ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
Σελ. /24
8Η ΜΑΡΤΗ 2021 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
8 ΜΑΡΤΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με κορύφωση τις συγκεντρώσεις της Δευτέρας
  • Στα Προπύλαια, στις 5.30 μ.μ. καλούν ανήμερα της 8ης Μάρτη οι ΟΓΕ, σωματεία και φορείς, που συνυπογράφουν κοινό ψήφισμα
  • Συγκεντρώσεις την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Με συγκέντρωση τη Δευτέρα 8 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., στα Προπύλαια, η ΟΓΕ, μαζί με δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς ετοιμάζονται να τιμήσουν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Παράλληλα, η ΟΓΕ, Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων, Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και φοιτητικοί σύλλογοι σχεδιάζουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην κλιμάκωση του αγώνα μπροστά στο νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα» στα Εργασιακά, που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.

Εκτός από τις συγκεντρώσεις, αξιοποιούν τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και άλλων συνδικαλιστικών οργάνων για στάση εργασίας στις 8 Μάρτη, ώστε να πραγματοποιηθούν εκείνη τη μέρα συσκέψεις, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς.

Δεκάδες φορείς υπογράφουν το κοινό ψήφισμα

«Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας», τονίζουν δεκάδες συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις στο κοινό τους κάλεσμα σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 8 Μάρτη. Το κοινό ψήφισμα συνυπογράφουν οι εξής φορείς:

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Εργαζομένων Τύπου - Χάρτου, Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ).


Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ), Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής, Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), Τύπου - Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων και Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), Φαρμάκου Ν. Αττικής, Εργαζομένων στη «Vodafone - 360 Connect», Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Αττικής, Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Εργαζομένων ΓΝΕ «Θριάσιου», ΟΤΑ Αττικής, Μισθωτών Δικηγόρων, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο ΒΥΡΩΝ» και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ».

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), ο Σύλλογος αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων Α' Αθήνας, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών - βιοτεχνών και εμπόρων Καισαριανής, οι Ενώσεις ΕΒΕ Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου - Μπραχαμίου, Καλλιθέας, Περιστερίου, Μεταμόρφωσης, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών, ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας, η Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων, η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αθήνας, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτ/των (ΣΙΣΕΜΑ), το Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Σύσκεψη και συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Κοινές πρωτοβουλίες που θα κλιμακωθούν με συγκέντρωση τη Δευτέρα 8 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, αποφασίστηκαν μέσα από διαδικτυακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάλεσμα των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών (μελών της ΟΓΕ) και με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων.

Την εισηγητική τοποθέτηση έκανε η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, και ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο καλεί στη συγκέντρωση της Δευτέρας 8 Μάρτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων: Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων βιομηχανικού επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικών, Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων Τύπου - Χάρτου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Αλλες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας καλεί σε συγκέντρωση στις 8 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

-- Η Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου της ΟΓΕ, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου οργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση την Κυριακή 7 Μάρτη, με θέμα: «Οι συνέπειες της πανδημίας στην ψυχολογία των παιδιών». Επίσης, με αφορμή την 8η Μάρτη θα προχωρήσουν σε κοινές εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

-- Διαδικτυακή σύσκεψη με θέμα «Σπάμε τη σιωπή της εκμετάλλευσης και της ανισοτιμίας - δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα για τη ζωή και τα δικαιώματά μας» διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, την Κυριακή 7 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., μέσω της πλατφόρμας zoom. Πληροφορίες συμμετοχής στο epis.biom@hotmail.gr και στα τηλέφωνα 6977746387, 6979867573


ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στην πολύμορφη βία στους χώρους της Εκπαίδευσης

Διαδηλώνουν την Παρασκευή με σύνθημα «Ασπίδα προστασίας η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση, η συλλογικότητα!»

Τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στις 8 Μάρτη στα Προπύλαια αποφασίζουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας. Παράλληλα, από κοινού με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας προχωρούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 5 Μάρτη στη 1 μ.μ., διεκδικώντας μέτρα πρόληψης, προστασίας και στήριξης των φοιτητριών και φοιτητών, μαθητριών και μαθητών, από την πολύμορφη βία στους χώρους Εκπαίδευσης.

Στις κινητοποιήσεις καλούν μέχρι στιγμής οι Σύλλογοι Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, Δασκάλων, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Σχολής Επιστημών Τροφίμων (ΣΕΤ) και Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού (ΣΕΤΠ) του ΠΑΔΑ, Νέων Φοιτητικών Εστιών του ΕΜΠ (ΝΦΕΕΜΠ) και Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ.

Ασπίδα προστασίας οι αγώνες μας

«Με τους αγώνες μας γινόμαστε ασπίδα προστασίας σε κάθε μαθητή και μαθήτρια που έχει υποστεί βία», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών. Με την κινητοποίησή της διεκδικεί μέτρα προστασίας, πρόληψης και στήριξης σε όλα τα σχολεία.

«Ολα αυτά τα φαινόμενα μας γεμίζουν οργή, θυμό και αγανάκτηση», σημειώνει όσον αφορά τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. «Από το σχολείο ακόμα μαθαίνουμε τον κανόνα "ο θάνατός σου η ζωή μου", "κοίτα εσύ να τη βολέψεις", "μη σε νοιάζει ο διπλανός σου". Εμείς αυτόν τον κανόνα... τον κάνουμε εξαίρεση! Δεν στεκόμαστε με αδιαφορία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».

Καλεί τους μαθητές, μέσα από τα 5μελή και 15μελή τους συμβούλια, μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές, με τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη να φτιάξουν τη δική τους «ασπίδα προστασίας», έτσι ώστε «κάθε μαθητής και μαθήτρια να ξέρει πως δεν είναι μόνος και μόνη».

Διεκδικεί: Ενημερωτικά προγράμματα για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών σε σχολεία, σε χώρους Αθλητισμού - Πολιτισμού, από το κράτος και το υπουργείο Παιδείας. Ενταξη μαθημάτων στο σχολικό πρόγραμμα σχετικά με τη σεξουαλική αγωγή. Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία. Λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για τη στήριξη κακοποιημένων γυναικών και ανήλικων.

Σπάμε τη σιωπή για τις αιτίες που απαξιώνουν τις σπουδές μας

«Το σύγχρονο περιεχόμενο της 8ης Μάρτη είναι η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας στις σπουδές, αύριο στην εργασία», τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι. Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις, τα συλλαλητήρια και τις συνελεύσεις, τονίζουν ότι ο αγώνας για να μείνει στα χαρτιά αυτό το έκτρωμα, ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, συνεχίζεται.

«"Σπάμε τη σιωπή" για τις αιτίες που απαξιώνουν τη ζωή μας, τις σπουδές μας, τις ανάγκες μας στον αθλητισμό και τον πολιτισμό», τονίζουν στο ψήφισμά τους. Ξεκαθαρίζουν πως δεν εγκλωβίζονται από τις φωνές που ισχυρίζονται ότι «όλες οι γυναίκες συναντάμε τα ίδια εμπόδια» και ότι αυτά μπορούν να ξεπεραστούν με τη μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στην κυβέρνηση, στα υπουργεία, σε ΔΣ επιχειρήσεων.

«Δεν κάνει το φύλο τη διαφορά, αλλά τα συμφέροντα που υπηρετεί ο καθένας και η καθεμιά. Αλλωστε, γυναίκα είναι η σημερινή υπουργός Παιδείας που έφερε τον νόμο - έκτρωμα, ενισχύοντας τα εμπόδια που συναντάμε στις σπουδές μας», τονίζουν.

Δίνουν δε απάντηση στις φωνές που «παρουσιάζουν ως ατομική ευθύνη της νέας γυναίκας, της φοιτήτριας, να αντιμετωπίσει κάθε είδους πιέσεις και εκβιασμούς» στους χώρους Εκπαίδευσης, εργασίας, αθλητισμού, Πολιτισμού. «Μας θέλουν απομονωμένες, εγκλωβισμένες στον μοναχικό - ατομικό δρόμο. Ομως η ατομική προστασία, η καταγγελία και καταδίκη της πολύμορφης βίας πρέπει να είναι στοιχεία της συλλογικής μας δράσης στους φοιτητικούς συλλόγους και όχι σε αντιπαράθεση με αυτούς», υπογραμμίζουν.

«Χτίζουμε "ασπίδα προστασίας" στους συλλογικούς μας αγώνες», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν. «Το ατομικό θάρρος, η αντοχή μιας γυναίκας στις κάθε είδους πιέσεις μπορεί να αναπτυχθεί στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης, μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους. Αυτό απέδειξε το κύμα αλληλεγγύης από εργατικά σωματεία, από δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους στις γυναίκες, στις φοιτήτριες που βίωσαν την κακοποίηση, την εργοδοτική και κρατική βία. Με τη δράση τους ζήτησαν την καταδίκη των ενόχων, αλλά καταδίκασαν και τις συνθήκες που διευκολύνουν τις εγκληματικές τους πράξεις».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ