ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Από Κεντρική Μεσόγειο έως τον Περσικό, όπου καλούν τα ευρωατλαντικά σχέδια

Πέντε φρεγάτες εκτός συνόρων και 8 συνολικά πλοία ενταγμένα σε ΝΑΤΟικές αποστολές

Για δεύτερη φορά ελληνική φρεγάτα εντάσσεται στη συνοδεία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Ντε Γκολ»
Για δεύτερη φορά ελληνική φρεγάτα εντάσσεται στη συνοδεία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Ντε Γκολ»
Διάσπαρτες σε όλο τον άξονα από Κεντρική Μεσόγειο μέχρι Περσικό είναι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, σε αποστολές με ευρωατλαντικό «καπέλο», χαρακτηριστικό δείγμα της εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ολα, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, μέσα από συμμετοχή σε κόντρες με άλλα κέντρα, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Η φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ» έβαλε πλώρη για να συναντήσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» (CDG), που απέπλευσε από τη Βάση της Τουλόν στη Νότια Γαλλία, προκειμένου να συμμετάσχει στην τετράμηνης διάρκειας επιχείρηση «Clemenceau '21», με τη «Δύναμη 473» (Task Force-473 - η αρμάδα συνοδείας του), από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Ινδικό.

Θυμίζουμε, την ελληνική συμμετοχή στην πολυεθνική αρμάδα (μετέχει και μια βελγική φρεγάτα, όπως και το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS PORTER», που την Παρασκευή είχε συνεκπαίδευση με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ έδεσε και στη Σούδα) είχε πρωτοανακοινώσει στις 25/1 η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλ. Παρλί, στην Αθήνα, στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για τα «Rafale», ως ένα από τα σημεία της συνεχώς αναβαθμιζόμενης διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Επίσης, θυμίζουμε, είναι η δεύτερη φορά που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει τέτοιες υπηρεσίες συνοδείας στους Γάλλους, καθώς πέρυσι τέτοιον καιρό ανέπτυσσε διαδοχικά τις φρεγάτες «ΣΠΕΤΣΑΙ» και «ΨΑΡΑ» στην αρμάδα του CDG, στην τότε επιχείρησή του «FOCH 2020».

Για τη «σταθεροποίηση στρατηγικών ζωνών»

Το τι υπηρετεί η ελληνική πλευρά σε αυτές τις «συνεργασίες» φαίνεται από τους στόχους της επιχείρησης «Clemenceau '21», όπως τους αποτυπώνει σχετικό ενημερωτικό του γαλλικού υπουργείου Αμυνας, σημεία του οποίου δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης»:

Από Φλεβάρη έως Ιούνη 2021 η Task Force-473 θα αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό (Αραβική Θάλασσα). Θα μετέχει 2 φορές στην επιχείρηση «Inherent Resolve», την οποία ξεκίνησαν οι Αμερικανοί τον Οκτώβρη 2014, υποτίθεται ενάντια στον ISIS σε Ιράκ και Συρία. Οι Γάλλοι υπογραμμίζουν ότι η ανάπτυξη αυτή «θα συνεισφέρει στη σταθεροποίηση στρατηγικών ζωνών (Ευρω-Μεσογειακή, Περσικός, Ερυθρά Θάλασσα και Ινδικός)».

Χωρίζουν την ανάπτυξη του CDG σε 3 φάσεις. Η στη Μεσόγειο με αντικείμενο της «Ελευθερία δράσης, την αυτόνομη εκτίμηση της κατάστασης και τη συνεργασία στη Μεσόγειο» (σε αυτή τη φάση προβλέπεται η ένταξη της «ΚΑΝΑΡΗΣ», που θα συμμετέχει στην αρμάδα από δυτικά της Πελοποννήσου μέχρι κοντά στην Κύπρο). Η 2η πέριξ της Αραβικής Χερσονήσου με αντικείμενο τη «μάχη κατά της τρομοκρατίας και τη συνεργασία στον Κόλπο, στον Ινδικό και την Ερυθρά Θάλασσα». Και η 3η, στην επιστροφή του αεροπλανοφόρου, πέριξ του Σουέζ και ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο, με αντικείμενο τη «μάχη κατά της τρομοκρατίας και τη συνεργασία στη Μεσόγειο», με σχέδια να ετοιμάζονται για εκ νέου συνοδεία του αεροπλανοφόρου από ελληνική φρεγάτα, όπως και ασκήσεις νότια της Κύπρου με δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενδιαφέρον έχουν και οι εκτιμήσεις τους για τη στρατηγική αξία κάθε περιοχής, όπου αναπτύσσουν δυνάμεις τους:

Για τη Μεσόγειο λένε ότι «κατέχει μια στρατηγική τοποθεσία. Την διαπερνά το 25% των παγκόσμιων ναυτιλιακών ροών», εξ ου και «από το 2011 το γαλλικό ΠΝ διασφάλισε μια μόνιμη γαλλική ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, και έτσι συμμετέχει στην επιτήρηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή».

Αντίστοιχα, για τον Ινδικό τονίζουν ότι «είναι η πύλη για το 25% του παγκόσμιου εμπορίου και το 75% των εξαγωγών της ΕΕ».

Τέλος, για τον Περσικό, τονίζουν ότι αποτελεί «μια στρατηγική περιοχή γιατί περικυκλώνεται από ζωτικά σημεία για την παγκόσμια οικονομία (Ορμούζ, Μπαμπ-Ελ-Μαντέμπ, Σουέζ)», εξ ου και «είναι αντικείμενο μόνιμης προσοχής από τη Γαλλία και τις συμμάχους της, όπως αποδεικνύει η επιχείρηση AGENOR για την προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων στο Ορμούζ».

Οπου καλούν τα σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ

Θυμίζουμε πως η AGENOR είναι η στρατιωτική συνιστώσα της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επίγνωσης της Θαλάσσιας Κατάστασης στα Στενά του Ορμούζ» για την ανάπτυξη δηλαδή δυνάμεων στον Περσικό, που με το πρόσχημα της «ελευθερίας ναυσιπλοΐας», «στοχεύει» στο Ιράν και βέβαια στην αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή.

Στην ανάπτυξή της έχουν συμφωνήσει ήδη από πέρυσι τον Γενάρη οι κυβερνήσεις Βελγίου, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ολλανδίας και Πορτογαλίας, που συνεισφέρουν είτε πλοία (όπως η Γαλλία) είτε αξιωματικούς συνδέσμους όπως η Ελλάδα σε πρώτη φάση, από την οποία ζητήθηκε και πλοίο, χωρίς η κυβέρνηση να έχει αποκλείσει μια τέτοια προσφορά αργότερα.

Αλλωστε, έστειλε ήδη τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» ακριβώς στην επίμαχη περιοχή, στα Στενά του Ορμούζ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με πρόσχημα τη συμμετοχή της σε εκθέσεις που γίνονται εκεί από 21 έως 25 Φλεβάρη.

Τρίτη φρεγάτα, η «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» πλέει στα ανοικτά της Σικελίας, μετέχοντας από τη Δευτέρα στη μεγαλύτερη άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου του ΝΑΤΟ για την περιοχή της Μεσογείου (διοργανώνεται από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας, MARCOM) «Dynamic Manta '21». Η κυβέρνηση έστειλε επίσης υποβρύχιο όπως και αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας. Γενικά, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης υποβρύχια από Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και ΗΠΑ θα συνεκπαιδευτούν με δυνάμεις επιφανείας και αεροσκάφη από Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία. Ειδικά φέτος θα συμμετέχει και η αρμάδα του CDG, με ενσωματωμένο εκεί το «ΚΑΝΑΡΗΣ», τουλάχιστον όπως ανακοινώνεται από πλευράς MARCOM.

Λίγο νοτιότερα, πάντα στην Κεντρική Μεσόγειο, επιχειρεί η φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» ως ναυαρχίδα της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ «EUNAVFOR MED IRINI», με το πρόσχημα του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Εξάλλου, άλλη μια φρεγάτα, η «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» πλέει στα ανοικτά του Λιβάνου, σε αντίστοιχη αποστολή με «καπέλο» ΟΗΕ, την UNIFIL, για την επιβολή εμπάργκο όπλων προς την οργάνωση Χεζμπολάχ.

Πέραν αυτών των 5 φρεγατών, τουλάχιστον άλλα 3 πλοία του Στόλου, τα «ΝΑΥΜΑΧΟΣ», «ΞΕΝΟΣ» και «ΤΟΛΜΗ» είναι αποσπασμένα στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 (περιπολεί σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα), στο σκέλος της που ελέγχει το Αιγαίο.

Καταρρίπτονται ξανά οι ευρωατλαντικοί μύθοι

Ολα αυτά την ώρα που οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν από αύριο έως και τις 7/3 εκτεταμένες αεροναυτικές ασκήσεις με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα '21» με τη συμμετοχή πάνω από 80 πολεμικών σκαφών, μαχητικών και άλλων μέσων, ενώ τουλάχιστον έως την ερχόμενη Τρίτη το τουρκικό ερευνητικό «Τσεσμέ» αλωνίζει στην καρδιά του Αιγαίου, με τη σχετική παράνομη NAVTEX (7 μίλια από Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο και 10 μίλια ανατολικά της Σκύρου, ενώ τέμνει τον 25ο μεσημβρινό), αμφισβητώντας ξανά, στην πράξη, το δικαίωμα της Ελλάδας για αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ. γύρω από τα νησιά και θυμίζοντας τις αξιώσεις της Αγκυρας για διχοτόμηση του πελάγους σε δύο ζώνες έρευνας και διάσωσης.

«Πανηγυρικά» επιβεβαιώνεται και πάλι ότι τα σχέδια του ΝΑΤΟ στα οποία είναι βουτηγμένη η κυβέρνηση - τα ίδια αυτά σχέδια που στήνουν «πλατφόρμες» επικίνδυνων διευθετήσεων για Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας - όχι μόνο δεν αποτελούν «εγγύηση» για τα σύνορα, την ειρήνη, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά υπονομεύουν και την αμυντική ικανότητα της χώρας, την ίδια ώρα που κάνουν τον λαό στόχο των ανταγωνισμών.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Αλλαγές στο πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών για τις δημόσιες συμβάσεις υπό τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων». Κύριος στόχος, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η «απλοποίηση» του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και η «μείωση της γραφειοκρατίας», με εμφανή ωστόσο την πρόθεση να... διευκολύνει τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών αυξάνοντας τα χρηματικά όρια και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις που απέρρεαν.

Ειδικότερα, κύριο χαρακτηριστικό του σχεδίου νόμου είναι η αύξηση των ορίων στις απευθείας αναθέσεις του Δημοσίου για συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών, από τις 20.000 ευρώ που είναι σήμερα, στις 30.000 ευρώ για αγαθά, υπηρεσίες και μελέτες και στις 60.000 ευρώ από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα, για δημόσια έργα. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο παύει η υποχρέωση των δημόσιων φορέων να απαιτούν «εγγύηση καλής εκτέλεσης» ίση με το 5% επί της συνολικής αξίας της σύμβασης που ίσχυε μέχρι σήμερα, για συμβάσεις αξίας από 30.000 ευρώ και κάτω.

Τέλος, μειώνεται στις 30.000 από 60.000 ευρώ η εκτιμώμενη αξία δημόσιων συμβάσεων, για τις οποίες είναι υποχρεωτική, από τις αναθέτουσες δημόσιες αρχές, η χρήση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (το ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου πραγματοποιείται η διαγωνιστική διαδικασία μιας δημόσιας σύμβασης) και αυξάνεται σε άνω των 2.500 ευρώ, από 1.000 ευρώ, το ύψος της εκτιμώμενης αξίας συμβάσεων για τις οποίες δημοσιοποιούνται στοιχεία στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ