Νέες κυρώσεις ξανά στο τραπέζι, ενώ οι ΗΠΑ επιμένουν στο ζήτημα του αγωγού «Nord Stream 2»
ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Εντείνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας - ΕΕ - ΗΠΑ, με αφορμή αυτήν τη φορά τη φυλάκιση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται γεωπολιτικές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.
Η ΕΕ απειλεί με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 22 Φλεβάρη, και είναι πιθανό να επιβληθούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων συμμάχων του Ρώσου Προέδρου, καθώς η Γαλλία και η Γερμανία γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν.
Παράλληλα, από τη σκοπιά των αμερικανικών συμφερόντων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ολοκλήρωση και την πιστοποίηση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», θεωρώντας τις κυρώσεις «ένα από τα πολλά σημαντικά εργαλεία» για την κατάσταση αυτή.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, «ο "Nord Stream 2" και η δεύτερη διακλάδωση του "Turkish Stream" αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τους ρωσικούς μοχλούς επιρροής στους συμμάχους και εταίρους μας και να υπονομεύσουν τη διατλαντική ασφάλεια», και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προωθούν το αμερικανικό LNG ως διαφοροποιημένη πηγή Ενέργειας.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι εκμεταλλεύονται τον Ναβάλνι στο πλαίσιο «της πολιτικής τους για περιορισμό» της Ρωσίας.
Την περασμένη βδομάδα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ερωτηθείς αν η Ρωσία θα διακόψει τις σχέσεις της με την ΕΕ, απάντησε ότι «είμαστε έτοιμοι (σ.σ. γι' αυτό) στην περίπτωση που δούμε να επιβάλλονται ξανά κυρώσεις σε τομείς που δημιουργούν κινδύνους για την οικονομία μας». Αργότερα πάντως διευκρίνισε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο αν η διακοπή γίνει με πρωτοβουλία των Βρυξελλών.
Επίσης, το Σάββατο ο Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό απεσταλμένο για την κλιματική αλλαγή, Τζον Κέρι, κατά την οποία συζητήθηκε η εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, με τη Ρωσία να «χαιρετίζει» την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία. Δήλωσαν ακόμη πως θα αναπτύξουν συνεργασία στο Συμβούλιο της Αρκτικής, ένα διακυβερνητικό φόρουμ οκτώ χωρών που συνορεύουν με την Αρκτική, η στρατηγική σημασία της οποίας ολοένα και αυξάνεται, με το λιώσιμο των πάγων να χαρακτηρίζεται «ευκαιρία» για νέους εμπορικούς δρόμους και αξιοποίηση υδρογονανθράκων.
Copyright 2021 The Associated |
Αναφερόμενος στην επίθεση στο Καπιτώλιο, ο Μπάιντεν έκανε λόγο για «θλιβερό κεφάλαιο στην Ιστορία μας, που μας υπενθύμισε ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστη». Πρόσθεσε ότι οι 57 γερουσιαστές που ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του Τραμπ δείχνουν την ουσία της κατηγορίας. Επιχειρώντας να αξιοποιήσει τις εντεινόμενες κόντρες στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Μιτς Μακόνελ, που ήταν ανάμεσα στους επτά, λέγοντας πως και ο τελευταίος θεώρησε τον Τραμπ ένοχο για «επαίσχυντη παράλειψη καθήκοντος». Αφού εξήρε το ρόλο όσων αστυνομικών προσπάθησαν να εμποδίσουν τις ορδές υποστηρικτών του Τραμπ, σημείωσε με νόημα: «Η βία και ο εξτρεμισμός δεν έχουν θέση στην Αμερική!». Αυτά τα είπε για το κράτος που δολοφονεί τους φτωχούς ανθρώπους στους δρόμους ή στα σπίτια τους, που ξεσπιτώνει εκατομμύρια που δεν μπορούν να πληρώσουν τα στεγαστικά ή χρεώνει για δεκαετίες τους νεαρούς εργαζόμενους επειδή αγκομαχούν να ξεπληρώσουν τα φοιτητικά δάνεια. Για το κράτος με τις εκατοντάδες στρατιωτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο, που έχει αιματοκυλήσει με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κάθε γωνιά του πλανήτη για την εξασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων.
Στο μεταξύ, οι εντάσεις στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων συνεχίζονται. Οι διεργασίες και οι κόντρες αναμένεται να κρατήσουν για καιρό, ενώ το ίδιο διάστημα ο πρώην Πρόεδρος από την έπαυλή του στη Φλόριντα σχεδιάζει μεθοδικά τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του, καθώς δεν κρύβει τη φιλοδοξία να εντείνει τις προετοιμασίες για το νέο «Πατριωτικό Κόμμα» και την καμπάνια που λέει ότι θα συνεχίσει για να «κάνει ξανά την Αμερική μεγάλη».
Καταγγελία της ΚΟ του ΚΚΕ στην Κύπρο
Αγρια επίθεση της αστυνομίας δέχτηκαν το περασμένο Σάββατο στη Λευκωσία διαδηλωτές που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία για τα κυβερνητικά μέτρα διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και για τις νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις διαστάσεις που παίρνει η διαφθορά στον αστικό πολιτικό κόσμο (υπόθεση «χρυσών διαβατηρίων»). Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού, με αποτέλεσμα - μεταξύ άλλων - τον σοβαρό τραυματισμό μιας 25χρονης που καταγγέλλει σοβαρά προβλήματα όρασης και χτες αναμενόταν να υποβληθεί σε επέμβαση.
Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Κύπρο καταδικάζει την επίθεση και τονίζει: «Στην Κύπρο, η κυβέρνηση αντίστοιχα με την κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα όχι μόνο δεν λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα απέναντι στην πανδημία, αλλά συνεχίζουν προκλητικά να επικαλούνται την "ατομική ευθύνη" κουνώντας το δάχτυλο στο λαό και κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο εάν παραταθεί το λοκντάουν. Παράλληλα, εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν πριν από την πανδημία, κλιμακώνουν την επίθεση με νέες σαρωτικές ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Ορος για να επιβληθούν αυτά είναι η περαιτέρω ποινικοποίηση και η ένταση της καταστολής των εργατικών - λαϊκών αγώνων, αξιοποιώντας τις συνθήκες της πανδημίας.
Οι εργαζόμενοι με την οργανωμένη πάλη τους για τις σύγχρονες ανάγκες τους, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, ακυρώνοντας στην πράξη αντιδραστικούς νόμους και διατάγματα. Καλούμε τους Ελληνες μετανάστες μαζί με τους Κύπριος εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους, ενισχύοντας τον προσανατολισμό που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Να συνεχίσουν να διεκδικούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και της νεολαίας, στους χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης».
Με το βλέμμα στραμμένο και στη γοργή ισχυροποίηση της Κίνας (που προσπαθεί να αναβαθμίσει το ρόλο της και στην «ειρηνευτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν), το ΝΑΤΟ προετοιμάζει την παράταση της επέμβασής του στο Αφγανιστάν, με πρόσχημα καθυστερήσεις στην ενδοαφγανική συμφιλίωση κ.τ.λ.
Ετσι, με φόντο το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες αφγανικής κυβέρνησης - Ταλιμπάν και ενόψει της συνόδου των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας (τις επόμενες μέρες), ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι «η ειρηνευτική διαδικασία δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Μάρτη» και γι' αυτό το Βερολίνο πρέπει να προετοιμάζεται για «διάφορα σενάρια». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά την κυβερνητική αλλαγή στις ΗΠΑ και την ανάληψη της εξουσίας από τους Δημοκρατικούς, είναι «πιθανή πάλι» μια προσέγγιση βασισμένη στη συνεργασία (μεταξύ ΗΠΑ και άλλων ΝΑΤΟικών εταίρων) και συνέχισε: «Θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτή την (στρατιωτική) επιχείρηση όλοι μαζί ως σύμμαχοι με έναν υπεύθυνο τρόπο, που δεν θέτει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία».
Θυμίζουμε ότι πριν κάποιες μέρες και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι τα μέλη της λυκοσυμμαχίας πρέπει «μαζί» να αποφασίσουν για την επιχείρηση στο ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι «αν αποφασίσουμε να αποχωρήσουμε, θέτουμε σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία, θέτουμε σε κίνδυνο τα αποτελέσματα που είχαμε στον πρώτο αγώνα ενάντια στη διεθνή τρομοκρατία, τα τελευταία χρόνια... Αν αποφασίσουμε να μείνουμε, κινδυνεύουμε να παραμείνουμε σε μια δύσκολη επιχείρηση στο Αφγανιστάν και τα στρατεύματά μας να αντιμετωπίσου αυξημένη βία».
Από τη μεριά τους, οι Ταλιμπάν απευθυνόμενοι στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών των χωρών του ΝΑΤΟ, σημείωσαν ότι «η συνέχιση της κατάληψης και του πολέμου δεν είναι προς το συμφέρον σας».
Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Emeraude» (Σμαράγδι) της Γαλλίας ολοκλήρωσε περιπολία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), συνοδευόμενο από το πλοίο υποστήριξης «Seine», όπως δήλωσε η υπουργός Αμυνας της χώρας Φλοράνς Παρλί.
Η Παρλί έκανε λόγο για επιχείρηση με στόχο «να επιβεβαιώσει ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος κανόνας που ισχύει, ανεξάρτητα από τη θάλασσα στην οποία πλέουν οι δυνάμεις μας». Παρουσίασε δε την περιπολία στη ΝΚΘ ως «καθαρή απόδειξη της ικανότητας του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού να αναπτυχθεί πολύ μακριά και για πολύ καιρό, μαζί με τους Αυστραλούς, Αμερικανούς και Ιάπωνες στρατηγικούς εταίρους μας». Συμπλήρωσε ότι οι «προσπάθειες» της Γαλλίας στην περιοχή αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης διεθνούς προσπάθειας για την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου σε θαλάσσιες οδούς παγκόσμιας σημασίας.
Οι δηλώσεις της Παρλί ακολούθησαν τις πρόσφατες διακηρύξεις της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την «εξαιρετική κλιμάκωση» που θα χαρακτηρίσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, ενώ εδώ και καιρό η Ουάσιγκτον πραγματοποιεί εντατικές επαφές αναζητώντας συμμάχους για την «αντιμετώπιση της Κίνας» σε Ασία - Ειρηνικό και όχι μόνο. Η ΝΚΘ αποτελεί ζώνη σοβαρών εδαφικών διαφορών μεταξύ Κίνας και ασιατικών χωρών, στην οποία οι ΗΠΑ (αλλά και η Ιαπωνία κ.ά.) ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στοχευμένα τα τελευταία χρόνια. Αντίστοιχα, η Κίνα αναβαθμίζει μια σειρά από στρατιωτικές υποδομές της ακόμα και σε διαφιλονικούμενα ύδατα, ενώ διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την «εδαφική κυριαρχία» και την «ασφάλειά» της.