ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Με αφορμή τον ένα χρόνο της πανδημίας, φοιτητές και μαθητές βγαίνουν ξανά στους δρόμους στις 10 Μάρτη απαιτώντας ασφαλή και ανοιχτά σχολεία και σχολές.

-- Αρθρο: Τα «business plans» για τον εταιρικό μετασχηματισμό των πανεπιστημίων.

-- Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» καθηγητές του ΑΠΘ και καταδικάζουν την ένταση της καταστολής φωτίζοντας τις στοχεύσεις της.

-- Εκπαιδευτική επικαιρότητα.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Στους δρόμους στις 10 Μάρτη για ασφαλή, ανοιχτά σχολεία και σχολές

Στις 10 Μάρτη, μία ημερομηνία που σηματοδοτεί τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το πρώτο κλείσιμο των χώρων Εκπαίδευσης, φοιτητές και μαθητές βγαίνουν ξανά στους δρόμους προκειμένου να διεκδικήσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τα αιτήματά τους για ανοιχτά, ασφαλή σχολεία και σχολές.

«10 Μάρτη 2020 - 10 Μάρτη 2021: Ενας χρόνος που τα σχολεία και οι ζωές μας "ανοιγοκλείνουν". Ως εδώ! Οι μαθητές στον δρόμο ακόμα μια φορά! Ανοιχτά σχολεία να μας μορφώνουν - όχι να μας εξοντώνουν!», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και καλεί σε μαθητικές πορείες σε όλες τις πόλεις, με αποφάσεις Συντονιστικών και 15μελών και σε συντονισμό με τους φοιτητές.

Το πώς κύλησε αυτός ο χρόνος για τους μαθητές το περιγράφουν ως εξής:

  • «Πιεζόμαστε από το συνεχές ανοιγοκλείσιμο των σχολείων και των δραστηριοτήτων μας.
  • Παλεύουμε να συνεχίσουμε να μορφωνόμαστε μέσω μιας οθόνης σε ένα webex που μία λειτουργεί και μία όχι, με άνιση πρόσβαση ανάμεσά μας, ανάλογα με το τι υποδομή και οικονομική δυνατότητα έχουμε. Πέρυσι οι μαθητές της Γ' ΓΕΛ έδωσαν πανελλαδικές με λειψή προετοιμασία.
  • Προσπαθούμε να προστατεύουμε τις οικογένειές μας και εμάς, τηρώντας τα μέτρα, φορώντας τη μάσκα μας, κάνοντας να δούμε τους φίλους μας καιρό.
  • Φωνάξαμε στις μεγαλύτερες μαθητικές καταλήψεις και πορείες της τελευταίας δεκαετίας πως "Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία" και τελικά επιβεβαιωθήκαμε, αφού εκατοντάδες σχολεία εμφανίζουν κρούσματα και κλείνουν, τα μισά σχολεία της χώρας παραμένουν κλειστά.
  • Δεχθήκαμε καταστολή στους αγώνες μας. Τηλεαπουσίες, εκβιασμοί, κοροϊδία, συκοφαντία, ακόμα και χημικά. Είδαμε να δέχεται καταστολή και ο αγώνας φοιτητών, εργαζομένων, ακόμα και γιατρών! Οποιος αμφισβητεί τη διαχείριση της πανδημίας, όποιος οργανώνεται για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, έρχεται αντιμέτωπος με την καταστολή, τη βία!
  • Ζούμε το θέατρο του παραλόγου με τον νόμο Κεραμέως για εφαρμογή της "Τράπεζας Θεμάτων" στην Α' ΓΕΛ (χωρίς να έχει βγει η ύλη διά ζώσης) και τη θέσπιση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην Γ' ΓΕΛ (με τα Λύκεια της χώρας να λειτουργούν τα μισά διά ζώσης και τα μισά με τηλεκπαίδευση). Εν μέσω πανδημίας, όταν δεν λειτουργεί κυριολεκτικά τίποτα "φυσιολογικά", η κυβέρνηση αποφάσισε - κυριολεκτικά - να μας εκδικηθεί!», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή.

Οι μαθητές αναγνωρίζουν τη δύναμη και αισιοδοξία που έδωσαν οι συλλογικοί οργανωμένοι αγώνες. «Δώσαμε ζωή στις γειτονιές και στα σχολεία μας, όταν μέσα από τα μαθητικά μας συμβούλια σε κάθε γειτονιά, δήμο, πόλη αλλά και πανελλαδικά, αγωνιστήκαμε! Τα σχολεία μας μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Μπορούμε να επιβάλουμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα. Με τους αγώνες μας καταφέραμε να προσληφθεί προσωπικό καθαριότητας, περισσότεροι καθηγητές. Καταφέραμε να μην ισχύσει φέτος ο περιορισμός των επιλογών στο μηχανογραφικό», τονίζουν οι μαθητές και ζητούν:

«Τα σχολεία μας να είναι παντού ανοιχτά και ασφαλή. Φτάνει πια το ανοιγοκλείσιμο. Πάρτε μέτρα προστασίας της υγείας μας.

Παγώστε όλες τις αλλαγές που περάσατε εν μέσω πανδημίας. Να μην ισχύσουν σε καμία περίπτωση στις φετινές πανελλαδικές.

Να μη δοθούν φέτος ενδοσχολικές εξετάσεις. Δεν λείπει αυτό από τα σχολεία μας».

«Θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές! Πάρτε μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές!»

Απαιτώντας άμεσα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ώστε οι φοιτητές να επιστρέψουν στις σχολές, να μη χαθούν άλλα εργαστήρια, κλινικές, πρακτικές και μαθήματα, φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα την Τετάρτη 10 Μάρτη.

Καλώντας στα συλλαλητήρια και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου με κλειστά πανεπιστήμια, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών τονίζει σε ανακοίνωσή της:

«Εδώ και έναν χρόνο χάνουμε από τη μόρφωσή μας, υποβαθμίζεται το πτυχίο μας, ο χρόνος σπουδών μας παρατείνεται από την ίδια κυβέρνηση που μας αποκαλεί "αιώνιους" και απειλεί να μας διαγράψει! (...) Πρωτοετείς δεν έχουν μπει ούτε μια φορά σε αμφιθέατρο, ενώ χιλιάδες σε όλη τη χώρα έχουν ξενοικιάσει τα σπίτια τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εγκατάλειψης των σπουδών τους.

Γιατί, την ώρα που γίνεται συζήτηση ώστε να ανοίξουν κανονικά τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, δεν προβλέπεται τίποτα για τη συνέχιση των σπουδών μας; Γιατί, ενώ τα μεγάλα ξενοδοχεία ειδοποιούν ήδη εργαζόμενους ότι θα ξεκινήσουν από Πάσχα, δεν ισχύει το ίδιο για το εαρινό μας εξάμηνο; Ως εδώ με την κοροϊδία της κυβέρνησης! Παίρνουμε πίσω τις σχολές και τις σπουδές μας! Ζωντανεύουμε ξανά τους χώρους μας!».

«Η οργή μας μεγαλώνει γιατί κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να κρατάει τις σχολές κλειστές αδιαφορώντας για τις ανάγκες μας», τονίζει το ΜΑΣ, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, που δεν ικανοποιεί τα συγκεκριμένα αιτήματα για τους όρους λειτουργίας των σχολών.

Αναφέρεται παράλληλα στην ενίσχυση της κρατικής καταστολής - με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε, όπως επίσης με τις επιθέσεις και συλλήψεις σε βάρος των φοιτητών του ΑΠΘ - και στα νέα μέτρα παρέμβασης στις συλλογικές διαδικασίες των συλλόγων που ετοιμάζονται, όπως η θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές.

«Το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη δεν θα εφαρμοστεί - Ούτε σκέψη για νέο νομοσχέδιο!», δηλώνει το ΜΑΣ.

Για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας και το πρώτο lockdown τον Μάρτη, η ΚΝΕ αφιερώνει το 22ο επεισόδιο των Podcasts της στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των νέων.

Στο στούντιο του Podcast θα βρεθούν καλεσμένοι οι:

-- Αφροδίτη Ρέτζιου, ψυχίατρος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και

-- Τάσος Τραβασάρος, ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής, υποψ. διδάκτορας Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ.

Πρώτη προβολή του Podcast, σήμερα Τετάρτη, στις 20.00, στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube.

Πουλάνε τρέλα...

Η ενδεχόμενη παράταση του σχολικού έτους που έχει βάλει ήδη στο τραπέζι και συζητάει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υφυπουργού Ζέττας Μακρή, «δεν θα γίνει γιατί δεν έχει καλυφθεί η ύλη, απλώς γιατί πρέπει τα παιδιά για κοινωνικούς ψυχολογικούς λόγους να έρθουν ξανά σε επαφή με τους συμμαθητές, τις συμμαθήτριες, να είναι στο σχολικό τους περιβάλλον».

Το υπουργείο δηλαδή, το οποίο εδώ και ένα χρόνο κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έλαβε για τη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια, περιοριζόμενο να τα ανοίγει όπως τα έκλεισε και τούμπαλιν, προσπαθεί να εμφανίσει ότι η σχολική χρονιά... κυλά κανονικά και ότι η ύλη καλύπτεται (!) με τους μαθητές μπροστά σε μία οθόνη υπολογιστή, με ένα ποσοστό τους να μην έχουν καν πρόσβαση στα τηλεμαθήματα, με τους εκπαιδευτικούς επίσης να πασχίζουν κάνοντας μάθημα χωρίς να βλέπουν καν τα πρόσωπα των μαθητών τους, το αν και τι κατανοούν κ.λπ.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει γυρίσει την πλάτη στις τεράστιες μορφωτικές απώλειες των μαθητών που προστίθενται στην ύλη που χάθηκε και από την περσινή χρονιά και δεν αναπληρώθηκε ποτέ, στις συνέπειες στην ψυχική υγεία, κάνει πως όλα αυτά... δεν υπάρχουν! Αδιαφορεί για την επιπλέον στήριξη που χρειάζονται παιδιά που βρέθηκαν πέρσι και φέτος στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, στις ευαίσθητες τάξεις περάσματος από βαθμίδα σε βαθμίδα κ.λπ.

Η κυβέρνηση, που κάνει πως δεν υπάρχουν αυτά, που έρχεται να αξιοποιήσει την πανδημία για να βάλει επιπλέον εμπόδια και φραγμούς με την εφαρμογή της «τράπεζας θεμάτων» και τις αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που τόσο καιρό επιστρατεύει άθλια διλήμματα, του τύπου «σχολεία ή οικονομία», που μεγαλώνει την πίεση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς με όλες τις συνέπειες που έχουν αυτά, κάνει τώρα πως τάχα κόπτεται για την ψυχική υγεία των μαθητών.

«Πουλάνε τρέλα» αλλά δεν θα τους περάσει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ