Εκκλήσεις - ευχολόγια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους εμβολιασμούς και τις ιχνηλατήσεις, ενώ τα δημόσια συστήματα Υγείας υποβαθμίζονται
(c) Copyright 2021, dpa (www.d |
Στη βάση της διαδικασίας του εμβολιασμού γίνονται και οι συζητήσεις στην ΕΕ και σε άλλα επιτελεία, και εκεί εκδηλώνονται οι αντιπαραθέσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, για το οποίο κυρίως πιέζουν τα μονοπώλια των Μεταφορών και του Τουρισμού και το έχει θέσει και ο Ελληνας πρωθυπουργός στη σημερινή μέσω τηλεδιάσκεψης Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας.
Οπως όμως διαβεβαίωσε αξιωματούχος με γνώση των παζαριών που γίνονται, «δεν είναι για τώρα η συζήτηση επί πιθανών ταξιδιωτικών διευκολύνσεων μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού (...) Θα πρέπει να οριστούν κάποια βασικά σημεία που θα υπάρχουν στο χαρτί και αυτά θα αρχίσουν να συζητούν οι ηγέτες, ωστόσο για συμφωνία στα στάνταρντ που θα εμπεριέχει, θα χρειαστούν κι άλλες Σύνοδοι Κορυφής». Το ότι οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν βεβαιότητα για το διάστημα ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και η ανησυχία που προκαλούν οι αναμενόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι στοιχεία που δυσκολεύουν τα σχέδια για το πιστοποιητικό.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με χτεσινές ανακοινώσεις, προς επίρρωση των ανεπαρκών μέτρων που λαμβάνονται, απευθύνει εκκλήσεις για τη διενέργεια εμβολιασμών σε ολόκληρη την ΕΕ, βάζοντας στόχο μέχρι το Μάρτη να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 80% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών Υγείας και κοινωνικής μέριμνας σε κάθε κράτος - μέλος, και μέχρι το καλοκαίρι το 70% του ενήλικου πληθυσμού. Αναγκάζεται όμως να παραδεχτεί ότι απαιτούνται περισσότερα τεστ, καλύτερη ιχνηλάτηση επαφών και αλληλούχηση γονιδιώματος, ώστε να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο από νέες παραλλαγές του ιού, και απευθύνει εκκλήσεις να αυξήσουν τη διαδικασία αυτή από το 1% στο 5% και 10 % των δειγμάτων των μοριακών τεστ.
Μόνο που όλα αυτά είναι απλά ευχολόγια, τη στιγμή που η Υγεία και το Φάρμακο αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα και μέσα κερδοφορίας για τους λίγους, ενώ η Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι ξεχαρβαλωμένη. Κατά τ' άλλα, η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στ. Κυριακίδου απηύθυνε έκκληση για «ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα».
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τις μεταλλάξεις του ιού, οι κινέζικες αρχές ανακοίνωσαν ότι σε νότιο προάστιο του Πεκίνου βρέθηκαν δύο κρούσματα του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικό.
Στη γραμμή του εφησυχασμού σχετικά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού συνεχίζει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό χτες στη Βουλή να προπαγανδίζει την αύξηση των σημείων εμβολιασμού, στα οποία όπως είπε προστίθενται άλλα 65 Κέντρα Υγείας. Οπως βέβαια αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης», αυτό φέρνει την αναστολή της λειτουργίας των ΚΥ, δηλαδή ένα ακόμα χτύπημα στην ΠΦΥ σε μια περίοδο που είναι πιο αναγκαία από ποτέ, ειδικά για τη στήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι από το Φλεβάρη και μέχρι τα μέσα Μάρτη θα μπουν στη μάχη 4 νέα μεγάλα κέντρα εμβολιασμού, 3 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη. Ο εφοδιασμός όμως των απαραίτητων δόσεων καθυστερεί, ως αποτέλεσμα των ανταγωνισμών ανάμεσα στις εταιρείες, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στην πορεία του εμβολιασμού και την υγεία του λαού. Εξ ου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, βάζοντας τελικά στην άκρη τα σχέδια επί χάρτου που κάνουν, αναγκάστηκε χτες να επαναλάβει ότι «η παραγωγική δυνατότητα των εμβολίων δεν είναι, δυστυχώς, σταθερή. Κατά συνέπεια, ο ρυθμός των εμβολιασμών στη χώρα μας θα ακολουθεί το ρυθμό των παραλαβών».
Πάντως, περιχαρής σημείωσε ότι από προχτές ξεκίνησε η έκδοση του «ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού». Μία «ελληνική καινοτομία», όπως τη χαρακτήρισε, θυμίζοντας ότι έχει θέσει το ζήτημα και στην ΕΕ για ένα «ενιαίο ευρωπαϊκό πρότυπο» του πιστοποιητικού, με στόχο την «απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων ο Covid θέτει σήμερα στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων». Ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την προστασία της υγείας - αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχει εξακριβωθεί αν εμβολιασμένος μεταδίδει ή όχι τον ιό - τόνισε ότι «αυτό αφορά βέβαια και τον τουρισμό και την οικονομία μας». Οπως εξήγησε, το πιστοποιητικό θα λειτουργήσει «σε όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τουρισμού», επικαλούμενος μάλιστα τη στήριξη που εκφράζουν στο αίτημά του αυτό οι αερομεταφορείς και συγκεκριμένα η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορέων (IATA). Σε άλλο σημείο της ομιλίας του άλλωστε, δείχνοντας με ποιο κριτήριο διαχειρίζεται την πανδημία η κυβέρνηση, επεσήμανε ότι στόχος της είναι «να φτάσουμε στην ασφάλεια και στην πλήρη επανεκκίνηση της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας», για την «ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας».
Σε αυτό το φόντο, θα θέσει ξανά το ζήτημα έγκρισης ενός τέτοιου πιστοποιητικού σήμερα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (βλ. σχετικό θέμα), τονίζοντας ότι με τη θέση του αυτή συμφωνούν ήδη και πολλοί συνάδελφοί του. Πάντως στο εσωτερικό της ΕΕ εκφράζονται διχογνωμίες, ενώ ο ΠΟΥ κρατάει προς το παρόν επιφυλάξεις, αφού όπως τονίζει υπάρχουν ακόμα κρίσιμα άγνωστα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού «στη μείωση της μετάδοσης», αλλά και «περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων».
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης σήμερα θα εισηγηθεί επίσης την «ενεργοποίηση» της Κομισιόν για την «άμεση έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης, με πρώτο το εμβόλιο της "AstraZeneca"», καθώς και «να πιέσουμε την "Pfizer" ώστε να είναι απολύτως συνεπής στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχει δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021».
Στο εσωτερικό, χαρακτήρισε «επόμενη προτεραιότητα» της κυβέρνησης το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, χωρίς να λέει κουβέντα για το με ποιους όρους θα γίνει αυτό, αφού εδώ και μήνες δεν έχει αλλάξει τίποτα από όταν έκλεισαν σε ό,τι αφορά τις υποδομές και το προσωπικό.
Εν μέσω πανδημίας εκατοντάδες συμβασιούχοι που εργάζονται στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, ΑμεΑ, παιδιών που υπάγονται στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, απειλούνται με απόλυση! Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ΑμεΑ που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση προβλέπει το σταδιακό κλείσιμο των ελάχιστων εναπομεινάντων δομών που φιλοξενούν ΑμεΑ.
«150 επικουρικοί απολύονται μετά από χρόνια συνεχόμενης, αδιάλειπτης εργασίας (3 έως 7 έτη), που μεγάλωσαν τα παιδιά σαν δικά τους παιδιά και με τα χρόνια έγιναν δεύτερη οικογένεια των ηλικιωμένων, των φιλοξενούμενων ΑμεΑ», καταγγέλλει η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Προνοιακών Επικουρικών, και συνεχίζει: «Απολύονται ενώ καλύπτουν τραγικά κενά, πάγιες και διαρκείς ανάγκες κι ενώ οι βάρδιες δεν βγαίνουν. Απολύονται εν μέσω πανδημίας κι ενώ έχουν ασθενήσει από κορονοϊό. Είναι οι συνάδελφοι που χειροκροτήθηκαν γιατί είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία». Η Επιτροπή Αγώνα υπογραμμίζει ότι εκτός από τους 150, στις 31 Μάρτη λήγουν και άλλες συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου, καθώς και οι συμβάσεις 500 επικουρικών που προσλήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.
Η Επιτροπή απαιτεί να μη γίνει καμία απόλυση και να μονιμοποιηθούν όλοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι και η κυβέρνηση είχε τάξει ευνοϊκή μοριοδότηση στην προκήρυξη 7Κ/2019, ωστόσο «γνωρίζουμε όλοι ότι το 50% των επικουρικών υπαλλήλων μένει εκτός (...) ενώ χρειάζονται όλοι και άλλοι τόσοι να προσληφθούν προκειμένου να παρθούν μέτρα για την προστασία της ζωής των παιδιών και χρονίως πασχόντων.
Οι συνάδελφοι των ελαστικών εργασιακών σχέσεων επικουρικοί - Covid - ΟΑΕΔ καλύπτουν υπαρκτές, πάγιες και μάλιστα επιτακτικές ανάγκες για τη στοιχειώδη λειτουργία των ιδρυμάτων, οι οποίοι βρίσκονται καθηλωμένοι - από όσους κυβέρνησαν και κυβερνούν - σε μια χρόνια κατάσταση ομηρίας και εμπαιγμού (...) Δεν πρέπει κανένας συνάδελφος να χάσει τη δουλειά του», υπογραμμίζει η Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων στο ΚΚΠΠΑ.
Είκοσι εφτά άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους ενώ εντοπίστηκαν 516 νέα κρούσματα της λοίμωξης και 300 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στις 149.973 και των θανάτων στις 5.545. Ενώ 1.044 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Τη βδομάδα 11 - 17 Γενάρη το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,81% σε σύνολο 69.521 PCR τεστ και 123.981 rapid τεστ που πραγματοποιήθηκαν.
Από τα 516 κρούσματα, τα 19 είναι εισαγόμενα, τα 228 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 33, Βόρειος Τομέας 36, Δυτική Αττική 17, Δυτικός Τομέας 22, Κέντρο 69, Νότιος Τομέας 27, Πειραιάς 24). Ακολουθούν: Θεσσαλονίκη 43, Ροδόπη 27, Λάρισα 23, Αχαΐα 22, Σέρρες 14, από 12 σε Λακωνία και Εύβοια.