Κοινή ανακοίνωση της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και του ΣΠ Δυτ. Μακεδονίας της ΚΝΕ
Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως έκανε λόγο για «συνολική προσπάθεια ανάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη» και για «αλληλοκαλύψεις μεταξύ Τμημάτων», την ίδια ώρα που σε ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναφέρεται ότι εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν Τμήματα που θα βρεθούν με πολύ λιγότερους εισακτέους σε σχέση με πέρυσι - με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πόλη της Κοζάνης, όπου από τους 1.717 φοιτητές που εισάγονται, θα καταλήξουμε σε ένα νούμερο κοντά στους 450.
Ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, περιέγραψε πρόσφατα σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, ότι ο καθορισμός «βάσης εισαγωγής» θα πλήξει 10 από τα 22 Τμήματα, με τον αριθμό των εισακτέων να μειώνεται δραστικά, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμα και πιθανότατα να κλείσουν. Επεσήμανε ακόμα ο πρύτανης ότι θα πληγούν κυρίως οι πόλεις της Κοζάνης και των Γρεβενών, με το ποσοστό μείωσης φοιτητών να υπολογίζεται στο 42%.
«Ολα αυτά προκαλούν δικαίως μεγάλη αγανάκτηση στους φοιτητές και πολλά ερωτήματα, αφού αυτό σημαίνει ότι και η ίδια η ύπαρξή τους μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες φοιτητές να βρεθούν στον "αέρα" από έναν νέο γύρο συγχωνεύσεων και κλεισίματος Τμημάτων», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι φοιτητές έχουν πλούσια πείρα, καθώς «μόλις πριν από έναν χρόνο ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες "αναδιαρθρώσεις" στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με συγχωνεύσεις Τμημάτων του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ και με τη δημιουργία Τμημάτων και σχολών όπως των Οικονομικών, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, απλά με μια αλλαγή "ταμπέλας". Οι αλλαγές δηλαδή που προωθεί το υπουργείο με το νέο ν/σ έρχονται να προστεθούν σε αλλαγές και συγχωνεύσεις που ήδη έγιναν τα τελευταία χρόνια».
Επισημαίνεται ακόμα ότι πολλοί από όσους σήμερα ανησυχούν για την τύχη των Τμημάτων «ήταν οι ίδιοι που πανηγύριζαν όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε στις αναδιαρθρώσεις της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στο άνοιγμα πολλών νέων Τμημάτων σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία Τμήματα άνοιγαν χωρίς καμία υποδομή - με 2 και 3 καθηγητές, χωρίς εγκαταστάσεις, χωρίς εργαστήρια, χωρίς καμία πρόβλεψη για φοιτητική μέριμνα».
Τα παραπάνω «έρχονται να προστεθούν σε μία ακόμα πιο άσχημη κατάσταση που δημιουργεί το νομοσχέδιο αν εφαρμοστεί στην πράξη», συνεχίζουν ΚΚΕ και ΚΝΕ: «Βάζει σοβαρά εμπόδια στο δικαίωμα στην πρόσβαση των μαθητών και φοιτητών χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, που προσπαθούν ήδη να αντεπεξέλθουν με δυσκολία στο μεγάλο κόστος σπουδών».
Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει με συνοπτικές διαδικασίες 30 εκατ. ευρώ για αστυνομικές δυνάμεις σε κλειστές σχολές, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών συνεχίζει να στεγάζεται στην αποθήκη ενός σούπερ μάρκετ, το Τμήμα των Μηχανολόγων σε μια οικοδομή, η νέα Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ να φαντάζει όνειρο «θερινής νυκτός» και μάλιστα χωρίς να προβλέπονται Εστία και Λέσχη, ενώ ακόμα και το προσωπικό καθαριότητας παραμένει ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Η ΕΠ του ΚΚΕ και το ΣΠ της ΚΝΕ στη Δυτική Μακεδονία καλούν όλο το λαό της περιοχής να απαντήσει μαχητικά στις αλλαγές της κυβέρνησης στην Παιδεία και με τον αγώνα του σε κάθε πόλη της περιοχής να απαιτήσει:
Να μην κατατεθεί το ν/σ της κυβέρνησης, να δοθεί άμεση απάντηση από το υπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές στο ΠΔΜ και να μη μείνει κανείς φοιτητής στον «αέρα».
Να παρθούν πίσω τα νέα μέτρα καταστολής, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία, να εξασφαλιστεί ότι οι φοιτητές που το επιθυμούν θα γυρίσουν στον τόπο σπουδών τους άμεσα και χωρίς καμία επιβάρυνση, με ευθύνη του υπουργείου. Να επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια το εαρινό εξάμηνο, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα εργαστήρια και οι πρακτικές ασκήσεις διά ζώσης, με μέτρα αποφυγής συνωστισμού. Ειδικά για το Α' έτος να ξεκινήσουν με προτεραιότητα τα μαθήματα, για τη γρήγορη ένταξη στη φοιτητική ζωή.
Αναλυτικά, στο ψήφισμα της Συνέλευσης της Σχολής αναφέρονται τα εξής:
«Η Συνέλευση της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, σε συνεδρίασή της την Παρασκευή 22/1/2021, συζήτησε αναλυτικά το σχέδιο νόμου "Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής ελευθερίας, Αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις" και κατέληξε ομόφωνα στις παρακάτω θέσεις.
Η φιλοσοφία του σχεδίου νόμου δεν προσιδιάζει στο ελάχιστο με το πνεύμα ελευθερίας και αυτοδιοίκησης που χαρακτηρίζει ιστορικά το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Αντίθετα, στη βάση μιας στρεβλής, ιδεολογικά χρωματισμένης, εικόνας στο πλαίσιο της οποίας ανάγονται συλλήβδην τα Ιδρύματα σε κέντρα ανομίας, επιχειρείται η πλήρης αποδόμηση του δημόσιου Πανεπιστημίου και η μετατροπή του σε χαμηλού κόστους εκπαιδευτήριο. Η Συνέλευση της Σχολής δηλώνει κάθετα και συνολικά την αντίθεσή της στο σχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα:
Το σχέδιο νόμου, με τις διατάξεις που συμπεριλαμβάνονται στο Μέρος Β' με τον ευφάνταστο τίτλο "Προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος", προωθεί την απόλυτη αυταρχικοποίηση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου και την εσωτερίκευση της υποταγής. Η πλήρης επιτήρηση με κάμερες, η θέσπιση κάρτας εισόδου σε κάθε χώρο και, τέλος, η μόνιμη παρουσία ένστολων αστυνομικών εντός των Σχολών, δεν πρόκειται να λύσουν κανένα απολύτως πρόβλημα, αντίθετα, μετά βεβαιότητας θα δημιουργήσουν νέα. Σε ό,τι αφορά στο πειθαρχικό δίκαιο, σημειώνεται ότι ο πειθαρχικός έλεγχος της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελεί αρμοδιότητα των συλλογικών οργάνων του κάθε Ιδρύματος και προβλέπεται στον εσωτερικό του κανονισμό. Κάθε κυβερνητική προσπάθεια νομοθετικής επιβολής πειθαρχικού δικαίου, καταλύει το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.
Οσον αφορά τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που εισάγουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η επίκληση της βελτίωσης της ποιότητας των πανεπιστημιακών σπουδών μέσω του αποκλεισμού των "κακών" υποψηφίων δεν καταφέρνει να κρύψει την πραγματική στόχευσή του. Δεδομένου ότι, με τη θέσπιση της ΕΒΕ, πολλές χιλιάδες θέσεων στα Πανεπιστήμια θα μείνουν κενές, αυτό που πραγματικά επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η συρρίκνωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο επανασχεδιασμός του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας με κλείσιμο/συγχώνευση Τμημάτων και Ιδρυμάτων. Παράλληλα, οι διατάξεις αυτές λειτουργούν προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αφού οι "κακοί" υποψήφιοι που θεωρούνται ανεπαρκείς για να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια, θα μπορούν να εγγραφούν στα κολέγια και μετά την ολοκλήρωση των "σπουδών" τους θα αποκτούν τα ίδια ακριβώς επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων, όπως έχει ήδη φροντίσει να νομοθετήσει σχετικά η κυβέρνηση.
Η Συνέλευση της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών αποφάσισε ομόφωνα:
Γνωρίζοντας προφανώς ότι για άλλη μια φορά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, που εκτελείται με επιμέλεια των εκδοτικών οίκων μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, έχει καθυστερήσει δραματικά, το υπουργείο Παιδείας έδωσε νέα παράταση ώστε αυτά να έχουν παραδοθεί στο σύνολό τους μέχρι... χτες. Σήμερα όμως, σύμφωνα πάλι με τα όσα έχει ορίσει με Υπουργική Απόφαση το υπουργείο Παιδείας, είναι η εναρκτήρια μέρα για την εξεταστική των φοιτητών.
Με άλλα λόγια, κάποιοι φοιτητές μπορεί να πήραν ένα σύγγραμμα χτες ή προχτές και να κληθούν να γράψουν εξετάσεις σε αυτό αύριο ή μεθαύριο! Το τραγικό μάλιστα είναι ότι τα ίδια συνέβησαν και στην εξεταστική του περασμένου, εαρινού εξαμήνου, τον Ιούνη του 2020 (όταν υπήρχαν και βιβλία που δεν παραδόθηκαν ποτέ!), και τώρα επαναλαμβάνονται.
Αυτό θα πει κλειστές σχολές. Αυτό είναι το έργο της κυβέρνησης, που κατά τ' άλλα κόπτεται και για την αριστεία. Εχουν δίκιο οι φοιτητές που φωνάζουν «Φτάνει! Ως εδώ! Ανοίξτε τώρα τις σχολές με μέτρα προστασίας!».