ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Με «τυμπανοκρουσίες» κρύβει τους κινδύνους που μεγαλώνουν για τον λαό

Eurokinissi

Με «τυμπανοκρουσίες» υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, αποσιωπώντας την πολιτική της βαθιάς εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης που εκθέτει τον λαό και τη χώρα σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς.

«Είναι, όπως γνωρίζετε, η πρώτη επέκταση του εθνικού χώρου από το 1947. Πρόκειται για μια έκταση 10.079 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αν προσθέσει κανείς το κλείσιμο των κόλπων, υπερβαίνει τα 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν λάβει κανείς υπόψη, σας το λέω ως αίσθηση μεγέθους, ότι το σύνολο της χώρας είναι περί τα 135.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεται και το μέγεθος της έκτασης αυτής», είπε.

Ενώ υποστήριξε ότι «το νομοθέτημα αυτό συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων του Εθνικού Κοινοβουλίου», τσουβαλιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ με αυτές των αστικών κομμάτων που υπηρετούν τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και κεφαλαίου.

Απαντώντας σε ζητήματα που τέθηκαν από άλλα κόμματα, τα οποία όπως ανέδειξε και η χτεσινή συζήτηση καμία σχέση δεν έχουν με αμφισβήτηση της κοινής τους στρατηγικής, ο Ν. Δένδιας δήλωσε σε ό,τι αφορά την προαναγγελία για επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη πως θα «περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ' αυτού», με την κυβέρνηση να παραπέμπει και στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Παραπέρα απαντώντας ο Ν. Δένδιας στην τέτοια κριτική που προσπαθεί να ασκήσει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι μεταξύ Μαξίμου και ΥΠΕΞ δεν υπάρχει καμία «διάσταση διατυπώσεων» για τα θέματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες και τις διαφορές με την Τουρκία. Αναδεικνύοντας άλλωστε τη «συνέχεια» που επιδεικνύουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις σε τέτοια θέματα, προς υπεράσπιση συμφερόντων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, είπε ότι «η θέση της χώρας ως προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα διατυπώνεται από το νόμο Μανιάτη», στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Επεσήμανε, βέβαια, ότι «δεν έχει οριοθετηθεί με συμφωνία με μια από τις όμορες χώρες», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στην Τουρκία.

Σε αυτό το φόντο, και την ώρα που η τουρκική ηγεσία, με τις πλάτες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, βάζει όλα τα θέματα στο τραπέζι των διερευνητικών (επανεκκινούν τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη), με στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων να δηλώνουν ανοικτά ότι στους προηγούμενους γύρους διερευνητικών συζητούσαν ζητήματα όπως το εύρος των χωρικών υδάτων, ο Ν. Δένδιας θόλωνε χτες τα νερά, υποστηρίζοντας ότι «ουδείς πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, οποτεδήποτε, θα διαπραγματευόταν το θέμα των χωρικών υδάτων, γιατί είναι θέμα κυριαρχίας και δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης».

Ο Ν. Δένδιας υποστήριξε εξάλλου ότι «ο διάλογος που θα ξεκινήσει ξανά στις 25/1» δεν αποτελεί διαπραγμάτευση. «Πρόκειται για προκαταρκτικό στάδιο επαφών, προκειμένου να εξεταστούν τυχόν κοινές αντιλήψεις και να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει έδαφος, ώστε να ξεκινήσει μία τέτοια διαπραγμάτευση».

Ενώ επιβεβαιώνοντας πως οι διερευνητικές διεξάγονται με την άμεση παρέμβαση των Ευρωατλαντικών, σημείωσε πως «πράγματι, σε όλη τη διάρκεια της Προεδρίας της, η Γερμανία είχε σε διάφορα επίπεδα επικοινωνήσει με τις δυο πλευρές, προωθώντας την επανάληψη του ελληνοτουρκικού διαλόγου», επιβεβαίωσε ότι η Αλβανία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει «τυχόν συνάντησή μου με τον Τούρκο ομόλογό μου», ενώ υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά πάει στο τέτοιο παζάρι «με πρόσθετα όπλα τις πρόσφατες συμφωνίες μας με τις ΗΠΑ», χαιρετίζοντας ξανά την «εξαιρετική συνεργασία», που όπως είπε είχε με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, συμφωνίες που βυθίζουν τη χώρα ακόμα βαθύτερα σε μια δίνη επικίνδυνων σχεδιασμών.

«Διάλογος» για τις μειονότητες

Να σημειωθεί πως προηγούμενα χτες, χαιρετίζοντας διαδικτυακά σε εκδήλωση του Συλλόγου Ιμβρίων, ο Ν. Δένδιας κάλεσε την Τουρκία «επιτέλους να κατανοήσει ότι η Ελληνική Μειονότητα στην Ιμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία», καλώντας τη «να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματά της», παραπέμποντας και στις σχετικές προβλέψεις της Συνθήκης της Λοζάνης.

Τα λεγόμενά του προκάλεσαν την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που αντέτεινε ότι είναι η Ελλάδα που παραβιάζει δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες, την εκπαίδευση κ.ο.κ.

Στο μεταξύ, η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, σε πλαίσιο ΝΑΤΟ, συνεχίζεται. Χτες σημειώθηκε άλλη μια εικονική αερομαχία στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναχαιτίσουν 2 οπλισμένα τουρκικά «F-16» που παραβίασαν τους Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Επίσης 2 τουρκικά κατασκοπευτικά 2 «CN-235» προχώρησαν σε 28, συνολικά, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

ΣΥΡΙΖΑ
Πανηγύρια για την υλοποίηση της κοινής στρατηγικής τους

Την ευαρέσκεια του ΣΥΡΙΖΑ για την «προσχώρηση της κυβέρνησης της ΝΔ σε μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος Γ. Κατρούγκαλος, επιβεβαιώνοντας τη σύμπλευση με τη ΝΔ στα κρίσιμα για το κεφάλαιο και για την υπηρέτηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή ζητήματα.

Παρά την κραυγαλέα αυτή σύμπλευση σε όσα ορίζουν τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ για «κενό στρατηγικής», υποστηρίζοντας πως η επιλογή για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης «δεν εντάσσεται σε ένα συνεκτικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «απόκλιση από την εθνική θέση» αντιπαραβάλλοντας π.χ. τις αναφορές του περί «διαφορών στις θαλάσσιες ζώνες... ορισμό που περιλαμβάνει όχι μόνο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, αλλά και τα χωρικά ύδατα, την αιγιαλίτιδα ζώνη», από τα όσα λέει το υπουργείο Εξωτερικών περί διαφορών μόνο σε ό,τι αφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Στο διά ταύτα και πέρα από κριτική σε χειρισμούς, ο Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στην επιχείρηση «διευθετήσεων» ανάμεσα στις δυο αστικές τάξεις, με την άμεση μεσολάβηση των Ευρωατλαντικών, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς «απτά» αποτελέσματα μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αφού, όπως σημείωσε, «η διαπραγμάτευση πρέπει να προχωρήσει και η κυβέρνηση οφείλει να προσδιορίσει ποια είναι η τακτική της για μία έντιμη συμφωνία. Οσο καταστροφική θα ήταν η προσχώρηση στην τουρκική ατζέντα, στη διεύρυνση δηλαδή του αντικειμένου της διαπραγμάτευσης σε θέματα κυριαρχίας πέραν από τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, άλλο τόσο αντιπαραγωγική θα είναι μία στάση ότι πάμε εκεί για να ακούσουμε απλώς τι θα πει η Τουρκία, ή ακόμη χειρότερα, προεξοφλούμε το ναυάγιο και φροντίζουμε από τώρα να μην εισπράξουμε εμείς το blame game».

Εσπευσε άλλωστε κατόπιν των παραπάνω να διαβεβαιώσει πως «θα στηρίξουμε μια εθνική στρατηγική, που σήμερα δεν υπάρχει», ζητώντας αυτή «να διαμορφωθεί στο πλαίσιο εθνικής συνεννόησης, από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

Τα άλλα κόμματα

Το απερίφραστο «ναι» απ' το ΚΙΝΑΛ εξέφρασε ο εισηγητής του, Α. Λοβέρδος, επικροτώντας ταυτόχρονα την «ωριμότητα» του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως εκφράστηκε με την ομοθυμία του στα ζητήματα της προμήθειας των «Rafale», αλλά και στην επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. Σχολιάζοντας την επανέναρξη των διερευνητικών με την Τουρκία, επικρότησε τον «διάλογο» που υπαγορεύουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η «πληθωρική» ατζέντα της Τουρκίας θα περιοριστεί τελικά στην πραγματική ημερήσια διάταξη.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση, χαρακτήρισε σωστή τη στιγμή που γίνεται και λάθος όταν τέθηκε στο τραπέζι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δείχνοντας το πώς η άσκηση του δικαιώματος αυτού περνάει μέσα από τις «συμπληγάδες» των ιμπεριαλιστικών παζαριών που τίποτα το καλό δεν προμηνύουν για τον λαό, εξέφρασε την «απορία» του ΚΙΝΑΛ γιατί αυτή δεν επεκτάθηκε «μέχρι το νοτιοδυτικό τμήμα της Κρήτης και νοτίως, έως εκεί που αρχίζει η συμφωνία μας με την Αίγυπτο», διερωτώμενος αν κάτι τέτοιο «θα είναι ευκολότερο σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, όπου θα προχωρούν οι διερευνητικές και ίσως σας κατηγορήσουν ότι τορπιλίζετε τις διερευνητικές;».

Το χειροκρότημα της Ελληνικής Λύσης εισέπραξε η κυβέρνηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, με τον εισηγητή της Αντ. Μυλωνάκη να επικρίνει μόνο το γεγονός ότι αυτή δεν είναι γενικευμένη αλλά τμηματική, αλλά και να κατηγορεί τη ΝΔ αλλά και το ΚΙΝΑΛ για τη στάση τους όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για τμηματική επέκταση την οποία χαρακτήριζαν «εγκληματικό λάθος». Ξεκαθάρισε πάντως πως το κόμμα του θα ψηφίσει οτιδήποτε επεκτείνει την «εθνική κυριαρχία έστω και ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο».

Τη θετική ψήφο του έδωσε το ΜέΡΑ25, με την εισηγήτριά του Σοφία Σακοράφα να μιλάει για «απρόθυμα θετική» στάση, αναφερόμενη βασικά στα ανταλλάγματα που προσδοκά η αστική τάξη από το ιμπεριαλιστικό παζάρι, αφού, όπως επεσήμανε, η αύξηση αυτής της κυριαρχίας της χώρας δεν θα συνοδευτεί από ενίσχυση της οικονομικής της κατάστασης και «το ζήτημα είναι το τι κάνεις μετά και πώς διαμορφώνεις τις προοπτικές σου». Ενώ εξέφρασε την επιφύλαξή της πως με το νομοσχέδιο «θεσμοθετούμε τη μεταβλητότητα στο εύρος των χωρικών υδάτων όχι προσωρινά, αλλά μόνιμα», αποδίδοντας μια τέτοια εξέλιξη σε «έλλειμμα στην εθνική στρατηγική» και «αποτυχία της πολιτικής συμμαχιών της χώρας».

Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Εμπνευστής η αστική τάξη και η στρατηγική της

Για τον κίνδυνο οδυνηρών συμβιβασμών προειδοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, τονίζοντας πως η κύρωση της μερικής επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια, σε συνδυασμό με την επανέναρξη των διερευνητικών με την Τουρκία, αποτελεί βήμα προετοιμασίας οδυνηρών συμβιβασμών σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σε βάρος του λαού, στο πλαίσιο της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο υπό την ομπρέλα των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων και των συμφερόντων των πολυεθνικών του πετρελαίου.

Οπως τόνισε, αυτοί είναι και οι μόνοι που μπορούν να πανηγυρίζουν καθώς έχουν βάλει στο χέρι τα ενεργειακά «οικόπεδα», παραχώρηση που δεν απαντά στην ενεργειακή φτώχεια που πλήττει λαϊκά στρώματα ούτε στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Οπως επισήμανε, στον καπιταλισμό τα οικονομικά συμφέροντα υπερισχύουν απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα, γι' αυτό έχουμε και μερική επήρεια των νησιών και δικαίωμα αλιείας σε ευρωπαϊκά μεγάλα σκάφη στα χωρικά μας ύδατα, σε βάρος των Ελλήνων ψαράδων.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κάλεσε το λαό να δει τη μεγάλη εικόνα των ανταγωνισμών στην περιοχή για το μοίρασμα ενεργειακών πηγών, για τον έλεγχο αγορών, των ενεργειακών και εμπορικών δρόμων, σημειώνοντας πως σε αυτό το πλαίσιο ξεδιπλώνεται και η στρατηγική της εγχώριας αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση, για να μπορέσει να συμμετάσχει στο πλιάτσικο σε βάρος των λαών της περιοχής, για να αποσπάσει κομμάτι από την πίτα.

Απαντώντας δε στον ανταγωνισμό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος εμπνεύστηκε την επέκταση, σημείωσε πως ο εμπνευστής της είναι η αστική τάξη και η στρατηγική της. Εχετε - τόνισε - ίδια στρατηγική, της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης, των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, γι' αυτό προς το συμφέρον του λαού είναι η κλιμάκωση της πάλης, η οργάνωση του αγώνα του για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ