστικά με «έμπιστους προμηθευτές» όπως η «Ericsson», απόφαση που όπως είπε «στέλνει το σωστό μήνυμα».

Ακόμη, ο πρέσβης αναφέρθηκε στο «έργο» των αμερικανικών ομίλων των νέων τεχνολογιών στην «υποστήριξη της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας». Ιδιαίτερα προκλητικά ήταν τα λεγόμενά του ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή της τεχνολογίας και ιδίως των αμερικανικών τεχνολογικών εργαλείων, για να καταστήσει τη δημοκρατία πιο αποτελεσματική και γρηγορότερα ανταποκρινόμενη», δεδομένου του σκανδάλου της εν κρυπτώ συνεργασίας της κυβέρνησης με τη μεγαλύτερη εταιρεία που έχει αναπτύξει η CIA, τον κολοσσό ανάπτυξης λογισμικού «Palantir», για τη συγκέντρωση και επεξεργασία των δεδομένων του ελληνικού λαού.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
Αίτημα αναβολής έκτισης ποινής

Αίτημα αναβολής έκτισης ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα, εξαιτίας κινδύνου θανάτου του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας, κατατέθηκε χτες στον εισαγγελέα Λαμίας και στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας. Παράλληλα, κατατέθηκε και δεύτερο αίτημα για άμεση μεταγωγή του κρατούμενου στον Κορυδαλλό. Και τα δύο αιτήματα που υπογράφουν η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, και το μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός, υποβάλλονται, όπως δηλώνουν, τη στιγμή που ο κρατούμενος βρίσκεται στην 55η μέρα απεργίας πείνας και στην 9η απεργίας δίψας και κινδυνεύει να πέσει άμεσα σε κώμα.

Σε νέες δηλώσεις της, η συνήγορος υπεράσπισης του Δ. Κουφοντίνα σημείωσε ότι «έχει παραβιαστεί το Σύνταγμα και ο νόμος» και ότι «η Πολιτεία κινείται με πολεμική διάθεση απέναντι στον άνθρωπο και σε μένα», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να φτιάχνονται φωτογραφικοί νόμοι, οι οποίοι μετά παραβιάζονται από την ίδια την κυβέρνηση». Κάλεσε επίσης τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής να πάρει πίσω την απόφασή της και να εφαρμόσει τον νόμο που παραβίασε.

Σκιαμαχίες με αφορμή τη δήλωση Δρίτσα

Στο μεταξύ, μια ακόμα σκιαμαχία έλαβε χώρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή αυτή τη φορά δήλωση του πρώην υπουργού Θ. Δρίτσα στο Κανάλι 1 του Πειραιά, όπου υποστήριξε ότι «με αυτό που κάνει η κυβέρνηση θα αναβιώσει μια συζήτηση για τη δράση του ένοπλου και της τρομοκρατίας, όπως λέγεται, αν και κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη».

Η ΝΔ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα να τοποθετηθούν για τις «ανεπίτρεπτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος δηλώσεις».

Αφού ο ίδιος ο Θ. Δρίτσας ανασκεύασε, λέγοντας πως παρερμηνεύτηκε και πως «αναφερόταν στην ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς πολίτες και τις αξίες του κράτους δικαίου, τις οποίες δεν σεβάστηκαν οι τρομοκράτες. Η τρομοκρατία απέτυχε, το κράτος δικαίου επικράτησε», χτες και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τη δήλωσή του ατυχή, υποστηρίζοντας πως αυτή «δεν εκφράζει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον ίδιο (...) Γιατί για εμάς υπέρτατη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Και σε αυτό δεν χωράει δεύτερη κουβέντα».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ
«Ξεπλένει» τον ναζιστή «γκραφιτά»

Καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

«Απαράδεκτη και άκρως ντροπιαστική και προσβλητική τόσο για τους Σερραίους αγωνιστές όσο και για τον δημοκρατικό λαό των Σερρών», χαρακτηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» την απόφαση της διοίκησης του δήμου Σερρών να συνεργαστεί με τον φασίστα «καλλιτέχνη» που συστήνεται ως «Εύρυτος», στο πλαίσιο των δράσεων που έχει προγραμματίσει για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Η «συνεργασία» έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην πόλη, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τον συγκεκριμένο «καλλιτέχνη», με όλες τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις να ζητάνε τη διακοπή της. Καθώς, όπως αναδείχθηκε, πρόκειται για κάποιον που έχει «φιλοτεχνήσει» πλήθος έργων με ναζιστικό, ρατσιστικό και αντικομμουνιστικό περιεχόμενο. Εργα εμετικά, που θα ήθελαν πολλοί νοσταλγοί των Χιτών και των δοσιλόγων να κοσμούν το σαλόνι τους.

Παρά τις αντιδράσεις, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών ανέλαβε «εργολαβία» και την υπεράσπισή του με συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου εγκωμίασε τον ίδιο, προσπάθησε να παρουσιάσει τα προηγούμενα φασιστικά «φιλοτεχνήματα» ως παλιά που δεν θα μπορούσαν να είναι δικά του, δικαιολογώντας ως και την κουκούλα που φοράει ο εν λόγω, λέγοντας πως τάχα «δέχεται απειλές από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους του άλλου άκρου, οι οποίοι προφανώς και ενοχλούνται από τους ήρωες της επαναστάσεως για να απειλούν τη ζωή του».

Στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σερρών σημειώνει ότι «η προσπάθεια του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών να υπερασπιστεί και να δικαιολογήσει την ποιότητα και την εγκυρότητα της δουλειάς του "Εύρυτου", όπως και το ότι εμφανίζεται με κουκούλα γιατί φοβάται το "άλλο άκρο" (αλήθεια ποιους εννοεί;), στην ουσία αποδεικνύει πως γνώριζαν πολύ καλά στον δήμο το ποιόν και την "τέχνη" αυτού του ανθρώπου.

Το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι πως η δημοτική αρχή ξέρει καλά τι επιλέγει. Επιλέγει ανθρώπους που αναπαράγουν την εγκληματική ιδεολογία ζωγραφίζοντας σε τοίχους φασιστικά και ναζιστικά σύμβολα και μάλιστα τους παρέχει και κάλυψη και προστασία όσο τους παίρνει. Για τη νεολαία και τον λαό μας είναι απολύτως καθαρό ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία σχέση μεταξύ του εθνικισμού - ναζισμού με τους ήρωες του 1821, με το ίδιο το περιεχόμενο της ελληνικής αστικής και εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης».

Νέα αντικομμουνιστική ανάρτηση στελέχους της ΝΔ

Την αντικομμουνιστική ανάρτηση στελέχους της ΝΔ στο Λαύριο σχολιάζει η ΤΟ Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Λιούμης, πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Λαυρεωτικής της ΝΔ, προχώρησε σε μία άθλια ανάρτηση με τη δήλωση του δικτάτορα της Χιλής Πινοσέτ: «Δώσε ένα ψάρι σε έναν κομμουνιστή και θα σου πει ότι το δικαιούται, μάθε τον να ψαρεύει και θα σου πει ότι τον απασχολούσες ανασφάλιστο. Πέτα τον από το ελικόπτερο και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο».

«Ο αντικομμουνιστής, που θέλει να ψωνίσει τα ψηφαλάκια του από τα ορφανά που άφησε η Χρυσή Αυγή, ας θυμηθεί ότι η γη της Λαυρεωτικής είναι ποτισμένη με το αίμα χιλιάδων και χιλιάδων κομμουνιστών, αγωνιστών, εργατών. Από τα μεταλλεία του Σερπιέρη και της Γαλλικής έως τις καραβιές που φεύγανε για τη Μακρόνησο, ο τόπος μας έμαθε από πρώτο χέρι ποιοι ήταν οι κομμουνιστές και ποιοι οι διώχτες τους (...) Η κατρακύλα, λοιπόν, δεν έχει πάτο και ο λαός μας έχει και γνώση και πείρα ώστε να στείλει στον απόπατο της ιστορίας τον οχετό και όσους τον αναπαράγουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ