Eurokinissi |
Πιο συγκεκριμένα, στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού. Επίσης «εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση», με πληροφορίες να κατατείνουν στο ότι βλέπουν μέτρα όπως μετατροπή του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε non Covid δομή, ώστε να αδειάσουν κλίνες στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία περιστατικών Covid. Παραπέρα, «συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού», με κυβερνητικές πηγές να μιλούν για «έξυπνα μέτρα», κατά βάση νέα περιοριστικά στις μετακινήσεις, όπως αποστολή μόνο ενός sms ανά 24ωρο, απαγόρευση μετακίνησης με κωδικό «6» (για γυμναστική) εκτός των ορίων δήμου κατοικίας, δυνατότητα για ψώνια μόνο μέσα σε ένα τρίωρο κ.λπ.
Σήμερα το πρωί συγκαλείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα, με μια σειρά πηγές να παρουσιάζουν ως βέβαιη την παράταση των απαγορεύσεων τουλάχιστον για την Αττική για άλλη μια βδομάδα, ενώ μεγάλος προβληματισμός υπάρχει και για τη Θεσσαλονίκη. Το σχέδιο «περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ», ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια.
Αργότερα χτες, το απόγευμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Με αφορμή τη νέα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως με τη διασπορά εκτός ελέγχου σε χώρους δουλειάς, που δεν τολμά να αγγίξει προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, επέμεινε ότι «αυτό που βλέπουμε τώρα και πρέπει να εξηγήσουμε και στους πολίτες είναι ότι τα καινούργια στελέχη του ιού - οι μεταλλάξεις, οι λεγόμενες βρετανικές μεταλλάξεις - κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό».
Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε σε αυτά και δεν είπε λέξη για τις 8 Πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου που έχουν κλείσει από τον περασμένο Οκτώβρη, για να φαίνεται στο μέτρημα ότι «άνοιξαν νέες» κλίνες Covid. Σε καθεμιά από τις κλινικές αυτές νοσηλεύονταν κάθε χειμώνα τουλάχιστον 250 ασθενείς. Φέτος όλοι αυτοί οι ασθενείς πού πήγαν; Σε τι κατάσταση βρίσκονται; Από ποιον παρακολουθούνται; Κουβέντα δεν είπε επίσης ο πρωθυπουργός για το 50% του προσωπικού που είναι συμβασιούχοι και αναμένουν την απόλυσή τους τους επόμενους μήνες. Ούτε για τις κλίνες που αυξήθηκαν όπως - όπως, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Και ενώ οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με το σταγονόμετρο και το πολύτιμο εμβόλιο γίνεται βορά στα κέρδη και τους ανταγωνισμούς κρατών και φαρμακοβιομηχανιών, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε την εκτίμηση ότι «από τον Απρίλιο η διαθεσιμότητα των εμβολίων θα αυξηθεί σημαντικά».
Πάντως, χτες, ο υπουργός, προσπαθώντας να κουκουλώσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση, αναφέρθηκε στις συγκεντρώσεις και τις πορείες.
Κι επειδή μιλούν για σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, το μόνο σχέδιο που έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα αποτυπώνεται - όπως ομολόγησαν οι ίδιοι χτες:
-- στο κλείσιμο 474 κρεβατιών (391 απλών και 83 ΜΕΘ) για την αντιμετώπιση άλλων νόσων, μέσα σε 18 μέρες, και τη μετατροπή τους σε Covid.
-- στις «10.000 προσλήψεις υγειονομικών» με ημερομηνία λήξης, όταν εξακολουθούν να λείπουν πάνω από 30.000 γιατροί και νοσηλευτές.
Και βέβαια, η επαναφορά της υποκατάστασης των ελλείψεων με τον εμβολιασμό πέφτει κι αυτή στο κενό, καθώς ακόμη και ο εμβολιασμός όσων είναι άνω των 60 ετών αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ...τρεις μήνες, «θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου».
Μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση, η κυβέρνηση αντί να επιτάξει εδώ και τώρα τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, επιδίδεται «σε συνεργασίες (...) Απόδειξη, έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid». Απόδειξη ότι δεν πρόκειται για επίταξη είναι η ΠΝΠ που έσπευσε να φέρει η κυβέρνηση πριν ένα χρόνο, λίγες μέρες μετά την έναρξη της πανδημίας στη χώρα, με την οποία οι κλινικάρχες αποζημιώνονται διπλάσια για κάθε κρεβάτι από τα ασφαλιστικά ταμεία. Και όπως παραδέχεται, στόχος της «συνεργασίας» εκτός από την εξασφάλιση διπλάσιας αμοιβής για τους κλινικάρχες, είναι «να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid»...
Τα νοσοκομεία της χώρας, εργαζόμενοι και ασθενείς στενάζουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας της μιας νόσου. Και η κυβέρνηση αντί να κάνει προσλήψεις προσωπικού, να ανοίξει τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα «συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια (...), με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου».
Σαν να μη γνωρίζει τίποτα λοιπόν για το «φόνο», ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε πως ήταν η πανδημία που φώτισε «τις διαχρονικές ανεπάρκειες του συστήματος Υγείας». Η αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ αθροίζεται με όσους διαχρονικά απαξίωσαν το ΕΣΥ και υπέσκαψαν τα θεμέλια της δημόσιας Υγείας. Απόδειξη τα πεπραγμένα του αλλά και οι προτάσεις του για κοινό υπουργό Υγείας, για αδρή αποζημίωση των φαρμακοβιομηχανιών με σκοπό να μοιραστούν τις πατέντες των εμβολίων, για συμπληρωματικό στον δημόσιο τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, που προφανώς θα «έχει λόγο και ρόλο», όπως είπε, συνοψίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης ο πρώην υπουργός Υγείας Α. Ξανθός. Προτάσεις απ' τον «τσελεμεντέ» της στρατηγικής που διαιωνίζει τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα στα οποία σκοντάφτουν οι λαϊκές ανάγκες για σύγχρονες δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.
«Αν είχαμε επάρκεια σε γιατρούς και νοσηλευτές και ικανοποιητικό αριθμό κλινών στις ΜΕΘ, δεν θα χρειαζόταν τα νοσοκομεία μας να θεραπεύουν σχεδόν αποκλειστικά ασθενείς COVID (...) Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία 30 χρόνια κυριάρχησε η αντίληψη του λιγότερου κράτους παντού, ακόμη και στην Υγεία. Η πανδημία, όμως, με οδυνηρό τρόπο μάς έκανε να αναλογιστούμε ξανά ότι υπάρχουν όρια στην κυριαρχία της αγοράς. Η ανθρώπινη ζωή, για παράδειγμα, δεν μπορεί να υπόκειται στους κανόνες της, διότι η αξία της δεν αποτιμάται. Δεν είναι στατιστικό μέγεθος σε ισολογισμούς κερδών και απωλειών...», ισχυρίστηκε με θράσος.
Αυτά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση υλοποίησε κατά γράμμα τη στρατηγική του κεφαλαίου για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς - πελάτες και τα ασφαλιστικά ταμεία, διατήρησε και εφάρμοσε για πρώτη φορά πιλοτικά το 2018 σε 18 νοσοκομεία τον νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ η δημόσια δαπάνη κατρακύλησε για την Υγεία το 2019 στο 5% του ΑΕΠ, συνεχίζοντας την πορεία συρρίκνωσης όλων των προηγούμενων χρόνων, μειώθηκε παραπέρα η επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 860 εκατομμύρια (45%) από το 2015 έως το 2019, ενώ φόρτωσε τη δαπάνη στα ρημαγμένα ασφαλιστικά ταμεία.
Μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθούν αναφορές του τύπου «προϋπόθεση για την ενίσχυση του συστήματος αποτελεί η γενναία αύξηση των απολαβών των εργαζομένων στο χώρο της δημόσιας Υγείας». Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το 2017 με νόμο κατάργησε και τυπικά το σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών και νομιμοποίησε τις αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων στην Υγεία, με τα εξαντλητικά ωράρια, ακόμα και τα 60ωρα! Και ήταν ως κυβέρνηση που αρνήθηκαν προσλήψεις, διατήρησαν στο ακέραιο το πετσόκομμα των 6 μισθών το χρόνο και επέφεραν επιπλέον χτυπήματα με το «νέο μισθολόγιο».
«Ενδεχομένως και κανείς σήμερα δεν θα έχει το θάρρος να επαναφέρει στο τραπέζι τα σχέδια μετατροπής δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, για την καλύτερη σύμπραξη με ιδιώτες», πρόσθεσε. Κι αυτό όταν ήταν η δική του κυβέρνηση που στήριξε την πολιτική των ΣΔΙΤ στην Υγεία και άνοιξε διάπλατα την πόρτα για νοσοκομεία - ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενταγμένα στο δημόσιο σύστημα, με τη λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), στην οποία ανήκει για παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης.
Οσο για την προσπάθεια να βγει και στον αφρό, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε «ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο», ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια ξεπλύματος της αντιλαϊκής τους πολιτικής και στην Υγεία, αφού για παράδειγμα η δημιουργία των ΤΟΜΥ, για την οποία κομπάζουν, δεν ήταν παρά η υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης για δομές - ανάχωμα της πρόσβασης των ασθενών σε δημόσιες μονάδες Υγείας, με σκοπό να συμπιέζεται το κόστος της περίθαλψης.